Radovi na pčelinjaku > Medonosna pčela (Apis mellifera)

LJUTE PCELE

(1/2) > >>

zdravko.reljic:
U mom pcelinjaku od svih drustava ( oko 70 ) ljepota je raditi  , netrebaju ni rukavice ni bluza sa rukavima ma mogu go da radim ali  kad dodje red na 6 drustava koja ostavim za kraj , da se dobro psihicki pripremim i obucem sve sto imam od opreme ali dzaba je hoce oči iskopati toliko su ljute a meda bude skoro pa duplo po kosnici , kolege imateli slicne probleme . poz ...  >:(

Selemba Ivan:
Od 6 košnica samo u jednom ljute, ali jako. Čak i mentor pokupi 2-3 uboda, a baš nikad nenosi ništa od zaštite.

Milic Vukic:
      Pčele mogu biti ljute iz raznoraznih razloga. Tome može doprineti i pčelar, nervoznim radom. Ako je došao znojav ili namirisan, svi jaki mirisi draže pčele. Osim toga pčele treba umiriti sa nekoliko mlazeva blagog dima iz dimilice, da se  nasisaju meda i postanu mirije. Jako je bitno ne izazvati  pčele da krenu da ubadaju jer ako krenu, pa bilo to u rukavice i odeću što vi ne osećate, širi se miris otrova po vama i po pčelinjaku, što njih posebno draži. Zato treba ruke i otvorene delove tela namazati sirćetom ili blagom rakijom da neutrališete miris otrova. To mošete raditi i dimom iz dimilice, tako što nadimite ruke i druge delove gre su pčele ostavile miris otrova.

        Mislim da ne trba ojašnjavati da su pčele posebno ljute pred kišu, za vreme grmljavine, pred veče, čak i za vreme nekih paša, kao što je kestenova. Zato treba birati pogodno vreme za pregled, a to je obično vreme kad je većina izletnica u paši.

        Kad su ljute samo pojedine zajednice na pčelinjaku, u pitanju je matica. Ljutina odnosno sklonost ka ubadanju je nepoželjna osobina koju matica prenosi na svoje potomstvo. Rešenje je zamena matice, maticom testiranom na mirnoću. Činjenica jeste da su ljute zajednice obično dobre medonoše, ipak ja ne volim da imam takve na pčelinjaku jer mi prave probleme, pa ne daju pregledati ni one mirne.
        Pozdrav.
       

Vojo Brstina:
Љуте пчеле.
Читам на фејсбук групама коментаре наших колега пчелара о букфаст пчелама и о томе како су љуте и како током целе зиме одржавају легло и троше огромне количине хране у Шведској.
Ево коментара нашег колеге пчелара Милете:

Slavko Anicic sa zadovoljstvom..Bukvast koju ima moja firma i koju ja imam na mome pčelinjaku potiče sa Malte..Ona je ukrštena, nije čista Bukvast. Razlog jednostavan . Želeli se dobitii prodiktivna matica izuzetno jaka zdrava društva. Onaj snimak pokazuje društva sa dva plonišna nastavka. Veliki su potrošači hrane zimi. Razlog jednostavan. Ne troši ona društvo hranu zato što je puna košnica pčela. Troši jer ima leglo ou toku zime. Vidiš snimak, buran razvoj Pčele lao da je Maj mesec a ne početak Marta. Jedna od lošiih osobina prilično agresivne. Nema šanse da možete raditi bez rukavica i opreme u kompletu. Normalno da mi na pčelinjacima gde je maksimum 15 košnica na jednom mestu a imamo 2500 košnica brže radimo i redje upotrebljavamo dim...Protiče vreme. Ja imam te matice i naručio sam nove...Mednu godinu ja tebi želim. Pozdrav🐝

Sinisa Mirovic:
Bukvast u F2 generaciji sa lokalnim je agresivna i glavna osobina istih je da su mirne .To da zimi imaju leglo je bajka za nase podneblje i severnije ,na Malti i kod nas na Jadranu da .Mnogi pcelari u Austriji,Nemackoj Pa i bivsim sovetskim drzavama imaju Bukvast i nemaju podatke o agresivnosti i leglu tokom zime ,a i kako bi kad nema polena i izletanja napolje za vodom.
Jeste potrosnja hrane zimi veca jer je i klube mnogo vece nego Karnike  ali zato je i start na vise ramova u prolece i bolje se koristi ranije pase pa i bagrem.
Te osobine mirnoca i bolje pronalazenje hrane  samim tim i veci prinos su prednost Bukvasta ,a mana sto matice ne moze proizvoditi sam pcelar jer je potrebna izolacija itd.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju