Prevideo sam to oko zahlađenja, a upravo se to danas i dogodilo i biće tako do ponedeljka, sunčano ali jako vetrovito. Znači manjak vode! A kad sam postavljao pitanje imao sam na umu Taranova, gde se kaže da su kolićine odnegovanog legla iste kod zajednica koje nisu nadražajno prihranjivane kao i kod onih koje su nadražajno prihranjivane malim porcijama razređenog mada ili šećernog sirupa (naravno uslov je med u gnezdu), ali se pčele aktiviraju nadražajnim prihranjivanjem, tj pojačava se izlet i unos cvetnog praha. Sada mi je jasno da si mislio na obezbeđivanje vode u košnici u danima kad je onemogućen izlet, a to se upravo postiže sirupom.
U pravu si za ono da kad je veliki unos nektara pčele počnu da ga vraćaju u ram koji sam stavio za prihranu iznad gnezda, a preko najlon folije, prvo su trošile otklopljeni med a kad se pojačao unos nektara, počele su da ga skladište u isti ram. Ali ja baš i nemam nekog drugog izbora jer sam poskidao sve hranilice i prepravljam ih, za vikend će biti gotove, sa tim sam zakasnio, a AŽ ramovi mi više ne trebaju jer više ne radim sa AŽ košnicama, pa hoću da ih korisno upotrebim, potrošiće se to ove godine, ako ne pre onda kad dođu rojevi.
Vezano za dve zadnje rečenice iz tvog prethodnog posta, mogu da se kladim da nam se mišljenja podudaraju ali nisam siguran da je dobra ideja otvaranje te teme.