Autor Tema: Višematično pčelarenje metodom Živorada Antića  (Pročitano 9872 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Mileta Bunčić

  • Član foruma
  • ***
  • Poruke: 33
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Samoš - Južni Banat
Višematično pčelarenje metodom Živorada Antića
« poslato: Decembar 22, 2015, 21:29:13 »
Možda će opisani metod biti interesantan nekom od kolega. Metoda je opisana u listu Pčelar br. 3 iz 1974 godine, a koliko sam čitao po internetu a i odgledao film spominje se da je ovo i Čorbićev sistem pa sad.


Dragi kolege.
evo kako je Zivorad Antic 1974 godine obrazovao drustva sa vise matica:
,,Obrazovanje drustava sa vise matica vrsi se u mesecima junu,julu i do polovine avgusta,pri cemu treba narocito obratiti paznju na temperaturu.Temperatura ne sme biti niza od 25 stepeni a ukoliko nastupe nepovoljne vremenske prilike u toku prvih 24 sata posle obrazovanja novog drustva,treba ga utopliti ili kosnicu staviti na drugu kosnicu koja ce je zagrevati.
-Priprema kosnice za obrazovanje novog drustva-
Kosnica mora biti ispravna i bez pukotina ili otvora kroz koje bi pcele mogle da izlaze i ulaze.U ovakvu kosnicu, ako pcelar zeli da gaji 5-6 matica, treba staviti
5-6 ramova sa zrelim radilickim leglom,bez pcela, iz kojih su vec pocele da izlaze mlade pcele.Ukoliko pcelar zeli da ima vise matica ( 5-10 ) ili vise  u novoobrazovanom drustvu , tada se broj ramova povecava na 8. Po sebi se razume da okvire sa leglom treba postaviti u sredinu kosnice, a sa strane njihove leve i desne po dva okvira sa hranom, tj. medom i polenom.
Sve ove radnje  najbolje je izvrsiti u vremenu od 9-11 sati, pri povoljnoj temperaturi, ne nizoj od 25 stepeni.Ukoliko su velike vrucine i ako je sparno vreme, mora se voditi racuna o ventilaciji kosnice novoobrazovanog drustva.Ovo drustvo mora biti zatvoreno 4 dana, a bez matica ostaje samo 24 sata, za koje vreme ce da se izleze veliki broj mladih pcela koje su spremne da prime sve matice koje im pcelar doda.
-Priprema matica za dodavanje novo obrazovanom drustvu-
Pri oduzimanju matica iz raznih pcelinjih drustava/ nukleusa,oplodnjaka, kosnica/ u kojima pcelar zeli da zameni matice,treba se pridrzavati sledecih upustava:
1.Temperatura ne sme biti niza od 25 stepeni a matice ne smeju biti starije od 2 godine.
2.Svaku maticu pri uzimanju staviti prvo u poseban mali zicani kavez.
3.Ovaj posao oko oduzimanja svih matica nesme trajati duze od 2 sata i za to vreme kavezi sa maticama mogu se drzati u dzepu bluze.
4.Kada smo oduzeli zeljeni broj matica u toku 2 sata, sve kaveze staviti na sto i pomocu drvca od sibice svakoj matici stavljamo na zicani kavez po jednu kap meda.
5.Posle toga sacekati 15-20 minuta da matica uzme med.
6.Zatim sve matice jednu po jednu pustati u kavez duzine 10 sm a sirine 5 sm.Dve uze strane ovog kaveza, prednja i zadnja, zatvore se sacem koje sadrzi malo otvorenog meda.Dok se matice stavljaju u kavez, on treba da stoji u vertikalnom polozaju, tj. on se drzi u ruci, a sa donje strane dodaju se jedna za drugom matice iz malih zicanih kaveza.
7.Ukoliko se dogodi da upocetku neke matice stupe u borbu, treba odmah, a i svremena na vreme, pustiti na njih dim iuz cigarete.Ovo treba vrsiti obazrivo jer bi suvisno dimljene bilo stetno po matice.
8.Posle 30 minuta ovaj kavez sa maticama dodaje se novoobrazovanom drustvu, i to na taj nacin, sto se kavez postavi direktno na okvire odozgo u vodoravnom polozaju.U tom polozaju kavez ostaje sve dok matice ne izadju iz kaveza, posto je predhodno skinuto sace sa obe strane i kavez otvoren.
9.Matice se dodaju novoobrazovanom drustvu 24 sata posle njegovog formiranja.Prve veceri posle dodavanja matica treba  sa malo vode poprskati okvire sa gornje strane.Drugog,treceg i cetvrtog dana treba uvece prihraniti drustvo sa po 100 grama secernog sirupa u srazmeri 1:1
10.Petog dana od obrazovanja drustva, posto je 4 dana ostalo zatvoreno kao sto je napred navedeno, treba oko 9 sati otvoriti leto kosnice za 5 sm. sirine.
11.Sa prihranjivanjem visematicnog drustva treba nastaviti u toku narednih nekoliko  dana sa 100- 200 grama secernog sirupa u srazmeri 1:1.Posle 8 dana prosiriti leto na 10 sm. Ovo drustvo se mora stalno kontrolisati kako u pogledu hrane tako i u pogledu prirastaja mladih pcela.Posto sve matice zalezu jaja,treba svremena na vreme oduzimati po 2 rama zatvorenog legla, a na njihovo mesto dodavati okvire sa praznim sacem.Na ovaj nacin  se omogucava maticama da polazu jaja ali naravno sa smanjenim kapacitetom usled nedostatka prostora.Ukoliko je losa pasa pcelar mora voditi racuna o ishrani drustva, jer u njemu je velika potrosnja, sto znaci da ga mora prihranjivati.
U ovakvom drustvu matice ce prezimiti i u prolece poceti normalno da  polazu jaja.Zazimljavanje visematicnog drustva vrsi se na uobicajeni nacin tj onako kao sto se radi kad je u pitanju drustvo sa jednom maticom.Uprolece pcelar mora da kontrolise ovakvo drustvo, da oduzima leglo i da ga daje tamo gde je potrebno.
-Ovaj nacin pripremanja visematicnog drustva koji primenjujem od 1967 godine, pokazao je dobre rezultate,jer sam uvek imao na raspolaganju rezervne matice, a pored toga bilo je izbegnuto prezimljavanje pojedinih matica u nukleusima.Do sada nisam  ostavio ovakvo drustvo da se prirodno roji, te stoga nisam u mogucnosti da opisem podelu visematicnog drustva.Za ovu 1974 godinu pripremio sam drustvo sa 10 matica, kome necu oduzimati leglo vec cu dopustiti da se prirodno roji, jer smatram da ce biti interesantno videti kako ce se izvrsiti deoba visematicnog drustva.
Iz svih opisanih pojava moze se zakljuciti da najvazniju ulogu imaju mlade pcele koje su se izlegle u zasebnoj kosnici i tako nisu imale kontakt sa starijim pcelama.Mladim pcelama moze pcelar da nametne veci broj matica.
U pcelarskoj skoli sam naucio da u pcelinjem drustvu moze da postoji samo jedna matica, ali praksa pokazuje da mlade pcele primaju veci broj matica.
Napominjem da u drustvima u kojima ima 5 i vise matica, vec od 15 septembra polovina matica prestaje da polazu jaja dok ostale to cine do zime.Ako se neka od ovih matica, koja je prestala da leze jaja, doda drugom drustvu tada ona pocinje da polaze jaja posle 4-5 dana.
Iznosim ovo svoje iskustvo pre pcelarsku javnost sa zeljom da ih drugi pcelari primenjuju u svom radu pri gajenju i prezimljavanju rezervnih matica.

