Bolesti i lečenje pčela-Štetočine i borba protiv njih > Lečenje Pčela

KAS-81

(1/3) > >>

Valon Mustafi:
Preparat KAS-81
  Preparat KAS 81 se jednostavno pravi i moze ga svako pripremiti. Sirovine za preparat su gorki pelen i borovi pupoljci. Mora se strogo voditi racuna o nacinu sakupljanja sirovina.

  Pelen (Artemisia absinthium L.) se bere u dva roka: u periodu vegetacije, tj, u vreme kada je pojačan rast i razvoj zelene mase (duzina stabljike oko 20cm) i u vreme cvetanja. Orijentaciono, to su periodi april i jul (avgust).  Borovi pupoljci se beru zajedno sa mladim četinama (iglicama) u duzini do 4cm od vrha. Mogu se brati i odvojeno pupoljci a odvojeno iglice, pa se to sjedini. Sirovina se suši u tamnom, odnosno zasenjenom mestu, pri temperaturi do 20 stepeni celzijusova. Osusena sirovina se isitni tako da delovi ne prelaze 4cm. Do upotrebe se cuva na suvom, prohladnom i provetrenom mestu. Rok upotrebe do dve godine. Po nekim podacima iz literature, prvenstveno se koristi beli bor (Pinus silvestris L.), ali i drugi (Crni bor - Pinus nigra Arnold). Njegova upotreba je najviše radi vitamina.

  Pravljenje smese
 
  Za pravljenje preparata koriste se navedene sirovine u sledećem odnosu: 50g gorkog pelena, branog u periodu vegetacije, i 900g branog u periodu cvetanja, plus 50 g borovih populjaka. Smesa se preliva sa 10 litara vode i kuva u poklopljenom emajliranom sudu 2-3 sata na tihoj vatri, a zatim stavi da odstoji na toplom mestu (utopljeno) 8 sati. Posle toga se procedi kroz 2-3 sloja gaze.
Korišćenje preparata

  Ovako dobijeni preparat u vidu odvara (čaja) dodaje se šećernom sirupu (odnos 1,5:1 u korist šećera) u količini 30-35ml na svaki litar sirupa. U jesen se prilikom dopunjavanja zaliha hrane za zimu dodaje društvima, zavisno od njihove jačine, 6 do 10 litara sirupa u 3-4 navrata.
Preparat se moze davati i u prolece tokom nadražajnog prihranjivanja.

  Napomene:

  Prilikom kuvanja sirovina, posuda mora biti poklopljena da bi se sprečilo gubljenje aktivnih biljnih materija, kao sto su eterična ulja.

  Prihranjivanje se vrsi pred veče, jer izaziva veliko uzbuđenje pčela.
Sirovina sadrži još: karotin, taninske materije, fitoncide, askorbinsku kiselinu i dr.  Nije potrebno dolivanje vode zbog isparavanja.

  Preparat deluje pogubno na varou u svim fazama njezinog razvoja. Kada se daje sa jesenjom prihranom, predstavlja odlicnu preventivu protiv nozemoze. Deluje podsticajno i na zaleganje matice.

stevanovic sveto:
Preparat KAS-81 koristim zadnjih nekoliko godina i veoma sam zadovoljan s njim. Nijedna zimska prihrana i tretiranje mravljom kiselinom (u toku tretiranja prihranjujem sirupom) u avgustu ne prođe bez njega. Od kada koristim KAS u mom pčelinjaku nema nozemoze. Ja sam za recept saznao od Rade Simića koji je napisao jednu dobru brošuru o prirodnim sredstvima u borbi protiv varoe. Samo da napomenem da se iz ovog omera, koji je naveo kolega Valon može dobiti 8 litara čaja. Toliko ja uspem da iscedim. U Makovištu imam 5 sadnica pelina od kojih mogu da obezbedim oko 1 kg čaja. Uz Vojin čarobni napitak od žalfije i vreska ova količina mi potpuno zadovolji moje potrebe. Prošle godine sam jedan pelin iskopao i podelio koren na 4 dela i uspeo da dobijem četiri sadnice koje su ove godine dobro procvetale. Pelin može da se seje ali to mi ne uspeva u Makovištu, verovatno zbog veće nadmorske visine (750 m). Možda neki i nikne ali tamo korov prebrzo raste pa ga verovatno uguši. Evo nekoliko slika pelina iz Makovišta. Pozdrav.

Valon Mustafi:
  Ja prvi put sam koristio KAS-81 ovu godinu.  Pelin kod mene raste sam u prirodu i ga ima u izobilju.

  I tocno je da izaziva veliko uzbudjenje kod pcele, pa zato je preporucivo da se daje kasno, kada pcele vise ne komuniciraju sa okolinom.

 

stevanovic sveto:
Ja prihranjujem sa sirupom u koji je dodan KAS-81 tek kada zađe Sunce, pa i tada imam velikih problema sa pčelama. Do kraja prihrane u kanti bude više od 200 pčela. Onda ih ja istresem malo dalje od pčelinjaka. Mora se biti jako oprezan kod prihrane da se ne izazove grabež. Pozdrav.

PS  Zaboravio sam da kažem da ja koristim KAS i kod pravljenja pogača (na 50 kg šećera u prahu ide 2 litra KAS-a).

radoslav janković:
Je li ko radio tinkturu sa alkoholom i može li recept

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju