Ostale teme na forumu > Apiterapija

Reakcija na ubod pčele

(1/7) > >>

Dragan Stantić:
Otvorio sam novu temu jer nisam pronašao sličnu, da bih vam ispričao šta mi se juče i danas desilo. Jučerašnji dan sam proveo na pčelinjaku, i prepodne i popodne, jedino sam sredinom dana skidao jedan roj, maltene u centru grada. Uživao sam u prepodnevnim satima gledajući rad pčela, koje su izletale iz košnica kao iz puške, jureći po novi tovar nektara i često, u povratku, padale u travu ispred leta, umorne i natovarene slatkim sokovima. Sve košnice su radile ujednačeno, osim jedne, i ja reših da je pogledam. Radilo se o društvu iz koga sam uzimao leglo u periodu razvoja, ograničio maticu, ali je ono ipak ušlo u rojevi nagon. Pokušao sam kasnije sa odvajanjem legla od matice i kidanjem matičnjaka, ali rojevi nagon nije nestao. Prilikom kidanja matičnjaka sam možda neki prevideo, jer sam u gornjem nastavku našao matičnjak iz koga se već izlegla matica, ali nju nisam uspeo da nađem, a pčele i dalje grade nove matičnjake, nekolicina je pred zatvaranjem. Razmišljao sam šta da radim, jer je bagremova paša za to društvo propala i reših da se popodne vratim na pčelinjak i da ga razrojim Taranovljevom daskom. Tako sam i uradio, i tom prilikom dobio pet-šest uboda, nekoliko u šake a dva u levu nogu, jedan u članak a jedan u cevanicu, tu gde je kost odmah ispod kože. Normalno sam spavao, a ujutro kad sam ustao, jedva mogu da stanem na nogu. Ono mesto na cevanici strašno boli, boli na dodir, vruće je i malo je nateklo, i prilikom oslanjanja na nogu javlja se baš veliki bol, koji se širi tada po celoj nozi, sve do kuka. Nije bilo druge nego pravac ambulanta, gde sam dobio inekciju sinopena i kalcijum sandostena, ako sam dobro zapamtio naziv leka. Videćemo da li će pomoći, ali već mi se spava. Zašto sam vam ovo ispričao? Ovaj događaj me je podstakao na drugačije razmišljanje i shvatio sam da je prilično neozbiljno što nikada nemam neke antialergijske lekove kod sebe na pčelinjaku, jer sam dosada mislio da se meni ne može ništa desiti od pčelinjeg uboda, iako znam da je bilo i tragičnih slučajeva po pčelare, i to posle višegodišnjeg pčelarenja.

Zika Stojanovic:
Komšija, odmah da ti kažem da mislim da si pogrešio što si u ambulantu otišao!
Preuranjeno je to bilo!
Sve dok nemamo neke druge ozbiljnije reakcije, kao otok i svrab dalje od mesta uboda ili ne daj bože problema sa disanjem, smatram da ne treba
ići i tražiti pomoć lekara.
Kako će naš organizam reagovati zavisi od niza faktora, a pre svega od našeg imunog sistema, a on nije uvek u svako doba godine isti.
I ja nisam po nekada mogao stati na nogu zbog uboda pčele.
Zavisi gde nas je ubola i kakva je tu baš mreža krvnih sudova i nerava, tj. kakva je przina prenosa pčelinjeg otrova.
I od kog polena je otrov načinjen!!!

Ipak treba biti obazriv i UVEK  imati nešto od poznatih lekova, a za sada je izgleda AERIUS nabolji.
Ovo ne samo zbog sebe, nego i zbog slučajnih prolaznika!

Mirko Bradić:
Evo da i ja napišem par rjeći iz vlastitog iskustva-prije četiri godine radio sam oko pćela u traper košulji i imao zaštitni šešir i rukavice ,nakon nekog vremena me u rukvavu škakljalo i kad sam se primio za ruku poćelo veselje-iza dugmeta na rukavu rupa i pun rukav pčela izgrizle me rafalno,sjeo u auto i odvezo se 60km kući,nakon par sati ruka sva u mjehurima i odoh u bolnicu dobio par injekcia i dvije infuzije,mjehuri popucali i nakon par dana sve ok.Pikale su me poneka i prije i posle malo otekne i ok da bi me prošle godine dok sam kosio travu jedna ubola u butinu ,izvadio žalac i nastavim kosit za par minuta me počelo svrbit cjelo tjelo pa povračanje izlazilo iz mene gore i dolje, nečak me odvezo na hitnu gdje me primili -najprije dvije injekcije i pokrivač jer sam se tresao ko list na vodi nakon 20min još 2injekcije i pokrivač prošlo 45min i doktor kaže sad više niste u smrtnoj opasnosti pa vam evo uputnica za bolnicu ,u bolnicu nisu otišao al sam nakon dva dana otišao sa ženom kod pčela ,ostavio upaljen auto zlu ne trebalo i primio par uboda pa čak dva u lice malo nateklo i ništa..I sad kad primim ubod čekam dal če me oblit znoj i vrtoglavica al zasad hvala bogu osjetim trnce u nogama i natekne mi gdje je ubod al je strah prisutan a opet zavolio sam pčele i pored straha opustim se i psihički odmorim kad odem na pčelinjak.     Pozdrav svima.

Goran Stefanović:
Да не отварам нову тему пошто се ради о пчелињем отрову.
Имам једну недоумицу.
Извршио сам испитивање на пчелињи отров. Установљено је да реагујем на исти. Лекар ми је рекао да имунитет могу да стекнем вакцинисањем, и то ако кренем у фебруару сваке недеље по једна вакцина а у наредним месецима по једна сваког месеца.
Занима ме мишљење искуснијих пчелара, да ли да се уопште вакцинишем на пчелињи отров или да имунитет стекнем пчелињим убодом.
Поздрав!!!

Dragan Šošić:
U kom smislu reaguješ: samo otok ili i gušenje.

Pitam zato što mnogi preterano oticanje smatraju alergijskom reakcijom. Na početku "karijere" svi (uglavnom svi) imamo neverovatno izraženi otok i to ne samo na mestu uboda.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju