Košnice Voja > Rodna Eko Voja

Rodna Eko Voja pred vrcanje meda

(1/2) > >>

Гордана Брстина:
Posle završetka suncokretove paše zamolio me tata da snimimo video klip o pčelinjoj zajednici iz koje je tokom proleća i leta sve do suncokretove paše napravljeno 4 nove pčelinje zajednice sa maticama i sa leglom. Nešto pred samo snimanje (23. jula, nakon završetka sunckoretove paše u okolini pčelinjaka) napravili smo od nje i petu pčelinju zajednicu i tada izvadili maticu sa 4 rama legla i 6-7 ramova pčela. U zajednici ograničenoj matičnom rešetkom na jednom nastavku, posle vađenja poslednjeg roja sa maticom ostalo je 6 ramova legla i oko 15 ramova pčela. Zajednica je kao što se može videti na snimku, donela preko 40 kg meda za vrcanje.
Na vagi se može videti da je u prvom Eko Voja nastavku bilo oko 12 kg čistog meda, dok je u Rodna Voja nastavku ispod bilo oko 20 kg meda i još u jednom Eko Voja nastavku ispod Rodne nalazilo se oko 10 kg meda za vađenje.
U RV nastavku ispod ovog Eko Voja nastavka, koji se nalazi iznad matične rešetke ostalo je još oko 5-6 kg meda kojeg smo ostavili pčelama. Takođe, u prvom nastavku tj. nastavku ispod matične rešetke ostalo je još oko 5-6 kg meda.

Sve to možete videti na ovom snimku:

Puno pozdrava!

Dušan Sušić:
Svaka cast, lepo odradjeno. pozdrav iz Petrinje

Valon Mustafi:
  Лепо изгледа. Браво  :)

Antonio Simonovski:
Meni zanima kako se otklapaju ramove sto imaju prosireno sake.
Ove godine sam otklapao so viljuske i po cedenje sam takve ramove isekao visak sa skalperom.
Dal tako treba da se uradi il ima neko bolje resenje i mogu li u te prosireni ramovi matica da zaleze jaja?

Vojo Brstina:

--- Citat: Antonio Simonovski  Avgust 10, 2011, 11:46:35 ---Meni zanima kako se otklapaju ramove sto imaju prosireno sake.
Ove godine sam otklapao so viljuske i po cedenje sam takve ramove isekao visak sa skalperom.
Dal tako treba da se uradi il ima neko bolje resenje i mogu li u te prosireni ramovi matica da zaleze jaja?

--- Kraj citata ---
Antonio,
nema potrebe isecati te proširene ramove.
Treba ih samo vratiti pčelama i tada pčele progrizu sav višek i saće ostave na meru koja im odgovara.

Matica će takve ramove zaleći ako su vraćeni u zoni legla ili u pravcu kretanja legla a pčele će ih prethodno skratiti to jest dovesti ćelije na odgovarajuću dubinu.

Pozdrav svima.....

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju