Нисам ни вечерас или ноћас баш нешто расположен за ову тему јер је не сматрам нешто важном али хајде да напишем коју реч.
Хајде да почнемо, Ренсон, Ронсон, Шенсон, Роксон, филе шене ауфидерзен...

Тамо где је Ренсон тамо је мука са неким другим кошницама и којешта а тамо на тај описани начин добро је за неке да траже мед.
Нема Ренсон методе са Родна Воја или Еко Воја кошницама...

То је нешто друго. Ја нисам ни Ронсон ни Шенсон ни Ренсон ни Роксон...
Рад са Родном Војом и Еко Војом никада није имао за циљ да се прилагођава тамо неком коме ни име нисам до пре неколико година чуо! Нити знам којом је кошницом тај господин пчеларио нити ме интересује. Не знам колико је то тамо плодиште било нити на колико рамова и шта има Родна или Еко Воја која се ограничава на један наставак са тим тамо неким методом.
Којих црних 30.000 ћелија се спомиње?
Шта мене брига за тамо неке њихове пашне услове?
Шта ме брига када ће и како ограничавати матицу?
Шта ме брига какве ће имати тамо неко неке резултате радећи са томо неким кошницама и стварајући некакво ограничено плодиште на неких замисли страшних 30.000 ћелија?
Хало бре, уопште ме не интересују шта тамо негде неко пише о том методу, нити ме је икада интересовао тај метод. Не интересује ме 30.000 ћелија јер је то небитно.
Залепили се за странце као ... боље да не кажем.
Да љут сам и имам право да будем љут. Драже је некима чути Фарар него нпр Милутин, дражи Лоренцио од нашег Ратка, дражи Вилхелм од нашег Војводе!
Да управо тако...
После толико деценија испирања мозга и држања туђинских слика у школама , предузећима, кућама добро је па смо уопште нормални.
Жена, јеврејка која је била у немачком логору за време другог рата само што је рекла да треба да добијемо награду за узгој цвећа и успех у стварању љубичице од сто килограма завршила је на Голом отоку.
Добро па је ико остао нормалан у таквим околностима и у таквој тортури и државном терору.
За искоришћавање паше ( на сто места сам вам рекао) потребна је структура пчелиње заједнице а не ограничавање матице на неких 30.000 ћелија легла + саће где пчеле лагерују полен..
Изволите пробајте то у неким другим кошницама а не у Родној Воји и Еко Воји па видите резултате!
Нема добрих нити бољих резултата него са Родном и Еко Војом.
Ја сам осмислио систем Родне и Еко Воје и ограничавање плодиша на један наставак али не са неким тамо бројем ћелија од 30.000 које немају везе са везом у РВ и ЕВ полодишту него са правилном дуижном рамова у плодишту, са плитким рамовима које пчеле изблокирају нектаром у првом дану паше, где поједу сво отворено легло до 7 дана старости. И у плодишту са мање од 5000 укупног отвореног легла у првих пар дана пчелиње паше.
Од тог легла мање од једне трећине остаје пчелама да хране.
То је мање од једног РВ рама или прецизније чак мање од једне поновине РВ рама док у кошници имамо преко 30 рамова пчела у том планираном периоду почетка паше а десетак до дванаест дана након ограничавања матице.
Нема то ни Ренсон ни Роксон, ни Шонсон, ни било ко други на свету описано нити систем кошница које то омогућавају са тако кратким и плитким рамовима, који пчелама омогућавају блокаду легла..
Ренсонов ометод и 30.000 ограничених ћелија са РВ кошницама, РВ плодиштима као и Еко Воја кошницама, ЕВ наставцима и рамовима нема никакве везе јер нико на свету нема такве рамове, те дужине, те висине ни таква плодишта у једном наставку...
И ви ( појединци ) никако да видите да имате домаћи, српски систем који омогућава пчелама изузетно лако и брзо блокирање матице и усмеравање пчела на искоришћавање паше и још том српском систему хоћете да дате страно име.
Хало бре, нисам ја ни Ренсон , ни Шонсон, ни Рексон.
Моје РВ или ЕВ плодиште није прилагођавано никаквом броју ћелија легла него количини отвореног легла у односу на укупну количину пчела у кошници. То је оно што је важно а не тамо некакав број ћелија легла у тамо неком плодишту.
Било да се Еко Воја ограничи на један наставак са две или са једном решетком постижу се исти резултати.
За десетак до петнаест дана пред пашу пчеле ће у Еко Воја ограниченом плодишном наставку изблокирати матицу поленом, нектаром и отхранити сво отворено легло и остаће им мање од две три хиљаде ларви за отхрањивање од којих ће половину појести а остатак ће оставити. На тим кратким рамовима и плитким рамовима пчеле ће у плодишту све изблокирати нектаром и заједницу са преко 95% пчела усмерити на прераду и доношење нектара и добићемо врхунске резултате.
Нема такве кратке и плитке рамове ни Шонсон ни Рексон ни Ронсон, нема нико, нити такве резултате то са поменутом господом нема никакве везе...
КРАЈ!
_______________________________________________________...
Упита госн" Туцаков како он или не знам ко тамо нема довољно развије заједнице на 12-13 рамова легла пре багремове паше.
Видиш, то је твој проблем.
Качиш се са мном у вези оног болесног система, ја се окренем на другу страну и ето проблема.
Не знам где грешиш а ти нити хоћеш да питаш, нити се чујемо , нити ја хоћу да први попустим и да те питам.
Што је најгоре не волим никог ко брани онај болесни систем у коме је духовно, национално, територијално, културно и на сваки начин осакаћен и уништен мој народ.
Помињао си још неке колеге који су се упутили својим путем и који су након мојих критика да се не каче са искуснијим пчеларима и не објашњавају нешто необјашњиво, него да истичу само оно у шта су сигурни, на неки начин удаљили од мене.
Нико не треба да брани Родну Воју нити Еко Воју тиме што ће рећи Војо се непотребно качи са овим и оним.
ја се борим аргументима и резултатима које нико на свету не може да оспори.
И тако даље...
То и није овде тема...
Благодарим...