Autor Tema: Suncokret 2012  (Pročitano 11862 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Suncokret 2012
« Odgovor #15 poslato: Avgust 16, 2012, 00:03:20 »
Suncokret je ove godine medio više nego dobro. I društva koja sam selio bila su vrlo jaka. Pola pčelinjaka su bila dvomatična društva, koja su sjajno obavila svoj posao (kažem bila su, jer za sada tek vršim pregled tih društava i neka to više nisu).

Na slikama se vidi samo nekoliko slučajnih uzoraka, koji pokazuju kako je medilo i kako su društva „spakovala“ med. Puno ramova je bruto težine preko 3 kg. Podizanje LR nastavaka je bilo problematično za jednog, pa smo nastavke prenosili „ekipno“.I polumedišta su bila jako teška, a da ne govorimo o LR nastavcima.

Jedan od ramova koji sam vešeras izmerio je težak nešto malo preko 3,8 kg. Prosečno popunjen LR nastavak se može videti na fotografijama. Samo središnji ram je 2,8 kg i njega je jedino bilo moguće izvaditi iz nastavka a da ne curi med na sve strane. Na fotografijama se vidi koliko su ostali ramovi „deblji“ od tog središnjeg (tanjeg) rama. I vidi se da je med zatvoren od satonoše do donje letvice.

Bežalicom se ovoh dana lako obavlja posao. Pčele uglavnom sve odu u svoj prostor i ostane samo poneka najmlađa (koju „uredno“ SMAJLIi sa pažnjom vraćamo u košnicu).

Društva su ostala zadovoljavajuće snažna.

Priveo sam završetku jednu uspešnu (i medonosnu) godinu. Što se mene tiče, mogu zaključiti ovu temu sa par fotografija koje su „u skladu“ sa tekstom ove poruke.

Uz malo sreće biće i meda. Sretno i medno svim kolegama.
Nadam se da je svima bilo uspešno medobranje (kako sam na početku teme poželeo svim kolegama) i želim vam uspešno zazimljavanje. Do sledećeg suncokreta  :D :D :D...



PS
O proseku izvrcanog meda po društvu ne mogu ništa određeno reći, jer mi po raznim tumačenjima nikako ne može biti jasno kako se izračunava. Neko po društvima koja su prezimila, neko „po krovu“...a ne bih da računam po krovu, jer imam puno oplodnjaka i oborili bi mi prosek. Jako... 8).
« Poslednja izmena: Avgust 16, 2012, 00:12:47 od strane Dragan Šošić »
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).