Bolesti i lečenje pčela-Štetočine i borba protiv njih > Štetočine i borba protiv njih

ZELENA ŽUNA ( Picus viridis)

(1/3) > >>

stevanovic sveto:
 ZELENA ŽUNA

U januaru 2009. godine imao sam problema sa ovim pticama. Žune su mi tada oštetile 27 košnica. Nisam znao kako da ih oteram sa pčelinjaka. Tako je bilo sve do marta te godine, dok je bilo snega. Zadnje dve godine sam na košnice stavljao ter papir i nisam imao više problema. Žune nisu nestale, čak mi se čini da ih ima još više. One u Makovištu nemaju prirodnih neprijatelja, tamo je pravi raj za njih i detliće koji su, takođe napadali na košnice. Te 2009. godine sam stavljao postere ptica grabljivica na košnice, jer se, navodno žune boje istih, ali nije ništa vredelo. Čak su probijale košnice i kroz same postere, nisu se uplašile. Zanima me da li je neko imao sličnih problema. Evo nekoliko slika iz 2009. godine. Slika 1028 je pozajmljena. Pozdrav.

Branko Obranovic:
Izgleda, i kod mene radi svoj posao žuna. Evo jednod početka. Kad če da prestane zna samo ona.
Leglo je živo.
Lp Branko

stevanovic sveto:
Ovih dana su žune i detlići ponovo na mom pčelinjaku. To mi je javio jedan kolega iz Makovišta koji živi u blizini mog pčelinjaka i povremeno obilazi isti. Sledeće nedelje moram u selo, pa makar i peške. Evo slika iz januara 2009. godine. Tada su žune i detlići napravili haos na pčelinjaku. Pozdrav.

Hajriz Suka:
Ja sam ulovio detljica,evo kako: nabiju se dva kolcica koji se spoje horizontalno drvenom motkom duzine koje imate.Horizontalna motka se namaze sa ljepkom za miseve,za koji se lepe noge i krila detljica,kad isti sleti na istu prije sto krene da busi kosnice.Ostalo ostaje na vama,ako prije toga nije naisao koji ogladneli macak.
Iskreni pozdrav:Zdravi bili

stevanovic sveto:
Nije loša ideja to sa motkom namazanom lepkom, ali meni je pčelinjak daleko 70 km. Ja sam svojevremeno na košnice stavljao postere ptica grabljivica, lisica i mačaka, ali ni to nije vredelo. Srećom, zima nije dugo trajala. Čim otopli ptice se lakše snalaze za hranu. Po ovakvoj zimi i one moraju da se snalaze, ali gde baš u mom pčelinjaku. Kako bi dobro bilo imati na pčelinjaku nekoliko gladnih mačaka, ali da im život zavisi samo od sveže hrane koje u Makovištu ima u izobilju (mislim na žune i detliće). Pozdrav.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju