Autor Tema: ЗИМА 2016 / 2017 - понашање пчела и евентуални губитци  (Pročitano 44501 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Gorane, sa čega je medljika?



                      Морава је чудо. Крај обала су непроходни врбаци који личе на џунглу. Ту највише има врбе , тополе , киселог дрвета , бршљана али и свег осталог растиља . Нема чега нема. Има и пуно коровских биљака које због сталне влаге опстају и цветају и код најсушнијих година.


                      Ево пар слика пчелињака на Морави. 
                         

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje





               За викенд сам се стицајем околности сусрео и разговарао са већим бројем пчелара из Подунавског округа ( Николићем , председником удружења из Велике Плане , Зокијем Ранчићем , Кузмановићима , Симићем, Ранковићем и другима). Прогноза Зокија Ранчића из септембра месеца је нажалост почела да се обистињује. Наиме , Зоки је још половином септембра прогнозирао да ће ове зиме бити доста губитака. Том прилико он је тврдио да  ова 2016.година мора да остави последице на зимовање пчела јер осим лоше године постоје и многобројни пропусти пчелара који неће проћи без последица. Разлози које је том приликом наводио су следећи :
               -  претопла прошла зима која је за поседицу имала прерано покретање легла ,
               -  беспашна година посебно у време багрема за који су сви спремали јака друштва која су уместо уноса на багрему појела сама себе ,
               -  појава варое у количинама које су биле веће од просечних ,
               -  лоша оплодња матица што је морало оставити трага на њихов квалитет ,
               -  поприлично слабљење друштава на сунцокрету и
               -  неуобичајено велика појава медљике којом су пчеле затрпале кошнице у септембру месецу што је многе пчеларе довело у дилему да ли је изврцати или не.
 
              На ове природне услове на које се није могло утицати надовезале су се и грашке не малог броја пчелара :
               -  због одсуства багрема у жељи да колико толико спасу сезону селећи пчелари су пчеле шетали од немила до недрага јурећи пашу које мање више нигде није ни било ,
               -  из напред наведеног разлога закаснело а често и неадекватно третирање против варое ,
               -  појава медљике у августу и септембру и дилема да ли врцати или не је код многих довела до касног зимског прихрањивања пчела ,
               -  масовна појава грабежи у септембру при касном прихрањивању ,
               -  очигледно неквалитетно одгајене зимске пчеле због свих горе наведених како природних тако и људском грешком наведених разлога.


              Последице су већ почеле да се осећају. У мом непоседном окружењу из личног контакта сам већ писао да је једном колеги при појави масовне грабежи на целом пчелињаку страдало 26. од 42. друштва. Јуче ми се један од комшија који пчелари са ДБ кошницама пожалио да  му је страдало свих 5.друштава које има. Ради се о почетнику који тврди да су му кошнице биле пуне меда али да је он ипак по препоруци свог ментора већ у октобру ставио погаче наводно направљене од сунцокретовог меда те да му је то потровало пчеле . Наравно да   не верујем у ову причу и вероватно су разлози знатно другачији. Све у свему кошнице су му темељно очишћене.
              Пар искусних пчелара са преко стотинак кошница су ми потврдили да се грабеж појављивала и сада у новембру задњих десетак дана од када је отоплило. Једном је страдало шест овогодишњих слабије зазимљених ројева. О овој тврдњи , појаве грабежи у новембру бих волео да чујем мишљење и других колега.
              Већина колега који су ових дана радили оксалну киселину тврди да је опадање варое много веће него ранијих година што значи да ранији третмани нису били адекватни.


              Са оваквим сазнањима сам лично и сам јуче одрадио третман оксалном киселином. Након око сат времена сам код једног броја друштава проверио опадање варое и пребројао од нуле до десетак комада варое . Лично сам задовољан стањем мојих пчела у овом тренутку и за сада код мене нема губитака. Једана најслабија кошница ( јако касно је добила нову матицу због губитка старе ) ми је у овом тренутку проблематична али на проблеме са њом сам рачунао и оставио сам је само због матице коју сам набавио од Кузмановића и желео да је сачувам за пролеће. За даље видећемо.


П . С .


              Стање које сам описао се односи на терен око Велике Плане , размеђе Шумадије и Подунавља што не значи да на другим просторима стање није и другачије.

Van mreže Stankovic Miodrag

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 443
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
Temperatura nocu oko -10 dnevna 0-3 C drva nestaju ko pcele - nit greju nit ima pepela. Sva drustva na broju s tim sto mi 10-tak avgustovskih rojeva (e moj pcelaru...) ima problem sa hranom tu cu prerasporediti ramove iz drugih kosnica.

Inace prijatelj iz Grdelice sa kojim sam se cuo danas ima 6 ili 7 DB12. Radio je oksalnu i u dve nema nicega a u ostalima debeo minus pcela nije srecan dao je pogace pa ceka sta ce biti sa tim ostatkom ali nema neke nade (ko Misel Obama. ...)

Van mreže Anto Dankić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 838
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
Za sada jedna RV stradala od grabeži (vjerovatno stradala matica) i jedno društvo na LR koje je pri oksalnoj bilo jako slabo (na 3 ulice) mada meda ima preko 20kg. Zima je u odnosu na prošlu hladnija što znači da bi trebale manje trošit hrane. Trenutna potrošnja ispod kg/mjesecu. Opadanje varoe poslije OK minimalno (ispod 20-ak komada). Sada treba pratit situaciju ako slučajno koje društvo izađe do satonoša ubacit mu okvir meda odozgor.

Na mreži Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Za sada jedna RV stradala od grabeži (vjerovatno stradala matica) i jedno društvo na LR koje je pri oksalnoj bilo jako slabo (na 3 ulice) mada meda ima preko 20kg. Zima je u odnosu na prošlu hladnija što znači da bi trebale manje trošit hrane. Trenutna potrošnja ispod kg/mjesecu. Opadanje varoe poslije OK minimalno (ispod 20-ak komada). Sada treba pratit situaciju ako slučajno koje društvo izađe do satonoša ubacit mu okvir meda odozgor.

Нека то Анто буду сви губици за ову зиму..
Мислим да је врло тешко да заједница остане без хране када се подигне на сатоноше ако је друштво просечне снаге. Клубе по некад када је мало топлије изађе на мед како би га додатно угрејале а како мало јаче захладни спусти се испод медног венца.

Пчеле месечно троше око 2-3 центиметра меда по висини а како наиђе неки мало топлији период иду на крајеве и пребацују мед у зону зимовања клубета. Мислим да би најбоље било не додавати им погаче ако се не мора.

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Anto Dankić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 838
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
Nisam ni mislio dodavati šećerne pogače, radije ću im staviti kristalizirani med od suncokreta

