Autor Tema: Кошница направљена од ОСБ-3 плоче  (Pročitano 26295 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Nikola Bukovac

  • Gost
Odg: Кошница направљена од ОСБ-3 плоче
« Odgovor #15 poslato: Maj 22, 2015, 12:20:01 »
Košnice koje sad nabaviš koristićeš dugo jer pčelarstvo nije naročito profitabilno, tako da ono kasnije kad nešto zarade otpada, i kako sad startuješ, kasnije će biti samo još gore jer će zarade biti malo, pa ćeš nastojati da srežeš troškove...I da ja ne živim od pčelarstva pa mogu da pametujem i puštam da se polako otplaćuje moje bavljenje pčelarstvom. Neko ko planira od toga da živi verovatno drugačije razmišlja...

За разлику од претходног, ова твоја изјава у вези профитабилности бављења пчеларством ми се уопште не свиђа. Да ли је циљ овакве изјаве одвратити почетнике од најпрофитабилније гране пољопривреде ? Ако јесте, то не могу дозволити.

За све који намеравају да се професионално баве пчеларством и од тога живе : Ако немате неколико стотина јутара земље већ јутро-два-три, онда га искористите на најбољи могући начин, а то је за пчелињак. Ништа вам у пољопривреди неће донети такав профит као бављење (селећим) пчеларством. Већ са 50 кошница односно друштава и превозним средством (идеално камион), моћи ћете само од тога живети. Када ваш пчелињак достигне број од 120-150 кошница (пчелињак иначе можете сваке године најмање 3 пута увећати), живећете као средња класа у западној Европи.

Предуслов за горе наведено је знање. Ако га немате, стекните га. Дели се за џабе. У идеалном случају пронаћи ћете ментора. Ако сад кренете интензивно да учите и купите 2-3 кошнице ради праксе, следеће године ћете бити способни да кренете са озбиљнијим бројем кошница.

Проблем су као и увек почетна улагања. Међутим, све што уложите на почетку сезоне, вратиће вам се у року од најкасније неколико месеци. То што се једном у 10 година деси да је сезона слабија па пчелари наредних 10 година о томе причају и као нешто кукају, не треба да вас брине. Таквим понашањем углавном покушавају да вас одврате од пчеларства. Селећи пчелари (поготово професионални) иначе углавном крију своје приносе меда и локације пашних терена као змија ноге.

Узгред, мед је најјефтинији производ који пчела даје. Где је продаја друштава и ројева, матица, прополиса, полена, воска итд. О пчелињем отрову и да не говорим.  Примера ради, један килограм пчелињег отрова се у Америци плаћа 70.000 долара.


Nikola Bukovac

  • Gost
Odg: Кошница направљена од ОСБ-3 плоче
« Odgovor #16 poslato: Maj 22, 2015, 13:46:00 »
Ајмо одмах још један сликовит пример пре него ме недобронамерни пчелари заспу критикама :

Селећи пчелар са 50 кошница ове године на багрему има најмање 40-50 кила меда по кошници. Ако нема бар толико, он је тотално промашио занимање или у априлу направио кардиналне грешке. То је дакле око 2 тоне сортног меда који ће на велико и без већих проблема продати по најмање 3 евра по кили, дакле око 6.000-7.000 евра. Тиме је у року од два месеца вратио сва улагања у ових 50 кошница (нова кошница са комплетним друштвом кошта 120 евра, 50х120=6.000 евра).

Узмимо да је исти тај пчелар претходно (непотребно) инвестирао и у нови контејнер за пчеле (1.500 до 2.000 евра) као и у превозно средство (рецимо адекватан камион за 2.000-3.000 евра). Ту додатну инвестицију од око 5.000 евра ће вратити већ ове године на пашама које следе, а пре свега на липи и сунцокрету. У међувремену ће имати и ливадског меда.

Ако има 50 кошница ове године ће без да ослаби друштва продати још бар 50 ројева по 40 евра.

Дакле, у року од неколико месеци повратио комплетну (поприличну) инвестицију и још приде зарадио.

У којој грани пољопривреде је ово овако бар теоретски изводљиво ?

Van mreže Никола Маодуш

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 616
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
Odg: Кошница направљена од ОСБ-3 плоче
« Odgovor #17 poslato: Maj 22, 2015, 14:12:34 »
Мислим да је тема отишла у аут.
Започете су приче без краја и конца, а тема се шири ван својих оквира.
На нека питања овде постављена, не знам да ли и постоје права научна истраживања која једино могу да буду релевантна. Све остало су нагађања.

Мислим да је колега Борис хтео да каже да је тешко продати производе по реалној цени (а не у бесцење како је то обичај код нас) и да због тога није лако остварити профит и повратити уложено. Поготово када су огромна улагања и првих пар година нема профита од тога због ширења пчелињака, лоше године... Не верујем да је икога одвраћао од бављења пчеларством. Да се дода још и лоша финансијска ситуација у земљи (већ задњих неколико деценија). Треба имати коме то све и продати...

Што се тиче ОСБ плоча,на свакоме је да одлучи за себе, да избалансира, негативне здравствене ефекте које она повлачи за собом, цену, квалитет, трајност...

ОСБ плоча је направљена од дрвног отпада улепљеног лепком који садржи формалдехид. Дрвена кошница само на спојевима има лепка који садржи формалдехид (ако је мајстор користио приликом израде). Разлика у количини је огромна. Додатно, дрво има већу чврстоћу од ОСБ плоча па самим тим и већу носивост (странице су чвршће). ОСБ плоча се увија под теретом и може доћи до осипања страница ако је плоча оштећена. Не знам како би се таква кошница понашала при селидби.

ОСБ плоча није намењена за употребу у спољашњој средини без неког прекривног материјала, без обзира што у називу има оно "водоотпорна". Њена основна намена је да затвара простор и да се након ње на објектима постављају заштитни панели (или кровни покривачи или завршни слојеви зидова). Водоотпорност је ту само да не дође до већих оштећења у фази изградње која може да се задеси у условима повишене влаге (кишном периоду).
Дужа употреба ОСБ плоче у мокрим условима доводи до њеног осипања. Поготово када је изложена напрезању, а рамови увек представљају терет на зидове кошница.

Мислим да ни финансијски није оправдано. Кошница јесте јефтинија, али има ту још неких ствари сем цене кошнице. Колико кошта да се таква кошница правилно заштити? Поготово када је у питању пластификација. Какав је утицај Сунчевог зрачења на лепак и компактност плоче ако је заштита провидна? Фарбање може донети проблеме јер је плоча јако порозна и неравне површине па се вода више задржава и може да прикрије нека оштећења на плочи која се могу јавити тек кад буде касно тј. када се кошница оштети, а пчеле не дај боже страдају.

И на крају да се таква кошница замени кошницом од дрвета кошта више него да се одмах купила кошница од дрвета.
Не постоји изрека узалудно "Нисам довољно богат да купујем јефтине ствари" (или у том контексту).

Опет кажем, беспотребно се води расправа. Колеге су лепо изнеле свој став, па сад свако нека ради према сопственом нахођењу. Може да послуша савете а и не мора.


Ја лично не бих користио ОСБ плоче за израду кошница.

Van mreže Milojko Vasic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 115
  • Lokacija pčelinjaka: Bajina Basta
Odg: Кошница направљена од ОСБ-3 плоче
« Odgovor #18 poslato: Maj 22, 2015, 16:08:16 »
Nikola, pisi jos malo, lepo te citati, a o praksi..vidi se da pojma nemas ;D

Nikola Bukovac

  • Gost
Odg: Кошница направљена од ОСБ-3 плоче
« Odgovor #19 poslato: Maj 22, 2015, 17:53:23 »
Nikola, pisi jos malo, lepo te citati, a o praksi..vidi se da pojma nemas ;D

Хоћу врло радо, само не знам на коју тему. Рекао бих да смо ОСБ плоче апсолвирали.

Да видим прво твоје мишљење на било коју тему па да и ја оценим колико ти то појма имаш.

