Autor Tema: Smederevo grade od davnina...  (Pročitano 204249 puta)

0 Članovi i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Smederevo grade od davnina...
« Odgovor #885 poslato: Jul 27, 2026, 21:44:26 »

Узми све затворено. Биће још уноса посебно медљике. Плодиште наравно не дирај.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #886 poslato: Jul 31, 2026, 15:00:51 »

Хвала Горане. Увек се радујем твојим саветима и веома сам захвалан што их делиш јавно на форуму.

Иде топло време са температурама преко 35 степени.

У следећем периоду матице ће залегати краткоживеће пчеле које ће однеговати дугоживеће пчеле а и полако ће се залегати и дугоживеће пчеле. 
Важно је да су краткоживеће пчеле у што бољој форми јер ће ако су оне способније и дугоживеће пчеле бити квалитетније однеговане.

Матице ће због врућине и евентуалне смањене активности пчела и могуће смањене количине полена смањивати легло.
Потребно је интервенисати неком врстом стимулације у мањим количинама. Да ли нека тврда погача или сируп са инактивисаним пивским квасцем ако нема уноса полена.

Наравно у зависности од природног окружења.

Вода близу пчелињака је приоритет.

Требало би искуснији да мало пишу о томе.
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #887 poslato: Avgust 17, 2026, 09:33:05 »
Овај август ми је толико претрпан да се пресабирам да ли сам себи дао много задатака или сам нешто у јулу испустио и занемарио.
Сваки викенд ми је од јутра до мрака... Па идемо редом... а дао сам себи исувише задатака...

У мањем воћњаку код колибе сам залива младе воћке којих има око 30-40 и још неке старије. И ту редовно заливам са по пар канти неке младе орахе и еводије у песку.

У воћњаку сам залио око 70-80 садница, што крушака што неких млађих садница кајсија... Целодневна активност јер док се сва скаламерија убаци у ауто па се распакује и намести да ради па се залије а део воде морам у канте па на колица па тако петнаестак пута по 100 метара па се распакује и стави у ауто назад и спакује у шупу... После тога само рехидратација....

Очистио један до међе на коју са натрпао посеченог багремца јер су ту сељаци газили трактором преко садница јер им је било ближе... сад сам то очистио и покосио целу међу а багремац искористио за огрев који сам носио другару да печемо ракију. Остаје да се покоси друга међа и део око лески јер ће ускоро берба као и око шљива јер ће кренути да сазревају.

Вишак кајсија сам још у јулу однео другару као љук за ракију и треба отићи да се преузме ти пар литара....

Јуче сам са другим другаром код њега испекао један казан меке ракије од шљиве и чекам да још неке шљиве сазре па да направимо још један казан меке и урадимо препек.  Биће мученице за уживање преко зиме....

Јуче поподне сам такође урадио делимични преглед пчела, третирао мрављом киселином и прихраниио са 0.5л лековитог сирупа. Погледао једну кошницу затвореног легла на 5 рамова испод површине са затвореном храном.
До краја августа на три четири дана да се понавља...

Остаје да се уради летња резидба на неким шљивама и крушкама. Остала ми је једна шљива која побегла небу под облаке јер прошле године није било рода па је сва храна одлазила у прираст. Две сам шљиве већ скратио...

Прошлих година сам посадио детелину, троготку, луцерку и белу у воћњаку. Већ сам једном косио а сад је прецветао и други откос па ћу да прођем тримером само одозго да оборим те суве цветове па да можда изазовем још једно цветање.

Нека нам живот буде сладак као мед!