Данас одгледах клип на Јутјубу о размножавању матица, који ми се допао. Подсетио ме је на Пеллетов систем, само што то није
Наиме, наш колега Драган Ђорђевић који је поставио клип, изнад првог наставка поставља МР, а у други наставак поставља рамове са матичњацима извађеним из стартера. На раму има тридесетак матичњака и ово друштво му служи као билдер.
Било ми је јако занимљиво за гледање, толико да сам одгледао 2х
Мало је 2х погледати
. Како ја видим ви сматрате да су матичњаци (њих тридесетак) пребачени у одгајивачко друштво (пишем овако јер не знам шта је билдер...можда новинар таблоида Bild
).
У трећем снимку (04:00 минут) Драган каже да стартер не може да одгаји све оне матичњаке. Такође у другом делу каже д стартер не може да буде одгајивачко друштво (06:00 минут) и још додаје да одгајивачка друштва могу (лако) да одгаје 5-6 одличних матичњака.
Значи да не иде како сте ви написали „тридесетак матичњака и ово му служи као билдер“ (не знам шта сте мислили али тако сте написали и разумео сам да мислите да свих 30 иде у одгајивачко друштво).
Тако да мислим да треба да погледате још који пут...
ПС
А на знам како вас је ово подсетило на Пелет систем. Обично одгајивачко друштво које је као и свако друго производно друштво (у смислу производње меда). Тако се то и ради јер има неких који усложњавају и тај део одгоја матичњака...што би оно рекли – компликују. С тим да ја не бих никада користио неки наставак који раздваја одељак са матицом и матичњацима (колико сам „на брзака“ видео) Драган користи полунаставак између два наставка...а то је непотребно; мада за 5-6 матичњака може, али ни за толико матичњака не бих убацио то полумедише између. Ја тако не бих никада направио распоред за одгој матичњака како он ради.