Košnice Voja

Alati i oprema za pčelarenje => Košnice => LR (Langstroth-Roth) => Temu započeo: Bojan Šušnjar Jun 05, 2015, 13:32:46

Naslov: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Bojan Šušnjar Jun 05, 2015, 13:32:46
Već neko vrijeme čitam forum pa evo i mog prvog problema...
Nedavno sam naselio dvije pa nešto kasnije još jednu LR košnicu prirodnim uhvaćenim rojevima od pčelara iz komšiluka.
Spremam se da napravim nekoliko EV ali on pčelari sa LR pa otud i ja ali o tom po tom...

Dvije košnice nemaju leglo a po okvirima ima dosta započetih matičnjaka. Evidentno je po meni da tu nema matica. Društva rade i sakupljaju nektar i polen ali nema legla.
Pošto ja nemam sposobnih društava za neke kombinacije sem ova tri početna roja pitam za savjet kako da spasim ova društva od propasti?
Da li da donesem od komšije po jedan ram sa otvorenim leglom i da pustim da same izvedu maticu ili nešto drugo?

Hvala za svaku pomoć unaprijed.

Pozdrav za sve na forumu od neukog prelaraskog pripravnika. :)
Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Mario Pudrlja Jun 05, 2015, 15:52:07
Evo odgovor od isto neukog pčelara.
Mislim da ti je najbolje kupiti maticu i pomoću kaveza je dodati zajednici. Na taj način ćeš najbrže doći do legla.
Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Никола Маодуш Jun 05, 2015, 22:09:48
Ако ти куповина матице није опција онда донеси од комшије рам легла, а најбоље ако има рам са матичњацима, а вероватно их има.
Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Dragan Šošić Jun 05, 2015, 22:10:59
Ako ti je taj pčelar u susedstvu dobar prijatelj, bilo bi dobro da uzmeš mlado leglo i proveriš ima li matice u rojevima. Leglo možeš i da mu vratiš za par dana (kako se dogovorite).

S početka je teže procenjivati ima li matice, a kako se približava dan pronošenja matice, lakše je. Bilo bi šteta da kupiš matice i da ih pčele pobiju.

PS

Moguće je da svatri roja nemaju maticu, ali je malo verovatno i zato mislim da bi bilo dobro proveriti mladim leglom.

Gotovo istovremeno, ali mlađe snage brže delaju...i to dobro  :) Mali, sviđa mi se kako razmišljaš   :)
Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Никола Маодуш Jun 05, 2015, 22:17:42
Хвала Шоле. :)
Ипак ти, као и увек, даш бољи предлог или решење као прстом у пекмез... Нисам узео у обзир да матице још нису пронеле.
Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Dragan Šošić Jun 05, 2015, 22:42:23
Iako ti je poznato da ja ne upućujem one poruke pohvala – svaka čast, bravo majstore itd, ali ovog puta mogu primetiti da si puno napredovao u razumevanju pčelinjeg društva. Pretpostavljam da dobro čitaš i još bolje gledaš u košnicu. Samo napred!


PS

Drago mi je da više mladih pčelara (mladih po stažu ili godinama) već ima prilično znanja.
Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Bojan Šušnjar Jun 05, 2015, 22:54:26
Kupovina matica mi je komplikacija jer prvo nemam rezervisano a drugo nemam blizu mene nikoga ko ih uzgaja i prodaje. Kako su mi ovo prve tri košnice ideja o ramu sa leglom mi se činila pametnom jer druge alternative i nemam kako mi se čini.

Imao sam ja još nekih problemčića na početku mojeg početka pčelarenja.
Drugi dan bježanje roja iz prve košnice ali su se srećom uhvatile odmah na susjednu i tu su malo pokisle prije nego sam ih smjestio u treću. U onoj prvoj je sada najmlađi roj. Kako je bagrem već bio prošao kod mene, nisu baš imale mnogo šta da unesu a i bilo je dosta kišnih i prohladnih dana. Redovno ih prihranjujem sirupom a lipa bi trebala ubrzo pa će valjda nešto i da prikupe. Samo sve će biti uzaludno ako na vrijeme ne riješim ovu dilemu sa maticama.

To mi sada neda mira a ja sam radoznao i nestrpljiv pa stalno virkam kroz mrežu i gore i dolje kao da ću nešto pametno tako i vidjeti. :) Imam i fotografija koje bih podjelio sa vama ali su prevelike pa prvo moram da ih prilagodim tako da ću to kada stignem. Tek u nedjelju ću moći da se pozabavim sa košnicama pa ćemo vidjeti šta će da bude.

Imam ja u krvi pčelarskih gena jer mi je pradjed pčelario pa će valjda nešto i od mene da bude... ;)

P.S.
Jel zna neko šta je sa Vojom jer kako vidim nije već neko vrijeme aktivan na forumu?
Nadam se da su samo obaveze u pitanju...

Hvala vam na pomoći. Sretno i medno...

Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Dragan Šošić Jun 05, 2015, 23:03:45
Odlično, ako imaš pčelaskih gena i voliš pčele i tebe ćemo uskoro da hvalimo :) (ali malo kasnije :) :) )



Taj roj što je bežao, je verovatno neki drugak i bilo je malo „nesloge“ oko izbora matice. Zeto može doći do toga da pčele pobiju sve matice i vrate se na drvo jer ih privlači miris (ili samo mesto gde su ranije bile kao roj).

Ukoliko u međuvremenu bude nekog lošeg vremena sa padavinama, kada ih vratiš u košnicu ne izlaze, jer se več navikavaju na nju. Ali nemaš pozdan znak da li su bez matice. Zato je leglo dobar izbor. Neka odgaje same maticu i kasnije (kasno u jesen) spoj ako nema drugog izbora – jednostavnije rečeno: ako su slabi.


