Košnice Voja > Eko Voja

Pčelarenje Eko Voja košnicama

<< < (2/72) > >>

trmciczdravko:
Pa pošto nemamo nekih pouzdanih saznanja kako se to radilo do sada, ostaje da sačekamo do proleća kada budu objavili uslove pod kojima će subvecionisati pčelara (u stvari, iskreno se nadam).

slobodan ilic:
Vojo posto ja imam RV a nameravam do  proleca da uradim EV nastavke pa pitam: posto nemam izgradjeno sace za EV dali da konpletan nastavak(10 ramova)   sa satnim osnovama postavim na RV da ga izgradju ili po nekoliko ramova ili nesto trece.Hvala

sava mitic:
Kolega Slobodane

Izmedju svih metoda i načina za igradnju satnih osnova za opremanje u novim tipovima košnica kao RV, EV, IB i njima slične ja najviše volim da primenim sledeci nacin.
Posle završetka bagremove paše izaberem jedno od društava za razrojavanje i njega premestim na postolje iza mesta gde se nalazilo. Na njegovo mesto postavio bih podnjaču i jedan nastavak Eko Voja sa postavljenih svojih 10 ramova sa satnim osnovama. Postavim poklopnu dasku / hranilicu i krov.
Drustvo koje razrojavam nadimim dimilicom a zatim pronalazim ram sa maticom i taj ram stavljam u stranu ili izvršim blokadu matice da je ne bi izgubio u travi.
Ambalažni karton od neke veće kutije ili tablu štamparskog lima ili pak stoljnjak postavim na zemlju i pod uglom postavim drugi kraj tog izabranog materijala na poletaljku. Stresanjem pcela na pripremljenu kosu ravan obezbedjujem da pčele mogu direktno ulaziti u novu EV kosnicu. Posle dva stresena rama prinosim ram na kome je matica i nju hvatanjem ili prenosom stipaljkom obavim da ona brzo udje sa pčelama u novu kosnicu.
Nastavim stresanje ostalih ramova a bez stresanja pcela ostavim dva rama na kojima ima svezeg legla. U RV kosnici vratim sve ramove na svoja mesta i takvu kosnicu postavim na novo mesto u pcelinjaku.
Znaci EV kosnica je naseljena pcelama svih uzrasta, bez legla, bez hrane i sa maticom. Pcele se mogu vec sutradan istretirati protiv varoe i posto nema legla, pcele ce do duboko u jesen biti spokojne od velike napasti varoe. Prihranjujem sirupom 1 prema 1 nekoliko dana. Dok društvo
u novoj košnici ne izgradi sve ramove ne vršim dodavanje novog nastavka sa neizgradjenim ramovima. Kada je prvi nastavak izgradjen uzimam drugi i deveti ram i stavim u novododati
nastavak u sredinu. Levo i desno poredjam ramove sa satnim osnovama i nastavljam sa nadražajnim
prihranjivanjem. U donji nastavak na mesto uzetih izvučenih ramova postavljam ramove sa satnim
osnovama.
U kosnici RV koja je preseljena na drugo mesto u pcelinjaku sutradan u kavezu dodajem maticu u kavezu ili zreli maticnjak. Vrsim prihranjivanje sirupom nekoliko dana dok ona ne obezbedi sopstvene izletnice.
Time sam proces razrojavanja sa naseljavanjem Eko voja kosnice sa neizgradjenim ramovima završio.
Takvo drustvo se nadalje uključuje u medobradnje kao i ostala drustva u pčelinjaku.
Pozdrav.

slobodan ilic:
Hvala kolega Savo na detaljnom i iscrpnom odgovoru a ovaj nacin mi odgovara zato sto ne treba nista da selim na drugi udaljeni pcelinjak.Mislim da ce ovaj i ovakvi tekstovi pomoci i drugim kolegm pogotovo nama koji pocinjemo.
Pozdravljam Vas i sve ucesnike ovog foruma.

Valon Mustafi:
 Cika Sava dobra metoda za razrojavanje. 

 Megutim  sepak mislim da bi bilo bolje da u tom novom nastavkom ostavimo 2-3 EV ramove sa leglom (prethodno zalezeni u RV) i istovremeno da stresuvame nekoliko ramova sa mlade pcele. To bi bilo najsigurnije.

  Pozdrav.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju