Ostale teme na forumu > Pitajte pčelari početnici

Ponašanje pčela

(1/49) > >>

Dragan Šošić:
Igra mladih pčela često zbunjuje pčelare početnike. Za razliku od proleća, kada pčele vrše orijentacione letove masovno na celom pčelinjaku, jer je to i signal pojave nove paše u ovom periodu, krajem leta može da se dešava na pojedinačnim košnicama ili na nekoliko njih. Naizgled uznemiren let sličan napadu tuđice i u različitom vremenu tokom dana, podseća na grabež. Posmatranjem pčela na letu i oko košnice se mogu utvrditi razlike i biti spokojan, jer je ovo uobičajena pojava.
 -Let se uglavnom dešava u visini leta. Kada je grabež u pitanju, mogu se videti pčele oko svih spojeva nastavaka na nastavak ili zbega gde pčele spolja primaju signale iz napadnute košnice i teže da tuda uđe unutra.
-Mogu se videti i pčele koje nose nešto polena i to je znak da je u košnici sve u redu i nema feromonskog signala za odbranu košnice.
-Pčele takođe padaju na tlo ispred košnice, ali nema borbe.
-Na čeonom zidu košnice se pčele kreću kao i kod pojave grabeži uz nastavak, ali se lako primeti da im stomačići nisu prepuni „ukradenog“ meda.
-Na letu nema delova voska. Ovde treba biti oprezan kod procene, jer se komadići voska na letu vide u poodmaklom stepenu grabeži, kada je najveći deo meda već opljačkan.
-Nema izrazito starih pčela, koje su uglavnom uočljive kod grabeži.
-Igra se smiruje relativno brzo, a može se i zaustaviti kratkotrajnim zatvaranjem leta. Tada deo pčela može ostati na tlu ili oko leta i biti plen osa ili stršljenova. Pčela koja mi je sletela na prst i tu se zadržala oko 2 minuta lepezajući krilima pokazuje da se i ovde radi o jasno određenoj i usmerenoj aktivnosti (usmerenoj feromonima), tako da se pri naglom prekidu igre pčela dezorijentiše i zbunjeno, ali blago pokušava da nađe leto. Ako je grabež u pitanju, pčele ne padaju ispred leta (osim onih koje se međusobno bore ili su već povređene). One koje i dalje teže da uđu u košnicu to čine silovito i često se međusobno sukobljavaju. Međutim, ne treba zatvaranjem leta prekidati igru pčela.

Dovoljno je proceniti situaciju i uživati u ovoj lepoj  i zanimljivoj pojavi.

Dragan Šošić:
Video "podloga" jučerašnjim fotografijama.

Neke pčele sleću i na delu između  nastavaka tražeći ulaz, jer su matične rešetke tek uklonjene.


Radovic Dragan:
Ovo je odlicno

Dragan Šošić:

--- Citat: Radovic Dragan  Septembar 11, 2011, 22:28:41 ---Ovo je odlicno

--- Kraj citata ---

Hvala kolega,
Nadajmo se da jeste :D. Košnica jeste baš snažna. I ceo pčelinjak je vrlo dobar po snazi. Ali po obavljenoj bliskoj orijentaciji, na letu počinje da vlada mir i doleće samo poneka pčela sa nešto polena. Neke stvari previdimo. Danas sam ubacujući ram u sunčani topionik primetio koliko se promenio nagib putanje Sunca. Do sada nisam ni gledao, nit me zanimalo.
Čak i pojavom neke snažnije paše, neće pčele "grunuti" kao u proleće. One se jednostavno, između ostalih stvari upravljaju prema Suncu. Ova igra krajem leta i početkom jeseni se ponavlja i pčele upoznaju relativno bližu okolinu, u poređenju sa poznavanjem okoline letnjih pčela sabiračica i naročito vodonoša. To lako proverite tako što jedan deo mlađih (ne previše mladih pčela) istresete ispred košnice par metara. Videćete koliko njih baulja po travi, jer jednostavno nisu dobile feromonski signal da vrše orijentacioni let.

Mora se praviti razlika u nameri koja se želi postići i fotografijama ili video materijalom. Ovo je jedna sasvim uobičajena pojava. Međutim slična pojava se tumači kao izlet pčela i to se objašnava pašom koja je u toku ili koja tek sledi. To se svesno radi samo zbog lične promocije. Na ovom linku možete pogledati takvo tendeciozno tumačenje ove pojave sa namerom da se izazove divljenje posmatrača u stilu: "kako su ti jaka društva". Međutim, pogledajte susednu košnicu i ona je sa vrlo slabim izletom. Sada pčele uopšte ne rade takvom žestinom, jer se vrlo veliki broj mladih pčela nalazi u košnici, obilno hrani polenom i sprema za zimu. To je neprimereno razmetanje jednom spontanom prirodnom i uobičajenom reakcijom pčela. I pravi (ili najpribližniji) naziv ove pojave je onaj koji sam i napisao u poruci kojom sam otvorio temu.

Treba međutim biti vrlo oprezan pri ovoj suši. Lako može doći i do grabeži, ako se neoprezno nešto radi oko košnica. Prosto je bilo neverovatno da su pčele kod mene i do juče nešto nosile po ovoj suši, makar u mikrokoličinama. Ali su bile zanete unosom. Danas osim dve vrste malih količina polena prestaje interes pčela da idu za unosom, jer ga jednostavno nema. I započelo je kruženje oko dve košnice koje sam tretirao timolom. Danas sam njih tretirao i prestajem. Zato oprezno kod hranjenja i naročito hranjenja sa aromatičnim sirupima ili čak i upotrebom timola.  Za sada je najmanja reakcija na Brstivar, i istretiraću pčele Brstivarom, onako kako sam to radio: nakapavanje-pravljenje neprekidne linije na satonošama. To mi je jedini izbor, jer 2/3 pčelinjaka nisam ničim tretirao od prošle jeseni.Nadam se da će biti i pojava koje nisu najjasnije početnicima pa i iskusnijim pčelarima, jer jednostavno o njima nisu razmišljali u smislu definisanja ponašanja, ali je praktično poznaju. Tako da bi bilo poželjno opisati ih u ovoj temi i raspravljati o njima na pravi način (nisam uspeo da nađem postoji li slična tema, pa ako postoji, neka ih urednici spoje).

sirka pavel:

--- Citat: Dragan Šošić  Septembar 09, 2011, 22:35:11 ---
.... jer su matične rešetke tek uklonjene.--- Kraj citata ---
Kolega Sosicu,posto ste napomenuli da su tek skoro skinute MR.,mozeteli mi reci kada ste to uradili i cime ste se vodili tj.po cemu zakljucujete da je pravo vreme za skidanje MR.?

Puno pozdrava.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju