Ево да и ја сумирам стање са овогодишње паше багрема на мом терену. У Радовању га још увек има у изобиљу и пчелари из околине дотерују кошнице на прву пашу. Ове године је процветао првог маја. Медио је како тако до 17 - 18 и ту му је дефинитивно био крај. Општа оцена дата од више колега је да је у односу на просечну годину подбацио око 50 %.
На мом пчелињаку је стање са уносом било шарено . Најбоља се показала једна РВ са два пуна и затворена наставка ( око 40 килограма ) , затим две ЕВ сређене по Ренсоновом систему ( 30. и 20. килограма ). Те су најбоље. Остале како која по непун РВ наставак а има и оних које су донеле само за себе а за мене баш ништа.
Истине ради , друштва су ми била неуједначена јер су таква и изашла из зиме у пролећном развоју нису добиле ни грам сирупа , мада сам свима у том периоду давао погаче . Када све саберем не могу бити незадовољан обзиром на опште стање са багремом у Србији ове године.
За мене је и дефинитивно битан закључак за стационарне пчелињаке код којих је багремова паша главна да је тешко припремити сва друштва за оптимално искоришћење ове паше. Увек зафали бар 10. - 15 . дана односно време за половину до једну генерација пчела. Због тога је неопходно и обавезно имати пчелињак подељен на производна и помоћна друштва. Појачавање производних друштава пред багремову пашу леглом је незаобилазна мера. Том приликом их треба уједначити по препоруци домаћина форума. Могуће је све ово комбиновати са методом Зорана Севића нешто мало модификованом и прилагођеном РВ и ЕВ кошници. У протеклих 5.година сам све ово испробавао , увек на једном делу пчелињака и упоређивао резултате. Резултати су очигледни ако се, наравно, све потребно уради у правим терминима. Април месец је неопходно провести на пчелињаку и пратити ситуацију из дана у дан и по потреби интервенисати. Незаобилазно је познавање микро климе и услова на локацији на којој се пчелињак налази јер је рецимо код мене ситуација са припремом друштава и темпирањем форме поприлично раличита на десетак километара ваздушне линије ма како то можда чудно у први мах изгледало.
Поздрав свима који су пратили ову тему и срешћемо се поново на багрему 2018.-е године.