Naravno da bi najbolje bilo da nabaviš sparene matice.

PS

Za malo da zaboravim. Kažeš, pogledaš kroz mrežu...Roj mora imati poklopnu dasku (ili najlon da bi bilo jeftinije). U protivnom, može graditi saće od mreže zbega (ovo ne mora raditi odmah, ali će graditi kasnije, kada se pojavi leglo).

Ako koristiš najlon, a imaš krov sa pocinkovanim limom i tanjim materijalom (šper ploča), preko najlona stavi i neki karton ili lepenku, kako ga još nazivaju.

 Ako bude sreće da bude matica, slabiji roj teže održava povoljne uslove i svakako mu treba poklopna daska. Ranije sam na forumu SPOS-a pisao da roj treba "utopliti" i leti. To nije utopljavanje, nego pomoć u održavanju povoljnijih uslova u košnici - vlaznosti vazduha pre svega, jer je leti uglavnom tolo i vazduh suvlji.
Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Bojan Šušnjar Jun 06, 2015, 07:52:45
Nemojte da me hvalite jer kad god me hvale ja se pokvarim.  ;D
Šala nikad nije na odmet... ;)

Oprostite na sledecem pitanju meni neukome ali, radilice će same da dislociraju jaja iz ćelija dodatog rama u izgradjene matičnjake?

Nije me sram da pitam ono što neznam i ako će se neki od vas vjerovatno slatko nasmijati.  8)
Bolje je pitati nego raditi pogrešno.

Pošto nemam poklopne daske nego mreže preko hranilica sa zbjegom a krov je od jelove colarice sa štamparskim alu limom, da li da preko mreže onda stavim novinski papir ili? Nekako mi se čini da će da bude previše vruće u košnicama jer je hladovina "tanka".
Inače prvi posao kada sam uselio pčele im je bio da izgrade saće na mreži. To sam porušio i prestale su.

Pozdrav i hvala na strpljenju.

 
Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Dragan Šošić Jun 06, 2015, 21:35:50
Neće radilce preneti jaja iz ćelija u matičnjake, nego će početi da grade matičnjake na ćelijama legla (prisilni matičnjaci). Najbolje je pogledati prvog dana sa kojih larvi su započeti matičnjaci i one sa krupnijim larvama čačkalicom ili nekom tankom grančcom uništiti. To ne znači da neće ponovo započeti da grade još matičnjaka na leglu. Ostavljaja se par matičnjaka koji su započeti na najsitnijim larvicama.

Kako si napisao, pretpostavljam da imaš hranilicu koja prekriva pola površine nastavka. I u tom slučaju je dobro prekriti onaj deo sa mrežom najlonom, ali ne iznad mreže nego iznad satonoša. Pčele će moći da dođu do hranilice. To što su prestale da grade saće na mreži kada si ga sklonio ne znači da kasnije neće ponovo graditi.

Suština nije samo da napraviš izolaciju ispod poklopca nego da prostor iznad satonoša bude tako sređen da pčele ne grade saće. Bilo bi dobro da napišeš kakve su te hranilice ili postaviš sliku.

U košnicama može biti jako vruće ako se oboje tamnim bojama.
Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Bojan Šušnjar Jun 07, 2015, 23:27:42
Izvinjavam se što kasnim ali obaveze...

Dragane,

Da to me malo zbunilo jer sam pomislio šta kad prenesem ramove sa leglom, trebam li još nešto preduzeti. Sad je sve jasnije...

U prilogu je slika hranilice koja je jako slična mojoj s tim da moja ima odozgo pokretnu mrežicu na zasebnom okviru. Mrežica može da se skine i da se dođe do satonoše. Po meni zgodno za vizuelni pregled i za prihranu sirupom jer isti može da se sipa kroz mrežicu a kod postavljanja pogače samo se zadigne mrežica i pogača položi na satonoše. E sad skontao sam da je loša strana to što je prostor između satonoše i mrežice dovoljno dubok da pčele požele da ga popune saćem. Na to i ti potenciraš ako sam shvatio.

Ako sam shvatio tvoj prijedlog da stavim najlon je u stvari da prekrijem satonoše najlonom na onom dijelu koji nije prekriven posudom za sirup? Kao kada stavim pogaču za prihranu na satonoše?
Mora li baš najlon? Mislim nekako mi je to neprirodno.

Primjetio sam da za prvih vrućih dana pčele počinju mahanjem krila ispred leta da hlade košnicu. Po savjetu pčelara zadigao sam jednu stranu krova tako da se oslanja na hranilicu što otvara put ventilaciji kroz košnicu. Mahanja krilima više nema ali pitam se koliko je to dobro?
Potencira se koliko sam skontao da se košnica "utopli" a ja napravio promaju. Osim toga ostvara se mogućnost tihe grabeži kroz gornju mrežicu jer pčele iz vana mogu da se zavlače ispod krova.

Što se tiče kačenja slika, pomalo su previše rigorozna ograničenja ovdje na forumu. 200KB i nije nešto ako se želi zadržati kvalitet fotografija. Imam malo problema da smanjim fotografije sa 5MB na 200KB ali probaću...

Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Dragan Šošić Jun 07, 2015, 23:48:19
Ja nikada nisam ni pomišljao da koristim te poluzbegove. Mi koristimo zbeg sa mrežom preko cele površine nastavka (četiri letve, mreža i to je to - poklopna daska je vrlo poželjna i dobra stvar). Tu može da se stavi hranilica ili hranilice). Može i boca sa sirupom, ali ona za vina zapremine 0,7 l. Samo je malo za....no probušiti  :) :).

Ako nećeš najlon, stavi dasku. Mada i kada se stavlja pogača ona je u najlonu. Najlon sam naveo jer ne najjeftinje i najbrže rešenje.

Odizanje krovova ne smatram dobrim postupkom. I to ne radim, ne godinama, nego decenijama.

“Utopljavanje“ je u stvari izolacija koju pčelari uglavnom predlažu zimi. Ja smatram da je ispravnje suprotno: zimi nikako, a leti da. Logika to nameće.

Slika je jasna i pregledna, što se nerviraš...meni je jasno da takva poluhranilica (poluzbeg) nije dobra stvar :). Mnogo komplikovano i uglavnom nepraktično. To ti je sistem ruskog tenka T 34 (mislim na zbeg od one 4 letve). Nije nešto al' je bolji.

PS

Eto, sam si skontao da odizanje krova nije dobro jer se tu zavlače pčele i možeš imati grabež kad hoćeš (između ostalog).

Greška, nije ruski nego sovjetski tenk :)
Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Bojan Šušnjar Jun 08, 2015, 00:03:38
Kod mene je problem kao i kod svih pčelara početnika.
Kojem god pčelaru sa iskustvom da se obratiš on uvjek tvrdi suprotno od onog prethodnog. Svi se uglavnom slažu oko činjenice da je veoma poželjno imati iskusnog mentora da te uvede u tajne posla ali se isto tako svi kažu da se pčelari slažu samo oko jedne stvari, a to je da se košnici prilazi sa zadnje strane.  :D

Učim ja dosta na svojim greškama. Takav je život i tako sam navikao, ali polako doći će to na svoje. Moj mentor zadiže poklopce preko 40 godina i još uvjek uspješno pčelari. Ja se slažem sa tobom ali ne pada mi na pamet da njega ubjeđujem da nije u pravu i da radi pogrešno.  8)

Što se tiče najlona, pitam tek da znam. Istina sa pogačama i najlon ide u košnice ali je možda najbolje promjeniti hranilice ako nisu zadovoljavajuće. Nemam ja 50 košnica. Tek sam na 3 pa neće mnogo da me boli.  ;)

Mislio sam na slike mojih košnica jer sam slikao telefonom i velike su a kada ih smanjim očajan je kvalitet i bolje da ne kačim.
Ta slika hranilice je sa neta i već je bila tolika. :)
Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Dragan Šošić Jun 08, 2015, 00:20:57
Nije  ni to tačno, da se košnici prilazi sa zadnje strane. Društva koja mi zimuju udvojeno, ponekada moram raditi sa prednje strane.

Kada ti neko nešto kaže, uvek razmisli šta je logično. Obično se trudim da pišem kako treba a ne kako ja ponekada radim sve i svašta i kako namičem ponekada. Jednostavne stvari su najbolje. Npr. poklopna daska je vrlo važan deo košnice. Kada se pčele odsele negde daleko i naiđe oluja koja odnese krovove, ona štiti društvo i to onoliko koliko je poklopna daska dobro urađena. Zatim, pčele ne lepe mrežu propolisom kada se koristi poklopna daska...itd (ima tu još dobrih stvari o poklopnoj dasci).

Činjenica jeste da mnogi uspešno pčelare...i stalno nešto leče pčele. Od upale krajnika verovatno...Ne treba njega da ubeđuješ, ali ako znaš da je pčelinjem gnezdu potreban određena vlažnost i ostalo, čemu odizanje krova. Jednom sam kao komentar napisao da je: „Poseta pojilici merilo nektarske paše“. To je bio komentar na bezvezno pisanije "regonalnog stručnjaka". Mnogo se potresao, ali je nešto naučio. U tom smislu razmišljaj: kada ima paše, pčele rade i ne planduju u bradi i "nema vrućine". Dešavalo mi se da napravim roj i ostane malo leto (6 cm) tokom sledeće godine do kraja. I bude puna košnica. Kažem, razmišljaj o onome šta ti savetuju.

Što se tiče zbega, bolje je raditi jednostavno. i manje košta i lakše se koristi. To važi i za ostale delove košnica. Onaj ko nema pojma o pčelarenju se bavi dubokim podnjačama kao ključnim elementom koji omogućava lakše prezimljavanje. Sve sa ciljem da odere košnicu i ostavi 2 kile meda za zimu. Australijanci npr. prave podnjaču od dve štafle i zakuju nešto između i cepaj Katalinski. Jeftino i brzo rešenje. Umiranje u lepoti (zakidanje na hrani pčelama - duboka podnjača i ostalo) nije rešenje. Ko neće da snabde društvo hranom, neka gaji cveće. Tu se samo sipa voda  :) (mada i pčelama se sipa  ponekada mora sipati "slatka voda" u hranilicu... ko će ga znati šta je dobro  :) :) )


PS

Slika je dobra, samo te zezam...malo  :)

Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Bojan Šušnjar Jun 08, 2015, 00:57:01
Kad si već kod podnjača i tu imam problem jer sam uzeo od lokalnog "majstora" antivarozne podnjače sa mrežicom koja se izvlači ali se i pčele uspješno izvlače sa zadnje strane i nalazim ih između mrežice i poda koji se isto izvlači. A redovno koriste tu šupljinu i kao leto. :) Ne stižem ovih dana da to sredim ali imam u planu.

Inače što se tiče dubokih podnjača moram priznati da sam se "primio" na neke tekstove o dubokim podnjačama.

Sa druge strane moj mentor koristi isključivo standardne pune podnjače. Kaže probao antivarozne ali nisu mu se svidjele.

Sad odosmo malo u off ali nema veze.
Ja bih lično probao EV, RV i REV  i išao bih u tom pravcu ali ne gade mi se ni ostale košnice. Svako ima svoju priču i treba lično kod sebe da proba šta mu više odgovara.
Kada sam pitao mentora sa kojim košnicama da počnem on mi izričito kaže samo LR. To je standard itd...
Nisam ni imao mnogo izbora jer ovdje može da se nađe oprema uglavnom za LR a za ostale mora malo više da se potrudi.
Kako bilo ja spremam za sušenje kubik daske pa kad budem stigao pakujem nekoliko komada EV za proljeće ali biće pitanja i o tome... :)
Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Никола Маодуш Jun 08, 2015, 09:34:49
Бојане и ја сам имао проблем са замреженим подњачама.
Пошто је мајстор за подњачу користио отпадни материјал, дашчице на којима је мрежа била закуцана су у ћошковима имале рупе (фалило је једно 6 или 7 милиметара између дашчица) које је мајстор попунио силиконом. Пчеле су силикон крај жице прогризле за дан или два и стално сам их налазио испод мрежице мислећи да то туђице улазе однекуд. Тек кад сам скинуо ту подњачу видео сам у чему је проблем.
Свако добро.
Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Bojan Šušnjar Jun 08, 2015, 09:45:29
Nikola, svako se danas zove majstorom pa to ti je.
Kada sam sebi napraviš onda znaš šta si uradio a sve ostalo je upitno.
Problem je što nismo svi stolari i nemamo svi neophodne mašine mada se može dosta odraditi i sa primitivnim alatima uz više truda i muke naravno.
Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Bojan Šušnjar Jun 08, 2015, 10:15:50
Evo probaću ovako da dodam slike pa da vidim kako će da ispadne...


(http://imageshack.com/a/img538/4780/Vmlpyo.jpg)
Napuštanje košnice.



(http://imageshack.com/a/img673/4185/baKcca.jpg)
Divlje saće na mrežici hranilice.



(http://imageshack.com/a/img673/6603/KiT7yV.jpg)
(http://imageshack.com/a/img661/9950/7U95fL.jpg)
(http://imageshack.com/a/img540/6895/DyVrOk.jpg)
Matičnjaci.



(http://imageshack.com/a/img540/1113/c31S7Z.jpg)
(http://imageshack.com/a/img901/3796/ho6xda.jpg)
(http://imageshack.com/a/img673/482/PXa9OS.jpg)
Greška kod utapanja osnova. Saće se pokidalo i povezalo sa susjednim.


Nadam se da slike neće biti prevelike za učitavanje. Ako pravi problem recite pa ću još da smanjim rezoluciju.
Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Bojan Šušnjar Jun 09, 2015, 23:35:18
Danas sam napokon stigao izvršiti pregled košnica i sad je jasno da je uzbuna bila lažna.
Za ovih nekoliko dana matice su bile vrijedne i zalegle su dosta ćelija ali ako ja ne griješim ima mnogo trutovskog legla.
Matičnjaci su takođe zaleženi. Neki su već i potpuno zatvoreni. Da li je ovo sve normalno ili imam trutuše?

Evo zakačiću par fotografija pa molim kolege za komentar i savjet.

(http://imageshack.com/a/img661/7575/oJGfiR.jpg)
(http://imageshack.com/a/img538/3286/eeK49s.jpg)
(http://imageshack.com/a/img908/2135/x1wjz5.jpg)

Nemam iskustva jer su mi kako sam već spomenuo ovo prvi pčelarski koraci ali ćelije mi djeluju pomalo degenerične i nepravilne. Na trećoj slici se dobro vidi da su se neke ćelije proširile na račun susjednih. Sad vjerovatno ću da lupetam malo ali djeluje mi kao da su se ćelije raširile uslijed razvoja larvi koje su u njima mada su to vjerovatno pčele zapravo izgradile veće trutovske ćelije među radiličkim.

Evo i slika zatvorenih matičnjaka.

(http://imageshack.com/a/img540/6369/PZ479E.jpg)

Molim kolege da me savjetuju šta raditi i da li išta raditi da ne napravim neku glupost.

Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Milojko Vasic Jun 09, 2015, 23:49:29
Koliko vidim sa slika u ovom drustvu nema koja saka pcela. Istresi to i nemoj se sa tim zezati. Veca je steta nego korist. To su ti lazne matice i to u poodmakloj fazi.
Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: damir brzović Jun 09, 2015, 23:55:41
Od tog društva ništa biti neče, samo ti kvari sače.Sače sa leglom pretopi, a druge okvire razmeči po drugim košnicama.Pčele rastjeraj, a košnicu makni.Ako ima puno pčela u košnici pa se odlučiš za spašavanje,potrebno je sve izvaditi iz koš.,leglo pretopiti, ukoš. ubaciti pomočni nukleussa maticom u kavezu. Koš. mora biti bez pčela i leto zatvoreno. Kad ubaciš nukleus otvori leto toliko da može proči samo  1 pčela. Drugi dan pusti maticu iz kaveza preko šečernog tijesta u kavezu.Ako je društvo slabo ne isplati se spašavati jer riskiraš novu maticu.Na slici ti je najvjerojatnije leglo nastalo od lažnih matica, tj. pčela radilica kojima su nabubrili jajnici.
Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Bojan Šušnjar Jun 10, 2015, 00:55:43
Milojko,

Pčela ima toliko da zauzimaju približno oko 6 ulica i da šteta bude veća imam dva ovakva društva sa istim ili sličnim simptomima.

Damire,

Hvala na instrukcijama prije svega. Kako vidim ja sam u gabuli sa ovim jer sam tek na startu a već sam zapao u probleme. Pomoćnog nukleusa nemam jer imam tek tri novoformirane košnice od prirodnih rojeva od kojih su dvije u stanju kakvo se vidi na slikama a treće je slabije društvo za koje još neznam kakvo će biti. Ako se pokaže kroz koji dan da je to treće društvo sa ispravnom maticom ima li kakav način da se uradi pridruživanje ovih zajednica bez matica tom trećem slabijem društvu kako bi se formiralo bar jedno jače društvo a da se ne napravi ponovo veća šteta nego korist?

Uz iskustvo i znanje kako mi se čini sreća je treći bitan faktor u ovom zanimanju a mene baš i nije poslužila na samom početku, jer potrefiti da od dva roja ni jedan nema maticu mora imati veze sa srećom. Kako god bilo ja sam navikao da u životu ništa ne ide jednostavno pa tako izgleda mora i ovaj put.
Negdje sam pročitao da prelar nije zanimanje ni profesija nego dijagnoza.
Mene je taj virus već zahvatio tako da, idemo dalje...  ;)

Pozdrav i hvala...
Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Josip Kollert Jun 10, 2015, 05:30:49
Pozdrav Bojane, i svima na forumu
Tvoja priča zvuči kao i moja.
Kupio sam ove godine dva roja,i nakon 10 dana nema legla.Pčele grade unose nektar ali matica ništa.
Jedan pčelar mi da dva matičnjaka koji su stavljeni, matice se izlegle i sve ok.
Budući da je deda koji mi prodao rojeve rekao ako nebude nešto ok da će mi dati druge,odem do njega i on mi da roj koji je istresao iz svoje košnice,a u kojem je bila matica. Vidjeli nakon pretresanja u moju košnicu.
Nakon desetak dana isto nema legla,pčele rade ali matica ne. Budući da sam sad već imao otvorenog legla iz druge dvije,prebacio sam ram otvorenog gdje su povukle matičnjake i sad čekam da vidim rezultat.
Lijep pozdrav i sretno
Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Bojan Šušnjar Jun 10, 2015, 14:37:07
Zvao sam danas jednog pčelara iz okoline koji prodaje rojeve na ramovima pa ću da uzmem jedan roj i da probam da ove moje za početak jednu a poslije i drugu, istresem i pridružim tom roju. Izbjegavao sam kupovinu rojeva na ramovima iz straha da ne kupim i neku bolest pride ali se pokazalo da i ovako nisam mnogo bolje prošao.

Sretno svima...
Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Milojko Vasic Jun 10, 2015, 20:45:40
Milojko,

Pčela ima toliko da zauzimaju približno oko 6 ulica i da šteta bude veća imam dva ovakva društva sa istim ili sličnim simptomima.


Ako je tako mozes da primenis sistem gladovanja i nakon par dana da dodas neki roj sa maticom a mozda i samo maticu. Imaj u vidu da vec dugo nemas mlade pcele tako da sve u svemu ja bih to eliminisao
Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Bojan Šušnjar Jun 15, 2015, 09:42:14
Ne javljam se baš zadnjih dana jer sam u gužvi ali ukratko u fazi je prespajanje ona dva društva bez matice sa trećim slabijim koje izgleda ima maticu. Bilo mi žao da ih samo istresem na livadu pa kad je već propala stvar onda da spasim šta bilo. Prvo sam istresao jednu košnicu 30-40m dalje a na njeno mjesto prethodno podmetnuo novu praznu. Sutradan sam to pčela što se vratilo preko novina stavio na ono slabije društvo i spajanje je dobro prošlo. Juče sam i drugu stavio na novine pa ću da vidim šta će biti dalje. Okvire u kojima je bilo trutovsko leglo sam očistio od larvi i sada ću da ih stavim u prazan nastavak iznad društva po dva-tri da prenesu med dolje a onda da pretopim vosak i ubacim nove SO. Lipa kreće uskoro ovdje i nadam se da će bar ovo jedno društvo da se spremi za zimu kako treba. Znam da radim gotovo uzaludan posao ali bar će iz svega da se izvuče neka pouka.

Javljam dalje kakvi su rezultati.

Svima hvala na sugestijama, medno!
Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Bojan Šušnjar Jun 15, 2015, 22:58:00
Evo par svježih informacija. Posmatrao sam danas pčele i tu je sada velika gužva na letu. Odlaze i dolaze u velikom broju i užurbano rade i vidno unose mnogo polena. Oba pripojena društva su prihvaćena i sve izgleda uredno za sada. Otvarao sam i košnicu danas da pogledam leglo. Kako je jedino društvo sa maticom bilo slabo i zahvatalo je svega tri-četiri rama, pčele su počele izgradnju saća sa jednog kraja nastavka prema sredini pa je tako i matica počela da zaliježe ramove od zida nastavka prema sredini.
Legla ima otvorenog i zatvorenog za sada na tri rama sa obje strane. Malo mi je čudno da je matica zalegla i onaj krajnji okvir sa obje strane tako da sada imam leglo tik do zida nastavka.

Sada pčele užurbano grade saće i unose polen i nektar a i ja stimulišem sirupom pa očekujem da će se leglo brzo širiti.
Zanima me da li ima potrebe presložiti ramove sa leglom prema sredini nastavka ili pustiti pčelama da same vode igru?

Ramove koje sam očistio od trutovskog legla sam mlazom vode oprao od ostataka larvi i na njima ima dosta nektara i polena koje su pčele prethodno lagerovale.
Sad me zanima mogu li da dodam prazan nastavak iznad i da rasporedim recimo po tri rama kao prihranu pa kada to prenesu opet tri itd.? Da li je ovo ispravno?
Od tog saća svejedno nema ništa i mora da se istopi ali gledam kako da pčele iskoriste nektar bez mnogo prljanja.

Hvala i pozdrav...
Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Esad Jusić Jun 16, 2015, 23:36:08
Bojan:
Citat
Malo mi je čudno da je matica zalegla i onaj krajnji okvir sa obje strane tako da sada imam leglo tik do zida nastavka.

Kao prvo, fino si nadrljao, ali se i izvukao, a ta vrsta učenja najduže ostaje u sjećanju.

Izvadi jedan dobar ram sa medom i pergom i stavi ga umjesto tog krajnjeg rama s leglom pa će ti biti fin raspored: hrana pa leglo.

Veliš:
Citat
Sad me zanima mogu li da dodam prazan nastavak iznad i da rasporedim recimo po tri rama kao prihranu pa kada to prenesu opet tri itd.? Da li je ovo ispravno?

U 1 nastavak stavi ramove u kojima ima nektara i postavi ga na podnjaču pa na njega H.R. Pčele će to brzo prenijeti. Poslije 3-5 dana, izvadi taj nastavak i pretopi pokvareno saće.

Za 20-ak dana, ako htjedneš, moći ćeš razrojiti to društvo pa da zazimiš malo više društava jer pretpostavljam da to želiš.

Pozdrav, svako dobro!
Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Bojan Šušnjar Jun 17, 2015, 08:58:43
Esade hvala za komentar prijhe svega.

Nadrljao jesam i to mi je za nauk. Mogao sam da sve ovo istresem i rastjeram pa da kupim nove rojeve i što se kaže Jovo nanovo ali cijenim da se iz svakog eksperimenta izvuče pouka pa makar on i bio neuspješan.
Ubaciću jedan ram sa hranom na kraj kako si sugerisao pri sledećem pregledu za koji dan. Već sam ih ovih dana previše uznemiravao pa nebih da otvaram par narednih dana.

Citat
U 1 nastavak stavi ramove u kojima ima nektara i postavi ga na podnjaču pa na njega H.R. Pčele će to brzo prenijeti. Poslije 3-5 dana, izvadi taj nastavak i pretopi pokvareno saće.

Izvini Esade meni neukome ali pretpostavljam da si mislio na M.R. preko nastavka sa ramovima pa iznad M.R. plodište ili...?
To kao preventiva da se matica nebi spustila dolje na ove pokvarene okvire ako sam dobro shvatio?

Citat
Za 20-ak dana, ako htjedneš, moći ćeš razrojiti to društvo pa da zazimiš malo više društava jer pretpostavljam da to želiš.

Da u pravu si namjera mi je malo proširiti do zime ali tu sam u dilemi jer kako prethodno kolege rekoše nema tu već dugo mladih pčela a ove sam stare već dovoljno izmučio pa nebih baš odmah da slabim ovo društvo. Biće ovdje vjerovatno dosta gubitaka na brojnom stanju u narednom periodu jer će stara populacija radilica da izumire a nova tek treba da se izleže. Pratiću stanje društva pa ako procjenim da ima smisla razrojiti onda ću tako i učiniti.

Esade tebi i ostalim kolegama izvinjenje od mene zbog smaranja i gnjavaže sa trivijalnim stvarima. Nadam se da vas ne davim ono baš baš previše.   ;)

Svako dobro i medno svima...
Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Esad Jusić Jun 17, 2015, 19:01:56
Bojan:
Citat
Izvini Esade meni neukome ali pretpostavljam da si mislio na M.R. preko nastavka sa ramovima pa iznad M.R. plodište ili...?
To kao preventiva da se matica nebi spustila dolje na ove pokvarene okvire ako sam dobro shvatio?

Da, H.R. kao Hanemanova rešetka ili matična rešetka. Da, kao preventiva.

Veliš:
Citat
jer kako prethodno kolege rekoše nema tu već dugo mladih pčela a ove sam stare već dovoljno izmučio pa nebih baš odmah da slabim ovo društvo.

a ja velim: slažem se, no zato i jesam rekao poslije 20-ak dana, a ti znaš da od jajeta do odrasle pčele treba 21 dan. Tu si ti da ocijeniš kad je vrijeme za razrojavanje jer sezona lagano izmiče, a povodom ovoga:

Citat
tebi i ostalim kolegama izvinjenje od mene zbog smaranja i gnjavaže sa trivijalnim stvarima. Nadam se da vas ne davim ono baš baš previše.   

mogu samo reći: nema potrebe ni za kakvim izvinjenjima, nema tu gnjavaže ni davljenja, ali ti hoću, kao i mnogima, ponoviti: knjiga neka je stalno uz tebe (čitaj). Uostalom, pa, mi smo komšije, a to ipak nešto znači.

Pozdrav, svako dobro!
Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Bojan Šušnjar Jun 18, 2015, 13:36:41
Esade:

Sve smo se razumjeli i sve je primljeno k znanju. Treba neko vrijeme da se termini iz ove za mene nove oblasti pohvataju i zapamte ali ide to lagano naprijed.

I da, jasno mi je da je knjiga majka svega.
Danas se smatram više može naučiti slušajući tuđa iskustva i učeći na tuđim greškama (bolje nego na svojim :) ), nego li čitajući suvoparne knige ali, naravno te knjige su izvorište znanja i nemogu se zaobići.

Citat
Uostalom, pa, mi smo komšije, a to ipak nešto znači.

