Pčelinji proizvodi > Propolis

PROPOLIS -PRIRODNI ANTIBIOTIK

(1/2) > >>

momamilosevic:
    Propolis je smolasta supstanca koju pčele skupljaju sa raznih pupoljaka i kore drveta.Viđen u košnici propolis je žućkasto,zatvorene crvene boje.Ima aromatičan miris pupoljaka sa kojih su ga pčele skupljale,vrloje krt kada je hladan a topi se na temperaturi od oko 65*C.,Delimično se rastvara u alkoholu i terpentinu a potpuno u eteru i hloroformu.
    Ime propolis je sastavljeno iz dve grčke reči:PRO(ispred)i POLIS(grad).Ime je dobio po tome što ga pčele upotrebljavaju za sužavanje ulaza u košnicu.Uz to,pčele upotrebljavaju propolis iza zatvaranje pukotina i malih otvora na košnocama,kao i za dezinfekciju svih unutrašnjih delova košnice i novododatih satnih osnova sa ramovima.Tako isto učauruju male glodare, žabice, veće leptire itd.koje prethodno ubiju kada se uvuku u košnicu pa ih ne mogu izbaciti napolje.
    Ljudi su znali za prirodno antibiotično dejstvo propolisa još pre 2000 god.Propolis se nudi ljudima kao alternativa sintetičkim antibioticima zato što brzo deluje i što ne ostavlja nepoželjne posledice
    Na osnovu kliničkih ispitivanja jedan skandinavski pčelarski časopis je doneo izveštaj o lekovitom dejstvu propolisa.U literaturi se pominje među ostalim,i Dr.Maximillian Kern sa Ljubljanskog univerziteta i njegovi rezultati u lečenju hroničnih zapaljenja sluzokože grla i usta,zatim,u lečenju zadaha iz usta i zapaljenja krajnika.
    U Sovjetskom Savezu,Dr.Demeski preporučuje mast sa propolisom za drugostepene opekotine.Dr.Dorošenko iz Kijeva izveštava o dobrim rezultatima hroničnog pharingitisa(zapaljenje ždrela)pomoću propolisa.Dr.Durmanenko iz Odese saopštava o uspešnom lečenju gnojavog zapaljenja usne duplje pomoću propolisa rastvorenog u alkoholu koga priprema na ovaj način:
    U jednu pogodnu flašicu stavlja 10 gr.dodro izmrvljenog čistog propolisa pa mu onda dodaje 30-40 gr.96*alkohola.Flašicu zatvara i drži u tamnom prostoru dva dana koju s vremena na vreme-mućka.Trećeg dana dodaje se destilovane vode tako da se rastvor poveća do 100 gr.Potom se filtrira.
    Za ispiranje usta,dodaje se 5-10 gr.ove tinkture u čaši mlake vode.Ne treba upotrebljavati jači rastvor  ,jer se može dobiti zapaljenje sluzokože.
     Lekari preporučuju da se tinktura primenjuje kod ovih slučajeva:
     APSCESI-Čirevi:Premazivati obolele delove tinkturom više puta dnevno.
     ACNE-gnojave bubuljice:Sve vrste gnojavih bubuljica premazivati više puta dnevno,dok se ne izgube.
     CLAVUS-Žuljevi:Stavljatina žuljeve krem od propolisa izjutra i uveče.Pokrivati ih gazom i flasterom.
     HALITOSIS-Neprijatni zadah iz usta:više puta dnevno ispirati usta slabim rastvorom tinkture
     TONSILITIS-Zapaljenje krajnika:Ispirati usta grgotanjem rastvora 5-10 kapi tinkture u pola čaše mlake vode.
Američki pčelarski časopis"GLEANINGS"preporučuje pčelarima da bi dobili visoko kvalitetni propolis treba da obrate pažnju na sledeće:
     Čuvati propolis odvijen od voska.Propolis se rasteže kao guma za žvakanje a vosak ima tendenciju da se lomi u sitne parčiće.Jesen je najbolje vreme za skupljanje "zrelog"propolisa.On izgleda kao sjajna supstanca dok vosak nema sjaj.
     Kada se propolis skuplja ne treba ga mešati sa stranim telima kao što su:drvene cepke,parčići voska i druge prljavštine.Veoma je važno da propolis bude u što čistijem stanju-
     Propolis se nesme topiti niti ga skupljati u loptice.Treba ga čuvati u istom stanju kao što je bio kada je skidan iz košnice.
     Najbolje mesto za čuvanje propolisa je frižider ili zamrzivač.

                                                                                                                            Literatura:
                                                                                                                            Gleanings in Bee Culture,
                                                                                                                            American Bee Journal,
                                                                                                                            Propolis Ray Hill
                                                                                                                            Pčelovodstvo
Nastaviće se...

Mario Ratancic:
Kolega Momo,

Odličan tekst.

Pronašao sam u ruskim navodima, na Internetu, da se propolis upotrebljavao, od davnina, kao unutrašnja zaštita drvenih posuda koje su
se koristile u svakodnevnoj upotrebi.

Receptura je sledeća:
- 2 dela propolisa,
- jedan deo prirodnog pčelinjeg voska,
- četiri dela jestivog lanenog ulja.

Kompletna posuda se potopi u vrelu smesu u trajanju od 10-15 minuta.
Pusti se da se posuda ohladi i ispolira se vunenom tkaninom do bleska.

Navodi govore da je takva drvena posuda toliko dobro zaštićena da se bez problema može u nju sipati:
vrela hrana, kipuća voda, tekućine na standardnoj temperaturi i slično. Konstatuje se da tako obrađene
posude ne upijaju vlagu i da se u njima se može držati i med.

