Košnice Voja

Bolesti i lečenje pčela-Štetočine i borba protiv njih => Lečenje Pčela => Varoa => Temu započeo: Радоје Киперовић Jul 29, 2015, 23:14:54

Naslov: Api Life Var
Poruka od: Радоје Киперовић Jul 29, 2015, 23:14:54
О овом вароациду нисмо нешто писали а сигурно заслужује да буде представљен и да се о њему продискутује.
Ради се о производу италијанске компаније CHEMICALS LAIF spa за љетни третман против варое. Уз швајцарски Thymovar и енглески Apiguard представља треће регистровано средство на бази тимола у ЕУ.
Api Life Var у ствари је регистрован први међу њима. Јединствен је и по томе што осим тимола, активне материје које садржи су: уље еукалиптуса, ментол и камфор. Носач је тзв. неутрални медиј вермикулит, минерал глине. Његова структура је таква да одаје дојам материје која се налази негдје између сунђера и нпр. ригипс плоче.
На продајном паковању може се јасно и конкретно видјети тачан састав. У 100г производа садржи:
- природни кристали тимола 74,08г
- екстракти уља еукалиптуса 16,00г
- природни кристали камфора 3,70 г
- природни кристали ментола 3,70 г.
- остатак, минерал вермикулит.
Паковање садржи двије таблете тежине 11 г. За третман једног нормално развијеног друштва узима се једна таблета, ломи на 3-4 дијела и ставља на сатоноше ближе угловима кошнице. Након 7-14 дана у зависности од временских услова третман се понавља другом таблетом из паковања. За услове континенталне климе препоручено је да интервал између третмана буде дужи а за услове медитерана краћи. Препорука је, да ако је констатована висока инвадираност иде се и са трећом и четвртом таблетом у једнаким временским интервалима. У разговору са ветеринаром из службе званичног дистрибутера за БиХ сазнао сам да трећа таблета ријетко када буде потребна.
Можда најбитније за пчеларе; цијена. Паковање са двије таблете за блок третман једне кошнице кошта око 5 КМ (2,5 евра). У поређењу са Апигардом и Тимоваром, прихватљивије.
С обзиром на позитивна искуства пчелара из других земаља, дозволу за употребу у органској производњи и једноставан рад, средство заслужује пажњу.
Постоји упозорење да се истовремено третирају сва друштва на пчелињаку да би се предуприједила грабеж. Дакле није дозвољен  систем "третирам двије кошнице да видим како ради или да провјерим друго средство". Или све или ништа.
Naslov: Odg: Api Life Var
Poruka od: Daniloski Blagoja Jul 30, 2015, 01:14:52
Imao sam priliku da vidim ovaj preparat uzivo,neke zakljucke i saznanja nisu mi poznate,jer nisam vise u kontaktu sa kolegom,zapalio za Belgiju!Dobro bi bilo da se pise i objasni o ovome,a jos vise ako ga neko koristio!Pozdrav