Košnice Voja

Alati i oprema za pčelarenje => Košnice => Ostali tipovi košnica => Temu započeo: drazen.kasapovic Januar 08, 2013, 14:36:25

Naslov: НУКЛЕУСИ И ОПЛОДНЈАЦИ
Poruka od: drazen.kasapovic Januar 08, 2013, 14:36:25
Ова мала пчелинја друштва која чувамо и негујемо у малим или преградјеним великим сандуцима стварају се због различитих потреба у пчеларству.
Могу бити створена природним или вештачким ројенјем на безброј начина.
Главни задаци нуклеуса су за искориштаванје матичнјака ,оплоднју матица,чуванје резервних матица.
појачаванје основних заједница са леглом или са пчелом из нуклеуса,стваранје јаких заједница итд. Нуклеуси као и оквири у нјима могу бити различитих облика и величина.
Покренуо сам ову тему да поделимо своја искуства у пчеларенју са нјима.


Naslov: Odg: НУКЛЕУСИ И ОПЛОДНЈАЦИ
Poruka od: Živorad Žika Ilić Januar 09, 2013, 13:13:55
Ja za oplodnjake koristim pregrađen nastavak farara na tri sekcije , i tri mala zasebna leta . U svaki odeljak se nalaze po četiri rama , a pregrada je od najčešće šper ploče 5 mm , šliceve ne pravim već ukovem sitne ekserčiće obično ove za ramove što ih koristim  da bi držali lesonit pregradu . Iznad satonoša a između dve pregrade , koristim žičani ram kroz kojeg dodajem sirup ili letimice vršim odokativno pregled u društvu . Kako koja se matica vrati sparena sa izleta i vidim kvalitet njenog legla , prebacim sve ramove u novi nastavak koga postavljam na osnovno društvo kojoj sam oduzeo lošu maticu , i preko novinskog papira pridodam nastavak sa svim ramovima i pčelama . posle par dana kada na letu primetim da društvo izbacuje delove novinskog papira , ja podignem pridodati nastavak odstranim ostatak papira i sjedinjim društvo . To je moj rad sa oplodnjacima i nikad mise nije desilo da pridodato mini društvo ostane bez matice , ma koliko dugo bilo osnovno društvo bez matice , ili imale ,,lažne matice" , Same pčele odrade svoj posao oko primanja dodate nove mlade matice . Dok sam dodavao u žiru ili kavezu , bilo je problema oko primanja u 80 % sluičaja , ovo je najsigurnije dodavanje po mom iskustvu . Sigurno ima i drugih načina,ali ja sam opisao svoj način rada .
Naslov: Odg: НУКЛЕУСИ И ОПЛОДНЈАЦИ
Poruka od: drazen.kasapovic Januar 10, 2013, 20:14:59
Свака част и ја сам увидео предност кориштенја стандардне опреме . једноставност и стандард.
Заднјих година сам губио време али раније и прошле године развијам систем са неразвијеним заједницама ,нуклеусима и нјиховим кориштенјем у касним пашама.Овде се ради о лр раму.
У пар следећих реченица ћу представити овај практичан начин пчеларенја и лаке борбе против варое.
Са почетком уноса полена презимела заједница се прихранјује са сирупом , о прихранјиванју је опширно  писао г. Воја нисам нигде прочитао болје информације о томе.
До почетка маја месеца заједница мора да има минимум 8 рамова легла .
Тада се приступа подели
Направи се нуклеус и помери са старог места са старом матицом  ,два рама углавном затвореног легла и пчеле са једног рама отвореног легла још се дода два рама са медом  и поленом и једна сатна основа.
Мед се на рамовима изгребе на свим странама да матица што пре положи јаја
И за седам дана и ова два рама ће бити залежена тако да ће овај нуклеус имати  4 рама легла ,одмах се врате 2 рама са затвореним леглом без пчела у основну заједницу  .
Овај нуклеус са матицом се развија следећа два месеца или  раније док не добије 8 рама легла .
Затим одстраним матицу,сачекам да пчеле повуку присилне матичнјаке и после  направим 4 нуклеуса за презимлјаванје са по 2 рама легла,једним оквиром хране и два  лепа празна рама.Могу се третирати против варое у периоду док матица не пронесе али и не мора пошто овим другим прекидом циклуса обично се реши проблем, евентуално се може ухватити у клопку у првом леглу вароа.
Naslov: Odg: НУКЛЕУСИ И ОПЛОДНЈАЦИ
Poruka od: Miroslav Jovanović Januar 10, 2013, 20:44:51
Dražene jel ovde reč o IBN ili standardnim lr nukleusima sa 5 ramova?
Naslov: Odg: НУКЛЕУСИ И ОПЛОДНЈАЦИ
Poruka od: drazen.kasapovic Januar 10, 2013, 20:54:04
У основној заједници је остало 6 рама легла и пчеле чим осете да су без матице повуће присилне матичнјаке .
Прве матичнјаке би требало поништити пошто их пчеле праве од старијих ларви.
После 7 дана у основну заједницу се враћа она два рама легла из нуклеуса.
Од ових 8 рама легла може се направити 4 нуклеуса са по 2 рама легла на којима мора бити барем један матичнјак .
Најболје би било да се се однесе на другу локацију и тако сачува своју излетницу.
У сваки нуклеус ставити три  рама изградјена која ће сигурно пчеле напунити са нектаром с обзиром да нема матице и новог легла које се мора хранити.Матице би требало да пронесу до почетка јуна ( код мене).
На крају их за  пашу липе и касније паше све ујединим ,одузмем матице са по једним рамом отвореног легла а остатак легла и пчела  спојим преко новинског папира у једну кошницу обично  која има преко 12 оквира легла ,  поништи се вишак матичнјака , оставим само два ,матице из оваквог друштва јесу мало ситније али су јако доброг квалитета .Обично додам и доста изградјеног саћа да пчеле имају где да складиште мед.
Наравно кошница је на 4 наставка лр  са 10 рама а по потреби се може додати  наставак.
Ова се заједница после узими на два наставка.
Опет се у периоду без легла може доста урадити против крпелја.
Још увек радим на овој методи,нисам аутор али се трудим да јој дам свој допринос.
Лакше је радити са манјим форматима оквира мада смо радили и са великим полошкиним 40 пута 30.
поздрав ...
Naslov: Odg: НУКЛЕУСИ И ОПЛОДНЈАЦИ
Poruka od: drazen.kasapovic Januar 10, 2013, 21:09:29
Не разумем се ја у ту ИБН технологију. ;)
Naslov: Odg: НУКЛЕУСИ И ОПЛОДНЈАЦИ
Poruka od: Miroslav Jovanović Januar 10, 2013, 23:37:45
Ja sam Dražene mislio da si jedan od jačih poznavalaca IBN tehnologije. I još razgovarajući sa lokalnim pčelarima da je moguće ne tretirati pčele u ibn navodio tvoj primer kao dokaz.
Naslov: Odg: НУКЛЕУСИ И ОПЛОДНЈАЦИ
Poruka od: drazen.kasapovic Januar 11, 2013, 11:33:34
Да јесам познавалац (онога што је доступно)не само те него и других технологија која се применјују широм света и  која се баве овом проблематиком
борбе против варое.
Наравно да је могуће не третирати само треба знати како.
Имам једног познаника пчелара који не третира од 1997 године ,замисли исто користи и те полурамове лр у малим нуклеусима а није из Србије , шта ради са нјима једноставно прекида легло у нјима у три наврата.
поз...
Naslov: Odg: НУКЛЕУСИ И ОПЛОДНЈАЦИ
Poruka od: stevanovic sveto Januar 11, 2013, 13:54:09
Kolega Dražene, ako prekida leglo u tri navrata, šta se tu dešava osim što kontroliše broj varoa? Može li on uopšte proizvesti med za sebe? Možda grešim jer nisam probao.  Znao sam jednog čiču u selu Jakalj (Bajina Bašta), zvali su ga Čvoko (nisam siguran kako mu je bilo pravo ime), imao je 30-tak DB-12 društava, nije tretirao pčele, ali im je u jesenjoj i prolećnoj prihrani u sirup dodavao KAS-81. Imao je vrt pun Pelina pa mu nije bio problem da pravi velike količine tog čaja. Po njegovom kazivanju nije imao problema sa varoom. Ali i davanje preparata KAS je neko tretiranje. Pozdrav.
Naslov: Odg: НУКЛЕУСИ И ОПЛОДНЈАЦИ
Poruka od: drazen.kasapovic Januar 11, 2013, 15:25:13
Па да колега ти оплоднјаци са полурамовима му користе само за производнју матица.
За производнју меда користи велика друштва али су му губици и до 50 посто преко сезоне.
Губитке покрива са већим бројем нуклеуса петорамних које оставлја преко зиме.
позз..
Naslov: Odg: НУКЛЕУСИ И ОПЛОДНЈАЦИ
Poruka od: Mirsad Mehic Avgust 28, 2014, 20:16:30
Pozdrav za kolege pcelare
pcelarstvom sam, se poceo baviti tek koji mjesec imam pet drustava za pocetak
trenutno  izradjujem oplodnjake standarno LR tjelo izdjeljeni na tri djela imam pitanje za iskusne pcelare da mi pojasne da li mogu ovako uraditi pregrade naime da u razdjejnoj dasci koja djeli oplodnjake pčele ugradim metalnu mrezu,

(http://s1.mojalbum.com/17202931_17864771_21911148/pcele/21911148.jpg)


(http://s1.mojalbum.com/17202931_17864771_21911149/pcele/21911149.jpg)

 u ovoj razdjeljnoj dasci razmisljam zbog toga da ta tri oplodnjaka imaju isti miris radi kasnijeg lakseg sjedinjavanja oplodnjaka znacci ako recimo od jednog drustva oplodnjaka uzmem maticu zbog nekakvih potreba i neccu da imam visse tri oplodnjaka nego onaj nukleus drustvance koje je ostalo bez matice da pridruzim jednom od ova dva jednostavnim vadjenjem pregrade razmisljam  ako ima metalna  mrezica na razdjeljnoj dasci da ce se pcele bez ikakvih problema sjediniti medjusiobno prihvatiti tokom jednostavnog zahvata sklanjanja razdjelne daske
Nadam se da ce netko od iskusnih pcelara odgovoriti na moj upit da li ccu pogresiti zbog necega ako ugradim u tu razdjelnu dasku metalnu mrežu
Ljep i srdacan pozdrav za sve kolege pccelare aktivne na ovome ljepom forumu
Mirso
Naslov: Odg: НУКЛЕУСИ И ОПЛОДНЈАЦИ
Poruka od: Rakovac Goran Septembar 25, 2014, 13:51:14
 
 
                  Sestodelni RV oplodnjak kupljen letos bez krova. U toku je sredjivanje i prepravljanje na trodelni. Sluzice prevashodno za cuvanje rezervnih matica.
Naslov: Odg: НУКЛЕУСИ И ОПЛОДНЈАЦИ
Poruka od: Anto Dankić Septembar 25, 2014, 20:40:47
Mirsade, ja sam također LR nastavak pregradio na tri djela pa imam trodjelni oplodnjak. Ove godine je ispod bila jednostavna podnjača sa tri leta za svaki odjeljak. Takav bi nastavak jednostavno stavio na vrh neke LR košnice. Za nagodinu planiram staviti umjesto podnjače Rošfusovu pregradu tako da pčele same dođu u nastavak iz donjih nastavaka. Ista stvar bi se mogla napraviti i sa dvodjelnim nukleusom.
Naslov: Odg: НУКЛЕУСИ И ОПЛОДНЈАЦИ
Poruka od: Rakovac Goran Novembar 07, 2014, 13:38:26
 
 
           Pre nesto vise od mesec dana napisah da sam letos pazareci puno kosnica kupio i jedan sestodelni RV oplodnjak. Nakon malo sredjivanja on sada izgleda ovako.
Naslov: Odg: НУКЛЕУСИ И ОПЛОДНЈАЦИ
Poruka od: Драган Нешковић Novembar 08, 2014, 13:03:35
Браво Горане,
Значи са пролећа ће бити одличних радовањских матица. Само напред колега, треба уселити оне силне наставке.
Да не бих писао много порука, поставио си заиста одличне слике. Свака част.
Поздрав и свако добро  :)
Naslov: Odg: НУКЛЕУСИ И ОПЛОДНЈАЦИ
Poruka od: Daniloski Blagoja Novembar 10, 2014, 17:59:12
Горане,до године да га упослиш/населиш,биќе то лепо гледати!
Све најбоље друже!
Naslov: Odg: НУКЛЕУСИ И ОПЛОДНЈАЦИ
Poruka od: Rakovac Goran Maj 30, 2016, 11:22:04





                Ево пар слика мог троделног РВ оплодњака. У два дела стају по 4.РВ рама а у трећем 3. РВ рама. Напуњен је пре 15.дана. При јучерашњем прегледу сам затекао отворене матичњаке што значи да су младе матице ту. Чекам њихову оплодњу и легло за које се надам да ће га бити следећег викенда. Матичњаци су узети од " страва " добре матице и више ми је него стало да се све по овом питању заврши добро.
Naslov: Odg: НУКЛЕУСИ И ОПЛОДНЈАЦИ
Poruka od: Milos Obradovic Maj 30, 2016, 14:59:20
Posto sam krenuo sa proizvodnjom matica za sopstvene potrebe ( jenterom i presadjivanjem kineskom iglom) napravio sam i 16 dvoramna oplodnjaka u cetri standardna RV nastavka, vadjenjem dve pregrade dobijam dva 5-to ramna nukleusa, sa ovim oplodnjacima sam zadovoljan jer su laki za rad samo ih na vreme treba formirati. uspeh u oplodnji matica u prvom turnusu mi je bio polovican ali greska je bila moja prilikom formiranja oplodnjaka sam napravio par pocetnickih gresaka ali otom potom na greskama se uci...

 proizvodnja matica nije laka jer put od larve do dobre matice  dug trebaju pcele prvo da prihvate presadjene larve da izgrade maticnjake, pa onda pcele u oplodnjacima da prihvate maticnjake pa tek onda matica da se oplodi i vrati sa oplodnje a tek onda treba novo drustvo da prihvati maticu dug put sa mnogo mogucnosti da u nekom trenutku izgubimo maticu...

U drugom turnusu imam 17 zatvorenih maticnjaka koji stizu 3 juna za prebacivanje u oplodnjake videcemo kakav ce prijem da bude i uspesnost oplodnje...
Naslov: Odg: НУКЛЕУСИ И ОПЛОДНЈАЦИ
Poruka od: Rakovac Goran Jun 06, 2016, 09:15:03



                  Оплодњак за викенд прегледан. У два дела младе матице пронеле а у трећем нема легла. Тај трећи посебно и детаљно погледан и очигледно је да се матица овде није вратила са оплодње. Оплодњак растурен , односно од њега формирана два нова друштва. Појачана са по рамом меда и материјалом из трећег дела где матице није било.
                 
Naslov: Odg: НУКЛЕУСИ И ОПЛОДНЈАЦИ
Poruka od: Rakovac Goran Jun 16, 2016, 08:39:36





                      Оплодњак поново стављен у функцију 12.јуна. Напуњена сва три дела у сваком постављен по један матичњак стар 13 - 14 дана . До данас би младе матице требало већ да су изашле. Нећу га дирати још десетак дана а онда  видећемо .
Naslov: Odg: НУКЛЕУСИ И ОПЛОДНЈАЦИ
Poruka od: Rakovac Goran Jun 05, 2017, 10:56:01



                РВ оплодњаци колеге Владе Нешића. Жути и зелени су шесторамни и направљени су од стиродура. Овај браон на врху је петорамни од бродског пода. Сви напуњени пчелама и чекају оплодњу матица.
Naslov: Odg: НУКЛЕУСИ И ОПЛОДНЈАЦИ
Poruka od: Edi Daruši Januar 30, 2018, 07:22:36
Dakle, 5  RV oplodnjaka (trodelna: 3x3 u RV nastavku standardne veličine) su gotova. Ostaje da vidim da li će biti okrugla gornja leta ili na podnjači horizontalna ili i jedna i druga?!
Naslov: Odg: НУКЛЕУСИ И ОПЛОДНЈАЦИ
Poruka od: Zoran Ristovic Januar 30, 2018, 07:37:35



                РВ оплодњаци колеге Владе Нешића. Жути и зелени су шесторамни и направљени су од стиродура. Овај браон на врху је петорамни од бродског пода. Сви напуњени пчелама и чекају оплодњу матица.

Bas su simpaticni, nego da pitam:
Zbog cega rupe sa obe strane? Nisu li rupe prevelike? Rekao bih da je fi40 mm u pitanju?
Naslov: Odg: НУКЛЕУСИ И ОПЛОДНЈАЦИ
Poruka od: Rakovac Goran Januar 30, 2018, 08:12:15



               Ни мени није јасно зашто је Влада отварао рупе на обе стране. Мислим да су превелике. Код мене су били само да му направим ројеве и у њима однесем. Добро је то што су лаки и згодни за ношење али се за кратко време оштете па нисам баш сигуран колико могу да потрају.
Naslov: Odg: НУКЛЕУСИ И ОПЛОДНЈАЦИ
Poruka od: zoran drpljanin Januar 30, 2018, 08:25:10
Dakle, 5  RV oplodnjaka (trodelna: 3x3 u RV nastavku standardne veličine) su gotova. Ostaje da vidim da li će biti okrugla gornja leta ili na podnjači horizontalna ili i jedna i druga?!
Po meni, okrugla sa zatvaracima, srednje i dva bocna..
Naslov: Odg: НУКЛЕУСИ И ОПЛОДНЈАЦИ
Poruka od: Edi Daruši Januar 30, 2018, 13:51:09
Dakle, 5  RV oplodnjaka (trodelna: 3x3 u RV nastavku standardne veličine) su gotova. Ostaje da vidim da li će biti okrugla gornja leta ili na podnjači horizontalna ili i jedna i druga?!
Po meni, okrugla sa zatvaracima, srednje i dva bocna..
Iskreno, lakše mi je da napravim te okrugle otvore.
Naslov: Odg: НУКЛЕУСИ И ОПЛОДНЈАЦИ
Poruka od: Bojan Šušnjar Januar 30, 2018, 16:56:00
Ja sam kako sam već pisao prošle godine zazimio dva RV nukleusa petaka u stiroduru.
Pisao sam o prednostima u vidu lakoće izrade i male cijene ali ima naravno i svojih mana.
Jedna od uočenih mana je to što nukleus slabo "diše" pa je izražena povećana količina vlage i kondenzacija unutar nukleusa.
To je kod mene bilo toliko izraženo da se na podnici koja je takođe od stirodura i zalijepljena je za nastavak nakupilo nešto vode. Na okvitima je primjetna buđ.
Tome je vjerovatno doprinjela i folija koju sam ostavio iznad da pčele poklopac ne zalijepe za nastavak ali i bez nje bi stanje bilo slično jer ni stirodur ne propušta vlagu.

Kada budem radio nove nukleuse moraću da se pozabavim sa tim problemom. Razmišljam u smijeru da gore iznad nastavka napravim nešto kao na ovom linku:
http://www.friendswithgardens.com/blogs/jimwcoleman/how-make-moisture-quilt-your-beehive

To bi valjda trebalo da riješi problem vlage tokom zime.

Što se tiče leta meni su se okrugla sa regulatorima dobro pokazala. Ja sam radio po dva na svaki nukleus ali na istoj strani i to jedno manje prečnika oko 15mm u podnožju na mjestu gdje inače ide horizontalno leto i drugo veće prečnika oko 30mm iznad gdje se obično rade okrugla leta.
Lako se prave tj. buše a regulatori se mogu kupiti gotovi za malo para.

Pozdrav svima...
Naslov: Odg: НУКЛЕУСИ И ОПЛОДНЈАЦИ
Poruka od: Rakovac Goran Jul 03, 2018, 09:57:07



               До скора сам овако нешто виђао само на сликама и промотивним филмовима. Мало је компликовано за израду али се да направити. Још само фарба у четири различите боје за сваку страну по једна .
Naslov: Odg: НУКЛЕУСИ И ОПЛОДНЈАЦИ
Poruka od: Rakovac Goran Jul 03, 2018, 14:58:02



                Бојане ево објашњења :


                Обрати пажњу на последњу слику. У питању је рамчић величине шаке који је са обе стране затворен стаклом што се на овим сликама не види добро. Стакла се подизањем са обе стране ваде јер су у жљебу. На тај начин се може доћи до пчела које су фактички заробљене и имају само један излаз за сваки устакљени рамчић посебно са сваке стране овог оплодњака. Испод њега је део у који се ставља мало погаче и отвор за излазак пчела и матице.
                На овај мали рам се стави мало пчела ( пола чаше од јогурта ) и матичњак ( што старији то боље) . Затим се са обе стране затвори стаклом. Контрола - преглед је више него лак кроз стакло и не долази се више у додир ни са пчелама ни са матичњаком. Сачека се излазак младе матице и њена оплодња. Кад се то заврши матица се одузима , ставља у кавез и пребацује тамо где је и намењена. На рамчић се после 5 - 6 сати додаје нови матичњак.
                То би отприлике било све. Један овакав четворорамни је насељен за пробу али не код мене већ код колеге који га је и направио. Јавићу резултате.


                П . С .


                Уколико се покаже као добар и успешан договорио сам производњу. Имаће пар малих модификација и измена ради лакшег рада.
Naslov: Odg: НУКЛЕУСИ И ОПЛОДНЈАЦИ
Poruka od: Miroslav Jovanović Jul 03, 2018, 21:11:35
Ја урадио преко зиме 150 микро оплодњака али нисам задовољан. Очигледно гешим негде. У ствари уочио сам у чему је проблем а има их више. Да не пишем о томе. Имам и четрдесет оваквих као на слици. Брндина техника са рв рамом. Служи као оплодњак, рој на пет рамова за продају а што је веома важно може без проблема да презими. Како смо ове године кренули и са производњом матица за следећу годину морамо спремити још ових петорамних.
Naslov: Odg: НУКЛЕУСИ И ОПЛОДНЈАЦИ
Poruka od: Bojan Šušnjar Jul 04, 2018, 09:18:34
                Бојане ево објашњења :

                Обрати пажњу на последњу слику. У питању је рамчић величине шаке који је са обе стране затворен стаклом што се на овим сликама не види добро. Стакла се подизањем са обе стране ваде јер су у жљебу. На тај начин се може доћи до пчела које су фактички заробљене и имају само један излаз за сваки устакљени рамчић посебно са сваке стране овог оплодњака. Испод њега је део у који се ставља мало погаче и отвор за излазак пчела и матице.
                На овај мали рам се стави мало пчела ( пола чаше од јогурта ) и матичњак ( што старији то боље) . Затим се са обе стране затвори стаклом. Контрола - преглед је више него лак кроз стакло и не долази се више у додир ни са пчелама ни са матичњаком. Сачека се излазак младе матице и њена оплодња. Кад се то заврши матица се одузима , ставља у кавез и пребацује тамо где је и намењена. На рамчић се после 5 - 6 сати додаје нови матичњак.
                То би отприлике било све. Један овакав четворорамни је насељен за пробу али не код мене већ код колеге који га је и направио. Јавићу резултате.

                П . С .
                Уколико се покаже као добар и успешан договорио сам производњу. Имаће пар малих модификација и измена ради лакшег рада.

Gorane evo i moje viđenje na osnovu skromnog iskustva.
Ja sam probao ove godine da na taj način (natresanjem pčela) naselim svoje troramne EV oplodnjake i nisam bio zadovoljan.
Nisam štedio na pčelama ali slabo mi se pokazalo. Pravio sam i neke kikseve pa je bilo i do mene ali mi se nije dopalo.

Naknadno sam umjesto stresanja pčela primjenio drugi pristup te sam u svaki oplodnjak stavio ram sa starijim uglavnom poklopljenim leglom i ram sa hranom sve sa pripadajućom pčelom i jedan neizgrađen ram. Nakon par sati sam dodao po matičnjak. Pokazalo se prilično dobro. Imali smo loše vrijeme nepogodno za sparivanje matica ali ipak se od 12 sparilo i pronijelo 8. Nije baš dobar procenat ali ako se u obzir uzmu uslovi nije ni loše.

Prednost EV oplodnjaka za nas koji pčelarimo sa EV i RV košnicama je u tome što se sa sadržajem lako formiraju nukleusi spajanjem sadržaja 2-3 oplodnjaka uz uklanjanje viška matica naravno.
Takođe prilikom formiranja oplodnjaka jednostavno se iz plodišta uzmu okviri sa leglom i pčelama. Kada oplodnjak više nije potreban sadržaj se prebaci u neko društvo ili se formiraju nova. Još jedna prednost je što ovakav oplodnjak ne troši mnogo "mesa". Naravno da ima i svojih mana.

Činjenica je da većina komercijalnih proizvođača matica radi sa nekim vidom mini ili baby oplodnjaka i mislim da je to baš zbog male potrebne količine pčela kao i zbog lakšeg i bržeg rada.
Sigurno je da to daje dobre rezultate jer nebi ljudi koristili ovakav pristup da to ne radi posao tako da vjerujem da to što radiš ima smisla.

Ја урадио преко зиме 150 микро оплодњака али нисам задовољан. Очигледно гешим негде. У ствари уочио сам у чему је проблем а има их више. Да не пишем о томе. Имам и четрдесет оваквих као на слици. Брндина техника са рв рамом. Служи као оплодњак, рој на пет рамова за продају а што је веома важно може без проблема да презими. Како смо ове године кренули и са производњом матица за следећу годину морамо спремити још ових петорамних.

Miroslave ja svakako dajem prvenstvo korištenju u oplodnjacima ramova sa kojima se i inače pčelari. Ima to puno prednosti.

Pozdrav svima...
Naslov: Odg: НУКЛЕУСИ И ОПЛОДНЈАЦИ
Poruka od: Rakovac Goran Jul 04, 2018, 09:49:24



          Бојане , оно што сам написао у претходне две поруке нема ама баш никакве везе са начином на који сте радили ти и Мирослав. Да се разумемо и сам сам ове године направио преко 60. ројева исто или слично као што сте вас двојица радили.
          Слике које сам поставио 3.јула приказују четири мала како ти рече мини или бејби оплодњака у једном телу. Чуо сам се малочас са колегом и рече да су му се матице у њему оплодиле и пронеле. Видећу да га обиђем за викенд ако стигнем па ћу онда написати нешто више и појаснити читаву ствар.
         
Naslov: Odg: НУКЛЕУСИ И ОПЛОДНЈАЦИ
Poruka od: Rakovac Goran Jul 09, 2018, 09:26:59



                   Наставак приче из одговора 27 и 28 од трећег јула.