Najezda osa je takva, da se skoro nema načina boriti se sa njima. Napadaju pčele na letu ili pri igri mladih pčela, kao čopor vukova. Na mestu gde obore pčelu, može se videti ponegde i deset do petnaest osa koje se bore oko plena.
Zamke za stršljenove ih skoro i ne zanimaju. Zamka slična zamci za stršljenove koju sam postavio pre oko dvadesetak dana nije dala nikakav rezultat (stavio sam drugačiji rastvor, jer u zamke za stršljenove i ne ulaze).
Osa hoće da uđe u prostoriju i na vrlo mali otvor i to čini daleko odlučnije od pčele. Da bih smanjio napad osa na pčelinjaku, dopustio sam im da ulaze u prostoriju u kojoj se vrca med. Posao oko meda je završen, ali ih miris meda jako privlači. Tu ih jednostavno pobijemo. Bolje je i tako, nego da ubijaju pčele.
Možda je negde i pisano o korišćenju zatvorenog prostora za privlačenje osa, ali nisam to video. Na osnovu ulaska osa u prostoriju sam u podrum, do samog ulaza postavio istu zamku u kojoj je bilo domaćeg sirupa od višnje (nema nikakvih hemikalija i konzervansa, jer imamo frižider u kojem se sok čuva). Dok je ta zamka bila napolju, ušlo je dve tri ose i prestale su da se približavaju zamci. Sirup je postao gušći, jer je tečnost isparavala. Dosuo sam malo običnog šećernog sirupa i malo jabukovog sirćeta. Za privlačenje osa se nisam puno trudio. Tu stoji jedna plastična kanta u koju ubacujem komade voska, ako ih nije moguće topiti u sunčanom topioniku ili imaju tragove meda (komade saća koji imaju i najmanje tragove meda ne topim u sunčanom topioniku, jer to privlači pčele).
Sada u flaši ima nekoliko stotina osa.
Po sistemu zamračenog prostora ću napraviti zamku od starog LR nastavka i u nju staviti bocu sa sličnim rastvorom. Prostor ne sme biti potpuno zamračen, jer će ose naći izlaz. Ako ima jakog svetla koje delimično pada na bocu, to ih privlači i one ne traže izlaz na boci, već lete prema svetlu, premore se i padaju u tečnost. Verovatno je bolje napraviti takvu zamku od neprozirne plastične kante ili nešto slično i u nju staviti bocu - zamku. Probaću da vidim kako funkcioniše.
U zamke za stršljenove uđe i nešto osa, ali ih zamke manje privlače, jer imaju šta da love na pčelinjaku – pčele, nažalost.
Do sada mi to nije palo na pamet, ali izgleda da je efikasnije postaviti zamke u neke šupe (ili slične prostorije) nego na pčelinjak. Bitno je odvući ose od pčelinjaka.