Autor Tema: ZAMENA MATICA  (Pročitano 41582 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: ZAMENA MATICA
« Odgovor #30 poslato: Avgust 30, 2018, 11:25:19 »
У ово време када се мања ритам паша, замена матица понекада не успева иако је урађено „све по пропису“.

Има размих начина да се преваре пчеле и један од њих је да се стара матица „размрља“ по кавезу и дода друштву. Пре много година (више деценија, тачније) одустао сам од овог начина јер није најпоузднији. У ствари не разликује се много од најобичнијег стављања матице одмах по уклањању старе матице (или матице која се мења) осим што може бити врло лош.

Све може бити успешно када је време, а тиме и унос стабилан и пчеле су заузете радом. Ових дана има промена времена довољних да поремете иначе ситан унос. Тада пчеле рагују љутито и може се приметити да при малим грешкама у раду нападају и комад „буђавог“ саћа остављеног на пчелињаку. Тада је отежан пријем младе матице.

Ако друштво има стару матицу која још није лоша, пчеле то ипак осете. Пријем нове матице је отежан (наравно, нарочито младе матице која је хитра и немирна).

Предлажем мало тежи начин да се дода млада матица и који је обично врло успешан. То је довођење пчела у стање да „посумњају“ у матицу у крену у тиху смену (може се на саћу видети већа количина матичних чаура које су „свеже“ изграђене;  да вас не завара постојање „звончића“ ако их видите сада – појавом јаче паше, лако се појаве и они иако иде јесен). Стара матица се стави у кавез без погаче на један дан (може и два дана ту да остане, није проблем). Сутрадан се уводи нова матица у кавезу, а склања кавез састаром (обавезно склонити).

Можда сам и писао о овоме, али мало подсећање неће да шкоди.


ПС


Немојте се плашити да ће одгајањем зимске пчеле због једног дана одлагања проношења матице :) . Ионако у оводоба могу да смање или обуставе легло, док не крене нека каснија паша (звездан или бршљан).

Додао бих да неуспешност пријема када се „размрља“ стара матица по кавезу младе потиче управо због добрих особина старе матице по друштво. Као млад пчлар сам тврдио да да пчеле сматрају да је стара матица добра и не желе да је замене (све док осећају њено присуство путем мириса који је од ње остао – мислим, само то и остане када се „размрља“) и такође сматрају да је млада матица „одговорна“ за нестанак њихове добре матице. То и сада сматрам.

Написао сам да је овај начин тежи, а у ствари није. Исто се тражи матица, што је највећи посао, али се мора сутрада додати млада и то је сва тежина посла...што и није неки посао ако сте присутни на пчелињаку, односно ако је пчелињак близу куће или имате времена.

Никакво „мрљање“ сатре матице по кавезу младе не сматрам добрим...навео сам зашто.

И још нешто, новоизграђени звончићи нису матичњаци (мислим нису на леглу), већ по ободу легла и празни су.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Pera Benedek

  • Mladi član foruma
  • **
  • Poruke: 5
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Mostanica,
Odg: ZAMENA MATICA
« Odgovor #31 poslato: Avgust 07, 2019, 17:20:44 »
Pozdrav,zamena matica ramom to jest matica sa ramom Leila is oplodnjaka da se zamedi sa stardom maticom.Ima li Nemo iskustvo sa tom tehnikom zamena matica,?