Може, али пази ако има додатака разноразних, то може прокиснути. У том случају требало би да такав сируп што пре потроши.
Никако сируп не сме бити густ. Ако је густ, пчеле се даве.
ПС
Претпостављам да пратиш форум СПОС и верујем да си приметио да је колега ставио у хранилице полутечан мед и то ти је као живо блато за пчеле (у одређеном моменту, јер би при топлијем времену и када је хранилица на сатоношама број удављених пчела био мањи, али би их сигурно било).
Занимљиви су одговори искусних колега по том питању. Један каже да су се пчеле удавиле у меду (ја мислио да су се удавили у Морави
)и у истој поруци каже да пчеле не умеју да се чувају: па не умеју, јер их долази релативно мало у хранилицу и уз то пчеле имају длачице по телу – сасвим довољан услов да се у густом раствору даве. Такође констатује да пчеле поцрне када се удаве – па наравно, неће побелети, а поцрне јер се течност "лепо распоредила" по длачицама и пчеле су „мокре“.
Мање искусан колега је много ближи решењу „мистерије“ удављених пчела и каже да су хранилице некомплетне. Ако би имале поклопац, мед те густине се не би сливао у довољној мери, не би био потрошен, било би кондензације и прокисао би временом.
Затим следи „процена“ здравственог стања...као, здаравој заједници се то не би десило (иначе, десило би се свакако ако је мед полутечан).
Занимљива је констатација колеге да је друштво слабо и да су пчеле трапаве!?...због ноземе...па се вероватно саплеле на мед
.
Затим, следи процена да су страдале од хладноће. То има утицаја наравно, али није пресудно.
Прави одговор је упутио колега Младенко Милишић (претпостављам јер у профилу пише mladenko milisic).
Ево ти линка поруке, па мало проучи како колеге то тумаче (погрешно).
http://spos.info/forum/index.php?topic=25784.msg691683#msg691683Мед се пчелама може дати разређен до односа 1:1 (однос чврсте материје и воде) или потпуно кристалисан.
Исто важи и за погачу ако од ње правиш сируп.