Bolesti i lečenje pčela-Štetočine i borba protiv njih > Krečno leglo

Uspesnost lecenja krecnog legla

(1/3) > >>

Djordjevic Predrag:
Gospodin Valon nam je objasnio pojavu krecnog legla vrlo precizno.
Ima li pcelara koji bi iz svog iskustva posavetovali kako izleciti takvo drustvo?
Ja sam licno koristio luk u lecenju (kao dodatak prihranom ili direktno trljanjem po satonosama), ali rezultati nisu kao sto bi trebali biti sve dok se ne zamene SO a ponekada i sama matica.
Mogu li se cuti drugi komentari na ovu temu?

Milic Vukic:
      Predraže, Problem krečnog legla zadnjih godina ni izbliza nije kao što je bio pre dvadesetak godina.
Ja ga praktično sada nemam.
      Iz iskustva mogu reći da je najbolje rezultate davao metod zamene matice, maticom koja potiče iz društva koje nema krečnog legla (ima dobre higijenske osobine), naravno uz sve druge preventivne mere ( držanje samo jakih društava sa dovoljnom rezervom hrane, održavanje povoljne mikroklime u košnici, dobra higijena košnica i pribora i sl.).
      Pozdrav.

Vojo Brstina:
Preprskati saće više puta Nozevojom, dodatno utopliti zajednicu i izbaciti ramove u kojim se pronađe krečno leglo.
Naravno zajednicu obezbediti sa dovoljnom količinom hrane i nekoliko puta jače prihraniti sa lekovitim sirupom.

Pozdrav svima......

Branislav Grabovac:
 Premestiti obolela drustva na novu lokaciju koja je osuncana ili,ako postoji mogucnost,premestiti ih na lokaciju sa vecom nadmorskom visinom posto su kotline ili doline u kojima se zadrzava vlaga RAJ za krecno leglo...

aca peric:
Kod nas pcelari dosta hvale kombinaciju rastvora 5 litra sirupa sa dodatkom, 5 grama konzervansa za zimnicu.Ne znam detalje na koji nacin se daje,ali ima logike,jer se i u ljudskoj upotrebi da bi sprecena pojava gljivica budji i trulezi da se u sokove,dzemove,tursiju i td dodaje konzervans.Navodno krecno leglo brzo nestane,s tim sto treba dobro ocistiti podnjacu u vise navrata dok god se ne izbace sve zarazene lutke.Ako je moguce,treba definitivno promeniti zarazeno sace,a i promena matice,kao i provera ventilacije i adekvatna ventilacija pomaze.Gljivicama pogoduje veca vlaznost u kosnici,sto se verovatno desava kod slabijih drustava u prolece ili jesen ili pred kraj zime.
Takodje organsko sredstvo BEE HIVE CLEAN BEE VITAL podstice pcele na vecu higijenu kosnice.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju