Не могу да вас упутим где је то написано јер нисам то раније радио.
Још зимус (већ у фебруару), имао сам „непогрешиви“ осећај да ће година бити неугодна. Осећај јесте психолошко стање и није меродавна категорија, али сам изгледа извежбао себе да ми подсвест ради у складу са потребама пчела и верујем да је та моја подсвест обрађивала метеоролошке податке, количину падавина (изузетно сува јесен и може се речи сува зима – касније се испоставило да је и пролеће било сушно) и друге ситнице битне за пчеларство.
Прво на чему сам инсистирао је да се направи мешач за сируп. Мешач са трофазним мотором и редуктором, који меша сируп и са потпуно хладном водом (релативно хладном – не хладимо је у фрижидеру
). Мој колега који је направио по упутству мог сина (син је морао је да уступи „лиценцу“ јер му је будући таст
) је направио тако да прави сируп у бурету од 200л (мислим да је толико буре). Човек сада каже да је до тог момента живео у 18-том веку
.
Даље сам видео да је велики проблем давати сируп у малим оброцима (ми хранимо са 0,45 л) јер то траје јако дуго. Треба то издржати. Решење је било у
кофицама за прихрану. У мислима сам разрађивао цео поступак (некоме може деловати смешно, јер сам ово написао као да правим свемирски брод
али када нешто примењујеш ново мораш узети у обзир све – грешке не долазе у обзир). Нисам имао пуно времена и пробао сам само са једном кофицом (нека од еурокрема запремине 2 л). Са пробушених 4 отвора промера 2,5 мм (бушени зумбом јер је тако најбоље) ритам одношења је био спор. Улази се у могућност врења сирупа. Одокативно сам додао још 3 отвора, јер сматрам да неке могу затворити лепљивом траком ако се покажу сувишни.
Када се ради по правилу ово је све врло једноставно и врло ефикасно. Овај роман што сам написао делује сувишно али није сувишно како изгледа јер има неких ситница које наведу човека да одустане. Моја Биљана одмах склонила прве кофице јер сметају у раду, а проблем је био јер се проспе мања количина сирупа. Онда увече кука како мора да иде да сипа сируп. Сада би ме убила када бих био против кофица. Показао сам јој како можеш много пута подићи и вратити кофицу без проблема (мада не треба у овоме претерати
).
Ако некога занима даље могу написати које су кофице (јер су најбоље), шта и како радити и слично и још бих напоменуо да сам ја имао ту предност пошто ми стоји стотинак полумедишта за џабе јер је димензија лоша. Сада су обојени и нађена им је намена. То би било нешто што се може назвати недостатком јер је потребан празан наставак изнад да се може овако хранити.
Упркос неким недостацима, предности су немерљиве.
Ето, то је то онако на „брзака" и "лирски"
набацано.