Van mreže Milojko Vasic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 115
  • Lokacija pčelinjaka: Bajina Basta
Odg: Кошница направљена од ОСБ-3 плоче
« Odgovor #20 poslato: Maj 22, 2015, 19:58:44 »
Pisao si o profitabilnosti pcelarenja i sa tog aspekta ti kazem da POJMA NEMAS

A ako mislis o pcelarenju i profitabilnosti ovako kako pises lati se ti neceg drugog jer ces vrlo brzo ovde doziveti razocarenje

Nikola Bukovac

  • Gost
Odg: Кошница направљена од ОСБ-3 плоче
« Odgovor #21 poslato: Maj 22, 2015, 20:27:14 »
Pisao si o profitabilnosti pcelarenja i sa tog aspekta ti kazem da POJMA NEMAS

A ako mislis o pcelarenju i profitabilnosti ovako kako pises lati se ti neceg drugog jer ces vrlo brzo ovde doziveti razocarenje

Па ајде да чујем тај твој ПОЈАМ о профитабилности пчеларења.

Шта је ово, једна-две празне и заједљиве полуреченице па бежанија. Јел то тај твој ПОЈАМ ? Шта ти то знаш о профитабилности пчеларења што ја не знам ?

Да ниси можда једноставно само лош и исподпросечан пчелар који није у стању да препозна ни цвет багрема па кад чујеш да неко у добрим годинама изврца два-три ЛР наставка меда, теби то одмах јерес ?

Van mreže Boris Salaj

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 721
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: Кошница направљена од ОСБ-3 плоче
« Odgovor #22 poslato: Maj 22, 2015, 20:28:21 »
@ Milojko


ne zameri, al na takav ton nismo navikli na ovom forumu...Inače, nema smisla da u diskusiji nekoga vređaš, to ne vodi nikuda...Iznesi, brate svoja iskustva i znanja a ne troši dva posta da nekom trljaš nos...Mi ostali smo izneli ono što smo smatrali relevantnim za temu, a tvoje argumente nismo pročitali...




@ Nikola


digitron je jako zajeban kad počne ono n košnica  puta n kila meda puta 3,4,5 €...Jako se varaš ako misliš da se sa godinom dve pčelarskog staža može preći u profesionalce...Zbog grešaka i nedostatka prakse izostaće planirani prinos, ostaneš zbog pčela jer si oterao negde a iza brda neko nešto prskao...oteraš na suncokret a on ne medi, dok nađeš drugu lokaciju ode prinos...Govorim ti ovo ne sa namerom da te odvratim od pčelarstva već da ti probam proširiti vidike....Lično sam u pčelarstvo od pre dve godine do sada investirao 2000 eura više- manje i trenuno imam 10 proizvodnih društava,i 3 ovogodišnja roja. Do sada sam ukupno izvrcao 203 kilograma meda, ne računajući ovogodišnji bagrem, znači od nabavljanja košnica do danas. Imam sakupljeno nešto propolisa a ostale proizvode za sada ne sakupljam. Mogao sam kupiti jeftinije košnice i imati na račun toga koje društvo više. Pored ovoga radim i na pčelinjaku od 35 košnica kojeg drži moja majka i tu su prihodi nešto veći, ali ne značajno jer ona pčelari stacionarno (ovo je samo da vidiš da sam imao nekog predznanja). Selim pčele u lokalu kako bi imale što povoljnije uslove, a ja što manje troškove jer zbog malog broja košnica ne isplati mi se seliti na velike udaljenosti...Unesi u digitron troškove veterinara, goriva, guma, kvarova kamiona(kamion kupljen za 2-3 k€ se obavezno kvari), izvlačenje zaglavljenog kamiona iz blata, nabavku repromaterijala (vosak, žica,ramovi, farba) i ostalog pribora (topionik, vrcaljka, otklapač,) pa na to oduzmi nekoliko desetina kila meda za plaćanje mesta za postavljanje košnica/kontejnera/kamiona,za mito i korupciju nadležnih organa kad te uhvate u prekršaju...Ima još more troškova koje ne znam ali će ti se sigurno pojaviti tipa certifikacija prostorija za pakovanje meda i slično...Otrov lepo zvuči, ali pitaj nekoga da mu prodaš otrov...Oni koji ga prodaju( a mislim da u Srbiji to rade 1 ili 2 čoveka) te sigurno neće uputiti jer će oni izgubiti tržište, a da ga prodaš u Ameriku...ako to isposluješ, skidam kapu (čisto informativno sa 50 košnica godišnje teoretski možeš prikupiti oko 0,5 kg godišnje)


Ulaganja su znatna, i za sve to vreme ti i porodica morate od nečega da živite, tako da malo smanjiš taj račun i produžiš vreme povrata investicije bar na 3 godine (što je opet savim solidan povrat)... Od mase pčelara koje poznajem možda 2-3 žive životom srednje klase u evropi, i to ne od isključivo pčelarstva, eventualno 3.4.generacija pčelara u porodici....


@ Saša živić


na tvoje lično ubeđenje ostajem bez teksta...A to što ne jedeš višnje iz svog voćnjaka govori da ti je važniji novac i zarada od kvaliteta proizvoda...Samim tim izrađuj košnice od OSB-a i kukaj kako je sve zatrovano, ja ne marim, to je tvoj izbor. Moj je da se sve što se uraditi da da bi proizvod bio ispravniji, treba uraditi, bilo u pčelarstvu, bilo u kojij drugoj grani poljoprivrede..

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Кошница направљена од ОСБ-3 плоче
« Odgovor #23 poslato: Maj 22, 2015, 21:12:20 »
Молио бих искусне пчеларе за савет и сугестије у вези израде кошница од тзв. влагоотпорних ОСБ-3 плоча дебљине 18мм.
 

Pogrešno si kolega otvorio temu. Trebala je to da bude tema u kojoj ti daješ sugestije i savete, jer se tako razvija tvoja diskusija.

Posle dobronamernih sugestija si napisao sledeće (u oba slučaja je važno je ono plavo naglašeno).

То што се једном у 10 година деси да је сезона слабија па пчелари наредних 10 година о томе причају и као нешто кукају, не треба да вас брине. Таквим понашањем углавном покушавају да вас одврате од пчеларства. Селећи пчелари (поготово професионални) иначе углавном крију своје приносе меда и локације пашних терена као змија ноге.
 



Koliko je Milojko primereno ili neprimereno reagovao na proizvoljnosti kolege, baš i nisam siguran. Kolega Nikola Bukovac je ‘ladno saopštio da pčelari žele da uklone konkurenciju. To je naročito smisleno i korektno. Ko je koliko dobronameran je očigledno. Ako ti tako odgovara možeš me smatrati “nedobronamernim”.


Čak je priličan broj mlađih kolega razočaran pčelarstvom a puno iskusnih pčelara (koji su inače imali i uspona i padova u pčelarstvu), sokoli ih i hrabri da istraju. Očigledan primer destimulativne poruke da odvrati kolegu od pčelarenja:


Druže, ne razumem zašto toliko gorčine. Pčelarstvo je poljoprivreda. Zamisli kako je ljudima koji su orali, pripremali zemljište, posejali i udari grad. Ili poplavi sve.

Ima bagrema na drugim mestima. Preseli košnice.

Imao sam slično stanje 1999 i šta se može teraš dalje. Samo što ja tada nisam mogao ni da preselim negde. Tada je grad pobio i zubaču i korove i travu, a ne samo bagrem. Takođe u jednom uskom pojasu. I opet se dobro prošlo.

Profitabilnost je baš onakva kakvom je Nikola vidi: med i mleko. Svi pčelari se obogatili bez muke. Ne ide ti baš tako lako. Možda treba zameniti baterije u “digitronu”…izgleda da je do baterija :).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže sasa zivic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 125
  • Pol: Muškarac
  • 338 Nmv
  • Lokacija pčelinjaka: zaječar 43°51′24.73N 22°21′23.27E
Odg: Кошница направљена од ОСБ-3 плоче
« Odgovor #24 poslato: Maj 22, 2015, 21:56:18 »
E pa Borise dokle god otkupljivači ne budu gledali bilo koji drugi parametar osim prisustva crva u višnji i to kako kod mene tako i kod ostalih proizvođača biće to tako. Ako misliš da mogu da pojedem ili na drugi način iskoristim višnje ti mi javi. Sve te višnje završavaju na tržištu EU i to je ono što me čudi. Šta rade sa tim i takvim višnjama.
I na kraju...pričati o inox žici a ne pitati se o "svakodnevnijim" stvarima je po mom mišljenju "Videla žaba da se konji kuju pa i ona digla nogu"...ali to je moje mišljenje. Kao što reče svako radi kako misli da treba ili sl.
Pozz.
Bolje živeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bijedi

Van mreže Milojko Vasic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 115
  • Lokacija pčelinjaka: Bajina Basta
Odg: Кошница направљена од ОСБ-3 плоче
« Odgovor #25 poslato: Maj 22, 2015, 22:17:29 »
Borise, zasto da zamerim? Stvari se nazivaju onakvim imenom kakve jesu.
Po meni uvreda je ovo


Селећи пчелар са 50 кошница ове године на багрему има најмање 40-50 кила меда по кошници. Ако нема бар толико, он је тотално промашио занимање или у априлу направио кардиналне грешке.



Ova godina je jedna sasvim prosecna, nikako izuzetna. Izuzmite mene, "kolega" me vec okvalifikovao


Да ниси можда једноставно само лош и исподпросечан пчелар који није у стању да препозна ни цвет багрема па кад чујеш да неко у добрим годинама изврца два-три ЛР наставка меда, теби то одмах јерес ?

ima ovde dosta velikih pcelara pa neka kazu koliko ih je imalo prinose najmanje 40 - 50 kg ali po kosnici a ne na jednoj kosnici kako mnogi vole da pisu ;D  da ne pominjem obavezan roj iz svake kosnice


I ja se slazem da je do baterija

Van mreže Boris Salaj

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 721
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: Кошница направљена од ОСБ-3 плоче
« Odgovor #26 poslato: Maj 22, 2015, 22:52:37 »
E pa Borise dokle god otkupljivači ne budu gledali bilo koji drugi parametar osim prisustva crva u višnji i to kako kod mene tako i kod ostalih proizvođača biće to tako. Ako misliš da mogu da pojedem ili na drugi način iskoristim višnje ti mi javi. Sve te višnje završavaju na tržištu EU i to je ono što me čudi. Šta rade sa tim i takvim višnjama.
I na kraju...pričati o inox žici a ne pitati se o "svakodnevnijim" stvarima je po mom mišljenju "Videla žaba da se konji kuju pa i ona digla nogu"...ali to je moje mišljenje. Kao što reče svako radi kako misli da treba ili sl.
Pozz.
Slučajno imam veze sa višnjama, nekih 180ha...ovi rade sve po standardu jer da nije tako posle ovoga http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:441839-Nova-Crvenka-Visnje-obrane-po-cenu-zivota  neko bi nagrabusio.Međutim nije do prskanja no do rakije i belog luka i slanine kombinovane sa tabletama za pritisak na +40, a zarada berača je od kile.....Ovaj ne predaje otkupljivačima nego šalje direkt za Francusku, pa opet strogo pazi šta kad i koliko prska, i trudi se da mu proizvod bude strogo kontrolisan i kvalitetan prema važećim standardima...

Kod svakodnevnijih stvari ja sam kupac i mogu samo da biram šta ću kupiti za svoj novac ( i mogu ti reći da pažljivo biram od koga i šta kupujem), ali kod meda ja sam proizvođač tako da su to različite strane.




@ Milojko


nije isto kad nekome kažeš da je napravio kardinalnu grešku ili da je promašio zanimanje i kad kažeš direktno "pojma nemaš", pri tome još i vičeš (pišeš velikim slovima)....

Van mreže Драган Нешковић

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1406
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
Odg: Кошница направљена од ОСБ-3 плоче
« Odgovor #27 poslato: Maj 22, 2015, 23:36:37 »
Добро вече колеге  :) ,
Прво бих изнео једно своје запажање, везано за наш форум. Мишљења сам да би било сасвим на месту, да се уведе правило постављања личне слике, као обавеза при приступању форуму. Такође би било добро по мени, да се врати пређашња поставка форума која се односила на године сваког од нас. Некако ми је скроз без везе када нема личне слике у профилу, и када немам бар основну представу са ким то делим и размењујем мишљење. Форум је заснован на слободној вољи и то је са сваку похвалу, али мислим да су лична слика и године, нешто што се подразумева као одраз личне културе и поштовања осталих колега и чланова. Сматрам да би чланови форума сами требали да поставе та два податка, без обзира што правила форума дају слободу избора. Молио бих колеге и колегинице да поставе своје слике у свој профил, једноставно тако исказујемо поштовање једни према другима. То је моје мишљење, па не замерите.

Сложио бих се са Борисом. Колега Васићу, заиста има и другачијих начина да причамо један са другим, иако се око нечега не слажемо.

Колега Никола,
Као што рекох на почетку поруке, јако ми је тешко да водим икакву преписку са неким о коме немам ни најосновније податке, али бих ти ипак рекао пар речи.
Прво, отворио си тему о изради кошница од ОСБ плоча. Кућни ред налаже да се држимо теме, тиме помажемо да форум буде прегледан. Теме треба отварати и одржавати да буду смислене и прегледне, јер ће и неко после нас то да чита и да користи наша искуства.
Што се тог питања тиче, мишљења сам да кошнице треба правити од уобичајене даске. Знам доста колега који праве кошнице од осб плоча, углавном су то полошке и служе их добро. Што се тиче разних материја које се садрже у осб плочама, колеге су ти већ дале довољно података на основу којих можеш да стекнеш мало ширу слику.
Данас се свако може врло лако информисати о свему па и о саставу тих осб плоча. Сматрам да свако треба да одлучи од чега ће правити своје кошнице, на основу оних података који су њему битни, па ко како реши, нека му је са срећом. Немој мислити да многи пре тебе нису слично или исто размишљали, погледај мало по форумима и све ће ти бити јасно.

Што се тиче твог писања којим си омашио своју рођену тему  ;) , па није то баш тако у животу. Да ли ти пчелариш, колико дуго, са колико кошница? Није добро када уопштаваш и генерализујеш било шта. Посебно би требао да поведеш рачуна, када се обраћаш колегама, да то радиш са дужном пажњом и поштовањем, ма колико се не слагао са њим и његовим мишљењем. Немој олако судити људима јер је то одличан начин да пропаднеш у сваком послу који радиш, па и у пчеларству. Веровао ти или не, знам пар врхунских пчелара који нису имали значајније приносе на овом багрему. Једноставно багрем на том терену није медио. Твоје речи "Ако нема бар толико ...", па у најмању руку немају везе са везом. Тако се не обраћа колегама пчеларима све да си и у праву, а ниси и дебело грешиш.

Што се тиче твоје остале математике, па како да ти кажем, пчеларство је математичка формула са много непознатих. То је мало (много ;) ) сложенији посао од тога како си ти поставио своје излагање. Пчеларство је свакако исплатива делатност али као што сам ти већ рекао, много тога треба узети у обзир. На пример, није проблем када буде добра паша, па кошнице донесу ово твоје "бар толико", проблем је када тога нема. Где је онда твоја математика, имаш ли решење за ту ситуацију? Ако имаш решење за време, када је паша лоша и никаква онда се бави пчеларством, а ако немаш, па онда ти је мој савет, да се манеш пчеларства.

Иначе то је правило за сваки посао, а не само за пчеларство. Прави анализе према најлошијим ситуацијама и могућностима, па ако посао може у тим условима да опстане, бави се тим послом, ако ниси у могућности да одржиш посао у лоше време, немој га ни радити јер ћеш имати велики проблем. Лако ћеш радити када је добро и одлично време.

Поздрав свима и МЕДНО :) 8) 

Nikola Bukovac

  • Gost
Odg: Кошница направљена од ОСБ-3 плоче
« Odgovor #28 poslato: Maj 22, 2015, 23:38:38 »
@ Борис

Да, у мом промотивном примеру нисам улазио у све могуће и немогуће евентуалности и пратеће издатке. Мој пример жели да промовише пчеларство док твоје врло песимистичко набрајање свих могућих пчеларских апокалипси то не жели. Свесно или несвесно.

Ја верујем да си ти компетентан пчелар са одређеним искуством међутим ниси комерцијални пчелар који сели и не живиш од пчеларства. Број кошница који помињеш је недовољан да од тога можеш живети. 30 кошница на стационару који ти не припадају (па све и да ти припадају) и 10 у повременим селидбама једноставно не доноси довољан профит да би од тога могао живети. Па макар и продавао "на кућном прагу" или пијаци теглу меда за 1000 динара. Дакле, код тебе се пчеларство своди на лепу додатну зараду.

Знање, адекватно место за пчелињак, 50 кошница, контејнер и камион ће ти у војвођанским условима осигурати профит довољан за живот. То значи минимално једну (надпросечну) месечну плату. Са више од 100 кошница, опремом и адекватним превозним средством а опет у овим нашим условима сасвим је извесно да ћеш од пчеларства добро живети уколико му се у потпуности посветиш. То узимајући у обзир све трошкове и непријатне евентуалности које спомињеш (превише их је и разноврсних да би сад о сваком појединачно водили посебну дебату).

Зашто онда у Србији заправо и нема пуно пчелара (ваљда око 10.000 регистрованих, већина вероватно викендаша) ? Пре свега зато јер ниједан почетник нема 10.000 евра да купи све горе наведене минималне услове за комерцијално пчеларство. Па онда купи 10-так кошница од којих наравно не може да оствари ни иоле вредан профит па макар и да их сели (јер су трошкови превелики за такав мали број кошница) на неколико паша. Последица је одустајање, јер је једноставно приморан да тражи посао или оде из земље трбухом за крухом.

А да не говорим о разноразним опречним и често сумњивим саветима разноразних којекаквих пчелара који једног таквог (са 10 кошница ионако на пропаст осуђеног) почетника још само дотуку. Рецимо твоје набрајање апокалиптичних догађаја које могу - али не морају - да пчеларима умање профит.

Нема тог пчелара са више од 100 кошница који је одустао од пчеларства.


@ Драган

Ако на овом форуму нечија мишљења и искуства са интересовањем читам, онда су то свакако твоја. То се дакако не односи на твој задњи пост.

Сигурно да има изузетака али се код нас генерално па тако и у пчеларству не трпи конкуренција а она будућа покушава да сузбије. И то на разноразне начине, рецимо тако што се профит и генерално добра перспектива пчеларства (на форумима и иначе) покушава прикрити и релативирати те на тај начин почетнике (будућу директну конкуренцију) у старту декласирати.

Рецимо, када почетнику саветујете да почне са 2-3 или 5 кошница, ви (свесно или несвесно) имате за циљ да га у најмању руку у следећих неколико година као конкуренцију отпишете. Јер јасно је да ако почне са тако малим бројем кошница или ће ускоро одустати или ће му требати неколико година и велика истрајност и упорност да дође у позицију да вам конкурише.

Зато ја кажем истину : Ове године скупљајте знање, тражите ментора и зезајте се са 2-3 кошнице ради праксе а следеће или крените са 50 и то у пуној опреми (опрема, камион, контејнер) или наставите као хоби или викенд-варијанта. Е сад како ће неко доћи до новца за једну такву инвестицију то не знам. Да ли постоји могућност да претрпе (финансијске) губитке ? Па наравно : Од ничег не долази ништа. Ризик је свуда око вас а поготово у предузетништву.

Па зар мислите да онај што улаже 10.000 евра у бутик или кафић или неки други приватни бизнис не ризикује ? Може све да изгуби у року од неколико месеци а може и да покрене посао и од њега живи. А може за те паре и да купи државни посао па да се приде зеза са 10-так кошница и још неко време сања о томе да ће се некад професионално бавити пчеларством и бити свој газда.

Nikola Bukovac

  • Gost
Odg: Кошница направљена од ОСБ-3 плоче
« Odgovor #29 poslato: Maj 22, 2015, 23:47:33 »
@ Драган Нешковић

Тема се нажалост отела контроли. Није ми била намера да дискутујем о профитабилности бављења пчеларством тим пре што поводом тога већ имам чврсто изграђено мишљење али ето, дешава се.