Košnice Voja

Košnice Voja => Rodna Voja => Temu započeo: Miodrag Alempijevic Novembar 24, 2019, 13:31:27

Naslov: RV bez ukrstanja ramova
Poruka od: Miodrag Alempijevic Novembar 24, 2019, 13:31:27
Postovani, zanima me da li je neko probao rad sa RV kosnicom bez ukrstanja ramova, dakle sistem kao LR i kakvi su rezultati i zapazanja. Takodje , slazem se da he bolje sa krakticne strane ukrstanje ramova zbog lako dostupne hrane bolje mikroklime, ali da li to smeta pcelama i u kojoj meri posto znamo da u prirodi pcele grade sace u celini i to u glavnom duge i uske satove. S postovanjem Miodrag
Naslov: Odg: RV bez ukrstanja ramova
Poruka od: Nemanja Banjac Novembar 24, 2019, 15:17:27
Nisam kompetentan za odgovore u pčelarstvu, mislim još je rano, ali evo 3 godine bez ukrštenih ramova, i ne vidim neke posebne "probleme"... Od 37 košnica, samo mi jedna zimuje ukršteno i to samo jer jedan od dva nastavka nije u vinklu pa je stvorena klackalica, morao sam je rotirati za 90 stepeni i umanjio klackanje.
Naslov: Odg: RV bez ukrstanja ramova
Poruka od: Miodrag Alempijevic Novembar 24, 2019, 19:29:15
Pa dobro, kada su ramovi ukrsteni cinjenica je da je sa prakticne strane gledano bolje sto se tice dostupnosti hrane i kretanja po kosnici jer pcela sa jednog donjeg rama kretanjem samo po tom jednom donjem raku moze da predje na bilo koji gornji i da je bolja mikroklima verovatno jeste samo me zanima da li i u kojoj meri to pcelama smeta (ukrstanje ramova) jer nigde u prirodi ( koliko je meni poznato) pcele ne ukrstaju sace nego ga grade u celini i to u glavnom uske i visoke satove. Mislim da je mozda najprirodniji izgled prirodnom stanistu Brndin nukleus jer on upravo ima takve ramove uske a dugacke najpribliznije duplji drveta. Bilo bi zanimljivo ako neko ima iskustva sa Brndinim nukleusima i RV pa neko poredjenje.
Naslov: Odg: RV bez ukrstanja ramova
Poruka od: Vojo Brstina Novembar 24, 2019, 23:49:54
Пчеле ће у сваком природном станишту укрштати саће ако у шупљини дрвета имају ту могућност. Ако имају чворова у тој шупљини дрвета тада сигурно ускршају саће.
Мени су пчеле дале идеју да укрстим саће након што сам код колеге који пчелари са ЛР кошницама видио како то пчеле раде у његовим кошницама.
У збегу где се додају погаче пчеле су му све саће изградиле попреко у односу на рамове.
Тада сам се упитао зашто то раде и схватио да то раде да би у том саћу напуниле и имале мед који ће им бити акумулатор температуре коју испушта клубе. Три четвртине изнад улица је било то њихово саће а једна четвртина су остале улице.
То је значило да тако укрштено саће акумулира много температуре али и да преко тог саћа пчеле у средњим улицама где их је више могу са лакоћом да прелазе преко меда у хладније улице где их је мање.
Таквим равномерним начином потрошње хране пчеле чувају медни венац далеко боље него када немају ту могућност то је боље него када немају укрштено саће.

Поздрав драгим пријатељима...
Naslov: Odg: RV bez ukrstanja ramova
Poruka od: Miodrag Alempijevic Novembar 25, 2019, 06:18:21
Postovani G-dine Vojo, hvala na iscrpnom odgovoru. Sta mislite o nacinu zazimljavanja kod nekih LR kosnica gde su dva centralna  rama  ramovi koji zauzimaju oba nastavka a ostali ramovi normalne velicine i jos jedno pitanje , iz Vaseg dugogodinjeg iskustva kako se pokazala REV kombinacija u prakticnom pcelarstvu i da li ste zazimljavali REV sa podbacivanjem polunastavka ispod RV tela . Smatram da je malo REV zapostavljen a licno mislim da je mozda to i najbolja opcija. Veliki sam postovalac Vaseg dela i doprinosa u pcelarstvu . Srdacan pozdrav iz Sumadije. Miodrag
Naslov: Odg: RV bez ukrstanja ramova
Poruka od: Miodrag Alempijevic Novembar 25, 2019, 06:22:36
Naravno, dobrodosao je svaki dobronameran komentar na ovu temu i postavljena pitanja, jer samo razmenom iskustava pitanjima i odgovorima ,mozemo doci do unapredjenja svojih znanja i sticanja novih. Srdacan pozdrav svima.
Naslov: Odg: RV bez ukrstanja ramova
Poruka od: Rakovac Goran Novembar 25, 2019, 08:55:04            Највећи број кошница на пчелињаку ми је зазимљен на 3 наставака и то тако што је наставак Еко воје на подњачи а изнад њега укрштена два РВ наставка ( одговори 866 и 867 ). На овај начин најлакше чувам саће у ЕВ наставцима који су медишни у току медобрања.
            Има и других комбинација у зависности од тога која је конфигурација кошнице била током године. Суштина је у томе да се на подњачу не стави наставак са тамним саћем без обзира о ком наставку се ради ЕВ или РВ. На подњачу само светло медишно саће или рамови са сатним основама. Ако се све овако уради онда нема  разлике у квалитету зимовања .
            На теми пчелињак Раковац су фотографије овако зазимљених кошница.
Naslov: Odg: RV bez ukrstanja ramova
Poruka od: Miodrag Alempijevic Novembar 25, 2019, 14:13:59
Kada se zazimi na vreme, plodiste gore mediste dole dobro je jer pcele imaju vremena da rasporede hranu kako im najvisr odgovara. Kakva su iskustva po pitanju grabezi kod tako zazimljenih kosnica? V
Naslov: Odg: RV bez ukrstanja ramova
Poruka od: Nenad Tucakov Novembar 25, 2019, 18:29:26
Naravno, dobrodosao je svaki dobronameran komentar na ovu temu i postavljena pitanja, jer samo razmenom iskustava pitanjima i odgovorima ,mozemo doci do unapredjenja svojih znanja i sticanja novih. Srdacan pozdrav svima.
Jedna od bitnih karakteristika i suština RV/EV sistema su upravo ukršteni ramovi. Bez ukrštanja, to više nije to...
Naslov: Odg: RV bez ukrstanja ramova
Poruka od: zoran drpljanin Novembar 26, 2019, 09:05:03
Sto se tice ukrstenih nastavaka, Vojo je dao objasnjenje, narocito za bezbedno zimovanje i potrosnju hrane, koja u RV definitivno ne prelazi 15 kg za bezbedno zimovanje i prolecni razvoj. Sto se tice medobranja, ja nisam primetio razliku u kosnicama koje drzim bez ukrstanja ramova. U pasi plodiste, zatim MR za letom i dva nastavka iznad, definitivno istom brzinom pune prvo srednji nastavak a zatim i gornji, bez obzira na ukrstanje. Po meni, Vojo je nasao idealnu proporciju ramova, odnos visine i sirine i to je sustina. Broj celija koje su u plodistu na razpolaganju matici je sasvim dovoljan da imamo uvek jaka drustva a pcele ih lako zaposedaju i odrzavaju leglo, cak i kada naidje lose vreme. To se pokazalo narocito ove godine, kada je pojava krecnog legla bila bas izrazena i prosto je obisla RV kosnice , sto nije bio slucaj kod drugih tipova kosnica.
Kada je u plodistu sve u redu, iznad i nije bitno da li su ukrsteni, ove ramove pcele veoma brzo napune. Ponavljam , za bezbedo zimovanje ipak ukrstiti, konstruktor je objasnio zasto.
Naslov: Odg: RV bez ukrstanja ramova
Poruka od: Veljan Ilijevski Novembar 26, 2019, 11:30:34
Slažem se sa Zoranom. Isto sam to primetio i što se krečnog legla tiče i što se ukrštanja ramova tiče. Zimi obavezno ukrštanje, a leti možemo kako hoćemo.