Košnice Voja

Košnice Voja => Rodna Voja => Temu započeo: Miodrag Alempijevic Jul 11, 2021, 19:24:28

Naslov: Maticna resetka
Poruka od: Miodrag Alempijevic Jul 11, 2021, 19:24:28
Do kada drzati maticnu resetku na prvom nastavku RV -a ???
Naslov: Odg: Maticna resetka
Poruka od: Nemanja Banjac Jul 13, 2021, 19:31:00
Pa dok ne skineš med. A med skidaš kad bude zreo, što manje procenata vlage da ima. Najbolje ako ga zatvore 90-100% poklopčičima po ramu. Al skidaju ga ljudi i ranije, već preko 50% zatvorenosti ga skidaju.
Naslov: Odg: Maticna resetka
Poruka od: Dusko Acimovic Oktobar 03, 2021, 20:54:53
Dali postoji nacin pcelarenja bez maticne resetke?
Naslov: Odg: Maticna resetka
Poruka od: Dragan Šošić Oktobar 03, 2021, 22:09:39
Наравно да постоји. Једноставно се матична решетка не стави :).
 
Пожељно (тачније потребно) је имати округла лета на другом наставку. Могло би да буду и на првом. Разлог што сматрам да треба имати горње лето је поплављен пчелињак мог брата 1999-те године. Користио је пластичне решетке (оне као фолија) и то је било кобно (нису решетке „криве“ за трагедију, него је проблем што нису имале лета).

Ја сам научен да користим матичну решетку од почетка пчеларења, а ево неколико последњих година је не користимо (пре овог раздобља су некада стављане, а некада не – зависно од процене).
Naslov: Odg: Maticna resetka
Poruka od: Vojo Brstina Oktobar 06, 2021, 10:51:13
Dali postoji nacin pcelarenja bez maticne resetke?

Да Дуле.
Кад ухватим мало више времена описаћу моје виђење и искуства у раду са Родном Војом без матичне решетке.

Поздрав...
Naslov: Odg: Maticna resetka
Poruka od: Dusko Acimovic Oktobar 06, 2021, 16:26:19
Vojo kad ces nam napisati kako da radimo bez maticne resetke.
Naslov: Odg: Maticna resetka
Poruka od: Vojo Brstina Oktobar 06, 2021, 18:39:33
Долазе нам зимски дани а решетке свакако нећемо користити пре пролећа па онда имамо времена за све па и за ове теме.
Сад сам у неким неодложним обавезама па сам мало ускраћен са слободним временом. За који дан ћемо кренути, само ме подсети да не заборавим.  :D
Поздрав...   
Naslov: Odg: Maticna resetka
Poruka od: Vojo Brstina Oktobar 07, 2021, 13:03:18
Хајде да на пишем коју реч.
Уколико планиранмо радити без матичне решетке онда морамо да знамо колии је биолошки максимум развоја заједнице и у том периоду када нам се заједница или заједнице развију до степена онда вишак легла или пчела морамо да вадимо. Вишак можемо искористити за појачавање слабијих заједница или формирања нових заједница.
Тачно морамо предвидети када нам почиње нека паша и морамо знати интезитет паше на терену на коме пчеларимо или на коме довозимо пчеле на ту неку пашу.
Приноси меда на тим пашним теренима не смеју бити мали и природа на том терену треба да буде издашна а заједнице у стању максималне снаге али без израеног ројевог нагона.
Родна ВОја у том случају не сме да прелази 13-14 рамова легла на почетку паше.
Овај начин пчеларења може да се користи код дугих паша као што је сунцокретова паша  и на теренима са добрим медењем где су дневни уноси преко три килограма меда. Тада пчеле брзо изблокирају матицу и усмеравају се на искоришћење паше и тада су након пет шест дана највећи уноси, наравно у повољним временским условима.
Тада није препоручљиво да имамо пуно саћа у кошницама него је најповољније да имамо саћа сразмерно снази заједница. Ако имамо око тридесет рамова пчела онда је довољно три наставка саћа а када пчеле изблокирају матицу и попуне више од пола саћа медом тада моемо додати и четврти наставак. Пчеле ће пунити мед одозго и најпре ће напунити мед у најгорњем трећем наставку и када почну да затварају мед у том наставку сачекаћемо још који дан и додати још један наставак.
Матица ће бити присиљена да се спусти са леглом у доњи наставак и како буде излазило легло у горњим наставцима тако ће пчеле пунити мед. Пошто паша сунцокрета обично тракје од краја јуна до краја јула има времена да се излеже сво легло у форњим наставцима и да пчеле све лепо напуне медом и да га затворе.
Уколико наиђе период лошег времена матица ће свакако у могућем кишном периоду покушати да легло прошири у горњој зони где јој је топлије и тада нам мое мало покварити план.

У бурним пашама као што је багремова паша нема неке велике сврхе пчеларити без решетке јер нема времена да се изведе сво легло и да нам пчеле то саће напуне медом. Осим тога у том  периоду током маја месеца имамо доста кишних периода или периода са малим уносом нектара и тада матице могу да шарају и залежу где им је воља па ћемо због тога имати на истим рамовима и мед и легло.
Друга је прича ако из заједница извадимо матице, тада нам решетка није потребна.

Поздрав драгим пријатељима...