Autor Tema: NOZEMOZA-ZNACI BOLESTI I NEOPHODNE MERE  (Pročitano 62476 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže momamilosevic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 337
  • Pol: Muškarac
NOZEMOZA-ZNACI BOLESTI I NEOPHODNE MERE
« poslato: Januar 01, 2011, 20:21:27 »
   Nozemoza je bolest odraslih pčela koja se najčešće manifestuje u proleće.U tipičnim slučajevima,krajem marta meseca,pčelinja društva izgledaju još jaka i zdrava.Imaju dosta legla,meda i polena.Izgledaju tako kao da su dobro prezimela.Ali,već u aprilu i maju,kad pčelar očekuje da iz dana u dan vidi jačanje društava,nastaje njihovo "zagonetno"slabljenje.Pri tome se neprimećuju leševi pčela u košnicama ili pčele nesposobnr za letenje.
   Zatim se zapaža nesklad između veličine legla i broja pčela.Leglo,koje već pokriva veliku površinu saća i izgleda zdravo,zaposeda samo mali broj pčela.Ova pojava je pouzdan znak nozemoze.Ovakva društva ubrzo izumiru.Starije pčele izumiru,što usled starosti a zbog bolesti,a prinove nema,jer leglo ugine od gladi i hladnoće.U ovom periodu srećemo se sa velikim brojem uginulih pčela.
   U nekim slučajevima,kad su društva jača,ona prežive do leta.U junu u većini slučajeva bolest sama po sebi prestaje.Ali,ovakva društva ostaju cele godine slaba i daju male prinose.
   Međutim,valja istaći da je nozemoza oboljenje koje nema tako izrazite znake prema kojima bi se već pri prvom pregledu društva moglo reći da je u pitanju ova bolest.Ipak, na osnovu nekih znakova može se posumnjati da je posredi nozemoza.Pored spomenutog smanjenja pčela,nozemoza može biti praćena prolivom ili zatvorom pčela.U početku zaražene pčele nastavljaju da rade i ne razlikuju se od nezaraženih.
Ali,uskoro se kod zaraženih pčela zapaža opšta slabost izražena u gubljenju moći letenja.Jako zaražene pčele vuku se po zemlji ispred košnice,ne mogu da uzlete i obično se nagomilavaju u vidu klupčeta na travi.Tu umiru oduzete u grču.Aki se pčela pojedinačno posmatra
kod nje se zapaža jaka uznemirenost,ona kao da trči,pokušavajući da uzleti.Najzad nastupa oduzetost i smrt.Kada postoji proliv-podnjača košnice,njeni zidovi,okviri,saće poprskani su sitnim žućkasto-mrkim mrljama od izmeta.Katkad nozemoza nije praćena prolivom,već postoji zatvor kod bolesnih pčela.U tom slučaju kod njih se zapaža naduven i tvrd zadak.
   Uzročnik nozemoze je parazit-MIKROSPORIDIJA-koji se razmnožava u ćelijama zida srednjeg creva.Svojim prisustvom,razmnožavanjemi stvaranjem otrova oštećuje i razara ćelije,usled čega dolazi do propadanja i smrti tih ćelija.Kada ćelije izumru one se odlepe od crevnog zida i zajedno sa parazitom dospevaju u sadržaj creva.a sa njim u spoljnu sredinu.Oblik uzročnika nozemoze-NOSEMA APIS-je jajolik i vrlo lepo se  pod mikroskopom razlikuje od drugih čestica crevnog sadržaja.Ovaj oblik uzročnika nazvan je s p o r a.U tom obliku uzročnik može vrlo dugo da se održi u spoljnoj sredini.Na njega štetno deluje temperatura viša od 40*C,a na 60*C propada za 5 minuta.
   Uzročnik nozemoze se nalazi u crevu i crevnom sadržaju bolesnih pčela.Odatle dospeva u spoljnu sredinu,tj.na sve delove košnice,na saće pa i u med.Isto tako, on se nalazi i izvan košnice na onim površinama na kojima su boravile bolesne pčele,a naročito ima mnogo uzročnika u leševima uginulih pčela.
   Pretpostavlja se, da se uzročnik nozemoze može naći i kod drugih vrsta domaćina,na primer u organizmu bumbara,osica,nekih dvokrilaca,pa i nekih leptirova.Na razvoj uzročnika i same bolesti povoljno utiče sve ono što nepovoljno deluje na normalan i pravilan razvoj pčelinjeg društva,kaona primer,kiša i hladna godišnja doba,nagle promene temperature,povećana vlažnost,loša hrana,prezimljavanje na medljici i drugo.
   Prema zapažanjima nekih istraživača i jedno i drugo oboljenje pčela-amebnabolest-ima uticaja na razvoj i tok nozemoze pčela.
S obzirom na velike mogućnosti zaražavanja pčela uzročnikom nozemoze i širenje ove bolesti treba voditi računa o sledećem:da se ne kupuju rojevi i matice iz zaraženih pčelinjaka,da se ne uzimaju košnice u kojima su bila nozemozna društva,da se ne koristi saće i okviri koji potiču iz košnica u kojima je bilo bolesno društvo i da se ne upotrebljava pribor sa kojima je rađeno na pčelinjaku gde je ova bolest vladala.Takođe trba na vreme preduzimati sve ono što unapređuje pčelinje društvo.Ne treba izgubiti iz vida potrebe:utopljavanja legla,sprečavanje prevelike vlage,obezbeđenje dovoljne količine lako svarljive hrane i mir.Da se pčele ne bi uznemiravale za vreme razvoja legla treba na vreme učiniti napred pomenuto,kako se ne bi remetila harmonija u radu pčela i mikroklima u košnici.
   Kada se bolest pojavi u društvu,pored spomenutih mera,bez sumnje valja preduzeti i lečenje,tj.vršiti prihranjivanje lekovitim sirupom.Lečenje društava obolelih od nozemoze vršei se u proleće ili na kraju leta.
Učite teoriju,da ne bi bili šeprtlje u pčelarstvu.
                                    Jan Đerzon 1811-1906 g.
Moje predstavljanje

Van mreže Milic Vukic

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 475
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Ribaševina kod Užica
Odg: NOZEMOZA-ZNACI BOLESTI I NEOPHODNE MERE
« Odgovor #1 poslato: Januar 30, 2011, 21:35:40 »
      Doktori veterinarske medicine, specijalisti za pčelinje bolesti, tvrde da se posmatranjem golim okom samo može postaviti i to vrlo nesigurna sumnja da su pčele obolele od nozemoze. To se može utvrditi samo u laboratorijama, pod specijalnim elektronskim mikroskopima.
     Doktori tvrde da je bilo slučajeva kad su pčele imele proliv a nalaz na nozemozu je bio negativan, ali i obrnuto.
     U društvu pčelara Užice godinama vodimo akciju slanja uzoraka pčela u martu mesecu, na kontrolni pregled u VSI Kraljevo. Naravno pčele uzimamo iz društava koja izgledaju potpuno zdravo da bi dobili odobrenje za seobu.
Moram da vam kažem da je oko  70% tih uzoraka pozitivno na nozemu. Takođe moram da vam kažem da se društva, koja su bila pozitivna na nozemu, normalno razvijaju, mnoga od njih uđu vrlo rano u rojev nagon. Dakle ništa od znakova koji su u prethodnom postu navedeni nije prisutno a spore nozeme su prisutne u abdomenu pčela.
     Naravno to nikako ne znači da društva u stanju opisanom u gornjem postu nisu obolela od nozemoze i da nisu sumljiva. Ali neki od tih znakova karakteristični su za neke druge bolesti pre svega virusnog porekla, kao što je pčelinja paraliza, akaroza i sl.
     Ima i takvih koji tvrde da nema većeg pčelinjaka u kome nije prisutna nozema cerana.
    Pozdrav.

Van mreže stevanovic sveto

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 3526
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
Odg: NOZEMOZA-ZNACI BOLESTI I NEOPHODNE MERE
« Odgovor #2 poslato: Januar 30, 2011, 22:03:12 »
Dr Zoran Stanimirović je na predavanju rekao da se smatra da nosema apis živi zajedno sa svojim domaćinom pčelama oko 60 miliona godina. To znači da je ona uvek prisutna u pčelama, a bolest će da se ispolji kad se steknu uslovi za to. Uslove najčešće stvore sami pčelari. Sad neki opet tvrde da više nema noseme apis nego da je na njeno mesto došla (iako je bila) nosema cerana koja je mnogo opasnija.To ima da zahvali pre svega fumagilinu koji se nemilice koristio u tretiranju pčela protiv noseme apis. Ja prošle godine nisam slao uzorke na pregled jer nisam planirao da selim. Ove godine ću poslati uzorke na pregled pa ćemo videti koliko su efikasni bili KAS i NOZEVOJ. Pozdrav.

Van mreže Milic Vukic

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 475
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Ribaševina kod Užica
Odg: NOZEMOZA-ZNACI BOLESTI I NEOPHODNE MERE
« Odgovor #3 poslato: Januar 30, 2011, 22:57:37 »
      To znači da su tvoje dosadašnje tvrdnje, da tvoje pčele nemaju nozemozu izrečene na osnovu činjenica da nemaju proliva, da  se dobro razvijaju, da ne puze ispred košnica, da se ne skupljaju u gomilice i sl. Dakle, na osnovu vizuelnog utiska a ne na osnovu nepobitnih laboratorijskih pregleda.
      Nadam se da nećeš zameriti ako ti prenesem ono što nam je na Savetovanju o pčelinjim bolestima u Užicu saopštio Dr Vlado Mlađen sa Veterinarskog instituta u Beogradu, čija je doktorska disertacija rađena na temu nozeme (doktorirao u Americi). On je rekao doslovce: "Ako ja na osnovu vizuelnog pregleda pčelinjih društava i pčela ne mogu  da postavim ni ozbiljnu sumnju a kamo li ozbiljnu tvrdnju da li je u pitanju nozema, onda to vi kao pčelari praktičari još manje možete. To se može utvrditi isključivo laboratorijskim pregledom  pod jakim elektronskim mikroskopom". To je bilo pre petnaestak godina. Isto vredi i danas.

Ne zameri ako si možda znao za ovo. Pozdrav.
« Poslednja izmena: Januar 31, 2011, 08:11:48 od strane Global Moderator 1 »

Van mreže stevanovic sveto

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 3526
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
Odg: NOZEMOZA-ZNACI BOLESTI I NEOPHODNE MERE
« Odgovor #4 poslato: Januar 30, 2011, 23:51:38 »
Ne, nisam znao za to Savetovanje, jer se tada nisam bavio pčelarstvom. Pozdrav.

Van mreže Esad Jusić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1481
Odg: NOZEMOZA-ZNACI BOLESTI I NEOPHODNE MERE
« Odgovor #5 poslato: Mart 02, 2011, 20:36:06 »
Zašto je zastala kvalitetna tema? O njoj bismo stalno morali govoriti, mislim.
Pozdrav!

Van mreže Nikola Vucinac

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 345
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Subotica
Odg: NOZEMOZA-ZNACI BOLESTI I NEOPHODNE MERE
« Odgovor #6 poslato: Mart 02, 2011, 21:01:59 »
Nozema cerana se razlikuje od nozeme apis u tome sto sa ne vidi njeno prisustvo u kosnici a razvija se u kasnu jesen sa smanjenjem legla matice. Nozema apis se u prolece manifestovala prolivom i uginucem zajednice, a nozema cerana deluje u toku cele godine a do uginuca drustva dolazi pre zime kada matica smanjuje i prestaje sa leglom. Postojanje bilo koje nozeme moze se utvrditi samo laboratorijskim pregledom i zato u prolece treba odneti uginule pcele sa podnjace na pregled.
46* 01' 37" 07 N
19* 41' 17" 50 E

Van mreže Esad Jusić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1481
Odg: NOZEMOZA-ZNACI BOLESTI I NEOPHODNE MERE
« Odgovor #7 poslato: Mart 02, 2011, 21:27:34 »
Sreća u nesreći je što se lakše sanira i dezinfikuje: +50 stepeni, mravlja kiselina, iako spašavanje zaraženih zajednica liči na radnje kod ATL-a, a za ovo, Nikola, da pčele s ceranom umru prije zime, nisam čuo, znao niti doživio. Znam da je u sezoni, osim što se društva slabije razvijaju, teško primijetiti bolest jer bolesne pčele ugibaju vani. Slažem se, samo laboratorij, a to i radim svake godine, samo ne kao neki koji šalju uzorke iz najboljih društava, nego iz najslabijih ili uginulih jer i šaljem da bih saznao istinu. Sve dokumente čuvam (imao sam slabiju i srednju zartaženost, mislim da oni stručno kažu: invadiranost)..
Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Nikola Vucinac

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 345
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Subotica
Odg: NOZEMOZA-ZNACI BOLESTI I NEOPHODNE MERE
« Odgovor #8 poslato: Mart 02, 2011, 21:31:17 »
Ovo je sa predavanja prof.Stanimirovica kada je bio u Subotici.
46* 01' 37" 07 N
19* 41' 17" 50 E

Van mreže Esad Jusić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1481
Odg: NOZEMOZA-ZNACI BOLESTI I NEOPHODNE MERE
« Odgovor #9 poslato: Mart 02, 2011, 21:39:48 »
Čast Stanimiroviću,
U svojoj struci u kojoj je povezao teoriju i praksu, zaista je jak. Imao sam ga prilike slušati baš na temu bolesti, a nedavno sam zbog svoje bolesti propustio susret s Goranom Mirjanićem iz Banjaluke, koji ovdje kod nas na širem prostoru biva često.
Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Azem Tursić

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 87
  • Pol: Muškarac
Odg: NOZEMOZA-ZNACI BOLESTI I NEOPHODNE MERE
« Odgovor #10 poslato: Mart 02, 2011, 21:56:42 »
Esade juče sam bio na predavanju mr Mirjanića, i kod mene je čest gost, ali tema nije bila nosema iako je u mom okruženju bilo značajnih jesenjih gubitaka.
Lijep pozdrav!

Van mreže Esad Jusić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1481
Odg: NOZEMOZA-ZNACI BOLESTI I NEOPHODNE MERE
« Odgovor #11 poslato: Mart 02, 2011, 22:09:54 »
Esade juče sam bio na predavanju mr Mirjanića, i kod mene je čest gost, ali tema nije bila nosema iako je u mom okruženju bilo značajnih jesenjih gubitaka.
Lijep pozdrav!

Ma, gdje si ti, Azeme?
Znaš šta je najbolje kod svih predavanja? Pitanja na kraju. Je li i vama dijelio brošurice po 10,00 KM? Koja je tema bila? Kaži nam ponešto. I oko mene (i kod mene) je bilo gubitaka, no "Bez muke nema nauke!", rekli su naši stari.
Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Azem Tursić

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 87
  • Pol: Muškarac
Odg: NOZEMOZA-ZNACI BOLESTI I NEOPHODNE MERE
« Odgovor #12 poslato: Mart 03, 2011, 17:22:43 »
Jeste i nama je prodavao brošure po istoj cijeni koju si ti naveo (10 KM).Tema je bila Proljećni razvoj pčelinjh društava.Tema uvijek ista i uvijek zanimljiva,samo što je sada bilo i korekcija u odnosu na prethodna predavanja na istu temu.
Ako si pratio njegova predavanja on sve radove oko pčelinjih društava veže za prirodu (cvjetanje džanarike,šljive,kruške,trešnje, itd), ne prati kalendar, nego buđenje u prirodi.
Što se tiče gubitaka njih uvijek ima, ali treba da su u dozvoljenim granicama.Kod mene je to ispod 2%. Negdje sam ironično napisao (znaš sigurno gdje) da je kod mene sve u redu izgleda da nešto nisam dobro radio.
Ljudi kriju gubitke, nerado o tome govore, ne znam zbog čega,ako se otvoreno govori onda postoji mogićnost da se problem riješi-otkloni.
Lijep pozdrav svima!

Van mreže Esad Jusić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1481
Odg: NOZEMOZA-ZNACI BOLESTI I NEOPHODNE MERE
« Odgovor #13 poslato: Mart 03, 2011, 19:41:55 »
Jeste i nama je prodavao brošure po istoj cijeni koju si ti naveo (10 KM).Tema je bila Proljećni razvoj pčelinjh društava.Tema uvijek ista i uvijek zanimljiva,samo što je sada bilo i korekcija u odnosu na prethodna predavanja na istu temu.
Ako si pratio njegova predavanja on sve radove oko pčelinjih društava veže za prirodu (cvjetanje džanarike,šljive,kruške,trešnje, itd), ne prati kalendar, nego buđenje u prirodi.
Što se tiče gubitaka njih uvijek ima, ali treba da su u dozvoljenim granicama.Kod mene je to ispod 2%. Negdje sam ironično napisao (znaš sigurno gdje) da je kod mene sve u redu izgleda da nešto nisam dobro radio.
Ljudi kriju gubitke, nerado o tome govore, ne znam zbog čega,ako se otvoreno govori onda postoji mogićnost da se problem riješi-otkloni.
Lijep pozdrav svima!

Ja cijenim stručnjake, ali je s tih 10 KM, pretjerao je i time ruši sam sebe jer postoje prave knjige jeftinije od te cijene. Naime, on je nekoliko stranica svojih stručnih radova jednostavno prekopirao i prodao, a sve to i puno više imaš i na forumu besplatno.
Skontao sam šta si rekao i zašto. Ah, pa šta možemo, u Božjoj bašti svašta ima.
Pozdrav i svako dobro!

Van mreže Esad Jusić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1481
Odg: NOZEMOZA-ZNACI BOLESTI I NEOPHODNE MERE
« Odgovor #14 poslato: Jul 08, 2011, 03:06:53 »
Azeme,
Neki me đavo večeras tjera da opet bacim oko na Forum, a kad te đavo povede: ne pušta. Naumpade mi Stanimirović. Probaj provjeriti kakvo je njegovo mišljenje o tretiranju amitrazom. Hajde, neka tema živne.
Pozdrav, svako dobro!