Ostale teme na forumu > Pitajte pčelari početnici

Tehnika pčelarenja je primerena uslovima...šta uraditi, kako i kada

(1/79) > >>

Dragan Šošić:
Burni razvoj pčelinjih društava je takav da se troše velike količine hrane. Smanjuju se i rezerve starog zatvorenog meda. Ukoliko novi med nije dovoljno prerađen, troše se izvesne količine starog meda koji pčele otklapaju. Hrana (kaša, mešavina meda i perge) za leglo se ne pravi od vode nego od meda i zato se troši zatvoren med. Povoljno vreme omogućava prilično dobar unos nektara i polena. Ali treba voditi računa da i vaga nije merodavna u ovakvoj situaciji. Ukupan unos ne pokazuje samo količine nektara, već i polena. I povećanje količine legla utiče na pogrešnu procenu u povečanju „težine“ košnice (i leglo i mlade izležene pčele imaju težinu). Tako da se lako može desiti da ukoliko zahladi, odjednom rezerve hrane budu približne nuli. Ne može se pouzdano znati koliko će trajati zahlađenje i koliki će biti unosi nektara kada prođe hladniji talas. Može se desiti da dnevne temperature pogoduju samo unosu polena. Zato je potrebno prihranjivati društva i to tečnom hranom. Pogače sada nikako nisu mogućnost za prihranu. Postavljanje rama sa medom takođe nije pravo rešenje i ne bih sada da obrazlažem zašto. S obzirom da je rano menjati mesta nastavcima (odnosi se na LR košnice), prihranjivanje neće dovesti do toga da neke količine dospeju u bagremov med i nađu se u medu namenjenom za ljudsku ishranu. Kako je leglo u gornjem nastavku tu se i skladišti uneseni sirup. Čak i da su količine nešto veće, pčele će sve raspoložive viškove preraditi i poklopiti. Postavljanjem gornjeg nastavka kao plodišta na podnjaču ne dolazi do prenosa meda koji je poklopljen u medište. Takve tvrdnje su neverovatne u pčelarskoj praksi, a ima „novih teoretičara savremene pčelarske misli“ koji tako nešto tvrde. Za sada nisam našao odakle je tako nešto prepisano. Zato je bolje prihranjivati na vremenskoj distanci koja je prilično udaljena od bagremove paše. Ako pčele slabo nose sirup iz hranilica zbog hladnog vremena (noći su još uvek hladne), prepuručujem dodavanje rama napunjenog sirupom, do legla. Time se postiže da se lako organizuje posao, da pčele dobiju dobru količinu hrane, jer se može postaviti i dva rama ako se vodi računa o snazi društva i postiže se brzo i efikasno proširenje legla. Kada pčele troše sirup iz tog saća poliraju ćelije i matica rado zaleže taj prostor. Hranite na vreme ako su rezerve starog meda pri kraju, jer sav unos je po količini prividan. Nije sve prerađeno i količina je manja no što se može videti.

Mirko Bradić:
Zamolio bi za vaše mišljenje pošto sam početnik pčelar.Dosad sam davao 2 puta u razmaku od tri dana šečer voda 1-1 i Vojin ljekoviti ekstrat dobile su po 5 dcl i sve oćistile, smijem li im dati po litru sirupa pčelinjak mi je daleko 60km pa mi je problem dolazit jako često ode benzina za 15 kg šečera.Hvala i pozdrav svima.

Vojo Brstina:

--- Citat: Mirko Bradić  April 05, 2011, 22:58:36 ---Zamolio bi za vaše mišljenje pošto sam početnik pčelar.Dosad sam davao 2 puta u razmaku od tri dana šečer voda 1-1 i Vojin ljekoviti ekstrat dobile su po 5 dcl i sve oćistile, smijem li im dati po litru sirupa pčelinjak mi je daleko 60km pa mi je problem dolazit jako često ode benzina za 15 kg šečera.Hvala i pozdrav svima.

--- Kraj citata ---

Gornji tekst kolege Dragana je rezultat rada i iskustva u radu sa pčelama.
Veoma mi je drago da se moje mišljenje u potpunosti podudara sa mišljenjem kolege Dragana.
Ja jedino ne otvaram košnice radi prihrane nego sav sirup koji dodajem, dodajem kao topal i direktno u hranilicu koja je direktno iznad ramova.

