Autor Tema: Osice  (Pročitano 50644 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže aca peric

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 331
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
Osice
« poslato: Oktobar 26, 2011, 13:37:13 »
Ove godine sam primetio na pcelinjaku mog tece o cijih 6 LR drustava brinem vrlo neobicnu pojavu.
Naime ta drustva iz nekog razloga tolerisu osice koje slobodno ulaze kod njih i pljackaju ned.Pcele ih ignorisu i ne napadaju uopste,a ni ove ne diraju pcele.
Za razliku od njih kod mene na nekim drustvima pronadjem i po 2,3 ubijena strseljna na letima,a o osicama da ne govorimo.
Da li neko od starijih  iskusnijih kolega zna o cemu se radi.Matice su prisutne u svim drustvima moga tece,jasno su obelezene,normalno legu i td.
Hvala unapred,pozdrav Aca

Na mreži Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Osice
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 26, 2011, 19:28:15 »
Aco, verovatno da su u pitanju malo slabije zajednice.
Najbolje je ako se već posumnja na neko neobično stanje uzeti uzorke pčela i spremiti na ispitivanje na neki veterinarski institut.

I kod mene su osice i ose ove godine u prevelikom broju.
Flaše sa pivom nisu dale najbolje rezultate. Danima sam ih sređivao i mamio pored ovih flaša i u velike flaše sa po malo sirupa al opet džaba. Ostalo ih je previše u raznim gnezdima u komšiluku ali i kod mene.

Pozdrav svima...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže aca peric

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 331
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
Odg: Osice
« Odgovor #2 poslato: Oktobar 26, 2011, 20:28:31 »
Gospodine Vojo hvala vam na brzom odgovoru,Naime tek od maja ove godine brinem o tih 6 drustava tece koji me zamolio,jer je postao alergican na ubod pa im ne prilazi vise ni blizu.Leglo je delovalo ok,tretirao sam ih od varoe na vreme,ali sada s jeseni,negde jos od septembra uocio sam ovu vrlo neobicnu pojavu za mene,jer kod mene tako nesto nisam video.A osica ove godine katastrofa koliko ima,a strseljna je bilo dosta ali sam ja jedno vreme dezurao po par sati sa badminton reketom,pa sam primetio da ih je puno manje tokom oktobra,nakon mojih prilicno cestih septembarskih dezurstava.Ali osice ni ne pokusavam,ostavljam pcelama da se nose s njima.Ali zato kod tece smatram da su dosta opljackale iako sam suzio leta i stavio cesljeve u septembru,pocetkom.Ali verujem da ste upravu da jeste rec o nesto slabijim zajednicama.Nadam se da ce im po 15tak kg meda koliko imaju u svojim plodistima biti dovoljno do prolecne prihrane sirupom,valjda ce zahladneti i za osice,ne radujem se dugoj toploj jeseni,potrosice opet puno kao i prosle jeseni.
Hvala vam jos jednom,sve najbolje vam zelim,Aca

Van mreže Рајко Борић

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 394
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Прхово и Караш
Odg: Osice
« Odgovor #3 poslato: Novembar 05, 2012, 15:52:12 »
Ove godine sam primetio na pcelinjaku mog tece o cijih 6 LR drustava brinem vrlo neobicnu pojavu.
Naime ta drustva iz nekog razloga tolerisu osice koje slobodno ulaze kod njih i pljackaju ned. Pcele ih ignorisu i ne napadaju uopste,a ni ove ne diraju pcele.
Јуче сам приметио исто, код врло јаког друштва, кад сам га отворио. Три осе су мирно шетале заједно са пчелама. Гледао сам пар минута и на крају их побио без размишљања али сам после почео да мислим: "шта ако су научиле да брсте вароу са пчела"?
Пре десетак година сам имао, пар сезона, у Београдском дворишту, у рупи на земљи велику колонију оса. нисам их дирао ни оне мене, није било мува ни комараца. На крају сам наговорен да их средим па сам то невољно учинио. Следећих године је била најезда мува и комараца.
Одрасле осе се хране медом и разним слаткишима а ларве хране комадима инсеката.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Osice
« Odgovor #4 poslato: Septembar 16, 2013, 22:27:15 »
Najezda osa je takva, da se skoro nema načina boriti se sa njima. Napadaju pčele na letu ili pri igri mladih pčela, kao čopor vukova. Na mestu gde obore pčelu, može se videti ponegde i deset do petnaest osa koje se bore oko plena.

Zamke za stršljenove ih skoro i ne zanimaju. Zamka slična zamci za stršljenove  koju sam postavio pre oko dvadesetak dana nije dala nikakav rezultat (stavio sam drugačiji rastvor, jer u zamke za stršljenove i ne ulaze).

Osa hoće da uđe u prostoriju i na vrlo mali otvor i to čini daleko odlučnije od pčele. Da bih smanjio napad osa na pčelinjaku, dopustio sam im da ulaze u prostoriju u kojoj se vrca med. Posao oko meda je završen, ali ih miris meda jako privlači. Tu ih jednostavno pobijemo. Bolje je i tako, nego da ubijaju pčele.

Možda je negde i pisano o korišćenju zatvorenog prostora za privlačenje osa, ali nisam to video. Na osnovu ulaska osa u prostoriju sam u podrum, do samog ulaza postavio istu zamku u kojoj je bilo domaćeg sirupa od višnje (nema nikakvih hemikalija i konzervansa, jer imamo frižider u kojem se sok čuva). Dok je ta zamka bila napolju, ušlo je dve tri ose i prestale su da se približavaju zamci. Sirup je postao gušći, jer je tečnost isparavala. Dosuo sam malo običnog šećernog sirupa i malo jabukovog sirćeta. Za privlačenje osa se nisam puno trudio. Tu stoji jedna plastična kanta u koju ubacujem komade voska, ako ih nije moguće topiti u sunčanom topioniku ili imaju tragove meda (komade saća koji imaju i najmanje tragove meda ne topim u sunčanom topioniku, jer to privlači pčele).

Sada u flaši ima nekoliko stotina osa.

Po sistemu zamračenog prostora ću napraviti zamku od starog LR nastavka i u nju staviti bocu sa sličnim rastvorom. Prostor ne sme biti potpuno zamračen, jer će ose naći izlaz. Ako ima jakog svetla koje delimično pada na bocu, to ih privlači i one ne traže izlaz na boci, već lete prema svetlu, premore se i padaju u tečnost. Verovatno je bolje napraviti takvu zamku od neprozirne plastične kante ili nešto slično i u nju staviti bocu - zamku. Probaću da vidim kako funkcioniše.

U zamke za stršljenove uđe i nešto osa, ali ih zamke manje privlače, jer imaju šta da love na pčelinjaku – pčele, nažalost.

Do sada mi to nije palo na pamet, ali izgleda da je efikasnije postaviti zamke u neke šupe (ili slične prostorije) nego na pčelinjak. Bitno je odvući ose od pčelinjaka.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Радоје Киперовић

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 204
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
Odg: Osice
« Odgovor #5 poslato: Septembar 16, 2013, 23:33:40 »
Оса и стршљена ове године је заиста огроман број. То се у ентомологији (наука о инсектима) зове каламитетна година, тј. година пренамножавања врсте. Просјечно, статистички, таква ситуација се дешава периодично  једном у 6-8 година.
Код мене не чине штету јер у околини пчелињака има много старог воћа и грожђа које је преродило али када се кошница отвори осјете мед и одмах се скупљају. Двадесетак метара од кошница формирале су гнијездо у земљи које ври, никада нисам видио нешто слично. Једном касно увече покушао сам их ликвидирати инсектицидним спрејом. Пар минута послије запрашивања изашао је вани велики број и падале су мртве около. Надао сам се да су готове. Када сам дошао након неколико дана интензитет активности није био ништа мањи. Очигледно да је отвор у облику сифона па инсектицид није дошао до центра гнијезда.  Имао сам срећу да се ту задесио комшија који има искуства са осама у земљи. Шумски радник, приликом сјече не дају им мира. Навече је донио неку велику петарду, запалио, убацио и покрио великим комадом дебљег лима. Сутрадан се из отвора (пречника 10 цм) није појавила ни једна. Притисак их је средио.

Што се тиче намирница које их привлаче, препоручујем да покушате у клопке ставити комадиће свјежег меса. На то просто полуде. Најбоља опција су пилећа цријева јер не коштају ништа (ко има домаће пиле  :) ).

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Osice
« Odgovor #6 poslato: Septembar 18, 2013, 23:11:24 »
Prenamnožavanje osa je izraženo u sušnim godinama. Imaju mogućnost da prave gnezda u zemlji. Ona gnezga ispod crepova ili na sličnim mestima napuštaju, kada su jake vrućine. I one tada teško održavaju uslove u gnezdu na takvim mestima. Ali u zemlji prave ogromne „košnice“.

To što napadaju na med i nije problem, ali može biti kasnije. Zato i kažem da je još rano da se pčele zazime tako da gnezdo bude predaleko od leta (podbacivanje nastavaka).

Što se tiče mesa, stavljao sam i to u boce, ali ušlo je nekoliko osa i onda im više nije bilo zanimljivo. Kažem, imaju šta da love oko košnica: napadaju mlade pčele i pokušavaju da uđu u košnicu. I ne napadaju samo med. Odmah napadnu pčele na saću, kada se izvadi ram iz košnice. Zato pri pregledu koristim nukleus u koji ubacim prvi izvađen ram, sa kojeg pre toga pažljivo otresem pčele.

Nisam ranije razmišljao o tome kako bi ulazile u zamke u zatvorenim prostorijama, ali sada to ima logike. I one polako traže gde će provesti zimu i uz to naći i nešto hrane. Mada sam uvren da je to moglo da se primeni i ranije.

Kada zahladi, slobodnije će ulaziti u košnice, jer su pčele više zbijene. Ose ulaze u košnicu vrlo oprezno i zato se događa ono što je Rajko napisao: da budu na ramu pored pčela. Zato je bolje „odvući“ ih što dalje od košnica, od pčelinjaka, a gnezdo držati bliže letu (kod nastavljača). U odnosu na njih, stršljenovi prave manje štete. I još nešto, kada se smanji izletanje pčela, stršljenovi ugrabe i osu.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Stankovic Miodrag

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 443
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
Odg: Osice
« Odgovor #7 poslato: Septembar 26, 2013, 20:46:27 »
I kod mene na 1000 mnv ima mnogo osa i strsljenova. E sad strsljenovi su smanjeni sa zamkama sa pivom ali to ne interesuje ose ali sam primetio jednu stvar - nisam slikao ali sledece idem na pcelinjak pa cu slikati.

Kanta kakva se koristi za Jupol plasticna od 30 l mi je sluzila kao pojilica ali su je pcelke vrlo slabo posecivale pa kad sam je pre jedno nedelju dana slucajno okrenuo - bila je prazna i tako ostavio. Posle tri cetri dana dno su prekrile mrtve ose i dosta zivih koje su pokusavale da se uspuzu uz zidove ali nisu uspevale. Iz nekog razloga nisu uspevale da polete ili su to uspevale samo 10-tak cm a onda padale nazad. Sigurno ih je bilo oko 100 i vise komada. U kanti nije bilo nicega jedino se ujutro uz ivice dna kondenzovala voda ...

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Osice
« Odgovor #8 poslato: Septembar 26, 2013, 23:35:25 »
Njihovo vreme je jednostavno prišlo (game over :D). Sakupljanje u tu kantu je verovatno zbog trenutne toplote koja postoji unutar kante, ali se i taj prostor noću ohladi i one ose koje još imaju snage, pokušavaju da izađu van. I one izumiru kao i radilice pčela i zato ima mrtvih osa.

Pivo osama nije bilo zanimljivo jer su, kao što sam napisao, imale proteinski plen za potrebe svog legla loveći pčele i slične „živuljke“. Sada se zadovoljavaju siromašnijom „energetskom hranom“ i zanima ih sadržaj sa više šećera. I njihovo leglo nestaje.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Драган Нешковић

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1406
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
Odg: Osice
« Odgovor #9 poslato: Septembar 27, 2013, 18:00:32 »
Одавно сам по пчелињаку поставио замке за осице и стршљенове и пратим шта се дешава са њима и колико су занимљиви овим напасницима. У замке сам стављао све оно што Колеге износе на форуму и оне су редиле како кад, мање или више успешно. Пре 7 дана број осица на мом пчелињаку почео је да расте великом брзином. Додуше, пчеле успешно бране улаз у кошницу али око кошница су били ројеви оса.


Пробао сам да замке учиним мало ефикаснијим и урадио сам следеће. У замке сам раније стављао шећер али сам то променио. Променио сам у толико што направим сируп и додам Нозевој, као за прихрану пчела.
Сируп сам сипао у замке у којима је било, пиво и све остало по реду. Тако формиране замке, почеле су одмах да не упоредиво више оса хватају. У неке замке нисам сипао сируп, него сам само додавао Нозевој.
Ефекат је такође био одличан.


Изгледа да Нозевој и сируп привлаче неодољиво осице. Пчеле не улазе у замке, ваљда им не прија пиво и сирће. Ево после већ 7 дана примене, могу рећи да су замке, одличне. Синоћ сам пред сумрак променио садржај замки на пола пчелињака, а јутрос око 10 у преосталим. На пчелињаку сам поставио 18 оваквих замки. Малопре сам направио пар слика, па видите и сами шта се ту осица накупило.
Поздрав из Мале Моштанице

Van mreže Zoran Akik

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 161
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Batajnica
Odg: Osice
« Odgovor #10 poslato: Oktobar 15, 2013, 16:02:57 »
I kod mene na 1000 mnv ima mnogo osa i strsljenova. E sad strsljenovi su smanjeni sa zamkama sa pivom ali to ne interesuje ose ali sam primetio jednu stvar - nisam slikao ali sledece idem na pcelinjak pa cu slikati.

Kanta kakva se koristi za Jupol plasticna od 30 l mi je sluzila kao pojilica ali su je pcelke vrlo slabo posecivale pa kad sam je pre jedno nedelju dana slucajno okrenuo - bila je prazna i tako ostavio. Posle Лtri cetri dana dno su prekrile mrtve ose i dosta zivih koje su pokusavale da se uspuzu uz zidove ali nisu uspevale. Iz nekog razloga nisu uspevale da polete ili su to uspevale samo 10-tak cm a onda padale nazad. Sigurno ih je bilo oko 100 i vise komada. U kanti nije bilo nicega jedino se ujutro uz ivice dna kondenzovala voda ...

Na mreži Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Osice
« Odgovor #11 poslato: Oktobar 16, 2013, 23:37:17 »
Kolega Zorane, da li je u kanti bilo nekakve tečnosti?

Imate li koju fotografiju kako je izgledala kanta u kojoj su se skupljale ose?

Pozdrav svim dragim prijateljima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Lazovic Zivojin

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 436
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Skakavci, Kosjerić oko 620 m/NV
Odg: Osice
« Odgovor #12 poslato: Oktobar 17, 2013, 03:01:04 »
 Najlogičnije objašnjenje za sakupljanje osa u kanti mi je ono koje je dao Šole.
 I ja se nadam da je GAME OVER za njih u ovoj godini
Veliki pozdrav

Na mreži Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Osice
« Odgovor #13 poslato: Oktobar 17, 2013, 16:43:07 »
Kolega Zorane, da li je u kanti bilo nekakve tečnosti?

Imate li koju fotografiju kako je izgledala kanta u kojoj su se skupljale ose?

Pozdrav svim dragim prijateljima....
Ovo je samo bio citat iz Miodraževog posta.
Tek sad sam pročitao ceo Miodragov post i Šoletov odgovor i iskustvo.

Kod mene ih još uvek ima. Pre dva dana sam posmatrao kako napadaju na slabije zajednice.

Pozdrav svima...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže zdravko.reljic

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 929
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Petkovaca - Br. polje
Odg: Osice
« Odgovor #14 poslato: Oktobar 18, 2013, 17:44:51 »
Ove god nije bilo kao prosle ali dosta je ostalo u flasama koje sam vise puta mijenjao
    pozdrav svima