Autor Tema: РВ полошка  (Pročitano 13062 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
РВ полошка
« poslato: Februar 10, 2016, 12:41:03 »


                     На теми " Полошка " сам приказао начин израде и прошлогодишње насељавање кошнице полошке са РВ рамовима. Многи су скептични да се у полошкама може рационално радити са РВ рамовима те сам зато отворио ову посебну тему .
                      Подсећања ради ову кошницу сам населио маја месеца прошле године. Након нешто мало експериментисања зазимио сам је са једном матицом, на два наставка у једној њеној половини која обухвата 14.РВ рамова. У њој се тренутно налази 28. РВ рамова по 14. у доњем и исто толико у горњем делу. Рамове сам при зазимљавању тако груписао да се до средине полошке налази по седам тамних рамовова горе и доле и пчеле су фактички зимовале - формирале клубе у том делу. До ових рамова се и горе и доле налазе рамови са матичном решеком и од њих па до краја полошке су остављени на чување светлији рамови са нешто мало меда који су пчеле при зазимљавању пренеле до клубета.
                       Овако зазимљена кошница је јуче отворена и стање је следеће :

                       Пчеле су за сада одлично презимеле. Хране имају између 12. и 15. килограма. Матица је занела легло на два рама. Има и затвореног и отвореног легла. Слике које прилажем говоре више од речи.
                     

Van mreže voja stanojevic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 155
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: ub
Odg: РВ полошка
« Odgovor #1 poslato: Februar 24, 2016, 07:50:30 »
                Snimljeno u Subotu 20. 02. Drustvo je malo ojacalo, lepo izgleda i ima hrane.
Pregled bio na blic preko satonosa. Lepo se razvija i bilo prilicno ljuto. Mislim da je Goran zadovoljan.


                                                                  Pozdrav.


                                                       

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: РВ полошка
« Odgovor #2 poslato: Mart 21, 2016, 11:09:11 »


                  Полошка пресложена у суботу 19.марта. Горњи наставак уклоњен а 14. рамова груписани у средину полошке у доњем - основном телу. Са обе стране ограничена . Отворено још једно лето напред . Стање добро. Изнутра била доста запрљана  тако да сам морао да је очистим. Приметио сам неке конструкцијске недостатке али о њима касније када одлучим на који ћу нечин да их отклоним.
                 

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: РВ полошка
« Odgovor #3 poslato: Maj 09, 2016, 21:47:18 »





                     Полошку о којој сам покренуо ову тему сам јуче растурио. Тачније речено растурио сам пчелиње  друштво које је било у њој и од њега формирао два нова у РВ наставцима док ће сама полошка морати да иде на дораду.
                     Разлог зашто сам ово учинио је следећи :
                     Од насељавања полошке пчелама у мају прошле године био сам задовољан развојем ситуације и друштва у њој. Највећи део времена је провела као једноматично друштво , нешто краће времена прошле године је била са две матице, да би је зазимео поново као једноматично. Зимовала је одлично без икаквих проблема. Пролећни развој добар о чему сам писао и поставио слике на овој теми.Први проблем са њом сам приметио приликом прошлог прегледа 19.марта. Осим што је била доста запрљана изнутра приметио сам и влагу у њој , док влаге у другим кошницама нисам имао. Том приликом сам је очистио изнутра и отворио још једно лето ( на првој слици то су два црвена лета ). Рамове запоседнуте пчелама сам груписао у средину полошке баш где су поменута два лета а извучене рамове ставио са једне стране до бочне ивице полошке како би матица имала могућности да даље залеже и шири легло.
                     Приликом јучерашњег прегледа прво што сам приметио била је изузетна љутина пчела . Сама кошница пуна влаге крајњи рамови до бочне стране ухватили буђ. У другом делу полошке - празном , пронашао сам пужа голаћа величине палца. Очигледно је да му се свидела влага у кошници те се ту настанио.Чекања није било већ сам је одмах растурио , формирао од ње два нова друштва а полошку однео у колибу на суво.
                     Још увек нисам у потпуности сигуран шта је довело до овакве ситуације али мислим да имам рационално објашњење. Полошка је занатски перфектно направљена и када јој се постави кров он тако савршено належе да испод њега не може да прође ни дашка ветра. Полошка је иначе изграђена од водонепропусноих ОСБ плоча и ојачана дрвеним даскама. У току зиме и пролећа преко поклопне даске која је са жичаним отвором је била постављена новинска хартија у више слиојева за коју се добро сећам да је при прегледу од 19.марта била влажна па сам је заменио. Пре двадесетак дана сам је још једном погледао и уклонио хартију што је мислим била основна грешка. Сигуран сам да полошка нигде није пропуштала воду јер је како рекох савршено изграђена. Сва вода и влага коју сам у њој пронашао потиче од кондезације. Велике кише и влажност су довеле до појачане кондезације а моја грешка при изради полошке је био недостатак адекватне вентилације тако да је осим два мала округла лета била фактички херметички затворена. Сва кондезација која се у њој стварала је ту и остајала без могућности да изађе напоље. Водонепропусни ОСБ није упијао влагу већ ју је напротим кондезовоао и претварао у воду која није имала где. Недостатак новинске хартије је такође онемогућио упијање влаге и резултат је баш онај који сам затекао и овде описао.
                     Зашто ово пишем ?
                     На разним темама се у више наврата постављало питање како се понашају кошнице направљене од ОСБ плоча. Мени лично се неколико колега обратило са овим и сличним питањима. До сада сам одговарао да су искуства позитивна јер су таква и била. Међутим након овог задњег , крајње негативног , сматрам да треба упозорити колеге да буду опрезни. Кошница мора имати могућност да " дише " , баш као и кућа и зато је дрво као природан материјал неприкосновено што се тиче материјала за њену израду. Вештачки материјали су увек непредвидиви а водонепропусне ОСБ плоче које сам ја употребио су се код мене показале као неадекватне. У нормалним условима ни оне нису правиле проблем али су зато у задњих месец два дана при овако екстремно влажном времену показале све своје недостатке. Зато сви који желе са њима експериментисати нека добро поразмисле.
                      Ја лично од моје полошке нећу одустати. Досадашње једногодишње искуство са њом ми је показало више мањих конструкцијских грешака као и ову озбиљну са влагом но све се то да исправити. Чим отклоним све уочене недостатке иде на дезинфекцију и потом ново усељавање одмах као двоматична. До тада о њој више нећу писати.
                 


                     

Van mreže Julijan Cordas

  • Član foruma
  • ***
  • Poruke: 30
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: kucura
Odg: РВ полошка
« Odgovor #4 poslato: Maj 11, 2016, 22:18:26 »
Evo da i ja iznesem moja zapazanja u vezi vlage u mojoj jedinoj polosci sa DB ramovima.Ostale kosnice su mi RV.Od desetak napustenih kosnica u tri sam nasao prezivela drustva.Posto su kosnice u fazi raspadanja,napravio sam jednu istih dimenzija od dasaka i u nju prebacio ispravne ramove sa pcelama i postojecom hranom ,Ono sto nije bilo upotrebljivo ,zamenio sam sa novim osnovama.Poklopne daske bas i ne dihtuju najbolje,pa sam se iznenadio kad sam posle tri nedelje nasao u njoj dosta vlage i budji do bocnih stranica kosnice.Na kosnici imam dva okrugla leta u gornjem delu kosnice i dva vodoravna mala leta na podnjaci,koja su bila zadnjih 10 dana zatvorena.Ovim zelim da kazem da je kod mene bilo vlage iako je cela kosnica pravljena od dasaka.Sada sam otvorio i donja leta.Pcelarim cetvrtu godinu sa RV,pa dosad nisam imao iskustva sa poloskama.Pozdrav.

Van mreže Dejan Đukić

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 101
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Brčko-Ražljevo
Odg: РВ полошка
« Odgovor #5 poslato: Maj 11, 2016, 23:01:39 »
Javljam se jer zelim da pratim ovu temu :)

Lijep pozdrav

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: РВ полошка
« Odgovor #6 poslato: Maj 16, 2016, 13:43:59 »
Javljam se jer zelim da pratim ovu temu :)

Lijep pozdrav


                            Као што сам у претходном јављању већ рекао полошку сам растурио осмог маја. Прекјуче сам погледао две Родне воје које сам направио од садржаја полошке и у њима је стање следеће .
                            Родна у којој је матица је напунила цео наставак и додао сам јој ЕВ наставак. Измељу је матична решетка. У одличном је стању.
                            Друга која је без матице је у средину наставка била добила рам са једнодневним леглом је на том раму повукла матичњаке. При јучерашњем прегледу сви су били још увек отворени . Дакле сигурно су сви од младог једнодневног легла. Нисам их дирао , идуће недеље ћу оставити два најбоља а остале вероватно порушити. И ова је са пуним РВ наставком пчела , још увек има старог легла које тек треба да излази па сам и њој додао ЕВ наставак али без матичне решетке јер је за сада непотребна.
                            Саму полошку која је уклоњена са пчелињака нисам стигао да средим. На њој ћу отворити бар још два лета искључиво због вентилације. Размишљам да евентуално и на поду направим два отвора које бих замрежио из истих разлога. Од ње нећу одустати и првом приликом која се буде указала следи њено поновно насељавање. Тада ће ова тема изнова бити актуелна.


Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: РВ полошка
« Odgovor #7 poslato: Jun 06, 2017, 11:30:02 »



               Двадесетог маја ове године поново сам активирао РВ полошку. Претходно сам на њој извршио мале поправке тако што сам на предњој страни ,испод сваког од постојећих округлих , отворио и четири класична лета.
               На пчелињаку сам имао једно двоматично друштво. Ово друштво сам као двоматично формирао у другој половини марта месеца од друштва која су из зиме изашла као врло слаба. То сам учинио тако што сам на наставак једног поставио МР па затим наставак са изграђеним саћем , затим опет МР па наставак са пчелама и матицом другог друштва. Тако сам добио кошницу од три РВ наставка са две матице у првом наставку на подњачи и у трећем наставку. Нисам сирупао већ сам на горње друштво додао погачу. Ово горње друштво у прве две недеље није имало лето већ су све пчеле користиле само једно на подњачи. Након две недеље сам отворио и лето изнад другог наставка. Кошница је у тој конфигурацији била око два месеца , све до 20.маја ове године.
               У међувремену сам пратио развој овако сложене двоматичне РВ кошнице. Развој је ишао доста килаво. Доње душтво се развијало како - тако а горње баш килавило. Тог 20.маја доње друшво је имало пуно плодиште који је чинио наставак на подњачи и пчеле су почеле лагано да освајају други наставак. Горње у трећем наставку је и даље било на 7. - 8. улица пчела. Онда сам решио да све то растурим и то урадио на следећи начин :
               У РВ полошку на њене крајеве са обе бочне стране сам пребацио по 7.рамова са пчелама , леглом и храном из двоматичне РВ. Доње друштво са подњаче на једну страну полошке а горње из трећег наставка на другу страну полошке. До овако сложених пчела сам поставио вертикалну на раму уграђену матичну решетку како би их како тако ограничио у простору који сам им доделио. По средину полошке је остала огромна празнина за 14.РВ рамова. На самој средини је фалц за пуну преграду коју сам одмах поставио. Полошку сам поставио стотинак метара даље од базног пчелињака ближе колиби. Лето сам држао затворено само тог дана када сам извршио пребацивање а одмах сутрадан га отворио да може да уђе и изађе тек једна до две пчеле. Пчеле у полошци сам прихрањиваи неколико дана ретким сирупом од једног дела шећера и два дела воде. Већина пчела се задржала у полошци а тек незнатан део вратио на старо место.
               На том старом месту сам оставио онај средишњи наставак из РВ кошнице. У његу сам из бившег доњег ( јачег ) друштва додао три рама од којих два са леглом и један са храном. Из треће кошнице сам узео рам са два лепа матичњака и убацио између рамова са леглом. Све то оставио тако , прихранио пар дана. Део излетница се из полошке вратио овде и тако са пчелама појачао овај новоформирани рој.
               Резултат свега након 15. дана :
               Друштва у полошци су мало таворила прве недеље а онда почела са наглим развојем. После тачно две недеље 3.јуна једно је на 12 - 13 улица пчела а друго на 10 - 11 улица. Полошка је наравно са рамовима сада потпуно испуњена а има их укупно 28 по 14.на свакој страни. Рамове са МР који су на обе стране након седмог рама сам уклонио а остао је само рам са мртвом преградом на средини који дели једно друштво од другог.
               На базном пчелињаку у наставку који је остао на месту бившег двоматичног РВ друштва се излегла млада матица , оплодила и пронела. За почетак је показала добро , младо , компактно легло.
               У полошци ми је онај бољи, јачи део изградио 3.сатне основе а онај слабији 2.сатне основе.
               Шта даље :
               Друштво на базном пчелињаку је дакле са младом матицом од одличне родоначелнице и остаће ту да се развија а затим се сели на контејнер.
               Полошка ће бити још једном растурена  наредне недеље и од ње планирам да добијем шест нових ројева. Ево и како :
               Свака од матица из полошке ће послужити за прављење новог роја у новом посебном РВ телу са рамом на коме се налази , још једним рамом најстаријег легла и са по два рама хране. Дакле , та два нова роја ће бити формирана са старим матицама и са по 4.рамова пчела. Они добијају нова места на новом дислоцираном пчелињаку уз свакодневну прихрану .       Остатак материјала из полошке који чине 20. рамова се дели на четири  једнака дела са по 5.рамова. Сваки је смештен у посебни одвојени део полошке са сопственим летом. Сваком ће бити додати зрели матичњаци . Ако оплодња свих успе добиће се ту нова четири друштва. Ако се којим случајем матице у неком делу не оплоде или не врате лако је спајање са суседним делом простим подизањем вертикале преграде .
                 Толико за сада. Досадашњи рад је дао резултате. За будући видећемо - објавићу.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: РВ полошка
« Odgovor #8 poslato: Jun 16, 2017, 10:43:59 »





                  РВ полошка чека разројавање.

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: РВ полошка
« Odgovor #9 poslato: Jun 16, 2017, 12:50:21 »
Citat
               У РВ полошку на њене крајеве са обе бочне стране сам пребацио по 7.рамова са пчелама , леглом и храном из двоматичне РВ. Доње друштво са подњаче на једну страну полошке а горње из трећег наставка на другу страну полошке. До овако сложених пчела сам поставио вертикалну на раму уграђену матичну решетку како би их како тако ограничио у простору који сам им доделио. По средину полошке је остала огромна празнина за 14.РВ рамова. На самој средини је фалц за пуну преграду коју сам одмах поставио.
Gošo, ako sam dobro razumeo, ovde se ne radi o dvomatičnoj pološki, već o dve PZ pod zajedničkim krovom.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: РВ полошка
« Odgovor #10 poslato: Jun 16, 2017, 14:02:13 »



                Не , ради се баш о класичној двоматичној полошци која ЈЕ НАПРАВЉЕНА СА рв РАМОВИМА.






Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: РВ полошка
« Odgovor #11 poslato: Jun 16, 2017, 14:06:57 »
                Не , ради се баш о класичној двоматичној полошци која ЈЕ НАПРАВЉЕНА СА рв РАМОВИМА.
Mister Šojić, je ne razume...
Pa kako onda puna pregrada? Zar nije isto, kao kad bi naslonio dve odvojene košnice jednu na drugu?

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: РВ полошка
« Odgovor #12 poslato: Jun 19, 2017, 14:05:28 »

                Не , ради се баш о класичној двоматичној полошци која ЈЕ НАПРАВЉЕНА СА рв РАМОВИМА.
Mister Šojić, je ne razume...
Pa kako onda puna pregrada? Zar nije isto, kao kad bi naslonio dve odvojene košnice jednu na drugu?


                      Није исто. Питај Шарбанца он се у полошке разуме. Пре тога укуцај " полошка моја омиљена кошница " и исчитај текстове Маријана Шебаља.
   

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: РВ полошка
« Odgovor #13 poslato: Maj 28, 2018, 08:24:28 »



                  РВ полошка поново у функцији. Овога пута у њој су смештена три роја . Чекамо младе матице.

Van mreže zoran drpljanin

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1042
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
Odg: РВ полошка
« Odgovor #14 poslato: Maj 28, 2018, 08:47:14 »
Majkane, moje zapazanje kod Poloske, gde se ceka vise matica, konkretno cetiri kod mene. I ako se vrate sve sa sparenja, ako se ceka dugo, nakon pronosenja, pcele jednostavno ubiju dve matice a neretko i tri. Nemoj cekati da mlade poklope leglo, verovatno u masi feromona, bez obzira na pregrade, pcele izaberu najbolje a druge ubiju, ili ih jednostavno smatraju viskom. To je moje iskustvo.