Autor Tema: Разбијање медног венца и стварање отвореног медног пута у Родној Воји  (Pročitano 844 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

 • Domaćin foruma
 • *******
 • Poruke: 4129
 • Pol: Muškarac
 • 063/383-114 023/782-015
Исту ону ноћ 13/14 фебруара или пре три четири ноћи, кад нисам могао да заспим мислећи о пчелама и када сам око два сата устао да запишем у свесци тему коју треба сутра да отворим " Карајинка матица у Родној Воји" након око сат времена размишљања поново устанем око три сата ноћу да запишем у свеску да треба да отворим још једну веома важну тему а то је Разбијање медног венца и стварање отвореног или празног медног пута у Родној Воји пре почетка главне багремове паше .

Пошто сам мало оптерећен и другим небитним непчеларским дешавањима последњих неколико дана стално ову тему остављам за сутра а вечерас рекох сад могу да је покренем.

У кошницама Родна Воја као што знамо имамо рамове који су довољно ниски да употребом матичне решетке и њеним постављањем на први наставак можемо плодиште потпуно да одвојимо од медишта.
Родна Воја Богу хвала има све рамове исте величине у свим наставцима и лако нам је све прилагодити потребама  и ономе што желимо да урадимо. 
Медни венац који се ствара изнад легла током пролећа када матице кроз мед прошире своје легло налази се по средини кошнице у горњем плодишном наставку и поред њега са обе стране налази се још макар по један рам меда, док је у наставку испод око 20  априла када треба да ограничавамо матицу углавном легло у рамовима али без медног венца.

Наш основни задат је ограничити матицу на један наставак у време када имамо око 12 до 14 рамова легла и омогућити заједници да по средини ограниченог плодишта немамо медне венце у плодишним рамовима на тих десетак дана пред багремову пашу али и омогућити празан простор изнад решетке али без икаквих венаца меда на плодишним рамовима другог и трећег наставка то јест на централним рамовима како би створили услове за празан медни пут.

Ето за почетак па ћемо наставити...

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže dusan lazic

 • Više od prijatelja foruma
 • *******
 • Poruke: 801
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka: vojka

Van mreže Vojo Brstina

 • Domaćin foruma
 • *******
 • Poruke: 4129
 • Pol: Muškarac
 • 063/383-114 023/782-015
Док се мало смирим, увек има неко да ти диже притисак а данас сам јурио по домовима здравља и сав се поломио,као да ме воз прегазио. Заспао јутрос у четири а устао у шест и по.
Наставићемо надам се вечерас.
Поздрав...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Vojo Brstina

 • Domaćin foruma
 • *******
 • Poruke: 4129
 • Pol: Muškarac
 • 063/383-114 023/782-015
као што сам већ написао најважније је сторити отворени медни пут од решетке па до самог врха кошнице.
Пошто пчеле у природи имају и ставарју тај медни пут који су стварале милионима година и захбањујући њему преживеле сва ледена доба сада је време да и ми то све одсликамо у нашим кошицама. Пчеле немају у природи тако бурне паше као што ми имамо данас и наш је основни циљ да за кратко време напунимо кошницу медом док су то оне чиниле постепено и највероватније наслабијим пашама од багремове. Оне су тај медни пут спуштале одозго према доле и за пар месеци направиле би вероватно довољно дуг медни пута који им може обезбедити зимовање за неколико година, отхраниле би и спремиле пчеле за пар ројева, нормално се изројиле и опет би за њих остало пуно меда..
Оне немају медни венац него мед имају изнад легла и како излази легло оне те ћелије пуне медом и спуштају постепено легло ка доле повећавајући висину медног пута. 

Ми немамо времена да чекамо пар месеци да нам пчеле напуне кошницу медом и да имамо неконтролисано ројење на пчелињаку.

Ми пчелама морамо омогућити да се брзо развију, да тај медни пут пчеле попуне али и да нам се не изроје него да одржимо њихову снагу и припремимо их за нову или нове паше.

Управо зато ми их морамо поставити у позицију да им легло буде ограничено и одвојено од медишта а на самом почетку паше да имају саће ослобођено од легла и пуно младих пчела у медишту.

На 12-13 дана пред предвиђени почетак багремове паше постављамо замишљену конфигурацију.
То је отпилике у нашим климатским условима од 20-25 априла.
У том периоду обично у два горња наставка имамо као што сам већ рекао око 12-14 рамова легла.
Сав мед из горњег наставка сада ћемо спустити у први наставак кога ћемо ограничити решетком. Обично се ту ради о три четири рама меда, поред тог меда сада можемо са обе стране ћемо додати по једну сатну основу као и у средину између рамова са отвореним леглом кога ћемо сада спустити доле. Тако ћемо попунити будући плодишни наставак а на централих пет до шест рамова нећемо имати мед у венцима. Постављамо решеку и на њу стављамо рам са лепом и малом полетаљком и на рам стављамо други плодишни настакав.
У тај други плодишни наставак опет ћемо ставити рам два преосталог отвореног легла затим рам тек затвореног легла и са обе стране легла додаћемо по једну сатну основу плус једну у центар легла. У тај други наставак додаћемо поред тих три поменута рама легла још два рама на којим имају венци меда и по један рам са празним саћем на крајеве.
Овде је важно да рамови са леглом на којим се налази медни венац не смеју да стоје по средини него морају бити позиционирано на број 2, 3 или 8 и 9. Преостало легло а то је око 6 рамова затвореног легла распоредићемо по средини трећег и четвртог наставка. У трећи ћемо додати 4 а у четврти наставак преостала два рама са леглом.

За 12-13 даа рекли смо да отприлике почиње багремова паша. Сво затворено из другог трећег и четвртог наставка ће се излећи и имаћемо празно саће и крцато медиште младим пчелама али и делом неговатељица које ће сада постати старије пчеле.
Изнад матичне решетке имаћемо слободно саће до врха кошнице и пчеле ће у овим условима најпре пунити мед одозго из тог најгорњег наставка као што смо то описали да раде и у природи.
Нако што напуне горњи наставак у сито време напуниће и доста нектара у наставак испод а када почну да затварју мед у горњем четвртом наставку почеће пунити нектаром и онај наставак који је први изнад решетке.
Пчеле неће престати са пуњењем меда то јест стварања медног пута док не заврше и последњи наставак а то је управо тај први изнад матичне решетке. Тамно саће које се налази у целом медном путу изузетно стимулише пчеле на раду и попуњавању медног пута од самог врха кошнице до матичне решетке а затим попуњавају и плодишни наставак код матице.

На она два три рама у другом наставку које смо оставили са леглом и медним венцима имаћемо углавном укристалисан мед и тај мед се не може врцати јер не испада из рамова све да то неко и жели. Они се могу обележити и не морају никако да се врцају како се делови евентуалног воћног меда не би мешали са багремовим медом.

Уколико нисмо имали пуно меда на самом почетку поступка на пример само два рама онда у први плодишни наставак додајемо 4 рама отвореног легла али да два буду са медним венцима пазећи да се они не нађу на 4 централне позиције.

То би основ у овој методи.

Изволите драги пријатељи....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Nenad Tucakov

 • Školovan pčelar sa uverenjem
 • Više od prijatelja foruma
 • *******
 • Poruke: 1371
 • Pol: Muškarac
  • yu2m personal page
 • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Citat
Пчеле немају у природи тако бурне паше као што ми имамо данас и наш је основни циљ да за кратко време напунимо кошницу медом док су то оне чиниле постепено и највероватније наслабијим пашама од багремове.
Potpuno tačno. Bagrem je u Evropu doplovio za Kolumbom, a Amerika nije imala autohtonih, medonosnih pčela...

Van mreže Zoran Vučković

 • Stari član foruma
 • *****
 • Poruke: 317
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице

Potpuno tačno. Bagrem je u Evropu doplovio za Kolumbom, a Amerika nije imala autohtonih, medonosnih pčela...

Претпостављам да је то питање неке поделе коју су на некој ковенцији усвојили европске седе главе после научних истраживања... као и питање саме организације пчелињег друштва... тако да се нема шта додати.

Али ако пођемо од мени логичних размишљања да пчела која складишти мед може да буде медоносна онда морам да споменем да у Мексику постоји пчела (ако се може назвати) Melipona beecheii која складишти мед у кесицама које прави од мешавине воска и прополиса.
Наравно научници нека раде свој посао а ја ћу увек да имам лична убеђења и издвојена мишљења јер нисам научник... :)

Гледао сам овај филм са преводом и уживао... ипак овде постављам оригиналну верзију:А ево још једног филмића ове пчеле која не боде:

Нека нам живот буде сладак као мед!