Ovako je pisao Zivan Micic u casopisu Pcelar br.3 godine 1974 o Zivoradu Ziki Antonicu, a ovaj tekst je objavljen u casopisu Pcelar 7-8 u 1974 godini, ali u potpisu stoji prezime Antic, verovatno greskom urednika Pcelara.
Mozda ce nekom ovaj tekst i nacin cuvanja vise matica koristiti !

U svakom slučaju ako moderator smatra da temi nije mesto ovde ili da je možda zbog autorskih prava nije moguće postaviti na forumu očekujem obaveštenje.

Pozdrav i svako dobro.

Van mreže Milojko Vasic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 115
  • Lokacija pčelinjaka: Bajina Basta
Odg: Višematično pčelarenje metodom Živorada Antića
« Odgovor #1 poslato: Decembar 22, 2015, 23:23:42 »
Imao sam prilike da to uzivo vidim sa 7 - 8 matica. Samo je dobro ako uspete da ga organizujete za cuvanje matica. Sto se tice legla  cini mi se da iako ima puno matica da je legla manje nego sto bi imala jedna kvalitetna matica. Matice se nekako drze svoje zone i leglo je rastrkano i ima ga vrlo malo , a nalazio sam na istom ramu i to sa iste strane i po 3 matice. Za cuvanje preko zime je odlicno i nista drugo

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Višematično pčelarenje metodom Živorada Antića
« Odgovor #2 poslato: Septembar 18, 2016, 22:40:30 »
Sto se tice legla  cini mi se da iako ima puno matica da je legla manje nego sto bi imala jedna kvalitetna matica. Matice se nekako drze svoje zone i leglo je rastrkano i ima ga vrlo malo , a nalazio sam na istom ramu i to sa iste strane i po 3 matice. Za cuvanje preko zime je odlicno i nista drugo
U osnovnom tekstu iz 1974. promakao mi je podatak o kom tipu košnica se radi. Da li je neko probao sa nastavljačama? Kako bi matice zalegale, ako bi se plodište proširilo na dva nastavka?