Kolega Mirko, evo ako mogu i ja da odgovorim na Vaše pitanje, pošto Vam je pčelinjak toliko udaljen a pod pretpostavkom da će pčele odneti dodanu hranu u roku od par dana, savetovao bih Vam da slobodno dodate po 1 litar sirupa pa čak i jedan i po litar sirupa.
Ako imate dosta meda u košnicama tada sirup može biti i malo ređi.

Pozdrav iz Novog Miloševa.....

Dragan Stantić:

--- Citat: Dragan Šošić  April 04, 2011, 09:47:56 ---...... Zato je potrebno prihranjivati društva i to tečnom hranom. Pogače sada nikako nisu mogućnost za prihranu. Postavljanje rama sa medom takođe nije pravo rešenje i ne bih sada da obrazlažem zašto.

--- Kraj citata ---

Imenjače, ajde ovo malo elaboriraj, jel to iskustveno saznanje ili se radi o nekoj teoriji, stvarno me zanima. Pitam zato što imam preko 100 AŽ ramova sa medom, koje sam mislio dodavati pčelama kao prihranu, pa kad pojedu, pretopiti vosak, pošto sad radim sa RV, to mi je mnogo lakše nego otklapati pa vrcati pa kroz hranilicu.

Dragan Šošić:
Trebao si citatu pridodati predhodne dve rečenice koje pozivaju na oprez što se tiče zahlađenja i pada temperature. Džana (ringlov) je kod mene na zalasku. Rezerve polena nisu onakve kakve obično budu. To znači da je medenje i unos nektara izuzetan. Na SPOS-ovom forumu je negde izrečena sumnja u to kako tečna prihrana (ili još bolje unos nektara) utiče na potrošnju starog zatvorenog meda. Već sam gore naveo od čega se spravlja medno-polenska kaša za leglo. Rezultat se vidi na uvlaci žičanih podnjača. Ubrzano se prerađuje stari med iz dva razloga. Prvi sam pomenuo, a drugi je posledica toga i time se stvara prostor za novi unos koji pčela skladišti iznad legla. Kod mene je na primer jučerašnji dan ujutro bilo 5 ºC i nisam očekivao bog zna šta, ali je bilo prilično nektara. Danas i previše. Radio sam večeras do mraka i ni jedna pčela nije pokazala agresivnost. I pored velikog unosa pojilica je posećena. To govori o strahovitom širenju legla i kolike su potrebe za vodom. Ako bi se desilo zahlađenje možeš misliti šta se dešava kada se hrane pogačom. Pčele bi se hranile uglavnom polenom i sa malo razređenog meda i to ima posledice i po leglo i po pčelu (majska bolest). Eventualno korišćenje najlona bi imalo nekog efekta, ali to nije dovoljno. Naročito ako duva vetar. Potrebe za vodom i hranom se nadoknade najbolje i najbezbednije ramom punim sirupa (može i malo razređen med). Ili sirupom ako je hranilica lako pristupačna da se pčele ne dave.
Postavljanje rama iznad legla nije pravo rešenje i ponovo podvlačim: ako pčele ne mogu da izleću par dana. Što se tiče samog prihranjivanja nije loša opcija, ali ne i najbolja za ovo doba kako se to pogrešno tvrdi. Med je tu zatvoren i uglavnom sav ili delimično kristalisan. Neophodna je tečnost da se prerađuje (nektar ili voda). Držanje takvog rama iznad je dobra prihrana zimi i početkom cvetanja biljki koje daju polen i nešto malo nektara. Pojačanim unosom nektara pčele počinju da „vraćaju“ med, odnosno nektar. To je i nekako rešiv problem ali kada pridodaju i polen tek tada ne možeš topiti taj ram, ako si to namerio. Sve u svemu problemi. Radim to godinama. AŽ košnica ima takođe dva nivoa. Podbaci u donji takve ramove i problem rešen.Takođe delimično: kada društvo ojača i popuni prostor, eto polena i u tim ramovima. Vidiš i ja sam zakasnio. Prvi prolećni pregled počeo 2. aprila i svi ramovi koji su bili namenjeni uklanjanju su popunjeni nektarom i polenom. Da ne pominjem i najjača društva koja silaze sa leglom. Najjača 10 ramova legla (ovi neki na SPOS-ovom se naježe i kada kažeš da imaju 8; vole ljudi da virnu u tuđ lonac sa redovnom dozom zlobe).
Nisi se valjda primio na priče da ja negde prepisujem i bavim se teorijom  ;D.  Kako doživljavam pčelarsku teoriju i „novu pčelarsku“, teoriju drugi put. Moraću povodom toga da otvorim novu temu.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju