Autor Tema: Pčelinjak "Rakovac"  (Pročitano 344706 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #855 poslato: Jul 22, 2019, 08:59:56 »
Gorane,zar je moguce da je takva situacija sta nas nece snaci vise ove godine.Sad sa zebnjom idem na pcelinjak posle 2 nedelje a tad sam bas bio obradovan videvsi  dosta otvorenog suncokreta.


              Бојим се да је баш овако како сам написао. Више од половине пчелињака сам већ преселио из Радовања у Плану. У Радовању сам оставио на сваком постољу по једну .
              Прво што се примети након пресељења је да се пчеле смире и престану да буду агресивне. Ово је приметно већ након дан - два . Оне што су остале у Радовању и даље дивље нападају. Просто је немогуће их прегледати . Убод од ових пчела страшно боли малте не као да те је стшљен убо.
              Напиши ми каква је ситуација код тебе у Ракинцу. Надам се да немаш ових проблема.


П . С .


              Добро је да суцокрет полако пролази. Ове што сам оставио хоћу да тестирам до краја. Да видим када ће престати агресивност и како ће из свега да изађу.

Van mreže Novković Željko

  • Član foruma
  • ***
  • Poruke: 20
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Zrenjanin
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #856 poslato: Jul 22, 2019, 10:12:09 »
Situacija kod mene takodje slicna. Atar okolina Zrenjanina. Dobar gubitak izletnice. Vidim cak i ispred kosnica uginuca. Pcela baulja sva zuta po kosnici a slabo polena unetog. Nemoguce da je sve na leglo potroseno.  Nektara jos i ima. Predpostavljam da te izletnice sto su skupljale polen su i potrovane. U vreme suncokreta se desavaju i blokade polenom ... a ja ga slabo imam u kosnicama. Apsurd. Prosirivao sam rojeve i gde god sam prevesao ramove... pcela se zadrzala u donjem nastavku i koliko na ta dva dignuta rama sa leglom. U gornjem nastavku nije htela puno da se siri. Kako ce biti do kraja videcemo. Imam ovde okolo i nesto kasnijeg suncokreta i vidim da se jos trude i rade. Ali to nije koncentracija pcela na letu kao kada sam ih tek doneo na suncokret ... a trebala bi biti i veca jer je dosta legla starog izaslo i sama drustva su se trebala dodatno razviti. Neke su navukle za sebe a neke ce dobiti sirupa... A sta cemo sa polenom? Videcemo sta ce od livade biti.
Bbbzzzzzzzzzzzzzzz........... 🏃‍♀️🏃‍♂️🏃‍♀️🏃‍♂️....🐝🐝🐝🐝🐝

Van mreže Zoran Ristovic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 120
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Ivanovo
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #857 poslato: Jul 22, 2019, 10:40:39 »
Evo sta je kod mene na Umci...
Juce sam pregledao  deset rojeva koje sam ostavio na stacionaru. Poceo sam da vodim evidenciju, u svakoj kosnici sam stavio nesto papirica kao mali blok, prosli pregled je bio 30.06. Vidim da sam imao negde vise negde manje pcela tj. oko 4-5 ulica. Kad gledam kako ulaze i izlaze covek bi rekao da lepo rade medjutim kad sam otvorio kosnicu imam sta i  da vidim. Pcela na 1 - 2 ulice, nadjem i novu maticu (lepa) perge i nektara minimalno a legla na jednom ramu velicine pesnice s obe strane. Situacija slicna u svim kosnicam izuzev u dve koje mogu slobodno da zatvorim ali nisam imao vremena pa sam ih ostavio. U relativnoj blizini (R=~3km) sam primetio da ima po koja parcela suncokreta ali ne mogu da tvrdim nista. Jednostavno situacija mrsava.

Van mreže Dejan Damnjanovic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 284
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rakinac
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #858 poslato: Jul 22, 2019, 16:05:30 »
Gorane,ja sam bio u subotu i kod mene je trenutno stanje odlicno unos odlican.Stanje kakvo je kod tebe na mom pcelinjaku je bio pre 20-ak dana i tad sam spasdavao drustva da ne uginu od gladi,Pcele kod mene mirne moze i bez dimilice.Pozz i nadam se skorom vidjenju
Ако некоме поклонимо чашу меда,
нахранићемо гa за један дан,
а ако га научимо пчеларењу,
нахранићемо га за цео живош.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #859 poslato: Jul 23, 2019, 07:36:15 »



Gorane,ja sam bio u subotu i kod mene je trenutno stanje odlicno unos odlican.Stanje kakvo je kod tebe na mom pcelinjaku je bio pre 20-ak dana i tad sam spasdavao drustva da ne uginu od gladi,Pcele kod mene mirne moze i bez dimilice.Pozz i nadam se skorom vidjenju


           Драго ми је да је код тебе добро стање. Лепо је видети слику рама коју си поставио. Надам се да ће се и код мене стање поправити. Иначе , кошнице које сам однео за Плану пре недељу дана су се видно опоравиле. Дао сам им по погачу јер нисам стално у Плани да би насирупао. У недељу сам их погледао и напросто нисам могао да верујем колико се стање поправило на боље.
           За неки дан идем да вратим кошнице из Хомоља које сам отерао на ливадску пашу. Размишљам сада где да их вратим. У Плани немам места и ово што сам тамо пребацио је превише а у Радовање не бих сада иако сунцокрет већ полако пролази тако да ће вероватно одмах на Мораву.
           Ја сам свакога викенда горе у Радовању па када долазиш јави се дан - два раније да се видимо и поседимо мало.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #860 poslato: Avgust 01, 2019, 12:27:59 »



              Први је август крај старе и почетак нове пчеларске године. На овај дан увек сумирам стање на пчелињаку па ћу тако и овог пута.


              Тренутно бројно стање пчелињака је 37. Отприлике исто онолико са колико сам претходну пчеларску годину и започео. Пчелињак је тренутно на три локације : Морава 15. комада , Плана 12. комада и Радовање 10. комада. Видећу да ли ће до зазимљавања тако и остати или ће бити још премештања. Контејнер испражњен и иде на мале дораде ради лакшег рада. Стање сасвим задовољавајуће у односу на све проблеме и искушења на које нас је стављала пчеларска 2019.године. По општој оцени је била једна од најтежих па би се тој оцени придружио. Да би се пчелињак одржао и још при том нешто и изврцало било је потребно много рада а Бога ми и довијања . Проблеми су били бројни па да их тасативно и набројим .


               Временске прилике :

               Чудне , непредвидиве са великим утицајем на технику пчеларења која је њима морала да се прилагођава. Најпре блага зима и добро изимљавање са добрим почетним пролећним развојем. До половине априла и времена за ограничавање матица све је мирисало на берићет. Од тада па скоро до краја маја са мањим прекидима дуготрајан кишни период. Средином маја на пример (12 , 13 и 14 ) ноћна температура на пчелињаку је била испод 10 степени. Последице оваквог времена - појава ројевог нагона , слабо медење багрема. Са ова два проблема сам се успешно изборио пре свега благовреним и посебним до сада не коришћеним препакивањем кошница , раном продајом ројева и растерећењем друштава од легла тако да сам у багрему прошао за ове услове и више него добро. Примедбу коју бих себи ставио је да багрем нисам врцао већ буквално украо из кошница пре великог захлађења у мају. Да нисам вероватно би скоро све појеле. Овако има багремовог меда мада квалитетом нисам најзадовољнији.

               Људски фактор :

               О овоме ми је тешко и да размишљам а још више да пишем. Ипак мора се да се не би поновило.
               Током године два тровања . Прво пре багремове паше . Санирано препакивањем кошница , повећањем броја помоћних на уштрб производних друштава. Директан резултат мање меда. Индирекно повећање броја слабијих друштава која захтевају више пажње и неге а и улагања.
              Друго тровање од сунцокрета у јулу месецу. Санирано бежанијом и пресељењем из Радовања  више од 3/4 пчелињака. Резултат губитак неколико пчелињих заједница ( у три комада пчеле су напустиле кошницу ) видно слабљење друштава , трошкови транспорта , опремања нових локација и опоравка друштава. Локација Радовање након багрема убудуће под великим знаком питања.

              Младе матице и ројеви :

              Оно што је финансијски извукло ову годину су ројеви. Пратећи временску прогнозу са прављењем ројева сам кренуо рано још у априлу. Посрећило се па сам имао и купаца а и шта да продам . Највећи број ројева је отишао почетком маја са прошлогодишњим матицама јер су купци тако тражили. Младе матице су се на први поглед одлично спаривале. Проценат је био готово стопроцентан. Међутим , временом се показало да спаривање код свих није било квалитетно. Након месец дана од проношења појавили су се случајеви тихе смене а у пар кошница једноставни нестанак матице. Ту сам без милости избегао покушај било какве санације производњом или додавањем нове матице већ су те пчеле једноставно истрешене да се распореде по другим кошницама.

               Болести :

               На сву срећу ова пашаст ме је ове године мимоишла. Кречног легла које су доста јављало у комшилуку нисам имао. Вароу сам држао под контролом грађевњацима и коришћењем " лимунаде за вароу " коју сам направио по рецепту са овог форума. Следи третирање мрављом киселином крајем августа и по потреби оксална у децембру.

               Општи закључак :

               Тешка и захтевна година у којој ће се трошкови ипак покрити са минимално позитивним резултатом. Добит је усавршавање нешто измењеног начина пчеларења са РВ кошницом који је ове године дао боље резултате од класичног. На мом терену дефинитивно се не може исплативо стационарно пчеларити са већим бројем кошница. Зато контејнер изнова што пре у функцију.

               

               





               
             
             
             
« Poslednja izmena: Avgust 01, 2019, 12:58:10 od strane Rakovac Goran »

Van mreže Dejan Damnjanovic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 284
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rakinac
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #861 poslato: Avgust 01, 2019, 13:06:37 »
E ovako se pise izvestaj sa pcelinjaka,kasnije cu i ja mojoj temi napisati kraci izvetaj trenutnog stanja kod mene.Zao mi je Gorane sto je bilo tolikog trovanja na suncokretu kod tebe a kod mene niceg slicnog na srecu a samo 2km razlike.Pozdrav i zelim ti srecno zazimljavanje
Ако некоме поклонимо чашу меда,
нахранићемо гa за један дан,
а ако га научимо пчеларењу,
нахранићемо га за цео живош.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #862 poslato: Avgust 13, 2019, 11:54:39 »



               Протеког викенда извршено пробно врцање моравског меда из три овогодишња роја формирана средином маја месеца. Ројеви пре два месеца   пребачени на моравску локацију. У почетку прихрањивани сирупом 1 : 1 . Сваки изградио по 13. сатних основа. Матична решетка није стављана. У недељу сва три била на по два наставка крцата пчелама. Легла од 7 - 10 рамова. Најјачи дао 7 рамова меда , други 4. а трећи 3. рама. Узети само рамови са затвореним саћем сви из горњих наставака. У кошницама остало доста меда на непоклопљеним рамовима и рамовима са леглом који имају дебеле медне венце.
                Морава је закон. За наредни викенд врцање из осталих кошница , одмах преслагање у зимску конфигурацију и третман против варое.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #863 poslato: Septembar 02, 2019, 12:11:40 »



            Од свега по мало. Липа са ливадом из Хомоља , шума  и багрем.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #864 poslato: Septembar 10, 2019, 08:20:34 »



              Шестог , седмог и осмог септембра пчелињак у потпуности припремљен за зимовање. Радовање  испражњено и све кошнице са пчелама пребачене у Плану. Зимска прихрана завршена. У свакој кошници је минимум по 15.килограма хране. Има и оних са више хране , некима се могао и узети по који рам али ништа нисам хтео да им одузимам.
              У свим друштвима постављени картони са мрављом киселином. Ово је задњи јесењи третман против варое. Почетком децембра још и оксална и то би било све за ову годину.
              Сва друштва у одличној радној кондицији. Пчела у свима довољно. У преподневним сатима уносе доста полена тако да ће залихе перге бити довољно. Почиње да се отвара астер а крај Мораве има поново мртве коприве. Има медљике али мислим да сам је прихраном са сирупом санирао и доста разблажио. Ове године сам до краја држао сируп у односу 1 : 1 јер су кошнице ионако биле пуне меда.
               Након свих овогодишњих недаћа ( два тровања пчела ) на крају морам бити задовољан. Шта више , мало је година да сам у ово време завршавао све радове и пчелињак доводио у фул стање као ове. Оно што ме посебно задовољава је што сам на време уједначио сва друштва тако да нема ни једног слабића за зимовање. Коначан број друштава је 37. Ишао сам на квалитет у односу на квантитет. Ако не буде неких непријатних изненађења , а не би трбало , зима се може мирно чекати. Пре тога уживање у михољском лету које најављују.
               Поздрав свим колегама који навраћају на ову тему .
             
             

Van mreže Dejan Damnjanovic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 284
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rakinac
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #865 poslato: Septembar 11, 2019, 21:50:38 »
Odlicno,Gorane u jednu ruku mi je zao sto napustas nas kraj ali ti znas najbolje sta treba raditi sa svojim pcelama.Srecno prezimljavanje ti zelim!!!
Ако некоме поклонимо чашу меда,
нахранићемо гa за један дан,
а ако га научимо пчеларењу,
нахранићемо га за цео живош.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #866 poslato: Septembar 18, 2019, 09:27:58 »



              Моравски пчелињак.
              Локација на парцели од 80. ари са кућом и економским објектима на крају села. Морава удаљена 800 - 900 метара. Пчелињак одмах иза куће ограђен и одвојен од људи и животиња. Домаћинство није било насељено до ове године па због тога раније нисам користио ову локацију. Локација најпре насељена са три роја на по 7. рамова пчела крајем маја - почетком јуна. Уз редовну прихрану током јуна и  јула ројеви изградили по 13 сатних основа и развили се у јака друштва. Из њих је извршено врцање меда у два наврата , једном у другој половини августа па још једном око 10. септембра. Извађена  медљика из сваког по 10. килограма. Плодишта наравно нису дирана а у медиштима остављени сви непоклопљени рамови.
              Остале кошнице насељене око 20.јула. И оне донеле солидно медљику. У околини има багрема али и багремца који се редовно преклапа са багемовом пашом. Из ових разлога багремов мед не може бити прве класе као на пример у Радовању. У селу нема много пчелара али један број пчелара из Плане довози овде кошнице у августу због медљике.
              За ових пар месеци локација се одлично показала.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #867 poslato: Septembar 23, 2019, 08:04:45 »



                  Плањански пчелињак.
                  Смештен у самом граду Великој Плани на кућевном плацу од 8 ари. Налази се између кућа окренут ка суседном плацу који је празан и ненастањен па пчеле никоме не сметају. Изнуђена варијанта добра за пролећни развој , зимовање пчела и неговање ројева. У пашној сезони кошнице се селе.
                  Јуче по топлом дану пчеле јако активне и доносиле полен у великим количинима. Друштва у добром стању , лета сужена још прошле недеље а јуче по картонима стављена још једна доза мравље киселине. У збег - хранилицама још раније постављен нови новински папир у жичаном делу. Пар друштава добила поседњу дозу прихране. Рачунам да им ово није требало али сам хтео да утрошим сав шећер који сам од раније спремио да не стоји и грудва се. Младог легла више нема у по неким друштвима има старог излазећег па је ова последња доза мравље киселине неопходна. Сви јесењи радови на пчелињаку завршени а између осталог и сви кровови добили стиродур као изолацију. Што је до мене као пчелара било то је све на време и у миру одрађено а сада је све остало до њих иу Божјим рукама.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #868 poslato: Novembar 18, 2019, 09:52:06 »





              У суботу 16.новембра сам обишао оба пчелињака.
             Време топло за ово доба године око 20. степени а у подневним сатима мирно без ветра. Намера ми је била да само онако од ока погледам какво је стање без отварања кошница те да евентуално завирим у пар комада које сам обележио као мало слабије. Међутим лепо време ме је намамило да их све отворим па сам тако и учинио. При руци ми је била и фајталица са помешаним војвиром и нозевојем па сам их и мало пофајтао по сатоношама. Ово је и онако била поседња залиха од ове године . Пчеле су мирне , нису биле у клубету што је и разумљиво обзиром на температуру а из кошница су тек спорадично излазиле. Сва друштва су у одличној кондицији за ово доба године. Кошнице сам држао отворене јако кратко пар десетина секунди тек толико да бацим поглед преко сатоноша и прснем пар пута. Хране се види да има сасвим довољно. Све у свему задовољан сам тренутним стањем које не може бити боље.
             

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #869 poslato: Novembar 18, 2019, 12:27:15 »
Ове слике пчелињака из септембра више него одлично изгледају. Свака част!
Срећно зимовање пријатељу!

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.