Van mreže damirgajic

  • Mladi član foruma
  • **
  • Poruke: 8
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Beograd
Odg: Višematično pčelarenje metodom Živorada Antića
« Odgovor #3 poslato: Januar 20, 2017, 11:37:17 »
Ako me secanje ne vara ovo je metoda koju je hrvatski pcelar (na kraju svog pcelarskog staza), 1964 godine podelio sa ostalima. Zasniva se prirodnom fenomenu gigantskih drustava, kada u zavisnosti od jacnine drustva i velicine prostora kosnica moze imati i do 20 matica razlicite starosne strukture

Ova metoda se moze raditi nezavisno od vrste kosnice. Nastala je u kosnicama poloska. Poenta je u kolicini pcela i velicini saca. Poloska je izrazito povoljna za ovaj vid pcelarenja (bez maticne resetke) jer svaka matica okuplja oko sebe (u zavisnosti od jacine feromona) odredjeni broj pcela. Prakticno se formiraju mini rojcici u jednoj poloski na npr. 2-4 ram 5-7 ram 8-9 ram... Ali ajde da se vratim na nastavljace:

- I faktor: kolicina pcela

minimalna kolicina pcela za uvodjenje dve matice (bez maticne resetke) je dva puna LR nastavka pčela. Ne znam koliki je to broj jer radim automatski. Ako pčelarsko drustvo ojaca i popuni četiri LR nastavka dodaje se odmah jos dva nastavka da ne bi uslo u rojevi nagon

- III faktor: velicina saca

u proseku jednoj matici najvise odgovara zapremina dva LR nastavka. Za dve matice u jednom pcelinjem drustvu je potrebno cetiti LR nastavka. Za tri matice sest LR nastavaka, itd....

- III faktor: ELEMENTARNI RASPORED PČELINJEG GNJEZDA U PRIRODI

Kada se pogleda raspored na pcelinjem sacu u prirodi, prvo na vrhu je (7 cm od vrha) ovalni deo, zatim ide zatvorine med, leglo pa prazno sace ili ne poklopljeni med. Ovo je veoma vazno jer pcela ne trpi med ispod sebe. Poenta razvoja je da se pcelinje leglo spusta po sacu nize ili se siri u stranu, kako se ono izgradjuje. Ukoliko dodje do burne pase ona skladisti med ispod sebe privremeno usled nedostatka prostora. Zimi je poenta da se pcelinje klube dize po sacu.

Da zaključim:

- U pcelinjoj zajednici koja je u kosnici nastavljaci moze biti vise matica bez maticne resetke ("izrojavanje u kosnicu") ali ne vidim poentu da to bude vise od tri matice osim ako se ne cuvaju matice.
- zavisi koji je tip kosnice nastavljace u pitanju jer je na "vrhu" uvek med, koji se u slucaju jace pase spusta ka dole. Kod nekih nastavljača matice mogu da se šire u stranu sa leglom npr. u I i II nastavku, a kod nekih nastavljaca dve matice se posebno rasporedjuju u I, II i III nastavku (sirenje legla u dubinu)
- pčelari koji rade sa dvomaticnim drustvima uglavnom obracaju paznju na faktor I i II dok III faktor stalno zanemaruju.
- za sada se najbolje pokazala nastavljaca DB 11-tica.
- ukoliko uvedete vise matice u po meni slabo pcelinje drustvo (ispod kipecih dva LR nastavka za dve matice) dobijate efekat da one ili hodaju jedna za drugom ili se rasporede po zasebnim ramovima sa sakom pcela.
- svaka matica zahteva svoju "svitu za odrzavanje njenog produktivnog zivota"

Hvala Mileti sto je ovo napisao za nove generacije pcelara. Ja necu vise pisati na ovu temu. Pokusao sam samo da dopunim njegov tekst.

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Višematično pčelarenje metodom Živorada Antića
« Odgovor #4 poslato: Januar 20, 2017, 11:52:32 »
Kolega Damire, po načinu pisanja, stekao sam utisak da  primenjujete ovaj metod pčelarenja. Interesuje me kakvi su rezultati u odnosu na Sevićev metod, kao i na klasičan, jednomatični metod pčelarenja ( bez pojačavanja ).

Iako ću naproleće koristiti RV kontejner, mogao bih se sa tih par LR, koje imam, malo "poigrati" u stacionaru.
Hvala unapred.

Van mreže damirgajic

  • Mladi član foruma
  • **
  • Poruke: 8
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Beograd
Odg: Višematično pčelarenje metodom Živorada Antića
« Odgovor #5 poslato: Jun 12, 2018, 13:15:49 »
Zeleo bih da se ispravim.

Visematicno drustvo moze da se formira i u kosnici nastavljaci. Ne zelim da iznosim detalje. Medjutim zelim da ispravim sebe:

-  u faktoru III.

Pcela u visematicnoj zajednici lageruje med i ispod legla, kada je u pitanju nastavljaca. Stvaranje visematicne zajednice u nastavljaci mora da se obavlja kao kod saltovanja manuelnog menjaca automobila. Polazi se od jednomaticne zajednice a salta se do brzine odnosno visine naslaganih nastavaka sa kojima moze da se radi.

- dodatni faktor

U kosnici sve pcele radilice imaju jednu majku, ali ocevi su im razliciti. Isto tako i matice koje nastaju od pocetnog jednomaticnog drustva mogu biti "zute", "melezi", "sivke".....Feromoni ovih matica privlace razlicite "vrste" radilica. Za visematicno drustvo vaze isti uslovi ulaska u rojevi nagon kao kod jednomaticnih.