Pčelinji proizvodi > Polen

PERGA

(1/8) > >>

stevanovic sveto:
  PERGA

Perga je produkt koji pčele propremaju od cvetnog praha i meda uz dodatak sekreta svojih žlezda. Cvetni prah (polen),  koji pčele donesu u košnicu, skladište u ćelije saća. Potom, druge pčele ovaj odloženi polen pažljivo mešaju mandibulama, dodajući mu sekret svojih žlezda; posle ovoga one ga sabijaju.
 Pod dejstvom fermenata meda, sekreta pčelinjih žlezda i celog niza mikroorganizama, dolazi do mlečno-kisele fermentacije i polen se pretvara u pergu. Mlečno-kisela fermentacija perge traje 15 dana. Za vreme previranja u pergi se nagomilava značajna količina (do 3,2%) mlečne kiseline; ona zajedno sa jedinjenjima, koja imaju antibiotička svojstva, obezbeđuje konzervaciju perge.
 Perga je u ćelijama saća mikrobiološki sterilna i sadrži samo neke oblike kvasca. Iako je u plenu izdvojeno 148 oblika kvasca, koji su sintetizovani u vitamine i koji obogaćuju pergu nekim belančevinama, lipidima i fermentima, prilikom visoke koncentracije mlečne kiseline prekida se razvoj ovih kvasaca.
 Pčele nikada do vrha ne pune ćelije pergom. Ona popunjava zapreminu ćelije sa 57% (140-180 mg). Potpuno popunjeni sat pergom teži 1,4-1,6 kg. Gornji sloj perge, koji je namenjen dužem čuvanju, pčele zalivaju medom, a u vreme glavne paše dodaju mu još meda i zapečaćuju ga. Tako se dobija medno-pergni sat u kome se perga veoma dobro čuva...

Prof.dr N. I. Krivcov, prof. dr V. I. Lebedev  Tehnologija proizvodnje pčelinjih proizvoda

stevanovic sveto:
  Hemijski sastav perge

Hemijski sastav perge je sličan hemijskom sastavu polena. Perga sadrži više šećera nego plen.  To je stoga što, pčele praveći pergu, polenu dodaju nektar i med. Maseni udeo proteina u pergi je veći od 20%, a masnoće za 9%. Perga sadrži mnogo mlečne kiseline i njen 2%-tni vodeni rastvor ima pH vrednost, koja nije manja od 3,7. Kvalitativni sastav i količinski sadržaj aminokiselina perge praktično odgovara aminokiselinama tela pčele i značajno se razlikuje od aminokiselina cvetnog praha kod raznih kultura. Vrednost perge je u tome, što su u njoj sve nezamenjive aminokiseline neophodne za organizam kičmenjaka. Zbog visokog sadržaja belančevina, vitamina i mikroelemenata perga je našla primenu u industriji hrane, a ima perspektivu u kozmetici i medicini...

Prof. dr N. I. Krivcov, Prof. dr V. I. Lebedev  Tehnologija proizvodnje pčelinjih proizvoda

Dimitrije Nikolic:
Kada smo kod Perge interesuje me dali je neko sakupljao istu,koliko se iz jednog okvira recimo Lr moze dobiti
Perge i po kojoj ceni se moze prodati na trzistu Srbije. Pozdrav.

nikolatodosic:
Slobodan sam prikazati novoizradjenu zumbu za vadjenje perge.
Zumba je izradjena od prohroma i bice u ponudi na V Sajmu pcelarstva u Beogradu.
Pozuivam zainteresovane pcelare da me posete i daju svoje komentare.

Esad Jusić:

--- Citat: nikolatodosic  Februar 06, 2013, 21:10:10 ---Slobodan sam prikazati novoizradjenu zumbu za vadjenje perge.
Zumba je izradjena od prohroma i bice u ponudi na V Sajmu pcelarstva u Beogradu.
Pozuivam zainteresovane pcelare da me posete i daju svoje komentare.

--- Kraj citata ---

Eh, ima Boga. Naime, tražim ovu zumbu jer polen neću oduzimati, ali za sebe i prijatelje pergu hoću. Bio mi je Rade Kostadinović obećao donijeti kad bude držao predavanje na Palama, ali malo je došlo do poremećaja i više se nismo čuli.

Kako bi zumba mogla najlakše stići do mene i koja je cijena?

Pozdrav, svako dobro!

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju