Skorašnje poruke

Stranice: [1] 2 3 ... 10
1
Ostale teme u pčelarstvu / Odg: Vremenska situacija
« Poslednja poruka od strane Dragan Šošić poslato danas u 15:20:01 »
Ако је веровати прогнозама данас и евентуално сутра ће дувати јак ветар понегде и олујне јачине.
Обиђете данас пчелињаке и осигурајте кошнице или сутра проверите стање кад ветар прође.


Нема шта да се верује или не верује – погледа се кроз прозор, а ко не верује изађе напоље да провери (и понесе циглу-две у џепу :), за сваки случај да га не однесе ветар :) ).
2
Ostale teme u pčelarstvu / Odg: Vremenska situacija
« Poslednja poruka od strane Zoran Vučković poslato danas u 09:02:39 »
Ако је веровати прогнозама данас и евентуално сутра ће дувати јак ветар понегде и олујне јачине.
Обиђете данас пчелињаке и осигурајте кошнице или сутра проверите стање кад ветар прође.

Следеће недеље се прогнозира хладно време са ноћним минусима а могуће је да температура оде и до -10.
Средином месеца ће "попустити". Таман да се пчелице "прегрупишу" за наредне евентуалне хладне периоде.

Колико год стрепим за пчеле навијам да буде хладно и да се зима "издува" кад јој је време а да пролеће буде са мање хладноће.
Ипак биће како и треба да буде.

Док не гране пролеће загревајте своју душу онако како можете и како је примерено годинама и околностима  ;).3
Rodna Voja / Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
« Poslednja poruka od strane Milan D. Saric poslato Februar 03, 2023, 18:40:48 »
У међувремену правим план за идућу сезону, тј припремам нова постоља, нове кошнице (нуклеусе) и надам се да ћу за годину дана имати зазимљених 10 РВ кошница. Доста сам научио у прошлој, а коначно се погодило и време - и за озбиљнији принос и за оплодњу нових матица, што ми је још драже. Поздрав и свако добро...
4
Rodna Voja / Odg: Brdsko-planinsko stacionarno pčelarenje RV košnicama
« Poslednja poruka od strane Milan D. Saric poslato Februar 03, 2023, 18:06:55 »
Да се огласим и ја после ихаха времена...и прво да кажем да ми је прошла година била убедљиво најбоља у мом скромном пчеларском стажу. Од две РВ успешно "направљене" још две нове и узето близу 60кг меда. Имао сам још један рој са оплођеном матицом (било затвореног радиличког лелга), али је недуго затим некако нестала па дошло до појаве лажних... Иначе по први пут сам у сезони оставио све рамове на хладно, и чини ми се да нема никаквих мана у односу на укрштање (које практикујем само у зимском периоду јер ту има сигурно предности).

Припреме за зиму сам релативно лоше одрадио: херба стрип, једно прскање војвиром и само једно димљење брстиваром. Зато сам ипак одрадио оксалну 15. децембра, и уверио се да су све  четири на стању. Јесенас сам их прихранио са по 9л сирупа, али због изузетно топлог времена (вероватно и дужег трајања легла) нисам сигуран колико су потрошиле, па сам им 15. јануара дао по погачу. Иначе старке су у зимској конфигурацији са четири укрштена наставка (плодиште на врху са 10 рамова, испод са по 9), а ројеви са три.
5
Ostale teme u pčelarstvu / Odg: Vremenska situacija
« Poslednja poruka od strane Dragan Šošić poslato Februar 03, 2023, 14:42:53 »
Ветру се никада не бих радовао, нарочито у условима ниских температура.

Ветар је добар само лети и то ако доноси кишу у сушним условима (а то не знамо, док киша не падне). Било је то у оном низу сушних година (2011-2013) када се најaви промена времена (и наиђе промена, са појачаним ветром) и буде облачно и ветровито више дана...и могућа киша.

Киша је нажалост остајала „могућа“ :) а ветар је издувао и оне трунке влаге из тла (ако их је још, уопште и било).

Са гледишта пчеларства не да јак ветар није добар, него је јако штетан. Неће ветар одложити појaву легла али ће наштетити пчелама а утицати на потрошњу хране (тиме и на опште стање пчела). Лепо кажу стари пчелари: ветар исисава мед из кошница.


ПС

Добро, претерујем да се не радујем јаком ветру – радујем се када јужни ветар најављује пролеће (па макар и јак :) јужни или југозападни ветар).
6
Ostale teme u pčelarstvu / Odg: Vremenska situacija
« Poslednja poruka od strane Vojo Brstina poslato Februar 03, 2023, 01:15:16 »
Другог фебруара цео дан је код мене у Банату дувао јак северни ветар.
Температура је тек мало изнад нуле а рекло би се да је -10 како расхлађује.  :D

Баш вечерас после шетње кажем нека га , само нека дува, да издува влагу из кошница и да расхлади тај мед око клубета да им не пада на памет да покрећу легло.  :D

Поздрав драгим пријатељима... 
7
Predstavite vaš pčelinjak / Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Poslednja poruka od strane Vojo Brstina poslato Februar 03, 2023, 01:11:16 »Пермутовао сам није овог викенда већ 11-12-фебруара.

Ако буде среће ето ме да се мало дружимо. Ипак још увек не могу 100% да тврдим.

Поздрав...
8
Predstavite vaš pčelinjak / Odg: Пчелињак Доброселица
« Poslednja poruka od strane Vojo Brstina poslato Februar 03, 2023, 01:09:32 »
Колега Нешо,
Важно је да су сада још увек медни венци ту и биће то све како треба.
Добро је да су вам заједнице на три наставка макар да је онај доњи празан са празним рамовима или пар рамова са основама а још боље ако има по који рам са саћем, мада и не мора да има саће.
Такође и у средишњем наставку не морају пчеле да имају изграђено саће, довољно је да имају 5-6 централних рамова са саћем. Чак и у горњем трећем наставку који сада чини плодиште довоно је да имате 7-8 рамова са саћем и два рама са основама а чак може и без та два рама ( по један са обе стране) до почетка марта.

Иначе пчелама и  не треба да имају изграђено саће пре неке јаче паше. Неће се умањити принос меда у кошницама које немају изграђено саће, или је то занемарљиво, мада у књигама другачије пише..  :D

Поздрав драгим пријатељима...
9
Predstavite vaš pčelinjak / Odg: Пчелињак Доброселица
« Poslednja poruka od strane Ненад Живановић poslato Februar 02, 2023, 10:50:19 »
Лепо су ти офарбани наставци на сликама .

Срећно зимовање!
   
  Хвала господине Војо.
 Неизмерно сам Вам захвалан и на саветима, како представљате ауторитет, јер сте осмислили кошницу којом пчеларим и покренули овај форум за едукацију да би ето помогли још више.
 Код мене је проблем недостатак изграђеног саћа. У том наставку окренутом на топло који је на подњачи понегде није имало ни по три изграђена рама, већ су остало све биле сатне основе. Изнад тог наставка имали смо наставак са крајњих 2-3 рама, са обе стране, само делимично изграђених и вероватно празних, док се у средишту налазило 5 рамова са око по рецимо 1кг незаклопљеног меда.
 У плодишту, на трећем спрату, имали смо такође крајњих 2-3 рама делимично изграђено и празно, а у средишту су биле пчеле и венци заклопљеног меда. Сада када сам стављао погаче ништа нисам стигао да приметим што се тиче количине хране, јер сам радио брзо да не хладим клубе.
 Ово је описано стање крајем Августа при зазимљавању, а крајем Новембра при прошлом обиласку приметио сам да медни венци у плодишту још увек постоје. Свако клубе је сада у готово идентичном положају као пре два месеца при третману Оксалном.
10
Predstavite vaš pčelinjak / Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Poslednja poruka od strane Rakovac Goran poslato Februar 02, 2023, 07:58:47 »Пермутовао сам није овог викенда већ 11-12-фебруара.
Stranice: [1] 2 3 ... 10