Не видим потребу за поделом на противнике и присталице. Ради се о повољности или неповољности неке технике пчеларења. Када сам имао пчеларског „стажа“ као и ти и ја сам давао погаче, али сам посматрао и оправданост и потребу за тим и релативно брзо одустао. Било је касније пар глупих покушаја да делу пчелињака дам погачу, али то је стварно било глупо.
Решаваш ли са погачом
проблем медљике? Али не у условима благих зима када има могућности да пчеле излећу.
Друго питање је решаваш ли проблем останка гнезда у првом наставку, као што сам то овде шаљиво критиковао:
Ovo sa pogačama je bez veze, zapravo bi trebalo ih zakonski zabraniti, jer se troši novac da se čini šteta.
Кад стегне зима и започне легло на централном раму, а око њега по 2 рама без хране, што се врло често дешава у ЛР систему, пчеле, ако нема погаче, угину од глади, иако горе има 10 рамова са по 2 килогрма меда.
Меда може да има и у крајњим рамовима у наставку где је легло, али до њега, због хладноће, не могу да дођу. Овако, погача им је одмах изнад легла.
Погаче је 130 динара, а пакетни рој 25 евра.
Па шта ће им погача поред толиког меда?!
Где се уопште ставља погача у оваквој „конфгурацији“...на збег?
Погача остаје као могућност, али само када је то потребно. Када будеш имао временске и „остале“ услове да закључиш да погача и није неко решење, имаћеш штете.
ПС
Ево, даћу ти један пример: Мој брат је професионални пчелар са 400 кошница које изгледају као да су тек купљене. Прошле године је дао погаче (иако сам инсистирао да то не ради – онда када ме је питао за мишљење). Када је дошло пролеће, данима је је испирао кошнице, топио саће и слични (такође глуп посао). Губици су били 40 кошница (нисам потпуно сигуран у број), а цело лето се распитивао о
„лековима“ против ноземе. Ово је тек смешно, када се у виду има знање и искуство тог човека. Стање на целом пчелињаку је иначе било углавном тужно.
Мени и он и његов отац („стручњак“ који ме је научио пчеларству и којег сам у складу са „политичком коректношћу“ хвалио) током јесени увек онако у шали кажу: Бато, остави их на миру, шта им сада радиш...да не говорим о раду око неких друштава током зиме.
Иначе „нозема“ ми је практично страна болест и не сећам се када сам видео симптоме ноземе на пчелињаку.
Ако неко током времена не напредује у свом послу (не посматра пчеле у одређним условима и према томе се опходи према свом послу), то је по мени тужно.