Autor Tema: Тровање сабор избори од свега по мало - по нечега ништа а нечега мало више  (Pročitano 7406 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Може се већ рећи да није „тазе“ вест, али се не коментарише пуно у јавности. Помислио сам да је неки изборни трик (мора да су неки избори у виду у догледно време). У време избора у Србији лете лажи на све стране.

Али, погрешио сам у процени. Нема никакве лажи, не ради се о изборној пропаганди већ о решавању животних питања пчелара. „Екгзактно“ се ви да се ради озбиљно (богата трпеза у хотелу, председници...). Прво се зајапурио се председник Рођко да објасни да се пчеле трују, највероватније највише у Кикинди, јер се на слици види како Чолак нешто убеђује скуп (вррррло сугестивно и одлучно). Мада, мислим да нема потребе да никога убеђује. Сви су „свесни“ да се „нешто“ десило па и Управа за заштиту биља Министарства пољопривреде...Иако нема егзактних доказа о тровању...

EGZAKTAN – tačan, potpun, određen, veran. Ово су примери значења речи егзактан. Могуће је да Рођко нема тачне податке о тровању. Могуће је да га Чолак није потпуно информисао. Могуће је да није одређено шта се у ствари десило. Али је верно приказано као тровање. У тој гунгули је испливао Чолак у јавности, износећи вероватно очигледну неистину. Како је могуће да још нема потпуних (једно од значења речи егзактан) доказа о тровању. Познато је дакако време одмиче доказивање тровања је све теже. Па бато, то изгледа није доказано тровање?! Ко би у том случају требао да у правној држави одговара за узнемиравање јавности или могућу превару. Колико се о свему причало по разним медијим без егзактних података, требало је да и јавни тужилац присуствује сабору - бар као посматрач  ;D.

Углавном, један од предлога је да ИО СПОС оформи радно тело које би се бавило само тровањем пчела. Може се претпоставити да ће на челу тог радног тела бити Чолак (до овога сам дошао такозваном SNJOT анализом ;D ;D ;D ). Како се испоставило, може се посумњати да је опако лагао је о тровању јер нема доказа (егзактних). Постоји правило да што већи лажов, то више појављивања у јавности може се претпоставити како ће се даље одвијати информисање (то каже SNJOT анализа). У међувремену се ради на томе да и Чолаку држава кане неку кинту на име штете (као што је ИО донео одлуку да 'оправља приватни ауто) за коју није доказано да је настала на начин како је то приказано. Чолак је то иначе заслужио стварајући пропагандни форум на којем се обрачунавао са људима укидајући слободу мисли и говора... и осталог што ова држава гарантује. А то треба да се плати. Саћамо са како је плакао када је мислио да ће доживотно уређивати форум. А брат брата не заборавља и ето прилике. Како пчеле лепо враћају пчелару (и када рикну јер их је лоше искоришћавао).


Даље, акценат је на неким несавесним...од откупљивача до ратара - свису бре несавесни. Занима ме како ће пчелари објаснити паорима да ђеле да се сместе на њихову парцелу са пчелињаком, а изговарали су бљувотине и лажи на њихов рачун. Добро, то се лако реши. СПОС је то средио и многи пчелари и даље олако нацртају своје пчеле уз сам пута, угрожавајући локално становништво.

Несавесни откупљивачи би вероватно требало да буду савесни и раде са губитком. Шта ако нема купца из иностранства који ће платити цену коју су пчелари пројектовали. Нико није објавио егзактне податке о кретањима на тржишту Европе. Нема података како се креће извоз у суседству (Бугарска и Румунија). Осим ако не рачунамо ЕГЗАКТНЕ податке које су могућа пропаганда Рођка и екипе, а са гледишта избора. Ако су подаци о ценама егзактни као и подаци о тровању, онда су пчелари у проблему.

Важно је да је SNJOT анализом утврђен проблем (углавном су сами пчелари криви јер треба слати децу у школу и платити рачуне). Само што није решен. То је близу. Тажиће се да држава кане кинту за сопствени погон за откуп меда. Ако пре тога не успе фора на неком „проџекту“ где само чекају да дају паре за џабе. Држава може дати лову ако има партнера који добро залуђује народ пчеларски лажима. Тако држи један део сопствених гласача у илизији да незадрживо хрле у светлу будућност коју је влада обећала (раније је један председник обећао да ће мо бити као Шведска, а у ствари је био шведски сто са кога су лопови све покупили - сада неће бити тако  ;D ;D ;D ). Једино што се у том случају може поставити питање по ком основу би држава дала паре, а не би на исти начин дала многим другим удружењима грађана да отпочну сопствени бизнис икако нису предузеће. Закон о удружењима грађана не дозвољава да се пређе нека „црта“ у обрту које удружење грађана може имати. То ће бити мало незгодно.

Има и тачка разно. Да се допуни уредба о поплављенима којима ће држава нешто надокнадити. СПОС је чврсто обећао да ће пчеларима бити надокнађена бар делимична штета. Онда се испоставило да је СПОС мало опет излагао народ. Нема пчелара у том документу. Ту се лепо види како СПОС ради у интересу пчелара - ради свако за свој џеп а онда се то прикаже као пропуст државе. Такође је било речи о пчеларским возилима. Има на једној слици како и Дејо нешто покушава да саопшти али му неугодно, вероватно је опет подсетио представнике владе како пчелари желе да путем возила оштете државу. Тако да ће и овај проблем бити решен.

А сада послужење...Следи последња тачка сабора а то је клопа. Од нечега треба да се живи, а то су утицајни другови који ће гласати и на скупштини.

Проблеми (избора) решени, остало током следећа три мандата  :) .
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
На сајту СПОС-а је објављена вест да се оснива Одбор за заштиту пчела и у изгледу је оснивање Фонда за заштиту пчела. Очигледно даје реч само о активностима, али постоји чврста повезаност са "завршном изборном конвенциом" и зато пишем своје виђење овде.

То је добра ствар. Само ако не буде у смислу продавања магле: „Сви знамо шта се десило али немамо егзактне податке“. То би у преводу значило да се дизала прашина на основу претпоставки без јасних доказа. Мада не треба бити песимиста, правда је спора али ефикасна и можда у међувремену пристигну и докази. Слични онима који су рађени у Сирији када је доказивано коришћење бојних отрова (велика превара да не може бити већа - ради се о проналаску некога флуорида када се тело умрлог "растури" скоро до атомске структуре и нађу флориди којих има у пастама за зубе или тиме трују народ преко пијаће воде у водоводима).

Постоји и нешто занимљиво. Написано је следеће:
„ -Одбор и Фонд су одговорни за свој рад ИО СПОС-а и законима Републике Србије“.

Чему то наглашавање ако се одбор може формирати као радно тело савеза и дужан је да ради по правилима савеза (као и остали чланови савеза, односно удружења), а то је рад који мора бити у складу са статутом СПОС. То иначе и закон прописује.

Али! Могуће је да СПОС оснива нешто што би било неко независно регулаторно тело, односно да припада стручној служби која ће бити добро плаћена за свој рад. То би била награда за оне који подржавају рад ИО и када доноси и погрешне одлуке или се бави празном пропагандом. Празна пропаганда може бити недоказано тровање које пропраћено у многим медијима тако да се ствара утисак митске борбе за интересе пчелара (а добили су патку иначе, новинарску, да неко не помисли на ону "органску" којим случајем ;D што би било вулгарно и не приличи мени да се тако "одражавам" - мада нека свако бира какву патку жели СПОС дели и ово је демо(н)кратија). Како то да пчеларима није помогнуто тужбом коју би помогао савез. Тиме би остварили накнаду материјалне штете. Али, како ИО има проблема са „егзактним“ доказима ето примитивне пропаганде у народу зване - лаж.

Иначе већ је било наговештаја да се надокнади штета онима којима су пчеле троване. Али, ако је неко само мало упућен, мора се прибојавати корупције. Како надокнадити штету на основу доказа: „Мајке ми има тровања“ (а недостају егзактни докази). Тако се може донети одлука да се некоме надокнади штета зато што је мрцварио и искориштавао пчле до крајњих ганица (уместо да буде гоњен по Закону о добробити животиња) а основ је између осталог што је пријатељ система.

У том случају би и фонд био само прерасподела средстава од оних који мало имају према онима који имају мало више али су "слуге режима". Треба се сетити каква се јавна галама на форуму СПОС-а дигла када су „goust-u“ мазнули пчеле. А када неком „обичном“ пчелару то ураде, реакција је углавном млака.

„Goust“ (мислим Саша Чолак) је ушао у предлог за члана одбора, као што сам делимично предвидео. Остају непознанице ко су остали. Што већа лаж то бољи „друг члан“. Кога само даље лагати: целокупну јавност или само пчеларе?

Ко је Дејан Марковић из Јагодине. Ако неко зна нека ме упути, да знам и ја (али и остали, јер је човек предложен за председника одбора са утицајем на помоћ код могуће настале штете тровањем пчела, што је интерес свих). Можда је човек врло искусан пчелар. Ако се у претраживач Googla упише име Дејан Марковић пчелар Јагодина добијем само ово претстављање на форуму БПП и овај снимак изјаве. Ради се о дугогодишњем пчелару (тако каже водитељ). А у престављању „први“ Дејан Марковић каже да 2013 није имао појма о пракси и да се и у теорији „мало изгубио“. Можда је то неки сасвим трећи лик који је искусан у раду са пчелама, који је прошао сито и решето и донеће врло јасне процене и упуте за оштећене (ту мора брзо да се дела а не лупа којешта и претпоставља).

Било би битно да колеге које познају пчеларе у Јагодини саопште који је Дејан у питању. Неки искусни Дејан или „дугогодишњи“ Дејан који је сконтао шта је то пчела пре 3 године. Уз то је предложен за преседника одбора.



Следећи члан је Влада Ковачевић и Кекенде. Он би вероватно требао да буде задужен за „правне аспекте“ тровања (или је и он растезао печеле до границе издржљивости) па се јадне „отровале" чим су виделе сунцокрет. Ако је то да ућари неку кинту на име недоказане штете ОК. То је људски, уз'и све што ти живот пружа. Али ако би се стварно бавио правним „аспектом“ е онда је ту проблемчић. Јавно сам доказао да се не служи чињеницама баш у правним питањима. То може бити плод незнања или „слабог рефлекса“ што би рекли касно пали. Јака правна сигурност.

На крају (није џентлменски) госпођица (или госпођа, не знам па ђу користити ословљавање или одредницу – госпођица). То је госпођица Др. вет. мед. Снежана Милосављевић. Не знам ко је то и користио сам претраживач Googla. Појави се председница УО Аграрног фонда у Пожаревцу са тим именом (без титула). Друга за коју знам је „прва пратиља тасовца“ (и ли обрнуто да се "тасовац" убацио као прва пратиља) бар се то тако види у јавности на силним сликама. Колико је стручна не смем ни да помислим ако се има ово у виду: Др. вет. мед. „Драклем“ немам неки важан коментар. Живи били па видели :).

Само ако је неко пресдедавао управним одбором неког тела које је можда општина основала (читај – држава) мало зебња узнемирава ме (ово је мало песнички срочено, али је у оквиру теме). Тај фонд између осталог шаље пољопривреднике и на сајмове пеко „гране“. Иду вероватни и пчелари као пољопривредници (из Обреновца ишли). Само што то нису професионални пчелари него хобисти, што би рекли. Било је ту много запослених у државним фирмама и они су хобисти (као што сам и ја). Али нисам злоупотребио средства буџета и ишао преко гране. Грана долази у обзир ако ми се накчи рој на грану, а преко, када морам преко тарабе у комшилук да скинем рој. Поштено са моје стране (иначе верујем да бих вероватно и ја користио, односно расипао средства своје државе на „студијска“ путовања - па људи смо, а људи су тако кварљива роба). Али нисам близу структура. Н'умем да се шлихтам. Не кажем да се неко шлихта, али шта то има толико да се види а нема користи од тога. Јефтиније да се укључи телевизор. Све се ту види, него треба упутити пчеларе как ода се удруже и остваре то са сајмова.

Поред завршне изборне конвенције* којој је недостајао само Деда мраз, ево још једног пропагандног и нејасног средства за пчеларе. Све ће да буде као пре: имате штету па тужи бре. А ко је близу тегле са пекмезом имаће и слатке прстиће. Тако је увек било и биће. Само што ће ићи нека кинта да се можда плате будући стручни сарадници (иза оваквих „проџеката“ се у Србији углавном продаје мгла и арче заједничка средства.



* Завршна изборна конвенција је оржана у хотелу. Мало луксузније него да је одржана редовна или  ванредна скуштина. Да је одржана скупштина, ту би било питања расправа и мање луксуза. Привидни луксуз служи да се они који су били тамо убеде да су на правом путу (за себе лично, наравно). Да се на неки начин одвоје од „гулије“. Порук је јасна: винисте као остали.Завас ће и даље бити хотел ако служите нашиј идеји
(свега па и могућег прикривеног или отвореног муљања). То је механизам поделе као инструмент  демо(н)кратије и школа превараната и злочинаца са запада.



ПС


Модел за помоћи који сам навео када сам коментарисао губитке пчела у Ковину је по мојој замисли другачији. Такође, идеја могућности остваривања рада пакирнице меда СПОС-а, али не бих да износим (може ал'да мидају кинту као „непостојећем“ директору Реке меда). Ово што пишем је на основу бенефита и важне улоге у Србији (то су они ликови које шетају по телевизијама и имају титулу БИВШИ – једна од важнијих титула у „сервији“ у рангу британског лорда). Са те позиције „обичајне титуле“ у  „сервији“ бивши члан СПОС-а имам пуно право да пишем ове редове. Тако имају већи значај.


Успут, када је реч о ради ИО (или изборној пропаганди), јел' поправљен ауто председника по одлуци ИО или се одлуке не поштују. Дај мало да спроводимо одлучено, да држава (па и пчелари у оквиру "тога") цвета.
« Poslednja izmena: Oktobar 14, 2015, 01:43:56 od strane Dragan Šošić »
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Истекло ми време за исправку грешака у писању, па извините нисам ја крив ако је нешто нејасно и тачно  :).

Остало је само да се наведе име јо једног члана (вероватно најважнији у укупној муљавини) јер је виђен за будужег председника будућег Фонда (чим се каже фонд, ту је лова а чувари ризнице су увек људи од немерљивог поверња и треба да буду способни да преведу жедне преко воде).

Гос'н Чумић Слободан је вероватно изузетно искусан пчелар (са Фондовима мора да је још искуснији и то је важно, а ко ј пчеларе и пчеларско искуство).

Искуство је г Чумић саопштио тако што је у часопису Београдски пчелар написао „поучан“ чланак како се друштво у пола фебруара спрема као да је пола априла. И то уз ментора. Којег бре ментора... Па и овај је изгледа такође скоро спознао шта је пчела...“Тако млад а већ мајор“ што каже Бода Нинковић у филму Мртав 'ладан.

„Драклем“ имамо и чувара ризнице. Права екипа као из Венеције лова тајновитост и тровања (а прво лова брате-брате) :) . Борџије и дужд и преваре...то је права историја коју живимо.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže djordjevicmiroslav

  • Gost
  • *
  • Poruke: 2
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Ripanj
Gospodine Sosicu nemoj te se sladiti tudjom nesrecom, nije ljudski, hriscanski. Takodje sam imao velike gubitke na suncokretu, jedva sam  spremimo pcelinje zajednice  za zimu, ulazim u zimu sa 50 posto manje pcela nego predhodne godine . Posedujem fotografije pre i posle trovanja sa punim i praznim nastavcima pcela, gomilama pcela ispred leta. Mene ne zanima ni SPOS ni SPOV ni Voja ni Mika ni Laza samo iznosim cinjenice a morao sam da pisem iz razloga jer ste izneli  stav kako trovanja nije bilo.

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Данас сам такође гледао комплетне резултате испитивања са Института из Београда. Узорци потрованих пчела узети су летос од кикиндских пчелара на захтев Инспекције Општине Кикинда.

У отрованим пчелама нађено је 159 разних пестицида изнад дозвољене дозе.

Резултати испитивања су страшни!

Мој брат Раде је на свом главном пчелињаку за само 6-7 дана од почетка цветања сунцокрета изгубио у просеку по 20 рамова пчела. Код мене је такође на 3 пчелињака било различитих страдања излетница и то од 20% до 100% страдања излетница.
Највеће страдање је било на пчелињацима са великим парцелама сунцокрета где уопште није било кише током јуна месеца.
Количина падавина на парцелама под сунцокретом одиграла ја најзначајнију улогу у величини штете то јест у укупном страдању пчела.

Резултати са института су прецизно навадени на више страница. Један примерак тих резултата стигао је у удружење пчелара Кикинде а колико сам разумео исти такав примерак је достављен и Инспекцији Општине Кикинда.

Молим колеге да не омаловажавају ово изузетно велико страдање које смо имали у овом делу Р. Србије и не стају на муку пчеларима који су ово доживели.
Врло је могуће да се на нашој несрећи могу правити којекакве шпекулације али треба да знамо да се штета десила и да пчеларима који су је имали треба помоћи да је лакше правазиђу.

Поздрав свима... 
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Наслађивање туђом невољом или нетачно виђење проблема, то је питање. И моји ставови се односе на рад организације (СПОС – Савез пчеларских организација Србије) која неке проблеме решава од избора до избора (у међувремену су проглашене и неке победе као што је победа над неоникотиноидима, решавање „пашарине“ – иако то не постоји итд).

Занима ме такође да ли се неки истакнути чланови „пробуде“ када се њима самима нешто лоше деси (пример Чолака) или сматрају да је сврха удруживања да се предупреде неки догађаји и помогне СВИМ пчеларима. Ако се одржи такав образац, онда ће и помоћ колегама који доживе губитке бити упућена по познатом систему брате-брате, који је углавном вид корупције (нешто слично се примети код доделе признања за неке „иновације“, ако нисте приметили).

Уколико постоје подаци, зашто је на сајту СПОС-а (http://spos.info/izvestaj-sa-sabora-predsednika-drustava-i-udruzenja-clanica-spos-a/) објављено следеће:

„...Egzaktnih dokaza o uzroku trovanja nema, ali svi su svesni, pa i Uprava za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, šta se zapravo dogodilo. Baš kao što je i nama jasno.“...

У том случају, се износи само сумња а не тврдње по медијима. Тако се ствара афера која указује да се ради о неким имагинарним ставовима од којих ће „корист“ имати појединци (углавном „политичке“ природе – пчеларска политика је у питању, а није далеко и од опшетдруштвене политике ).


Појединачно, пчелари су „нејаки“ да се изборе са системом и ту је предност удруживања. У том смислу би организација (СПОС) требала да преузме даљи поступак и помогне пчеларима да остваре накнаду штете. Да ли је организација нешто предузела? Јесте. Одржан је сабор и донета половична решења. Пчелари ће сами себи да надокнађују штете (по могуће сумњивим правилима). И бирократија ће проглашавати победе (а иду и избори). На основу тога се пчелари доводе у заблуду и изаберу представнике који се и даље баве решавањем „решених“ проблема (видели смо то у прилогу у емисији добра земља, ако не грешим). Један је оптуживао пчеларе како хоће да оштете државу својим возилима која су регистрована за пчеларство, није решио тај проблем (иако је прихватио то задужење) и опет је изабран за представника пчелара.

Основно питање је шта ВИ пчелари имате од тога осим што „они“ имају сопствену рекламу и промоцију. То не мора бити спорно. Тај који је „решио“ питање регистрације пчеларских возила је изузетно добар пчелар и рекламу би требао сам да организује (обично се ту некоме „дошапне“ кога треба да „сними“ и прикаже јавности).



Морам замолити колегу Мирослава (ако не грешим ради се о садашњем или бившем председнику пчелара Рипња) да не износи личне квалификације које се тичу мог карактера. Колега, лупате да се ја наслађујем, да сам нечовек и да се нехришћански опходим. И треба да се стидите вашег става који је нетачан. Ја говорим о објављеним чињеницама (друге нисам видео, а то су доказни материјал и доказне радње). А ако сте још увек председник удружења, ваш је задатак да се изборите за бољитак пчелара. Пустите маргиналне ликове као што сам ја да износе свој став и одговорите на моје погрешне ставове чињеницама које показују да сам ја нечовек (вера је приватна ствар коју гарантује устав и опет сте мало „одвалили“ са квалификацијом – дакле, не „џарајте мечку“ са приватним опредељењем појединца). Ако је фотографија доказ, не часите часа него приложите доказ СПОС-у и нека предузме оно зашта се декларативно залаже.

Ставови се иначе износе на основу доказа...Нисам их видео до сада осим политичких парола СПОС-а. Ако их има и таје се у „интерсу истраге“, није проблем да се то напише – укратко.


А мене баш занима Воја Мика или Лаза, ако изгубе пчеле. То је по мојим схватањима људски. Само ко је неизмерно глуп може размишљати да се нешто слично и њему неће десити и да не треба имати механизме решења проблема. Паметни људу увиде проблем и делују према стању на терену (у случају тровања хитност је била нужна и то би нпр. требао знати председник кикиндских пчелара – ако не зна шта би требало тражи у радним телима СПОС-а). Разумео сам на основу Војиног писања на другом форуму да је С.Ч. председник удружења пчелара у Кикинди. Ако је све урадио по правилима, даље је проблем савеза и ту такође мора да утиче и да функционално „оспособљава“ савез, јер има углед у свету пчелара. Или је пријатније бити део бирократије која се лепо слика по медијима...



Војо, видим да молиш колеге (које то колеге ако сам само ја до ових ваших порука писао у овој теми), па ако сматраш да ја преко твог сајта омаловажавам нечије губитке и ако је то нељудски, лепо ме искључи са форума. Није лепо да са твога сајта у јавност иду „лоши гласи“. Прочитај пажљиво да ја своје писање заснивам на једној вести са званичног сајта СПОС-а. Углавном коментаришем бирократски став и наступ система, који ће (мало)сутра помоћи пчеларима...(и могућег саства одбора, са освртом на углавном непознате препоруке -осим ако нису већ приложили „CV“ и ту све пише).

Неки имају и добре платице, а износе годинама једну исту „борбу“ и „решене исте проблеме“. То је суштина и у ствари је исмевање лошег и бирократског система.

Недавно ми је Рајко Борић посатвио питање зашто нисам члан СПОС-а (или изразио „жаљење“ што нисам). Па управо зато што знам даће бити губитака или проблема и даље и биће приче, а пчелари нека се сналазе, а бирократија ће и даље да се тови на рачун чланства.

ПС

Слажем се свакако да пчеларима треба помоћи. Већ сам пар пута писао о томе. Постоје механизми „самопомоћи“ (помоћ у оквиру савеза, а не државе), али то изгледа бирократе не занима. Мени је занимљиви како би та помоћ била подељена. Плашим се да би неки били „једнакији“ од осталих, а то није смисао помоћи. Зато ми је тај будући фонд мало сумњив.

Савез не служи само за дружења и испијања кафица...

Иначе, инспекција би требала по службеној дужности да врши истрагу и гони починиоце.

Од велике приче нема ништа и опет ће бити губитка ако савез пре свега не утиче (али не „ефикасно и победнички“ као и до сада).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Драгане пријатељу далеко од тога да било кога треба избацивати са Форума, Боже сачувај.
Ово је форум на коме пчелари треба слободно да износе своја мишљења и супростављају их са другачијим мишљењима. Све треба да се одвија уз уважавање саговорника и без провокација, вређања и тешких речи.

Треба наравно и писати о свему са чиме се не слажемо како у СПОСу, одлукама ИО или председника Споса, разним намерама па и могућим сумњивим радњама појединаца. Ипак ником не треба да кажемо да лаже. Можемо то лепо рећи нпр. не слажем се са коментаром или изјавом тог и тог јер по мом мишљењу није истинита. И наравно треба на ваљан и културан начин то поткрепити чињеницама.
Овакав начин комуникације је ипак далеко од кометара ОН ЛАЖЕ (без обзира о коме се ради).
Нисам рекао да си то ти тако навео него наводим да било ко у било којој теми ( па и ја) треба да посветим-мо довољно пажње да на фин и културан начин изразим или изразимо неслагање са неким.

Ја сам на више места у критикама на рачун СПОСа, Председника Живадиновића, чланова И.О. СПОса ,Уредника часописа Пчелар, Бившег и садашњег аминистратора Форума СПОСа  исувише оштро реаговао и наводио СВЕ БИХ ВАС НАЈРАДИЈЕ СМЕНИО и СВЕ ВАС ТРЕБА СМЕНИТИ!.
Или кометарисао "ви наносите несагледиве штете српском пчеларству". Све су то одрази правдољубивости, искрености и жеље за бољитком српског пчеларства.
Све што ми је на СРЦУ било то сам и рекао по било коју цену! ( неко би рекао прави правцати СРБИН) али никада за те људе нисам написао никакву УВРЕДУ.
 
Све их поштујем јер су моји, јер су наши!

 Боли ме што врло често појединци праве разне махинације, срце ме боли што врло често неспособни на разноразне полтронске начине долазе на одлучујућих позиција. Што пар или неколицина удружених појединаца са одлучујућих позиција осакаћују српско пчеларство, упућујући га на погрешне колосеке.
Боли ме што ИО СПОСа све то дозвољава.
Боли ме што не виде да су кочница напретку српског пчеларства, да за 5-6 година можемо УДЕСЕТОСТРУЧИТИ производњу меда у Србији, запослити ДЕСЕТИНЕ ХИЉАДА НЕЗАПОСЛЕНИХ.
Што они ништа не виде осим свог некаквог илузорног угледа.
Боли ме што не постоји систем правилог вредновања, поштеног избора, што нестручни одлучују о степену стручности и много тога.

Ипак, све смо то ми. Само да не гледамо личне позиције где би нам био крај!

Знам Драгане да све ово видиш и да све ово разумеш и верујем да те исто све ово тешко погађа као и мене али шта да се ради. Надајмо се биће боље и боримо се на један пристојан начин за лепше и просперитетније српско пчеларство.

Нећу више о томе какви смо, одлични смо (овако јавно, макар да смо не знам какви и макар да нас не знам какви представљају).

   И  мало шале на крају, каже ми јуче Саша Чолак у Кикинди; "мени треба да захвалиш што сада имаш свој форум".
Нисам имао времена да му кажем да је ово форум свих пчелара Србије а не мој и да у томе нимало не уживам и да су данашња сва три српска пчеларска форума минорног значаја колико је требао да буде један.

Сва три овако раздељена направила су несагледиву штету српском пчеларству. Заустављен је напредак и хиљаде пчелара за последњих неколико година упућено је на странпутицу. Можда је најбоље да о томе не размишљамо, мање ће да боли све оне који желе напредак.

Поздрав свим драгим пријатељима..
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Нажалост пчелари иду погрешним путем када је реч о невољама са тровањем пчела. Додатна невоља је што ће на скупштини савеза да се то озваничи и да се снага и средства троше на погрешан начин.

На гласилу савеза (форум СПОС-а припада гласилу савеза), појављују се "стручњаци" који могу имати утицаја на даље догађаје и организују акције које су у начелу лоше. Почиње пропаганда која иде у корист фонду који је основан и који ће углавном бити продаја магле и могући допринос општој корупцији и неслози која је основна одлика нашег друштва уопште посматрано. Допринос врха СПОС-а је у томе у складу са „политиком“ садашње власти!



Требало би да пчелари мало више поведу рачуна, јер на њихов рад утиче и приватна организација, односно удружење грађана што показује потпуну неспособност одређених установа који раде са њима у дослуху или потпуно сарађују са њима (СПОС, министарство, инспекције итд). Ово није у складу са законима ове државе и бесмислено је. На овај начин се не уређује опште окружење за рад.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).