Gubici ove godine zaista su veliki. Kod mene jedno jako slabo drustvo stradalo, odnosno nestalo. Nekad krajem avgusta u jeku prihrane to drustvo sam smjestio u kosnicu na 3 okvira.
Sta se desilo i kako je to drustvo dospjelo u novu kosnicu tek krajem avgusta? Radeci nesto na pcelinjaku primijetio sam na jednoj prilicno jakoj kosnici grabez i to bas jak napad na tu kosnicu, cesljevi su vec bili aktivni tako da sam znao da je vrlo tesko da ta kosnica strada od grabezi medjutim ipak sam suzio leto maksimalno da moze samo jedna pcela uci , odmah sam pogledao i druge kosnice na pcelinjaku, sve je bilo mirno, nigdje grabezi, nigdje nema pcela sa zadnje strane kosnice(sto je siguran znak da ima grabezi na pcelinjaku), posmatrajuci tu napadnutu kosnicu i njihovu borbu, vidjeo sam da se ispod krova pcele hvataju, da bi se za nekih pola sata situacija koliko-toliko smirila i vidjeo sam da se ispod krova kosnice uhvatio roj, prilicno slab, uzeo sam novu kosnicu i smjestim taj roj u novu kosnicu, na tri okvira sa prilicno hrane na njima. Sutradan sam pregledao to drustvo, nasao maticu i primijetio ogromnu invadiranost varoom, odmah sam uradio kontaktni tretman i krenuo sa prihranom, nakon nekih desetak dana primijetio sam da se to drustvo koje je i bilo slabo prepolovilo sa pcelama vjerovatno zbog samog tretmana protiv varoe, medjutim matica je uveliko krenula sa zalijeganjem a ja nastavio sa prihranom i tako je to drustvo prilicno slabo na tri okvira uslo u zimu, dobro sam ga uzimio medjutim ipak je varoa odradila svoje i tako je to drustvo nestalo. Zbog jako lose godine u mom kraju misljenja sam da je ovo drustvo napustilo svoje prirodno staniste i krenulo u potragu za hranom, medjutim ipak nije uspjelo prezivjeti a krivac je varoa siguran sam u to.
Ono sto sam zakljucio iz ovog mog slucaja a podudara se sa pricama mnogih kolega pcelara koji su imali gubitke i gdje su im isto tako kosnice ostale prazne da je ipak varoa ove godine u najvecem broju slucajeva glavni krivac za gubitke na mnogim pcelinjacima. Moguce da amitraz vise nije tako djelotvoran kao prije, jer ono sto cujem jos uvijek da je amitraz na nasim prostorima br.1 kada je tretman protiv varoe u pitanju.
Ostala drustva kod mene su na broju, nema gubitaka, smrtnost pcela je jako mala na svim drustvima, sto je siguran znak da su pcele zdrave i da ce bez problema izaci iz zime, ono sto se nazire kao problem a sto je kolega Goran gore napomenuo to je jacina zajednica, zajednice su ipak slabije u odnosu na prethodne godine, tako da cu ja vjerovatno a prateci vremensku prognozu i kolicinu legla u kosnicama krenuti sa dodatnim utopljavanjem zajednica i stimulativnom prihranom cak u februaru i to sirupom kada naravno vrijeme bude dozvolilo, ako bude polenske pase tada, a kod mene bi je trebalo biti u drugoj polovini februara tako je bilo zadnjih godina osim ako vrijeme ne pokvari te planove. Na taj nacin mislim da bi trebao sa vise od 70% pcelinjaka uci spreman u glavnu pasu za koju mnogi predvidjaju da bi ove godine mogla biti prilicno dobra.