Autor Tema: Zimski gubici 2020/2021 god.  (Pročitano 22947 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

 • Domaćin foruma
 • *******
 • Poruke: 4413
 • Pol: Muškarac
 • 063/383-114 023/782-015
Odg: Zimski gubici 2020/2021 god.
« Odgovor #30 poslato: Decembar 24, 2020, 02:57:39 »
Gospodine Vojo hvala vam na odgovoru,primetio sam da se taj princip borbre protiv varoe sve vise promovise,e sad kad bi to u nasim uslovima bilo prikladno odraditi i dali je uopste primenjivo kod nas?

Јесте применљиво драги наш Бранко...
Свако има право на своје мишљење и на своје виђење стања и на крају крајева и сам све одлучује шта и како да ради са својим пчеламам и како да решава проблем варое. Ми овде само коментаришемо лична виђења и искуства.
Мислим да је прекид легла у циљу сузбијања развоја варое и њеног уништавања веома пожељан и да би најбоље резултате дао после багремове паше и у току јуна месеца..

Данас сам обишао пчелињак са 140 пчелињих заједница и успели смо све да их препрскамо Војвиром у време док су пчеле излазилеиз кошница и делимично вршиле прочисни излет. Потрошили смо око 1,5 литар Војвира или вредности око 10 динара по кошници. 
Све заједнице су Богу хвала иве и здраве. Ни у једној заједници нисмо налши упрљане рамове или било шта необчно.

Направио сам две слике телефоном и пребацио их у месинџер на моју адресу ( тако радим ) али не знам их пребацити и поставити на рачунар.

Презадовољан сам са стањем на пчелињаку.

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Rakovac Goran

 • Više od prijatelja foruma
 • *******
 • Poruke: 2248
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Zimski gubici 2020/2021 god.
« Odgovor #31 poslato: Januar 06, 2021, 07:55:07 »


Знам да је ово једна од најнепопуларнијих тема на форуму. Ипак  , то не значи да није једна од најважнијих.
Елем , јуче сам са више страна чуо вести о великим страдањима пчела током зимовања. На жалост неким колегама је страдало по 80 и више процената пчелињака. Не сумњам у тачност ових вести јер ме свако страдање ма где и ма чије било забрињава. Оно што прати ову појаву је и чињеница да ће и она друштва која преживе бити слаба и килава те да се ни од њих не може очекивати добар медобер у наредној сезони.
Око св.Николе сам обишао мањи пчелињак у Великој Плани и сва друштва су била на броју и у доброј кондицији. Пчелињак у селу нисам обилазио још од половине новембра и Боже здравља погледаћу га сада око Божића. Надам се добром али никад се не зна.

Van mreže Nenad Ostojic

 • Napredni član foruma
 • ****
 • Poruke: 50
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka: Donja Slatina, BiH
Odg: Zimski gubici 2020/2021 god.
« Odgovor #32 poslato: Januar 08, 2021, 08:42:28 »
Gubici ove godine zaista su veliki. Kod mene jedno jako slabo drustvo stradalo, odnosno nestalo. Nekad krajem avgusta u jeku prihrane to drustvo sam smjestio u kosnicu na 3 okvira.

Sta se desilo i kako je to drustvo dospjelo u novu kosnicu tek krajem avgusta? Radeci  nesto na pcelinjaku primijetio sam na jednoj prilicno jakoj kosnici grabez i to bas jak napad na tu kosnicu, cesljevi su vec bili aktivni tako da sam znao da je vrlo tesko da ta kosnica strada od grabezi medjutim ipak sam suzio leto maksimalno da moze samo jedna pcela uci , odmah sam pogledao i druge kosnice na pcelinjaku, sve je bilo mirno, nigdje grabezi, nigdje nema pcela sa zadnje strane kosnice(sto je siguran znak da ima grabezi na pcelinjaku), posmatrajuci tu napadnutu kosnicu i njihovu borbu, vidjeo sam da se ispod krova pcele hvataju, da bi se za nekih pola sata situacija koliko-toliko smirila i vidjeo sam da se ispod krova kosnice uhvatio roj, prilicno slab, uzeo sam novu kosnicu i smjestim taj roj u novu kosnicu, na tri okvira sa prilicno hrane na njima. Sutradan sam pregledao to drustvo, nasao maticu i primijetio ogromnu invadiranost varoom, odmah sam uradio kontaktni tretman i krenuo sa prihranom, nakon nekih desetak dana primijetio sam da se to drustvo koje je i bilo slabo prepolovilo sa pcelama vjerovatno zbog samog tretmana protiv varoe, medjutim matica je uveliko krenula sa zalijeganjem a ja nastavio sa prihranom i tako je to drustvo prilicno slabo na tri okvira uslo u zimu, dobro sam ga uzimio medjutim ipak je varoa odradila svoje i tako je to drustvo nestalo. Zbog jako lose godine u mom kraju misljenja sam da je ovo drustvo napustilo svoje prirodno staniste i krenulo u potragu za hranom, medjutim ipak nije uspjelo prezivjeti a krivac je varoa siguran sam u to.

Ono sto sam zakljucio iz ovog mog slucaja a podudara se sa pricama mnogih kolega pcelara koji su imali gubitke i gdje su im isto tako kosnice ostale prazne da je ipak varoa ove godine u najvecem broju slucajeva glavni krivac za gubitke na mnogim pcelinjacima. Moguce da amitraz vise nije tako djelotvoran kao prije, jer ono sto cujem jos uvijek da je amitraz na nasim prostorima br.1 kada je tretman protiv varoe u pitanju.

Ostala drustva kod mene su na broju, nema gubitaka, smrtnost pcela je jako mala na svim drustvima, sto je siguran znak da su pcele zdrave i da ce bez problema izaci iz zime, ono sto se nazire kao problem a sto je kolega Goran gore napomenuo to je jacina zajednica, zajednice su ipak  slabije u odnosu na prethodne godine, tako da cu ja vjerovatno a prateci vremensku prognozu i kolicinu legla u kosnicama krenuti sa dodatnim utopljavanjem zajednica i stimulativnom prihranom cak u februaru i to sirupom kada naravno vrijeme bude dozvolilo, ako bude polenske pase tada, a kod mene bi je trebalo biti u drugoj polovini februara tako je bilo zadnjih godina osim ako vrijeme ne pokvari te planove. Na taj nacin mislim da bi trebao sa vise od 70% pcelinjaka uci spreman u glavnu pasu za koju mnogi predvidjaju da bi ove godine mogla biti prilicno dobra.

Van mreže Rakovac Goran

 • Više od prijatelja foruma
 • *******
 • Poruke: 2248
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Zimski gubici 2020/2021 god.
« Odgovor #33 poslato: Januar 08, 2021, 09:34:11 »Ненаде мислим да идеја са прихраном пчела у фебруару сирупом није добра. Ефекат може бити ( а најчешће и јесте ) баш супротан од оног који очекујеш. Прихраном сирупом и утопљавањем ћеш изазвати више легла него што пчеле могу да одгаје. Осим тога фебруар је код нас деценијама најхладнији месец. Март , посебно у првој половини , је са честим колебањима у температури. Пчеле неизоставно пар пута изнова праве клубе због ниских температура а легло остаје непокривено. Превише легла у том термину по правилу доводи до појаве кречног легла са којим друштво оболи и ослаби и после кубури целе године.
Моје мишљење је да сируп не треба давати. Ако у некој фали хране додајем рам са медом а ако немам додам погачу иако је не волим. Та слабија друштва касније послуже као помоћна. Од њих при ограчичавању матица у априлу изимам рамове са затвореним леглом и додам , појачам и уједначим производна друштва.
Мислим да је овако боље јер је пчелињак увек здрав и у бољим и у лошијим друштвима.

Van mreže Nenad Ostojic

 • Napredni član foruma
 • ****
 • Poruke: 50
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka: Donja Slatina, BiH
Odg: Zimski gubici 2020/2021 god.
« Odgovor #34 poslato: Januar 08, 2021, 10:16:12 »
Gorane hvala na savjetu i slazem se sa vama, sve to i sam znam ali isto tako postoji i druga strana price koja kaze da je godina iza nas bila blago receno katastrofalna i da ce u glavnoj pasi biti vise slabica nego onih drustava koja mogu nesto donijeti. Svakako da ce se u narednoj sezoni itekako raditi sa pomocnim drustvima jer drugacije nece ici.

Iz razloga da bi cuo misljenje ostalih kolega i napisao sam moje razmisljanje o mogucoj stimulativnoj prihrani sirupom jos u februaru, svakako je to dvosjekli mac i rizik koji moze nositi sa sobom posledice cijelu sezonu, ali da ce trebati sto je prije moguce sto vise legla u kosnicama uz odredjeni rizik itekako ce trebati.


Van mreže Dragan Šošić

 • Više od prijatelja foruma
 • *******
 • Poruke: 2240
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Zimski gubici 2020/2021 god.
« Odgovor #35 poslato: Januar 08, 2021, 14:06:04 »
Ненаде не дозволи да ти намера помути расуђивање. Горан добро каже и никаква храна у виду сирупа неће развити друштва ако не постоје сви потребни услови. Напротив, зимско храњење сирупом може нанети штете.

Пре неколико година сам о томе писао јер сам то пробао када је било „модерно“ прекинуо одмах када сам видео последице. Каснија прихрана је повољност и треба то одрадити тако да вештачки мед не доспева у мед за врцање.

Када су помоћна друштва у питању (односно стварање јаких заједница), треба водити рачуна да ће се у јаким друштвима прикупити и вароа и да треба предузети мере пре уобичајених третмана. Ослабљена друштва (од којих се одузима легло или легло и пчеле) обично имају мање невоља са вароом јер ће ту неко време бити и мање трутовског легла где се вароа бурно развија.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Vojo Brstina

 • Domaćin foruma
 • *******
 • Poruke: 4413
 • Pol: Muškarac
 • 063/383-114 023/782-015
Odg: Zimski gubici 2020/2021 god.
« Odgovor #36 poslato: Januar 09, 2021, 00:39:33 »
Подржао бих Горана и Драгана око савета да се изостави прихрана заједница у фебруару па бих најрадије рекао и све до Младенаца а ако до тада не истрошимо зимске пчеле онда оне имају довољно времена да се развију до багремове паше. Не морају све заједнице у багрему да буду посебне снаге, важно је да су здраве и да се примени одговарајућа техника рада за искоришћење паше. Ако на пчелињаку нема више од 10% умрлих заједница онда су то пчеле које су углавном здраве и оне у највећем броју могу стићи у солидно развијене заједнице до багрема.  Још бих посебно напоменуо како не волим да од слабијих заједница одузимам легло и појачавам оне јаче. То се обично ради када имамо превелико плодиште па тим чином помажемо заједници да брже изблокира матицу новим нектаром и усмери се на искоришћење паше али сматрам да је боље за оне који раде са РВ кошницама да то не раде. Благовременим ограничењем матице и стварањем одговарајуће структуре заједница може се успешно искористити паша и без појачавања заједница.

У сваком случају сви радимо како желимо и како смо наумили. Мој предлог је увек био да се било каква одлука о некој техници рада најпре испроба на једном делу пчелињака и не више од пола и да добијемо упоредне резултате.  После се у складу са потребама уводи оно што нам се показало бољим и евентуално уводи још неки нови метод на мањем броју кошница.
Увек треба да тежимо усавршавању и увођењу нечег новог без обзира колико нам се чинило да користимо најбоље методе.

Немам нових страдалих заједница. Онај ројић са матицом ( коју сам држао за резерву)  на 1,5 рам пчела је одавно отишао и једна заједница са оним лажним леглом и исправном матицом где су пчеле наставиле са леглом и у октобру одавно је већ страдао. Нисам хтео да их истресем да ми не уђу у неку другу и да и тамо ове лажне не убију матицу у исправном друштву. Оставио сам је да умре. Њих сам још одавно отписао и нисам их рачунао међу живим. 
Других губитака за сада нема ни на једном пчелињаку. 

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže dusan lazic

 • Više od prijatelja foruma
 • *******
 • Poruke: 887
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka: vojka
Odg: Zimski gubici 2020/2021 god.
« Odgovor #37 poslato: Januar 15, 2021, 19:14:05 »
Jedno društvo uginulo... :(
Negde početkom decembra (kad je ono bilo lepih dana) primetio sam da je malo musavo (kružni otvor, jedini otvor...). Tiha grabež. 8)
Samo sam uzeo malo alkohola na krpicu i izbrisao. Narednih dana je zazimilo, pa sam zaboravio na njega.
Pred kraj decembr, rekoh, daj da pogledam...:
- gornji nastavak pun meda.
- donji nastavak - ostaci zatvorenog legla i tek pet šest pčela uginule, zaostale...(obično se trudim da se klube zazimi u gornjem nastavku, ali desi se...)
- na podnjači 20-30 mrtvih pčela...


Neću baš da se kunem ;) :) [size=78%] ali - mislim da sam tretman varoe odradio sasvim korektno i na vreme (ako treba opisaću detaljno...)[/size]
Jedino ako nije neka teška reinvazija!


Još uvek razmišljam - šta se desilo...?

Van mreže Dragan Šošić

 • Više od prijatelja foruma
 • *******
 • Poruke: 2240
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Zimski gubici 2020/2021 god.
« Odgovor #38 poslato: Januar 15, 2021, 21:32:03 »
Дуле а зашто брисање лета? Када се виде трагови грабежи обавезно следи склањање нападнуте кошнице и стављање празне на њено место (без рамова са саћем).

И код нас је у последњем кратком топлом таласу (уочи Нове године) нападнута једна „седмица“. Изгубила је матицу (плава, овогодишња). Пренесена је на друго место на пчелињаку, додата матица и видећемо шта ће бити са њом. На њено место стављен празан наставак и грабеж се смирила за око пола сата.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže dusan lazic

 • Više od prijatelja foruma
 • *******
 • Poruke: 887
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka: vojka
Odg: Zimski gubici 2020/2021 god.
« Odgovor #39 poslato: Januar 15, 2021, 22:21:18 »
Nije to bila ona "prava" grabež, nego nekako "tiha" pa sam pomislio: "ako im sa alkoholom operem i na taj način zamaskiram mesto...a u međuvremenu je bilo u najavi zahlađenje...možda zaborave..."
Inače, ako mi se pojavi "klasična" grabež sa sve tučom...i ja primenim sklanjanje i postavljanje prazne košnice iste boje.

Van mreže aca peric

 • Stari član foruma
 • *****
 • Poruke: 334
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
Odg: Zimski gubici 2020/2021 god.
« Odgovor #40 poslato: Januar 26, 2021, 17:08:23 »
Ima zimskih gubitaka ,samo ih kolege kriju,uglavnom.Postoje slučajevi gubitaka čitavih pčelinjaka,a uzrok su u velikoj meri greške u zaštiti društava od Varoe.Deo tih gubitaka je zato što se mnogi kolege uporno drže hemikalija,tj.otrova u tretmanima protiv varoe,po ustaljenom ciklusu i ustaljenoj logici i to je velika greška,koja u odredjenom trenutku dovede do stradanja čitavih pčelinjaka.Nažalost znam za takve slučajeve i ove sezone.Ima tu par varijanti,a jedna je da standardno,a nekad i sa kašnjenjem dime sredstvima na bazi Mitaka i to u intervalu od 4 do 7 dana.Pri tom mnogi računaju da standardna doza od 3 do 4 kapi po društvu nije dovoljna,jer nisu sigurni u kvalitet sredstva,ili zato što im je rok istekao i po nekoliko godina,pa onda odokativno,često duplo povećaju količinu kapi./Isto rade i sa štapiđima na bazi Fluvalinata i slično.Drugi deo je da sam proizvođač pravi namernu ili slučajnu grešku pa ili smanji količinu aktivne supstance radi ušede ili iz nepreciznosti,ili je poveća radi veće efikasnosti.Rezultat je naravno katastrofalan u mnogim slučajevima.A čak i tamo gde je sve u skladu sa standardima,greška je u tome što se pčele truju u prirodi raznim herbicidima,pesticidima i td.pa kad im pčelar još 5 do 8 puta zimsko leglo izloži gasnoj komori-čak i propisanoj,ili uticaju isparljivih ili kontaktnih hemikalija sa štapića,to je kraj priče za mnoga društva.Takože i faktor akumulacije ostataka hemikalija u saću koje rastu iz godine u godinu i obaraju kvalitet legla,a izazivaju stvaranje rezistentne varoe,koja razvije otpornost na uobičajenu aktivnu supstancu i koncentraciju,što postepeno dovede do neminovnih uništenja takvih kolonija pčela.Zato je prijateljska sugestija da kolege što pre ozbiljno krenu na zaštitu isključivo prirodnim sredstvima,što traži više rada obavezno,a moguće i nešto više troškova koji se ipak na kraju isplate,jer su pčele i zajednice zdravije i otpornije. Pozdrv i poštovanje svim kolegama,agro.ing.Aca Perić

Van mreže Nenad Ostojic

 • Napredni član foruma
 • ****
 • Poruke: 50
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka: Donja Slatina, BiH
Odg: Zimski gubici 2020/2021 god.
« Odgovor #41 poslato: Januar 27, 2021, 09:00:51 »
Znak da se borbi protiv varoe mora drugacije prici i posvetiti veca paznja, skoro sam ovdje na forumu vidjeo da je neki kolega postavio link za online predavanje, uhvatim vremena i odgledam predavanja.

Izmedju ostalog zavrsnio dio predavanja je upravo bila borba protiv varoe, pa boze moj koliko preparata i koliko hemije je izreceno u tih nekih pola sata predavanja, bila opcija chat za pitanja ja pitam zar necete pomenuti ram gradjevnjak kao prirodni nacin borbe protiv varoe? Uvazeni profesor se nije ni osvrnuo na pitanje vec je ocigledno zbog reklame nastavio pricu o amitrazu i ostalim preparatima slicnog svojstva i djelovanja, nakon predavanja razmisljam pa sta onaj pocetnik da radi nakon tog predavanja da truje i sebe i pcele pa i one krajnje potrosace lupajuci svu tu hemiju u kosnice. Takvih predavanja zadnjih godina je bilo mnogo iz razloga da se reklamiraju pojedini preparati, vremenom to dolazi na naplatu, varoa postaje rezistentna prodavci preparata sami miksaju te preparate radi vece zarade i desi se godina i zima kao sto je ova.

Inace moram da se osvrnem na pomenuto predavanje i pohvalim dio predavanja o bolestima pcelinjeg legla, lijepo, sazeto, strucno i koncizno objasnjeno sa naglaskom da se veliki dio borbe protiv pcelinjih bolesti rjesava preventivno.

Van mreže Rakovac Goran

 • Više od prijatelja foruma
 • *******
 • Poruke: 2248
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Zimski gubici 2020/2021 god.
« Odgovor #42 poslato: Januar 27, 2021, 09:11:14 »Znak da se borbi protiv varoe mora drugacije prici i posvetiti veca paznja, skoro sam ovdje na forumu vidjeo da je neki kolega postavio link za online predavanje, uhvatim vremena i odgledam predavanja.

Izmedju ostalog zavrsnio dio predavanja je upravo bila borba protiv varoe, pa boze moj koliko preparata i koliko hemije je izreceno u tih nekih pola sata predavanja, bila opcija chat za pitanja ja pitam zar necete pomenuti ram gradjevnjak kao prirodni nacin borbe protiv varoe? Uvazeni profesor se nije ni osvrnuo na pitanje vec je ocigledno zbog reklame nastavio pricu o amitrazu i ostalim preparatima slicnog svojstva i djelovanja, nakon predavanja razmisljam pa sta onaj pocetnik da radi nakon tog predavanja da truje i sebe i pcele pa i one krajnje potrosace lupajuci svu tu hemiju u kosnice. Takvih predavanja zadnjih godina je bilo mnogo iz razloga da se reklamiraju pojedini preparati, vremenom to dolazi na naplatu, varoa postaje rezistentna prodavci preparata sami miksaju te preparate radi vece zarade i desi se godina i zima kao sto je ova.


Ненаде имамо исто мишљење о том предавању које је било организовало Београдско друштво пчелара. У већем делу антипропаганда здравог пчеларења и саморекламерство предавача са врло агресивном сугестијом за коришћење одређених препарата. Чист маркетинг. Срамота.
Inace moram da se osvrnem na pomenuto predavanje i pohvalim dio predavanja o bolestima pcelinjeg legla, lijepo, sazeto, strucno i koncizno objasnjeno sa naglaskom da se veliki dio borbe protiv pcelinjih bolesti rjesava preventivno.

Van mreže Nenad Ostojic

 • Napredni član foruma
 • ****
 • Poruke: 50
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka: Donja Slatina, BiH
Odg: Zimski gubici 2020/2021 god.
« Odgovor #43 poslato: Januar 27, 2021, 09:35:16 »
Ne znam Gorane, mozda to tako treba, mozda se ja pravim mnogo pametan, nekad bi volio da se ujedem za jezik i ne komentarisem nista.  ;D

Van mreže Rakovac Goran

 • Više od prijatelja foruma
 • *******
 • Poruke: 2248
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Zimski gubici 2020/2021 god.
« Odgovor #44 poslato: Januar 27, 2021, 09:56:02 »Познајем лично више " реномираних " предавача. Са њима сам у коректним односима иако сам им без пардона ставио примедбе на њихова предавања које ћу и овде сада да изнесем.
Мање више се ради о људима у годинама са јако пуно сујете . Већина се није остварила у својим основним професијама али је у пчеларству направила какво такво име и то им много значи. Зато грчевито бране своје позиције по сваку цену. Предавања су осмислили у " претпрошлом " веку , мање више их научили напамет и понављају их као папагаји. Ту нема никаквих новина осим рекламе нових препарата за коју добијају неку ситну противвредност.
Примера ради једном од њих који је између осталог држао предавања о штетности разних хемикалија спонзор предавања је био Бајер. Крио је то као змија ноге а када се открило престао да држи предавање на ту тему. Ову примедбу сам му лично ставио у ужем друштву и одговор је био да од нечега мора да се живи а да они који слушају ионако мало од предавања разумеју па и нема неке штете.
Да ли је баш тако ? Изгледа да јесте. Они који разумеју више не долазе. Остали слушају годинама једно те исто. Зато нам и публика на предавањима често личи на дом стараца. Дошли су више због дружења а не због предавања.
Жалосно је што је овако али бојим се да је то истина.
Значи , не правиш се ти паметан већ паметно уочаваш право стање ствари.