Autor Tema: Kako lako udesetostručiti pčelinjak  (Pročitano 175661 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Esad Jusić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1481
Odg: Kako lako udesetostručiti pčelinjak
« Odgovor #60 poslato: Februar 09, 2013, 21:07:08 »
Kolega Boza i mene muci to umnozavanje volio bih kada bi i vi obrazlozili vas nacin na koji to mislite uraditi ja sam svaki dan na pcelinjaku tako da svaka opcija odgovara poz.

Nisam znao da ćeš ići na toliki broj.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Kako lako udesetostručiti pčelinjak
« Odgovor #61 poslato: Februar 09, 2013, 21:11:25 »
Dragi moj Božo,
Hvala ti što si već imao prilike da višestruko umnožavaš društva, da na neki tvoj način proširiš moj već predloženi način umnožavanja društava i da doneseš svoje mišljenje i sud o mogućnostima još većeg umnožavanja..
Ja sam jednom prilikom kada smo pričali o ovoj temi koju sam već odavno pre oko 4 ako već nema i pet godina postavio na Sposovom Forumu rekao da se može i daleko više umožiti društava.
Tada sam rekao da bih lako mogao čak i udvostručiti onih 10 već opisanih zajednica to jest napravtiti bez ikakvih problema 20 zajednica
Ovih 10 drugih poslednje napravljenih zajednica zazimio bih na jednom RV nastavku u kome po mom iskustvu pčele odlično zimuju. To nisu neke snažne zajednice ali su sasvim normane zajednice koje se u normalnim prolećnim uslovima u mnogim našim krajevima i uz odgovarajuću prihranu do bagremove paše u narednoj godini mogu razviti u neke normalne zajednice.

Zaista postoji mnoštvo modaliteta formiranja rojeva ali sam na osnovu nekih svojih iskustava u temi kako lako udesetostručiti pčelinjak naveo moje viđenje načina koji bi mnogi pčelari mogli bez nekih velikih problema sprovesti u delo.

Biće mi zadovoljstvo dragi prijatelju Božo pročitati kako si osmislio takav senzacionalan plan.

Pozdrav svima...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Miroslav Jovanović

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 699
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
Odg: Kako lako udesetostručiti pčelinjak
« Odgovor #62 poslato: Februar 09, 2013, 22:44:02 »
Boža je dugogodišnji proizvođač matične mleči. Pošto ima veliko iskustvo sa matičnjacima plan mu je sigurno dobar. Još samo da nam ga predstavi.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Boza Trbojevic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 107
  • Pol: Muškarac
Odg: Kako lako udesetostručiti pčelinjak
« Odgovor #63 poslato: Februar 11, 2013, 10:09:04 »
Evo drage kolege, pokusacu u najkracim crtama (ali ko to moze)objasniti moje vidzenje umnozavanja pceljinjih drustava-rojeva, jer to nisu drustva iz kojih prelivaju pcele vec rojevi kojim treba velika nega i paznja, sto hranom, sto zastitom od raznih neprijatelja pcela.

Kod nas su se pojavile neke nove bolesti pcela, nama nepoznatima, kao... Nozema Cerana, napustanje pcela iz kosnica  u toku jeseni i zime, ostavljajuci velike zalihe hrane, ali ipak napustaju kosnice. Rezultat prezivljavanja odbeglih pcela u novim zimskim uslovima samo mozete da predpostavite.

Ja nisam strucnjak u oblasti pcelarstva i nebavim se naucno istrazivackim radovima, ja sam po struci, automehanicar, masinbravar, bravar i jos po nesto znam od nekih od zanata, jednom recju, zanatlija, a pcelarenjem se bavim iz ljubavi prema pcelama, a neki put njihovi proizvodi pokriju i troskove samoodrzavanja.

Kada sam spomenuo gubitke nama nepoznatim razlozima, postavlja se i pitanje kako sve to na neki nacin spreciti i ujedno i obnoviti nase pcelinjake.

Voja je kao sto je i sam naveo, piso o uvecanju pceljinjaka 1:10 bilo je raznih komentara, mnogi u to nisu verovali, neki se cak i smejali, kao nemogucim, ali ko tako moze da kaza, pa samo onaj koji mnogo ne razmislja svojom glavom, jer ne poznaje pcelu kao pcelu i negledaju je kao nama dragom inekta ve samo kako bi iz njih izvukli maksimalnu koris, od svoje zanesenosti koristoljublja, zaboravili su na pcelu, a zaboravili su da ljudi kao pcelari postoje.

Da negusim vise.

Kako je to moguce uvelicati pcelinjak, kada se pojave veliki gubici, a materijalna situacija nam ne dozvoljava brzo obnavljanje pceljinjaka kupovinom rojeva. Moram odmah napomenuti da je ovo samo moje razmisljanje o uvecanju pcelinjaka, a ne i praksa, to tek treba ako Bog da zadravlja ove godine isprobati, pa sam zato i naveo u ranijem postu, da je prolece pri kraju i da se sada mora o tome razgovarati i pripremiti. Kada prodze voz mozes mu samo videti ledza.

Kako mislim da treba raditi sa jednim jedinim drustvim koje je ostalo na pcelinjaku u kosnici u toku zime, Januar Februar.
Obavezna prehrana sa pogacom uz dodatak sredstva protiv Nozeme, Moze bilo ko sta da prica, ali Fumagilin je zakon. (kasnije cu objasniti i zasto) Pogacu treba svako da spremi na nacin koji misli da je za njega najbolji, ali zimska pogaca ne trpi razne dodatke, kao polen, zamena za polen koja je puna proteina kao Kvasac, i jos mnogih drugih dodataka kojima su pcelari u stanju da trpaju i mesaju u pogace. Krajem Februara, pocetkom Marta, dodaci su potrebni. 

Mart, ako nemamo naseg polena, (nekupujte niposto polen od svakoga) dodaje se kvasac i rastvor kobalt hlorida i Oligovit tableta istucana u prah. Oligovit se kao vitaminska tableta koristi za ljudsku upotrebu, proizvodi Galenika Zemun.
Tako treba odrzavati drustvo sve do pojave toplijih dana kada pogacu zamenjuje secerni sirup.

Pogace nemojte praviti od vaseg meda, jer moze biti poguban za pcele, previte samo secerne.
Da napomenem, jer znam da ce sada svakog to interesovati,  recpt pogace, neka radi kako ko misli da mu podace dobro izlaz kao sto sam i naveo. Napisacu i kako ja radim, sve ce te dobiti na tacni.

Znaci, pcelinje drustvo je prezimelo i ojacalo uz nasu pomoc, nemojte se osloniti niposto na zalihe hrane koje ima u kosnici, pcele su mnogo, mnogo pametnije od nas, pa svoje zalihe cuvaju za sledece generacije, a i primetio sam da su veliki metorolozi, jer da nisu takve, pa kao bi prezivele toliko godina. Kada im se doda zimi pogaca, rado nju koriste nego med da otlkapaju, pa tako kasnnije i dodati im sirup.
Idemo dalje, poceli lepi dani i pocinje dodavanje secernog 1:1 sirupa, u kosnicama i dalje stare pcele, u sirup dodati po meri Fumagilin (antibiotik protiv nozeme) i rastvor kobalt hlorida. Kobalt hlorid je podsticajno sredstvo matici za bolje nosenje.

Moramo biti sigurni da nam stare pcele pred samo prolece ne obole od Nozeme jer se tada i pojavljuje sve vise mladog legla i svaka nam je pcela potrebna, leto na kosnici je nesto uze od normalnog.
Jedno drustvo, treba ga cuvati kao malo vode na dlanu ako zelimo da nam reprodukuje prolecne mlade rojeve.

Da nebi bio dosadan, nastavicu sutra, jer neko kada otvori stranicu i vidi gomilu napisanog teksta, nece ga ni citati, a sto se mog pisanja tice, mogu i da nastavim, ali i ovde ce biti materijala za raspravu, a svako ko zeli sa svojim pametnim savetima da pomogne kolegama neka uzme uzesce, svima ce koristiti, ali molim vas, bez nadmudrivanja, sve se to moze objasniti na jedan  lep nacin, svaka dobronamerna sugestija je dobro dosla svima nama, jer i ja sam mozda nesto propustio, a najverovatnije da sam propustio, da bas ne zalazim u neke detralje, detaljisacemo zajedno, ako se slazete.



« Poslednja izmena: Februar 11, 2013, 10:15:47 od strane Boza Trbojevic »

Van mreže Lazovic Zivojin

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 436
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Skakavci, Kosjerić oko 620 m/NV
Odg: Kako lako udesetostručiti pčelinjak
« Odgovor #64 poslato: Februar 11, 2013, 11:23:10 »
Božo, čekamo nastavak teksta...
Veliki ozdrav

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Kako lako udesetostručiti pčelinjak
« Odgovor #65 poslato: Februar 11, 2013, 12:47:44 »
Samo napred dragi naš Božo, kad uhvatite slobodnog vremena nastavite. Očekujemo nastavak..


Pozdrav svima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Stankovic Miodrag

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 443
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
Odg: Kako lako udesetostručiti pčelinjak
« Odgovor #66 poslato: Februar 11, 2013, 13:11:00 »
Moram da pitam zar antibiotici nisu zabranjeni u pcelarstvu?

Drugo multivitaminski preparati su suplementi prirodnih i daleko od izvornih - (npr kupovni C vitamin je askorbinska kiselina a pravi - prirodni C vitamin je kompleks vitamina i drugih elemenata - skoro 400) pa me interesuje kako pcele to usvajaju? Zar nije onda bolje dodati ljutu svezu papriku koja je npr najveci izvor C vitamina (a i A) i imati nesto prirodniju pogacu?

Uopste ne ulazeci u sam nacin umnozavanja pcelinjaka (tema koja me vrlo interesuje - temu Voje Brstine o udesetostrucavanju sam iscitao par puta) mogu reci da me odmah odbijaju te tri stvari - antibiotici, multivitaminski preparati i rastvor kobalt hlorida - tri stvari koje u sopstvenom zivotu koristim (antibiotici - u zadnjih dvadeset godina samo kad moram i sto krace), multivitamini - nikad i kobalt hlorid nikad - sam kobalt je jedan od cescih alergena. jos gore:

Cobalt Chloride has been classified by IARC (International Agency for Research on Cancer) in Group 2B. Which states Cobalt Chloride is possibly carcinogenic to humans. Very toxic to aquatic organisms. May cause long term adverse effects in the environment.

Mislim da ovo zasluzuje nekakvu reakciju - moze i na moj tekst ali i prethodno iznete recepture... Plus posle svih napada na RV i njenog konstruktora sa najrazlicitijim povodima pa cak i onim koji normalnim ljudima nisu jasni sta ce biti sledece - povezivanje RV i ovih stvari? Ko da se svi trude da joj nanesu sve vise i vise stete?
Pozdrav Miodrag
« Poslednja izmena: Februar 11, 2013, 13:24:39 od strane Stankovic Miodrag »

Van mreže Boza Trbojevic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 107
  • Pol: Muškarac
Odg: Kako lako udesetostručiti pčelinjak
« Odgovor #67 poslato: Februar 11, 2013, 13:28:30 »
Ziko, stari moj dobri druze, nastavicu

Proizvodnja rojeva je unosan posao. Proizvodnjom se obicno bave dobri pcelari i pcelari koji se opredele da im pcelarenje bude osnovno zanimanje i dobijenim prihodom hrane svoje porodice, placaju sezonske radnike odrzavanje pcelinjaka i da vise ne nabrajam.

Posto  svako ima neki svoj nacin proizvodnje rojeva i odredzivanje neke svoje nerealne cene, od koje se ja jezim, zelim kao sto sam iz gornjeg posta naveo, kada covek dekintira, tj. ostane praznih dzepova, niko mu nemoze pomoci ili nece, a zeli sa svojom upornoscu obnoviti pceljinjak, da sam sebi sa svojim radom obnovi izgubljeno.
I to kosta, ali mnogo manje i ta ulozena stredstva se se brzo zaborave kada se vidi ostvareni napredak, da kazem ulozeni rad, jer rad je skuplji od ulozenog novca, samo mi nas rad necenimo i sami sebe u nekim trenucima ne cenimo.

Opet sam se raspricao, ali nemogu, a da neskrenem na neki nacin paznju nasim kolegam pcelarima.

Idemo dalje.
Vec u Aprilu mesecu, tacnije oko polovine meseca kada nam je drustvo dostiglo neki da nazovem za to vreme vrhunac, treba poceti sa razrojavanjem, (datumi se mogu pomeriti u zavisnosti od vremenskih prilika.
Iz drusta koje smo negovali kao malo vode na dlanu, uzimam jedan ram sa zatvorenim leglom na kome je matica i stavlja se u pripremljeni nastavak sa podnjacom i krovom i ono  ostaje na istom mestu. U taj isti nastavak, dodati dva rama sa hranom, a prazan prostor popuniti izgradzenim sacem, nemora se celo plodiste popuniti jer momentalno za to i nema potrebe. Kazem momentalno jer ce ubrzo trebati dodavati SO kada mlade pcele pocnu izlaziti iz zatvorenog legla. Sve to utopliti i dodati u hranilicu 1:1  1/2 l sirupa u koji se dodaje rastvor Kobalt hlorida 1ml. na 1l. sirupa. Hranilica nesme ostati nikada prazna, ali ne preterivati, sipati samo kada se predhodni sadrzaj potrosi. Nebitno dodavanje, uvece ili ujutro. To je da ga nazovem rojcicu sa starom maticom na jednom ramu.

Ostali deo legla bez matice sa hranom prebaciti na zgodno mesto na pcelinnjaku. Izletnice ce vratiti u staru kosnicu kod svoje matice i popuniti delimicno prazan prostor, gde ce krenuti nesto brzi razvoj.

Ostatak ramova sa mladim i starim leglom kao i hranom i normalno pcelama, rasporedzuje se u novi nastavak stim sto mlado leglo ide u sredinu, sto je i normalno, a zatvoreno leglo levo i desno, hrana-med-perga uz leglo.

Kada pcele osete da su obezmaticene, a izletnice su vec napustile kosnicu i vratile se starom stadu, pcele ce poceti da povlace maticnjake, jer nemaju kud. I njih treba obavezno odmah prehranjiivati ali bez upotrebe bilo kakvih hemijskih dodataka, samo cistim secernim sirupom 1:1.
Pojilica sa cistom vodom na pcelinjaku je obavezna, kada bi se jos u toku dana od 8h pa do16h dogrevala na oko 15-stak stepani, pa gde bi nam bio kraj, ali i tu Boza ima resenje. Kasnije.

Tako novoformirano drustvo ima legla u svim stadijumuma, obicno bi trebalo imati oko 5- 7 ramova najmanje, a zavisi i od jacine samog drustva koje smo rasfprmirali, sto vise ramova legla to bolje, a to sve zavisi od nase prehrane i razvoja u zimskom i proletnom periodu, koliko je negovano jedno jedino drustvo na pcelinjaku, a koje sam gore naveo.

Sestog dana vrsi se kontrola drustva koje je obezmaticeno, starka se nedira vec samo kontrolise potrosnja hrane, ako ima zatvorenih maticnjaka, porise se, a obicno ih ima jer pcela povlace maticnjake i na starijim larvama od 4 dana, nebi li sto pre dosli do matice njima u toim trenucima jako potrebne, a ostavljaju se samo otvoreni maticnjaci

Desetog dana, to se drustvo razrojava, ali obavezno, negledajuci na vremenske prilike, ili nedaj Boze neprilike.
Ako imamo 5-6 ramova sa leglom, od njega sa samo jednim ramom pravimo rojeve, svaki roj bi na ramu trebalo imati zdrav lep maticnjak, ali u koliko ga nema dodati mu neki vec izgradzen maticnjak sa drugog rama, to su njihovi maticnjaci i pcele ih bez problema primaju.

Sva tako rasformirana drusta treba odmah prehranjivati sa 1:1 secernim sirupom, hranilica nesme biti prazna, a razlog je vrlo jednostavan, pcelama treba hleba i one ce se koncentisati na unos polena, pa za nektar nece mnogo mariti jer u hranilicama imaju sigurnu porciju, donosice i one nezamenljivi nektar, ali prednos im je hleb.

Ako je je drustvo , (da kazem , primer) razrojavano 1 Maja, mati ce bi 15 Maja vec trebale biti oplodzene. Tada se vrsi kontrola, ako neka matica iz bilo kojih razloga nije bila opodzena, roj se soaja jer bez matice on brzo nestaje. Ali ako se ima negde neki maticnjak, dodaje se tom rojcicu i ceka njegov ishod. To sve zavisi i od procene pcelara kolika je mogucnos uspesnosti maticnjaka da dozivi sudbinu oplodzene matice.

Kada se ovi rojevi razviju i distignu jacinu da im treba drugi nastavak................u sledecem tekstu

Nadam se, moj dragi druze Ziko da mi neses zameriti prekid teksta, jer ovo sto sam sada napisao, napisao sam samo radi tvoje inicijative.

 Nisam neki tekstopisac, a propusta sigurno da ima u to sam siguran, (ispravicemo)  pokusavam moje misljenje i vidzenje preneti vama da bi komentarisali i sve sugestije kao i kritike  prihvatam, tako da se nike ne ustrucava da mi bilo koje pitanje postavi. Vasa misljenja su kao sto sam vec jednom napomenuo, dragocena, za sve nas i nase pcelarenje.

Idemo dalje !!!!

Van mreže Boza Trbojevic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 107
  • Pol: Muškarac
Odg: Kako lako udesetostručiti pčelinjak
« Odgovor #68 poslato: Februar 11, 2013, 13:30:31 »
Moram da pitam zar antibiotici nisu zabranjeni u pcelarstvu?

Drugo multivitaminski preparati su suplementi prirodnih i daleko od izvornih - (npr kupovni C vitamin je askorbinska kiselina a pravi - prirodni C vitamin je kompleks vitamina i drugih elemenata - skoro 400) pa me interesuje kako pcele to usvajaju? Zar nije onda bolje dodati ljutu svezu papriku koja je npr najveci izvor C vitamina (a i A) i imati nesto prirodniju pogacu?

Uopste ne ulazeci u sam nacin umnozavanja pcelinjaka (tema koja me vrlo interesuje - temu Voje Brstine o udesetostrucavanju sam iscitao par puta) mogu reci da me odmah odbijaju te tri stvari - antibiotici, multivitaminski preparati i rastvor kobalt hlorida - tri stvari koje u sopstvenom zivotu koristim (antibiotici - u zadnjih dvadeset godina samo kad moram i sto krace), multivitamini - nikad i kobalt hlorid nikad - sam kobalt je jedan od cescih alergena. jos gore:

Cobalt Chloride has been classified by IARC (International Agency for Research on Cancer) in Group 2B. Which states Cobalt Chloride is possibly carcinogenic to humans. Very toxic to aquatic organisms. May cause long term adverse effects in the environment.

Pozdrav Miodrag

PS Miodraze, mnogo stosta je zabranjeno, ali se opet koristi, da ti sada ne navodim, ne samo kod nas vec u svetu, uuuuuuuu

Van mreže Boza Trbojevic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 107
  • Pol: Muškarac
Odg: Kako lako udesetostručiti pčelinjak
« Odgovor #69 poslato: Februar 11, 2013, 13:33:34 »
Moram da pitam zar antibiotici nisu zabranjeni u pcelarstvu?

Drugo multivitaminski preparati su suplementi prirodnih i daleko od izvornih - (npr kupovni C vitamin je askorbinska kiselina a pravi - prirodni C vitamin je kompleks vitamina i drugih elemenata - skoro 400) pa me interesuje kako pcele to usvajaju? Zar nije onda bolje dodati ljutu svezu papriku koja je npr najveci izvor C vitamina (a i A) i imati nesto prirodniju pogacu?

Uopste ne ulazeci u sam nacin umnozavanja pcelinjaka (tema koja me vrlo interesuje - temu Voje Brstine o udesetostrucavanju sam iscitao par puta) mogu reci da me odmah odbijaju te tri stvari - antibiotici, multivitaminski preparati i rastvor kobalt hlorida - tri stvari koje u sopstvenom zivotu koristim (antibiotici - u zadnjih dvadeset godina samo kad moram i sto krace), multivitamini - nikad i kobalt hlorid nikad - sam kobalt je jedan od cescih alergena. jos gore:

Cobalt Chloride has been classified by IARC (International Agency for Research on Cancer) in Group 2B. Which states Cobalt Chloride is possibly carcinogenic to humans. Very toxic to aquatic organisms. May cause long term adverse effects in the environment.

Pozdrav Miodrag

PS Miodraze, mnogo stosta je zabranjeno, ali se opet koristi, da ti sada ne navodim, ne samo kod nas vec u svetu, uuuuuuuu

Najverovatnije da nisi sve ili nisi razumeo sta sam napisao, ja sam po zanimani da kazem objedinjenim recnikom METALAC, a ne hemicar,.

Kliko gresis pa to nije normalno, pogotovo u zadnjim pasosima uuuu bre pa nemogu da verujem.

Van mreže Stankovic Miodrag

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 443
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
Odg: Kako lako udesetostručiti pčelinjak
« Odgovor #70 poslato: Februar 11, 2013, 13:50:04 »
Razumeo sam sve sto ste napisali nisam ni ja hemicar ili biolog ali imam zelju da proizvodim zdravu hranu i zbog toga sam spreman i da zamenim Beograd najsiromasnijom opstinom Srbije. To vecina ne radi (pa zasto bih ja koristio antibiotike ako i strucni ljudi kazu da to ne treba, ne deluje i zabranjeno je) ali cu ja uraditi da bih sebi i svojoj porodici doprineo na neki nacin - a usput i nesto zaradio valjda.

E sad zbog toga necu raditi ono sto ne bih da drugi rade meni - a to je upotreba navedenih sredstava u celom ovom poslu ma ko ih koristio i koliko, to me ne zanima. Zato citam i kad vidim nesto onda jos citam o tome pa donesem sud.

Da rasprava ne udje u lose vode - Vas metod ne mogu da komentarisem jer ga niste izlozili do kraja pa nije ni red a i nemam dovoljno znanja i iskustva ali mogu da komentarisem ovu hemiju - za to treba covek samo da procita nesto sto vec postoji. Ako kaze institucija koja se bavi proucavanjem kancerogenih supstanci da je kobalt hlorid moguci karcinogen necu ga koristiti da bi mi matica vise legla - to mi lici na kravlje hormone rasta - aj trpamo pa da dobijemo vise mleka.

Drugo, otvoreno cu reci, dat je svim protivnicima RV odlican povod za napad a sad vi kako hocete ukljucujuci i g. Brstinu. Povezivanje RV sa ovim stvarima ce vise stetiti nego koristiti to znam a da ne moram pcelu da vidim....

Pozdrav Miodrag

PS: imam RV njima cu raditi upravo zbog razloga koji sam naveo - procitam nesto pa sam odlucim a klika je negde drugde i taj pasus nije moj vec preuzet sa sajta koji nije ni blizu kliki. Sakrivanje iza napadaca na RV ce im samo dati polet a mozda je to i cilj ovde...
« Poslednja izmena: Februar 11, 2013, 13:56:15 od strane Stankovic Miodrag »

Van mreže Esad Jusić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1481
Odg: Kako lako udesetostručiti pčelinjak
« Odgovor #71 poslato: Februar 11, 2013, 13:54:14 »
Boza:
Citat
Ako je je drustvo , (da kazem , primer) razrojavano 1 Maja, mati ce bi 15 Maja vec trebale biti oplodzene.

Da nije ovo malo prebrzo (mislim na oplođene mlade matice)?

Neću ti puno smetati, ljudi treba da razgovaraju, ali moram biti iskren: ovo ovako nikad ne bih uradio jer smatram da se ovako može ponajprije iz jednog uskočiti u drugi belaj.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Boza Trbojevic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 107
  • Pol: Muškarac
Odg: Kako lako udesetostručiti pčelinjak
« Odgovor #72 poslato: Februar 11, 2013, 18:04:29 »
Prvo da odgovorim

Miodraze
Jesi mozda sve procitao, ali nisi i razumeo, a sta nisi razumeo.
Pa ako ti ostane  SAMO JEDAN JEDINI ROJ NA PCELINJAKU  i ako ga cuvas kao malo vode na dlanu da bi se razvio i od njeg u toku godine dobio 100 i vise rojeva, onda se mora pribeci dugogodisnjim stopostotno isprobanim lekom preventive radi zastititi.
I u drugom tvom postu pises i mislis pogresno da ja miniram RV kosnicu, RV kosnica nema veze sa primenom raznoraznim hemijskim sredstvima, Pa ja Voju znam pre nego ti i Voja ako se seca, zna jos pre pet godina, da ga nikada nisam zalio pisajuci o RV kosnici, a isto tako nikada ni u jednom postu istog Voju nisam na bilo koji nacin napadao, tu je Voja pa neka te razuveri.

Esade,

kod nas vec u Aprilu vise rojevi na granama.
Ja sam za Dzurdzev dan kod mene u Cortanovcima, Fruska Gora, jeo rane tresnje, a na Plitvickim jezrrima su tek pupoljci na granama poceli otvarati.

Sutra nastavljamo.

Van mreže Esad Jusić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1481
Odg: Kako lako udesetostručiti pčelinjak
« Odgovor #73 poslato: Februar 11, 2013, 20:22:22 »
Božo, samo nastavi i neka ti zbog komentara i kritika ne skače tlak (mi smo u kritičnim godinama; ja jesam).

Koja ti je nadmorska visina?

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Lazovic Zivojin

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 436
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Skakavci, Kosjerić oko 620 m/NV
Odg: Kako lako udesetostručiti pčelinjak
« Odgovor #74 poslato: Februar 11, 2013, 20:26:51 »
Božo, očekujemo nastaak. Kada zvršiš sa opisom kmpletnog postupka, onda očekuj različita razmišljanja, kritike pohvale i sl.
Pozdrav