Kod mene u kraju kažu: "prvo pogledaj u komšiju pa u sunce..." :)
Na koncu priče svi smo mi ovdje komšije jer kako se vidi dobro se razumijemo, slažemo i pomažemo a to i jeste odraz dobrih komšijskih odnosa.

Sretno...
Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Esad Jusić Jun 18, 2015, 22:46:22
Bojan:
Citat
Kod mene u kraju kažu: "prvo pogledaj u komšiju pa u sunce..."

Znam mnogo izreka, ali za ovu krasnu nisam znao. Eto što znači druženje i razgovor.

Inače, dio vojnog roka bivše JNA služio sam u Banjaluci 1980. godine. Poslije rata bio sam u onoj velikoj zadrugi, gdje ima skoro sve za pčelarstvo, i u onoj maloj prodavnici na pijaci. I, zato, samo za tebe i društvo u ćošku koje svugdje hoće, samo kući neće (tako smo se mi nekad zezali u kafanama kad smo "trijezni" poručivali pjesme), ide pjesma:

https://www.youtube.com/watch?v=ZU8whKZqFS0

Pozdrav, svako dobro!
Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Bojan Šušnjar Jun 19, 2015, 00:06:27
Nije da je baš moj omiljeni melos ali je poruka shvaćena i prihvaćena na pravi način...  ;)

Sretno!
Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Bojan Šušnjar Jun 22, 2015, 09:44:20
Dopuna...

Da kažem da sam naizad zadovoljan kako izgleda moja 3u1 košnica. :)
Legla zatvorenog ima na 4 okvira i to ih je matica popunila od kraja do kraja sa obje strane. Preostali okviri su već zaleženi jajašcima tako da će i tu ubrzo biti sve puno.
Na jednom okviru sam primjetio matičnjak pa me zanima dal da ga ostavim ili...? Da li se sprema tiha smjena ili...?
Kako bilo vrijeme je za drugi nastavak kako bi se matici oslobodio prostor za širenje legla.

Da, umalo da zaboravim reći da sam naizad upoznao svoju prvu kraljicu. Kad sam je tražio nisam je mogao naći a kad je nisam tražio sama se ukazala. :)

(http://imageshack.com/a/img673/5947/IBEHBO.jpg)
Njeno kraljevsko visočanstvo...


(http://imageshack.com/a/img537/4285/pbKufM.jpg)
Zatvoreno leglo.

Poslednjih dana vremenski uslovi ne pogoduju razvoju društva jer su noći jako hladne, jutros svega 9 stepeni, a bilo je i padavina, ali ja redovno stimulišem sirupom 1:1 pa matica vrijedno radi.
Nadam se da će dalji razvoj vremenskih prilika omogućiti bolji unos i dobru pripremu za zimu. Lipa je procvala ali vrijeme ne pogoduje pčelama pa mi se čini da nije sirupa teško da bi tu bilo nekog legla. Ipak čim se sunce pojavi unose dosta polena mada ga i mnogo troše na leglo.
Molim kolege da me posavjetuju do kada nije kasno razrojavati a da se očekuje dobro zazimljavanje? Nešto me strah od kasnog razrojavanja. Koliko god želio proširiti toliko ne želim da mi zima napravi probleme jer ja nemam napunjenih okvira da im dam osim onoga što one same unesu do zime i prihrane šećernim sirupom i pogačama.

Pozdrav i sretno...
Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Esad Jusić Jun 23, 2015, 00:27:16
Bojan:
Citat
Molim kolege da me posavjetuju do kada nije kasno razrojavati a da se očekuje dobro zazimljavanje?

Već je to tu negdje, što prije - to bolje. Što kasnije razrojavaš, to više legla i pčela moraš dodavati kad formiraš nova društva. Nekakvo pravilo je: 3 rama legla i 2 rama hrane (naravno, sve sa pčelama) i još sa 1-2 rama omesti mlade pčele.

Citat
Na jednom okviru sam primjetio matičnjak pa me zanima dal da ga ostavim ili...? Da li se sprema tiha smjena ili...?

Je li samo 1 matičnjak i je li zaležen? Kako god, ti samo dodaj nastavak, prevjesi 2 rama legla i ti si svoje uradio. Kasnije samo pratiš šta se dešava, naravno - moraš računati i tome radove prilagođavati. Ako ti je stara matica ofarbana, izračunaj kad bi zajedno mogao naći majku i kćerku (ako bude tiha smjena). Probaj izračunati pa napiši da korigujemo ako bude potrebno.

Čestitam što si uspio naći maticu. Ma, nije to teško, samo mi sami sebe često opteretimo bespotrebno. Vjeruj u sebe, čitaj, radi i biće dobro, dobro ti i želim.

Pozdrav, svako dobro!
Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Bojan Šušnjar Jun 23, 2015, 22:23:55
Esade:

Ma muči me ovo vrijeme. Lipa fino miriše ali je hladno i vjetrovito a i oblaci se navlače svako malo pa je pitanje šta će da unesu. Ima još vremena biće do zime tihe paše ali ja ove svoje mučenice jedva spasih od propasti pa nebih da im ja dođem glave.

Matičnjak je samo jedan e sada nije bio zaležen a ni matica tada nije bila stigla sa zalijeganjem do tog predzadnjeg okvira. Danas sam dodao nastavak i prevješao leglo pri čemu sam onako u žurbi bacio pogled i na taj okvir sa matičnjakom i matica ga je već zalegla ali čini mi se da je matičnjak manji nego je bio što će reći kao da ga ruše. Nisam imao mnogo vremena pa ću narednih dana ponovo da provjerim. Matica nije obilježena jer nemam pribor za to ali naručio sam sve boje a i ostali pribor... ;)

Svako dobro...
Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Esad Jusić Jun 24, 2015, 00:38:22
Bojane, i nemoj im ti doći glave, ali nemoj ni ne uraditi ono što je potrebno.

Kažeš:
Citat
Danas sam dodao nastavak i prevješao leglo pri čemu sam onako u žurbi bacio pogled i na taj okvir sa matičnjakom i matica ga je već zalegla ali čini mi se da je matičnjak manji nego je bio što će reći kao da ga ruše.

Dobro. Problem je što ti stara matica nije obilježena. Neko i ne bilježi, nego potkraćuje krila.
Hajmo računati. Recimo da ti je tom matičnjaku danas starost dva dana. Pošto za maticu treba 16 dana, mlada bi se mogla izleći oko 07. 07., spariti i pronijeti oko 12. 07., a ja bih sve provjerio 17. 07. i tad reagovao po potrebi.

Ako je matičnjak uredan, a stara matica fino nosi, ja bih pomoću tog matičnjaka formirao novo društvo. Poslije 5-6 dana provjerio bih staro društvo da vidim kako nese stara matica i jesu li opet povukle matičnjake , i tu bi bila odgonetka.

Govrim šta bih ja uradio, ali ti moraš znati da sezona izmiče pa ti ostavi tako kako i jeste (ili već kao ti hoćeš). Ja znam da ti želiš zazimiti više društava i to je i prirodna i normalna želja, samo je treba kanalisati. Najbolje je da staro društvo ne čačkaš, a da , ako ikako možeš, kupiš neko društvance (razvijen roj) pa da na njemu čačkaš. No, imaj na umu računanje i to nikad ne propuštaj. Npr. da sad formiraš novo društvo sa sparenom maticom, prve mlade pčele dobio bi tek oko 15. 07., a da formiraš s matičnjakom, eto te skoro u avgustu, a on je skoro pa zazimljavanje. Zato, uvijek unaprijed računaj, a da bi znao računati - knjigu preda se i ne odustaj. Kad te i iz sna probude, moraš rafalno znati odgovoriti tačno na pitanja tipa:

1. Koliko pčela ima očiju, nogu...?
2. Koliko traje stadij od jajeta do odrasle jedinke: matice, pčele i truta?
3. Zašto vršimo zamjenu mjesta društvima?
4. Zašto vršimo razna spajanja zajednica?
5. Kad pčele poklapaju koje leglo?
6. Razlika između polena i perge?
7. Mliječ/mliječi?, itd, itd.

Ovo sam ti nabacao zbrda-zdola, a ti sam sebe propituj. Jer, nad otvorenom košnicom instinktivno reaguješ, a ne da staneš i pitaš se šta sad. Po meni, kvalitet pčelara je sposobnost snalaženja u svakoj mogućoj problematičnoj situaciji. Možda ti ova moja pisanija sada izgleda kao beskrajna hodžina teravija, ali ćeš s vremenom shvatiti da ima toga puno više, da je pčelarstvo fakultet fakulteta, a ja želim da postigneš maksimum i ne samo ti, nego svako ko se upusti u pčelarske vode. Nisu lahke te vode, nikako nisu, ali nisu ni nesavladive ako plivač trenira i ima bar trun tvrdoglavosti. Sretno!

Pozdrav, svako dobro!
Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Esad Jusić Jun 24, 2015, 00:44:11
Bojane, htjedoh ugasiti kompjuter, ali mi nešto naumpade.

Mislim da je iz Banjaluke i Tihomir Mačkić. Raspitaj se malo, protragaj. Ako mogneš, upoznaj ga i pozdravi ga.

Pozdrav, svako dobro!
Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Bojan Šušnjar Jun 24, 2015, 22:48:53
Esade ostadoh dužan da da se javim na tvoje pisanje. Raspored mi gust pa ne stignem. Hvala na potrošenom vremenu i uoženom trudu. Možda se nekada nekako i odužim ko zna. ;)

Danas sam na brzinu virnuo onaj okvir sa matičnjakom i izgleda da su se pčele predomislile. Manji je nego što je bio u to sam siguran što znači da ga ruše. Izgleda da je matica društvu odavala utisak slabosti zbog sporog zalijeganja u početku pa su spremale tihu smjenu. Rekao sam ranije da je leglo krenulo sa jednog kraja nastavka od samog zida a matičnjak je bio započet na suprotnoj strani nastavka na predzadnjem okviru. Kada je leglo počelo da se brzo širi i one su se izgleda predomislile u pogledu smjene ko bi ga znao.

Za Tihomira nisam čuo ali ako bude prilika biće pozdravljen...

Naslov: Odg: Prirodni rojevi ostali bez matice, ili nisu...?
Poruka od: Esad Jusić Jun 26, 2015, 00:51:20
Bojan:
Citat
Esade ostadoh dužan da da se javim na tvoje pisanje. Raspored mi gust pa ne stignem. Hvala na potrošenom vremenu i uoženom trudu. Možda se nekada nekako i odužim ko zna.

Što se mene lično tiče, nikada se ne trebaš osjećati nikakvim dužnikom. Ja sam ovdje svojom voljom, a ako mi hoćeš vjerovati, kad god nekome nešto odgovaram, činim to samo sa jednom jedinom željom: da uspije i da ga zaobiđu belaji koje sam ja prodeverao. Sretno!

Za Tihomira sam ti sugerisao jer vjerujem da je dobar čova, voli tragati u pčelarstvu, a jedno vrijeme smo se on, Brnda i ja baš lijepo družili i razgovarali, i ostali smo u dobrim odnosima.

Pozdrav, svako dobro!