S poštovanjem od
Maria

momamilosevic:
Idemo dalje...
 Propolis je sekret tkiva pupoljaka ili kore drveća i šiblja.To je mešavina smolastih materija,uglavnom drveća, i to najčešće jablana i topole,johe,jasena i kestena.Smola se stvara na kori kao lepljiva izlučevina ili smolasta substanca na pupoljcima,redovno za vreme proleća i leta.Pčele je skupljaju uglavnom u mesecima avgustu,septembru i oktobru,tj.u vreme kad se pripremaju za zimsku neaktivnost.
 Skupljanje se vrši za vreme toplih dana u vremenu između 10 i 15 časova,kad se te materije mogu lakše mesiti.Tovari propolisa razlikuju se od tovara polena već na prvi pogled.Za vreme toplih dana oni su sjajni i glatki,u hladnijim rapavi.Pri formiranju ovih tovara pčela se ponaša drukčije nego kad prikupljanja polena.Prikupljanje propolisa vrši se u četiri etape:
   1.odkidanje jednog komadića smole pomoću čeljusti;
   2.gnječenje pomoću prednjih nogu;
   3.prenošenje smolaste materije sa prednjih nogu na jednu od srednjih;
   4.prenošenje smolaste materije sa jedne srednje noge u korpicu jedne zadnje noge,i to sa iste strane.
 Čitav postupak odvija se na sledeći način:
   1.   Kad je pčela pronašla kapljicu smolaste materije opipa je prethodno sa svojim organima za opipavanje,nakon čega je sa prednjim nogama mesi,odnosno obrađuje.Prema tvrdnji raznih naučnika u tom poslu koriste izlučevinu specijalnih žlezda koja razmekšavaju masu.Glava i prsni koš pčele pokreću se tom prilikom na gore i dole.Tvorevina smolaste mase razvlači se tako da se obrazuje smolasto vlakno,koje postaje sve jače i jače.To traje tako dugo dok se vlakno ne otkine.
   2.   Prerada smole omogućena je intezivnim radom prednjih nogu (prve dve).Nožicama uhvati nastalo vlakno,zgnječe ga,pritiskuju i okreću,pridržavaju ga,da bi ga napokon sa čeljustima rastrgnule.
   3.   Prenošenje smolastog vlakna na srednju nogu vrši se na taj način što pčela prednju nogu ubrzano pruža napred-nazad.Pošto se na taj način svorilo vlakno,prednja noga se snažno pruža napred i obuhvata ga prvim člankom noge.
   4.   Posle toga slede brzi pokreti srednje noge napred nazad,pri čemu je ona nanosi u korpicu zadnje nožice i to na istoj strani gde je i prednj noga.Pri tome je premazuje i nabija smolastom masom.Na taj način nastaju tovarčići propolisa,koji se razlikuju od tovarčića polena.
Pri tome ne miruju prednje nožice,nego obrađuju ponovo komadić smole.Prenošenje omekšale mase pod uticajem žvakaćeg organa na prednju i zadnju nogu traje po prilici jednu minutu.Za punjenje obeju korpica potrebno je više od JEDNOG SATA.
   Kad se pčela natovarena polenom vraća u košnicu,istresa polen iz korpice u neku od ćelija i nastoji da je što pre napusti.Drukčije se pak ponašaju pčele sa tovarom propolisa.Po povratku u košnicu sa tovarom pčela se zaustavlja u blizini onog mesta koje je najmanje zaposednuto pčelama.Odmah počinje da radi na oštećenim mestima;ona sačeka dok je pčele ne opkole i dok joj ne preuzmu posao prenošenja materije.Ove su zadužene da otkidanjem delića preuzmu propolis.To nije jednostavan posao.Od vremena do vremena moraju pčele putem izlučivanja pri žvakanju da ga razmekšaju.Pčela koja je unela propolis stoji mirno i tek po koji put se kreće korak po korak napred nazad.Vreme oslobađanja pčele od propolisa sa obe noge traje obično više od JEDNOG SATA.
   Pčele,prenosilje propolisa,nanose ga samo grubo na mesta koja treba zatvoriti.Sledeći posao sastoji se u tome da nanos razmekšaju i da ga izglačaju.Pomažu se ujedno na taj način što otkidaju sa saća delić voska imešaju ga zajedno sa propolisom,čime se pospešuje moć razmazivanja.Količina voska koja se koristi za propolis zavisi o spoljnoj temperaturi,od vremena i spravljenja propolisa.
   

                                                                                                               "Allgemeine deutshe imkerzeitung"

sirka pavel:
Mislim da je korisna i zanimljiva ova tema,verovatno ima još puno toga da se objavi.

Hvala kolega Moma na uloženom trudu,ako imate još materijala, napišite.

Takođe mislim da bi trebalo pisati na koji način najlakše i najbolje možemo sakupiti,tj privoliti pčele da donose propolis i za nas.Tu pre svega mislim konkretno na Voja košnicama.

Hvala unapred i puno pozdrava svima.

momamilosevic:
                                                  LIKER OD PROPOLISA

   Na 500 gr.90%-nog.alkohola uzeti ili staviti 100 gr.čistog propolisa,koji je prethodno samleven i sve skupa staviti u flašu.Mešavinu držati 2 nedelje zatvorenu uz češće mućkanje da se propolis što pre rastopi.Nakon 2 nedelje rastopiti 250 gr.meda u pola litre prokuvane i
ohlađene vode.Tu mešavinu ostaviti još 2 nedelje uz češće mućkanje.Zatim sve procediti u drugu flašu,držeći je na hladnom mestu.
   Ovaj liker ima vrlo ugodan ukus,kako za zdrave tako i za bolesne.Lekovit je u slučaju prehlade,jakog kašlja i kod gripe.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju