Ja odgovorno mogu da tvrdim, da u DB košnicama pčele neće stradati od gladi dok god na ramovima na kojima je klube ima hrane. Izuzetak su jako slabe zajednice (klube malo veće od pesnice). Za dvadesetak godina pregledao sam preko 5 hiljada zajednica u toku zimovanja i izimljavanja i kad god sam našao uginulu zajednicu ona uglavnom nije imala ni trunke hrane u košnici. Osim toga apsolutno nikad nisam našao da je normalno društvo stradalo od gladi a da na ramovima, gde je klube, ima jedna jedina ćelila meda.
Najčešće u DB košnicama u sadašnje trenutku situacija je sledeća: Prva polovina medne kape na ramovima na kojima je klube (bliže letu) je pojedena. Druga polovina (dalje od leta je skoro netaknuta. To se lepo vidi po ostacima voštanih poklopčića na fioci ispod žičane podnjače. Kad ti sitni otpali poklopčići dosegnu do zadnjeg zida košnice, vreme je da se prekontroliše rezerva hrane i eventualno interveniše.
To je moje iskustvo kad su u pitanju DB košnice.
Što se tiče RV košnice, Vojova iskustva su pozitivna i nema razloga da ne verujem, narošito što je potpuno logično da pčele zimi vole da im je medna kapa iznad klubeta.
Pozdrav.