Radovi na pčelinjaku > Medonosna pčela (Apis mellifera)

Tamno saće u pčelinjem staništu

(1/8) > >>

Vojo Brstina:
Drage kolege ovde ćemo pisati o tamnom saću u pčelinjem staništu i njegovom uticaju na život i rad pčelinje zajednice.

Za početak bih izneo svoje mišljenje da od količine tamnog saća i propolisa u njemu to jest od starosti saća zavisi stepen zdravstvenog stanja pčela i kvalitet odnegovanog legla.

Pčele izgrađuju novo saće samo u nedostatku starog saća.

Nadam se da će uslediti mnogo pitanja na koja ćemo rado odgovarati.

Pozdrav svima.....

Dušan Sušić:
Pošto planiram naseljavanje novih košnica kupovinom prirodnih rojeva a nemam izgradjenih okvira sa saćem (rodne voje) koji bi sistem bio najprikladniji? Za LR imam nešto starih okvira pa ce za njih biti nešto lakše. Pokušaću napraviti par prelaznih nastavaka al pitanje koliko će stići izgrraditi saća

Vojo Brstina:
Koliko god da izgrade novog saća u prelaznim nastavcima treba pustiti matice da ih što više zalegu. Kada imate makar nekoliko tamnijih ramova prilikom naseljavanja novih košnica sa novim zajednicama pčelama ste mnogo pomogli.

Pozdrav svima.....

Milic Vukic:
      Malo sam pratio oprečna mišljenja o tamnom saću na forumu SPOS-a i video koliko najobičnijih pretpostavki bez ikakvog utemeljenja pojedinci proglašavaju za aksiom u pčelarstvu. Sa najvećim delom Vojinih stavova se slažem.
      Tamno saće pčele preferiraju i kad je u pitanju izbor ćelija za zaleganje i kad je u pitanju izbor saća na kome će radije boraviti, formirati klube ili skladištiti med. To što mi mislimo da joj je svetlo nazalegano saće bolje i zdravije naša je zabluda jer nas pčele demantuju. Ja se držim poznate tvrdnje da je priroda nepogrešiva a zablude su ljudske (u ovom slučaju pčelarske). Zato ja često volim da kažem da veština i umeće pčelara jeste da spozna, oseti ili pronikne šta to zaista odgovara pčelama a ne da ugađa sebi ili meri svojim aršinom.
      Naravno ni u čemu ne treba preterivati pa ni u preteranom forsiranju crnog saća. Prosto pčelama graditeljicama treba dati prostror da iskažu svoje graditeljsko umeće i utroše materijal koji već imaju pri ruci. Verujem da se na taj način pospešuje radni elan zajednice i smanjuje rojev nagon.
      Vešt pčelar će se postarati da pomogne pčelinjojh zajednici da pčelinje klube formira na najtamnijim ramovima u košnici i da uvek ima na umu da će to pčele same uraditi makar to bilo i na nepovoljnoj poziciji za njih.
Pozdrav.

slobodan ilic:

Posto nisam iskusan pcelar nebi o starom sacu davo svoje misljenje ali cu preneti i pokazati sta radi moj prijatelj koji je pcelarstvo nasledio od oca i sada sa dva sina koji zive odvijeno i 11 zapsleni zivi i radi na pcelinjaku sa 2000 drustva.
   Kada sam nabavio pcele uz njegovu pomoc on je rekao,, uzmi i ponesi 30 stari ramova i prepravi za te tvoje srpske kosnice,, jer on tako naziva moje RV.  Kada mi ih je pokazao mislio sam da me zeza jer su bili stari pocrneli i po meni nikakvi pa sam mu odgovorio ,,da oni valjaju nebi ti nji meni davo,,.On se iznenadio i rekao ,, takvi ramovi se daju prijateljima a novi neprijateljima i kad malo naucis o pcelama doces ti sam da ih trazis,,
    On iz kosnica vadi i sakuplja stare ramove sa crnim sacem  i kada formira nova drustva ili paketne rojeve on plodiste napuni sa njima i istresa pcele a med iz plodista svakako nikada ne vadi i ima problem sakupit koliko mu treba ,a evo i jedna slika palete na kojima se nalaze stari ramovi i sace za  nastavke koji su novi i cekaju paketne rojeve, a u ostale nastavke mesa izradjene i ramove sa satnim osnovama.Pozdrav

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju