Ostale teme na forumu > Pitajte pčelari početnici

Ponašanje pčela

<< < (49/49)

Milan D. Saric:
Као што рече Рајко (у некој другој теми), вештачка интелигенција ће још мало отићи предалеко. Прва вест данас на интернету ми "искаче" репортажа неког америчког медија о пчелама. Вероватно на основу наших претрага по интернету, они каналишу вести сходно нашим интересовањима.

Јес' Америка, али занимљива ситуација, код нас пчеле беже из кошница, код њих живе у кући...  ;)
https://www.the-sun.com/news/4262762/bee-nest-found-shower-wall-homeowners-complained-buzzing/

Dragan Šošić:
Поставио је колега пчелар (Зоран Вучковић) снимак где пчеле уклањају матицу из матичњака који је оштетила матица која се прва излегла. И то је све добро осим закључка да ту пчеле бирају матицу:


--- Citat: Zoran Vučković  Maj 07, 2023, 13:46:17 ---Душане, пчеле су саме желеле да то видим... Па реко и да снимим... Јер се писало да матица уништава конкуренцију... изгледа да народ бира...
 
--- Kraj citata ---

Пчеле у овом случају који је Зоран поставио на снимку не бирају матицу него „чисте унутрашњост“ кошнице :)...у овом случају треба да одстране младу матицу којој је првоизлежена матица оштетила матичњак. Значи нема никаквог бирања, него се првоизлежена матица „самоизабрала“  :) (при томе та „самоизабрана“ уопште не мора би боља од оних које је уништила...чак може бити лошија :) ).

Колико ту утиче "огромни" прилив кисеоника у матичњак или недостатак снажнијег феромонског трага који има млада матица у оштећеном матичњаку, требало би да каже наука...ја не умем. Али знам да врло млада матица, практично, нема никакав мирис јер је пчеле веома лако (и брижно) прихватају. Већ код старости, тек излежене матице, од око једног сата и пчеле безматка је мало теже примају.

Многи то мешају (не многи него огромна већина) са понашањем друштва у ројевом нагону и друштва при нестанку матице у друштву (нестанком због различитих разлога па и одвојеном роју којем није додат матичњак или матица). Постоји огромна разлика када се одгаја матица из више присилних матичњака или друштва у ројевом нагону, такође са мноштвом матичњака. Та разлика је у стању у којем се друштво налази.

Такође има многих који сматрају да првоизлежена млада матица жаоком убије остале матице у матичњацима. То је само „шпекулација“ односно непознавање стварности. Никада нисам видео да матица која се прва излеже то ради, а са одгојем матица сам у „додиру“ од прве године пчеларења...а већ наредне сам одгајао матице у већем броју (око 200 комада). Да не буде неке забуне, пчеларим од 1984-те године... :)

Оно што сам ја уочио је да првоизлежена матица оштети матичњаке и да су све матице унутра живе (да су убодене жаоком, не би се дуго мрдале :) ). Следеће је, када се деси да поизлазе младе матице са рама који заборавимо (тада више матица излази одједном). Не јуре младе матице једна на другу да се „покољу“ (како исто тврде), него се разилазе по простору кошнице, даље једна од друге. Овде је занимљиво да не оштећују преостале матичњаке ако их се више излеже одједном (тада их тражим и на рамовима са медом јер теже да се склоне једне од других...а мед буде и у трећем наставку у којем уопште нема легла).

Када се излеже само једна (неколико сати старија од осталих или из матичњака на саћу који је занела матица и који нам промакне), она оштећује матичњаке и то по старости – прво оштећује оне које се спремају да се излегу (по овом обрасцу, када се затекнемо у то моменту да је нека матица излежена) ту једну матицу која је почела да оштећује понеки матичњак, тражимо је на леглу које се излеже...да ли је ту привлачи звук легла које се излеже (грицкање поклопаца ћелија) или некакав феромон, не могу да тврдим...али би рекао да је звук у питању.

Значи, да закључим, не бирају пчеле матицу како је Зоран навео на основу снимка. Пчеле су само прихватиле првоизлежену матицу и чисте садржај оштећеног матичњака, који је та првоизлежена матица оштетила. А ипак је првоизлежена матица уништила конкуренцију... :)

Остаје још питање како при нестанку матице и одгоју присилних матичњака пчеле изаберу добру матицу...а врло често је изаберу. Прилично велики број присилно одгајених матица буду добре матице (по мојим запажањима је то близу 50% матица које друштва тако одгаје).


ПС

Иначе, имате и  искусних пчелара који тврде како матица у друштву које има матичну решетку „гура“  :) у горњи део кошнице, где има легла да убије младу матицу која се излегла изнад решетке.

То такође није тачно. Матица из доњег дела плодишта тежи да прође кроз матичну решетку када се појави јак феромонски мирис припремљених ћелија за легло (на саћу из којег се излежу пчеле...нарочито ако је старије саће у питању). Томе доприноси и повољније стање за одгој легла у горњем делу кошнице, али и недостатка излазећег легла (или повољног простора за легло) у одељку где је матица, који је постављен при дну кошнице (стање са матичном решетком).

И да додам да не буде забуне...присилни матичњаци су они које пчеле започињу на леглу. Матичњаци које се одгајају вештачки то нису...осим код оних који још нису савладали одгој матица на та начин :).Zoran Vučković:

Увек је лепо чути и прочитати праве пчеларске тајне и спознања. А посебно је добро када те истине неко жели да подели са нама.
Драган то ради и претпостављам да смо сви захвални зато што пише овде на форуму. Ја јесам захвалан.
И хвала мајстору пчеларства Драгану Шошићу што ме је ословио са колега пчелар. Још ћу ја учити, патити и вући пчеларске лонце док постанем колега пчелар.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju