Autor Tema: varoa  (Pročitano 51389 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Mario Ratancic

  • Gost
Odg: varoa
« Odgovor #15 poslato: Mart 09, 2011, 10:02:01 »
Tip kosnice ima ulogu na kolicinu varoe u leglu.Naime kosnice kod kojih je leglo uvek na podnjaci,kao naprimer poloska i slicno,je izlozenija napadu i invaziji varoe.Kosnice kod kojih leglo nikada nije na podnjaci su manje podlozne invaziji varoe,naravno uz dozu neophodnih tretmana.2 tipa kosnice su narocito se pokazala uspesnim.Jedan tip je rotaciona okrugla kosnica gde se lego,polozaj premesta na dnevnim osnovama,znaci zahteva redovan dolazak na pcelinjak,pa su pogodne za pcelinjake pored kuce u kojoj se zivi.

Drugi tip je jako zanimljiv,jer ne zahteva bas nikakve tretmane,a varoa je uvek prisutna,ali u zanemarljivom broju.To je kosnica iz Velike Britanije,naravno nastavljaca,gde je na podnjaci nastavak sa praznim ramovima i malo saca,a matica je iznad hanemanove resetke u plodistu u drugom i trecem nastavku.Iznad njih idu medista.Sve ovo se nalazi u vecim nastavcima,koji su prazni,i sluze za regulaciju temperature,u smislu da je unutrasnje telo kosnice zasticeno od direktnog uticaja vetra,vlage,kise,snega,sunca. Temperatura u unutrasnjim telima,kao i vlaznost je dosta stabilna na taj nacin.Naravno ovakve kosnice su skupe za nase uslove,ali u smislu varoe i razlicitih bolesti,visegodisnje iskustvo pcelarenja tom kosnicom je pokazalo da nema p[otrebe za bas nikakve tretmane.Varoa je prisutna u minimalnom broju,jer joj ne odgovara kako klima,tako i to da leglo nije lako pristupacno.Sto se tice dimenzija,ne pitaj me,imam ovaj clanak negde ,ali sam ga zaturio,kada ga nadjem,mogu poslati.Ova kosnica je pogodna i protiv rojevog nagona,jer uvek u najdonjem nastavku ima i mesta i posla,jer se to sace povremeno iseca,da imaju posla.

Licno se trudim da sva moja drustva najveci deo godine imaju bar polunastavak ispod plodista,tako da leglo nije bas na izvolte,jer se pcele ipak oslobadjaju varoe cim je uoce.Ovo je narocito bitno kada krenem sa tretmanima,jer su to uglavnom bioloska sredstva,Korac stapici,Korac koluti za dimljenje,Api Gard i slicno.Testirao sam i Voja lekic i zadovoljan sam lekicem,ali zelim da kupim veliku dimilicu sa elektromotorom,koja brzo uduva sadrzaj dima koji tinja.

Duboke podnjace i zicane podnjace jako pomazu za tretmane,jer varoa i kada ne ugine,tesko da moze da se vrati nazad,jer je od legla deli i citav nastavak ili polunastavak.Dakle nastavljace su definitivno pogodnije  u borbi protiv varoe.

Kolega Aco, odlična zapažanja.
Ako pogledamo tabelu o uslovima razvoja i života varoe, koju je postavio kolega Sveta a koju je uradio kolega Lazović,
vidimo da se u potpunosti poklapaju sa Vašim zapažanjima.


Van mreže Esad Jusić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1481
Odg: varoa
« Odgovor #16 poslato: Mart 09, 2011, 13:20:13 »
Aco,
Evo našao sam na Sarajevskom forumu, gdje sam razgovarao o lijekovima, pa smo spominjali i koraća. Tada mi je jedan kolega ovo odgovorio:

"Re: Pčelarstvo
Postao/la pčelar dana 06/05/2010 20:45

loonja je napisao/la:
Pozdrav!

Bila bih zahvalna ukoliko bi mi neko rekao da li postoji sredstvo protiv varoe po imenu "Fumovar" (ili "Korodian")? Ukoliko potoji, da li se to uopste moze kupiti u BiH ili regionu?
Hvala!

Ja znam za Thymovar, kojeg koristim i sam na svom pčelinjaku već par godina ili timovar švicarski lijek i može se nabaviti u BiH i jedan od rijetkih registrovanih i dozvoljenih lijekova koji nije štetan, barem za sada, ni za pčele ni za med, i znam za tzv. Korać ako ste mislili na njega koji nije registrovan i za kojeg ugledna magistrica Santrač sa Instituta Vaso Butozan iz Banjaluke kaže da je opasan za upotrebu."

Spomenuta gospođa je Violeta Santrač, stručnjakinja, mislim da je Brnda dobro poznaje.
A te britanske košnice? Hajde se malo potrudi pa nam ih razjasni. Ja znam da oni imaju i tzv. Nacionalnu košnicu i, mislim, još 2-3 verzije. Negdje sam to i prekopirao.
Pozdrav i svako dobro!

Van mreže Mirzet Fehratovic

  • Mladi član foruma
  • **
  • Poruke: 12
  • Pol: Muškarac
  • "Nije bogatstvo u imetku vec u zadovoljstvu duse"
Odg: varoa
« Odgovor #17 poslato: Mart 09, 2011, 15:46:08 »
Da si nam ziv i zdrav.
http://zlatna-dolina.moy.su  http://zlatna-dolina.moy.su                                                                     \\\"Skromno srce je bogatije od mora.\\\"

Van mreže aca peric

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 331
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
Odg: varoa
« Odgovor #18 poslato: Mart 09, 2011, 16:25:55 »
Pozdrav svima,licno nemam nikakav kontakt sa Koracem,njegova sredstva koristim na preporuku kolega iz okoline sa dobrim iskustvima sa dimljenjem narocito.Licno se ne oslanjam samo na njega,vec koristim Api Gard takodje.Kada nabavljam zovuci njegov kontakt u Gornjem Milanovcu,gospodja je u pitanju,naglasavam da hocu taze preparat sa datumom proizvodnje.Sto se tice stapica,ne pridrzavam se njegovog uputstva posto su mi drustva dosta jaka,narocito u DB 12cama,pa stavljam po jedan stapic izmedju svaka 2 rama sa leglom.Imam jako dobra iskustva sa takvim doziranjem u plodistu.Nisam primetio da ima oborenih pcela,a varoa pada i te kako,kada je ima bitnije narocito.Mislim da treba obratiti paznju na rokove proizvodnje,cini mi se da sto je vise taze da bolje deluje,kako koluti,tako i stapici.Ipak ove godine uvodim i novi preparat,organski,na bazi limunske kiseline,lekovitog bilja,uz odrdjeni procenat oksalne i mravlje,ali blazi.Austrijski proizvodjac,kupio sam na sajmu u BG,pa cemo videti,hvale ga.Takodje planiram da nabavim jaci aparat za uduvavanje,za Vojin lekic,smatram da ima dobro dejstvo,a pcele ne stradaju.
Pozdrav svima,Aca

Uzastopna Poruka: Mart 09, 2011, 17:08:49
Cuo sam da je u Koracu glavna biljka Buvac koja je otrovna i za buve.Treba mi vise informacija,ja sam inzenjer poljoprivrede.Sta je ta zena nasla,pa da je opasno,mislim u analizi.Voleo bih da to konkretno znam,da bih eventualno izbacio Koraca iz upotrebe,jer zelim organsko sace i med u kosnici i zdrave i otporne pcele prvenstveno.Verujem da su isparenja Amitraza ili Fluvalinata,kao i antibiotici u medu i vosku daleko opasniji,pa su ih odobrili,barem ovde.Ali ako ima analiza da u Koracu ima opasne hemije,odmah ga eliminisem iz moje prakse za eliminaciju protiv varoe.Rado bih nabavljao te trake,cuo sam za njih,na bazi su timola i vrlo su efikasne.Pokusacu da nadjem nekog,cuo sam da u Svici i Nemackoj njih dosta koriste sa dobrim iskustvima.

Sto se engleskih kosnica tice,poenta je da leglo nije nikada na podnjaci i da je klima manje odgovarajuca za varou,cim su oko njih drugi prazni nastavci vecih dimenzija,to mora da ima ulogu.Plus otkada primenjujem njihovu metodu za orijentaciju saca u plodistu,primetio sam da je invadiranost varoom bitno manja,bar 40 do 50 posto.
To sace je u odnosu na SO koje se ovde mogu naci,okrenuto drugacije,ja tu poziciju dobijam tako sto SO presecem na pola,okrenem za 90 stepeni i tako je ugradim u ram,a njima ostavim da ostatak same izvuku kako hoce.Primetio sam da i dalje vuku na prazno na isti takav nacin,ali i da neke celije nesto smanje u radilickom sacu,a da neke povecaju za trutovsko sace.Ali orijentaciju zadrzavaju kao sto preporucuju ti Engleski pcelari.Naravno ne mislim da je to dovoljno za nase uslove,varou treba redovno rusiti,ali prvenstveno bioloskim preparatima i metodama,da se pcele izlazu sto manjem stresu i da im je imunitet sto manje narusen,a sace sto manje izlozeno apsorpciji raznih hemijskih sredstava.
Hvala vam i veliki pozdrav svim kolegama,Aca
« Poslednja izmena: Mart 09, 2011, 17:08:49 od strane admin »

Van mreže Predrag Bulatovic

  • Član foruma
  • ***
  • Poruke: 31
  • Pol: Muškarac
  • ~Guca~
Odg: varoa
« Odgovor #19 poslato: Mart 09, 2011, 16:56:36 »
Aco pozdrav za tebe ne znam kako si kupio ovaj Austriski lijek protiv varoe na sajmu ja trazio da mi prodaju  na njihovom standu i rekli nema za prodaju jer nemaju zastupnika za Crnu Goru i Srbiju.

Van mreže aca peric

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 331
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
Odg: varoa
« Odgovor #20 poslato: Mart 09, 2011, 17:17:35 »
Pa kada su se spakovali i krenuli,ja naisao i znajuci o cemu se radi,izmolio sam ih da mi prodaju uzorke,da testiram.Mislim da definitivno vredi probati,jer sam skoro video clanak engleskih pcelara i ispitivanja o ucinku limunske kiseline na varou,koja je biolosko sredstvo,a deluje lose po destruktora,varou.
Javicu iskustva,za par meseci,veliki pozdrav,Aca

Uzastopna Poruka: Mart 10, 2011, 15:18:40
Sto se tice moje procene da imam Varoe 40 do 50 posto manje zbog kontra saca,u plodistu,dodao bih da to mozda moze da se zahvali i  redovnim tretmanima protiv varoe takodje,ali ako su Britanci istrazivali i tvrde da takav raspored bitno smanjuje kolicinu varoe,ali mogu reci da takva orijentacija saca zasigurno puno manje odgovara varoi i zato mi je bitno smanjena u kosnicama gde su mi plodista dodavanjem satnih osnova takve orijentacije.Nisam uspeo da to izvedem u svim kosnicama,ali radim na tome,razlog,nedovoljno SO,jer mi je preskupo da ih kupujem,pa evo zadnje 4 godine kolko mog voska,tolko zamenim,presecem na pola,zarotiram za 90 stepeni,tako ugradim i pustam njima da izvlace.U takvim drustvima je broj varoe bitno smanjen,dal 30 posto,dal 40,dal cak 50 posto u nekim,tesko je tacno procenit.Ko zeli nek sam testira i meri rezultate kako zna i ume,pa nek proceni sam to je najbolje...po plodovima se moze oceniti vrednost.
« Poslednja izmena: Mart 10, 2011, 15:18:40 od strane admin »

Van mreže Predrag Bulatovic

  • Član foruma
  • ***
  • Poruke: 31
  • Pol: Muškarac
  • ~Guca~
Odg: varoa
« Odgovor #21 poslato: Mart 09, 2011, 19:34:49 »
Aco kod nas u udruzenju su dva pcelara koristila ovaj Austriski lijek i oni su prezadovoljni jeste skup ali vredi. A sto se tice ove operacije sa  SO ne razumijem to bas dobro. Pozdrav za  Aca.

Van mreže Esad Jusić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1481
Odg: varoa
« Odgovor #22 poslato: Mart 09, 2011, 23:38:45 »
Aco,
Zar bar nisi zapamtio ime tog austrijskog preparata? Jesi li probao Bee Vital?
Prema knjizi Alije Dolovca "Savremeno pčelarstvo", Varonikol je na bazi nekakvog malationa, a "Malation je sredstvo koje se upotrebljava za zaštitu bilja protiv štetnih kukaca i grinja.", završen citat (str. 597.).  Rok trajanja mu je 6 mjeseci. Obrati se Brndi na p.p. i on će ti, vjerujem, detaljnije reći o problemu Santrač-Korać.
Pozdrav, svako dobro!

Van mreže aca peric

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 331
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
Odg: varoa
« Odgovor #23 poslato: Mart 10, 2011, 09:45:06 »
Predraze pozdrav,uzmes SO na primer 40x30 postavis je horizontalno,preseces skalpelom na pola na 20x30 dimenziju,pa je onda zarotiras za 90 stepeni,tako da ti je duzina 30 a dubina 20 i tako ugradis u sredinu rama.Ne brini u prvoj pasi ili uz prihranu pcele ce sve izvuci,barem je kod mene tako.Poenta je da ce orijentacija saca biti drugacija,onako kako same pcele u prirodi cesto izvlace,a takva orijentacija jednostavno manje pogoduje varoi za razvoj.

Takodje joj ne pogoduje leglo koje menja svoj polozaj,to se radi kod rotacionih okruglih ramova i kosnica.Takodje joj ne odgovara leglo koje je vise,koje nije na podnjaci,jer je veca sansa da dok dodje do legla da je pcele uoce i eliminisu ili izbace iz kosnice.Takodje radilicko leglo u gornjem nastavku,kada je plodiste u 2 nastavka,a trutovsko u donjem plodistu,biva puno cistije od varoe.To su sve zapazanja strucnjaka koji su detaljno pratili fiziologiju i razvoj varoe.Zato kada ima barem polunastavak ili nastavak ispod plodista, ili duboke podnjace,zicana podnjaca,duboka narocito,sve to utice da je varoe manje.Uz neke od ovih mera plus redovne BIO tretmane u pravo vreme i koriscenje razlicitih preparata,da se eventualno ne javi rezistentnost,sve ovo omogucava da pcele mogu opstati i da je varoa prisutna samo u manjem broju koji ne steti koloniji.

Jako je bitno da varoa bude dobro eliminisana pre pocetka razvoja zimskog legla ali i da su pcele koje ga neguju takodje zdrave.To znaci kraj juna ili 1 ili 2 jul su vreme za sistematski tretman protiv varoe ,BIOLOSKI,jer med treba da bude cist,kako za nas tako i za pcele.Vadjenjem trutovskog saca uz nesto poklopljenog radilickog legla i prenosenjem u akumulatore negde jos u maju,u pocetku ili pri kraju bagremove pase i tretmanom u akumulatorima,cak i hemikalijom pout Super strips trake,postize se da je vecina varoe od 50 posto do cak 80 ili nesto vise eliminisano,mislim sa celog pcelinjaka,jer je vecina varoe bas u poklopljenom,narocito trutovskom leglu.Ovo omogucava da su drustva bezbedna od invazije varoe i da ce i pcele koje neguju zimsko leglo,a i zimsko leglo biti bezbedno i zdravo,zahvaljujuci desetkovanju varoe vadjenjem trutovskog saca i nesto poklopljenog saca sa radilicama u akumulatore,plus tretman zapocet krajem juna ili prvih dana jula da se eliminise preostala varoa.
Onda ide tretman kada nestane leglo,krajem jeseni,kraj oktobra ili tokom novembra,treba pratiti prognozu,u zavisnosti od vremena se bira vrsta tretmana,tog finalnog,koji bi trebao da unisti bar 90 do 99,9 posto preostale varoe na pcelama.
To je sistem koji sam usvojio od starta na savete iskusnijih kolega i u skladu sa literaturom i inostranim preporukama.

Esade hvalati puno na informaciji,definitivno cu izbaciti Korac tretman ako jeste Malationin.Verujem da ce ovaj austrijski preparat zavrsiti posao,a ima sertifikat BIO. To je BEE HIVE CLEAN i BEE VITAL to sve pise kao naziv preparata. Hvala ti jos jednom puno za jako vaznu informaciju,zao mi je sto su me doveli u iluziju da jeste BIO preparat,mislim na Koraca.
Sve najbolje svima vama u BIH i Beranima,a i ostalim uvazenim kolegama zeli Aca

Van mreže Esad Jusić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1481
Odg: varoa
« Odgovor #24 poslato: Mart 10, 2011, 12:46:14 »
Aco, brate,
Pa, što odmah nisi rekao ime preparata. Ja sam i pretpostavljao o čemu je riječ, ali sam čekao tebe. Mogao sam ti iz prve ruke odmah reći rezultate jer sam vršio petovrsan ogled (pet vrsta lijekova). Koristio sam i ja Koraćeve kolutove, a ono što sam ti napisao, vidio si da je citat iz knjige, a ti ako ne vjeruješ, provjeri još jednom. Obarao je "Korać", ali, brate, to je dimna bomba.
Pozdrav, svako dobro!

Van mreže aca peric

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 331
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
Odg: varoa
« Odgovor #25 poslato: Mart 10, 2011, 17:51:57 »
Esade hvala od srca.Ja sam nedavno nabavio taj preparat,nisam ga koristio.Nisam imao pojma da ima Malation u Koracu,cak sam 2005 zvao Trebinje da pitam jer BIO,rekose mi jeste,na bazi bilja.Niko mi nije spomenuo Malation,inace ga ne bih koristio,mada je taj insekticid slabioji od Amitraza ili Fluvalinata u smislu stetnosti po ljudsko zdravlje,ali ipak onda sace sigurno nesto apsorbuje pri dimljenju i mada medista obicno nisu tu kad dimim Koracem,ne verujem da bih u nekoj strogoj analizi mogao da prodjem kao BIO.Mada sam dosta koristio i Api Gard,nisam u ovih 6 sezona uvek isao Koracem,ali 4 jesam,2 do 4 dimljenja plus mesec dana,obicno tokom jula letvice u plodistu.Kod mene kazu vo se veze za rogove a covek za rec,pa sam zato poverovao,kako pcelarima ovde,koji su izgleda takodje slabo informisani,tako i Koracu koga sam zvao 2005 da proverim.

Ma ako ovaj austrijski vrsi posao a ima sertifikat BIO,verujem da se Austrijanci ne igraju sa ovakvim stvarima,uz Vojin lekic koji su trave,vidis ih,kao caj,i nekada Api gard,bez obzira na cenu i uz te trake koje cu nekako nabavit iz Nemacke ili Svice,i uz drugaciju orijentaciju saca,verujem da necu imati problema sa varoom,a da ce pcele imati jak imunitet da budu otporne na druge izazove.
Hvala ti jos jednom,nego napisi kakva su tvoja iskustva i kako si ti tretirao sa ovim Bee Vitalom?

Veliki pozdrav,Aca

Van mreže Dimitrije Nikolic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 178
  • Pol: Muškarac
Odg: varoa
« Odgovor #26 poslato: Mart 10, 2011, 20:19:15 »
I mene interesuju iskustva kolega koji su trtirali pcele Bee Vitalom.

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: varoa
« Odgovor #27 poslato: Mart 10, 2011, 20:22:46 »
Kolega Aco, treba još da probate moj novi Brstivar. Mislim da pored njega nećete imati potrebu za bilo kojim drugim preparatom. On je čisti biološki preparat i u njemu za razliku od Bee Vitala nema nikavih hemijskih kiselina.
On se može koristiti tokom cele godine a obzirom da je preko 100 puta jeftiniji od Apigarda i mnogo mnogo jeftiniji od Bee Vitala nadam se da će biti prihvatljiv za sve pčelare.
U njemu nema nikakvih hemijskih insekticida niti kiselina a ima izuetno ubitačno dejstvo na varou. Kod nekih mojih komšija od Brstivara je od samo jednog tretmana ubijano od 2000 do 3000 varoa.
Obzirom da je u njemu preko 20 vrsta prirodnih terpena varoa nikada neće postati rezistentana na Brstivar.
Varoa je nekada bila veliki problem, više ne.

Pozdrav svima.....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Esad Jusić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1481
Odg: varoa
« Odgovor #28 poslato: Mart 11, 2011, 05:13:20 »
Aco, Dimitrije,
Bee Vital sam kontrolisao amitrazom (Varolik). Skoro da je obarao kao i amitraz. U njemu ima, koliko se sjećam, i oksalne kiseline. Paralelno s njima, koristio sam: mravlju kiselinu, Api Life Var i Apiguard, a kasnije i oksalnu. Ni Api Life Var niti Apiguard ne bih više koristio pa taman kad bi umrle. U principu, Bee Vital nije skup kao što je npr. Apiguard. No, ne smije se čovjek samo na njega osloniti. Kasno je kad nešto bude! Evo, Vojo najavljuje Brstivar. Ja hoću da vjerujem da za svaki belaj ima rješenje, samo ga treba znati naći. To ćemo lahko provjeriti još ovog proljeća. Ipak mi je draže gurati domaću pamet (ja i Voju smatram domaćom pameću jer da nisam, ne bih ovdje bio). Ako Brstivar bude to što Vojo tvrdi, nećemo imati problema. Jer, ako je timol davno mogao biti upotrebljavan, pa odbačen, pa opet u nekoliko varijanti vraćen, pa zašto Vojo, ili neko drugi, ne bi mogao pronaći nešto slično, a i mi znamo gdje sve ima timola u prirodi.
Pozdrav, svako dobro!

Van mreže zdravko.reljic

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 929
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Petkovaca - Br. polje
Odg: varoa
« Odgovor #29 poslato: Mart 16, 2011, 20:46:02 »
Aco , i ja sam koristio pogacice i trake od trske od Korac Nikole od Trebinja i stvarno sam prezadovoljan a da ti kazem da na sajmu u Beogradu ove god na tri standa se prodavao Varonikol i bio sam kod Koraca pri povratku sa god odmora , mjesto se zove Police i vidio sam gdje to pravi , stvarno je od raznih travki E sad ako te travke imaju kakva druga dejstva onda PRELAZIM na BRSTIVAR i narucujem ga ubrzo , pozdrav