Danas u Loznici 19°c ja sam mojih deset PZ zazimio sa 8 kg meda po zajednici. Biće pogača u januaru. Tretman oksalnom još nisam uradio, čekam kraj novembra.
Када си им Драгане додао храну, или им је то остало од залиха меда?
Ако су заједнице имале на пример 3-4 килограма меда па им током септембра додано још 4-5 литара густог лековитог сирупа и ако су крајем септембра остале са 8 килограма меда онда пре краја фебруара не треба додавати никакву храну, никакве погаче, ништа.
Треба их само расхладити да у фебруару не покрећу легло.
Ако су заједнице правилно зазимљене да у кошници нема пуно влаге онда у средње јаким РВ заједницама потрошња хране током зиме ( октобар, новембар, децембар, јануар и фебруар то јест за 5 месеци зимовања до првог марта износи мање од 4 килограма меда.
Пет месеци по 0,8 килограма ( не би требало да просек буде виши) = 4 килограма меда.
Значи обзиром да РВ кошнице имају правилну дужину рамова прилагођену нашој крајинској раси пчела ових 8 килограмамеда требало би да омогући заједници сигурно и безбедно презимљавање.
На пролеће, или почетком марта у твојим условима пчеларења већ се може додати извесна количина мало гушћег сирупа ( 2-3-4 литра) да се изврши допуна минималних количина хране.
Сакако да је било боље да су заједнице зазимљене са више хране али РВ кошница све то балансира.
Значи без бриге...
Поздрав драгим пријатељима...