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje





                  Данас је краткодневица. Дан је најкраћи у години и траје само 8 сазти и 13 минута , док је ноћ најдужа. Астрономски и календарски данас почиње зима . На терену што се температура тиче ми је имамо већ одавно.
                  Пчеларска зима се не поклапа са календарском и траје 6.месеци почев од октобра па до краја марта. Дакле , управљајући се пчеларски календаром ми смо ту негде близу средиме зиме. Време је да се сумирају  резултати зимовања наших пчела.
                  Што се досадашњих температура тиче мислим да је ова зима , бар до сада , била идеална за зимовање пчела. Температуре су мање - више биле стабилне и кретале су се углавном у интервалу од - 5. па до + 5. степена целзијусових углавном без ветра. За овакво зимско време кажу и треба им веровати да је најбоље за зимовање пчела. Нема наглих  температурних осцилација и што је још важније нема јаког ветра што омогућује добро зимовање уз компактност пчелињег клубета и мању потрошњу хране. Неколико пута је по пар дана долазило до знатнијег отопљења што је такође добро јер је пчелама омогућило прочисне летове. Ако је нешто у овој 2016- ој , до сада пчеларски најгорој години , било добро то је онда њен завршетак који се ево ближи.
                  На први поглед рекло би се да је све идеално са зимовањем пчела. Међутим , резултати на терену говоре да проблема има и то поприличних. Свремена на време на овом и другим форумима читамо извештаје о губицима који се најчешће , бар до сада огледају у нестанку пчела из кошница. Нагађања о томе шта је прави разлог томе су различита. Обзиром да је извесно да ће се са овом појавам наставити и даље добро би било овде на једном месту продискутовати о овој појави.
                  Моје је мишљење да је основни разлог овој појави лош квалитет зимских пчела . На ово је утицало више фактора . Зимске пчеле су ове године одгајане у објективно лошим условима а не мали број колега пчелара је и својим лошим проценама и потезима и субјективно утицао на то да зимске пчеле буду такве какве јесу.
                  Објективни услови који су утицали на зимске пчеле су пре свега недостатак адекватне паше , превасходно полена , током августа и почетком септембра месеца када се излеже гро зимских пчела. Пчелари су били принуђени да интервенишу сирупом што је донекле ублажило последице али разноврсног полена није било а он је неопходан у развоју младих посебно зимских пчела. Овоме треба додати и другу пошаст вароу. Чињеница је да ју је ове године било више од просека . Сви они који на време и систематски нису третирали кошнице од варое су због тога сада у проблему. Ови третмани су се требали адекватно одрадити још током  јула и почетком августа месеца а у септембру евентуално урадити само контролни третман. Пратећи питања не малог броја колега на форуму видим да се многи нису овако понашали те су у септембру покушавајући да поправе стање димили разним средствима по 5 - 6 пута и трпали све и свашта у кошнице али је тада све то било већ касно. Младе зимске пчеле се већ биле нападнуте и оштећене од варое а претерано трпање разних отрова је са једне стране скидало вароу али због прекомерне употребе оштећивало и пчелу која би требала да буде витална и преживи 5 - 6 месеци. Квалитет зимских пчела је и са овог разлога лош.
                   На крају ту је и питање зимнице . Све главне паше су изостале а унос какав такав се појавио баш у другој половини августа и у септембру. Била је то углавном медљика која на мом терену није издашна . Ове године баш у овом термину то је био једини озбиљнији унос . Ту долазимо и до оног субјективног елемента и разлога лошег квалитета зимских пчела. Гладне очи и похлепа пчелара је у жељи да колико толико извади сезону каснила са прихрањивањем одушевљавајући се овим касним уносом. Не мали број пчелара које познајем је изврцао све из кошница у првој половини септембра  а затим немилосрдно сирупао крајем месеца када му време није како би колико толико надокнадио зимницу. На тај начин је натерао и ту зимску пчелу да уместо да мирује прерађује шећер и додатно се исцрпљује. Због овога је и појава грабежи у овом периоду била тако учестала тако да су и са тог разлога већ у то време многи имали те због грабежи изазване преране губитке о чему сам већ писао на овом форуму. Познајем и оне које зовем " за сваки случај пчеларе " који су свесни чињенице да им пчеле улазе у зиму без довољне количине хране почели са погачама већ од октобра , новембра. На тај начин су постизали контра ефекат , продужавали легло и до бесвести исцрпљивали своје пчеле опет потребом за прерадом шећера али и за одгој касног легла које је више штетно него корисно. Стицај свих ових како објективних тако и субјективних околности довео је неминовно до слабих зимских пчела и губитака читавих друштава већ сада половином пчеларске зиме. Нисам превелики оптимиста ни за наредни период.
                    Но да не паметујем превише изнећу свој случај. Трудио сам се да вароу држим под контролом током целе сезоне. Ово сам чинио постављањем грађевњака у сев кошнице почев још од краја априла. Као рам грађевњак сам користио ЕВ рам са сатном основом постављен на друго место са леве стране у сва плодишта РВ кошница. Пчеле су испод овог рама у празном простору изградиле трутовско саће које сам редовно исецао и тај рам враћао у кошницу. На овај начин друштва нисам потпуно лишио присуства трутова већ  контролисано таман у мери да се избаци вароа. Истовремено са овом мером од краја маја , почетка јуна месеца сам редовно на сатоношама плодишта постављао трулекс крпице са брстиваром. Понекад сам их убацивао и кроз лето на подњачу. Ово је трајало сев до краја августа месеца . Првих дана септембра сам поставио по једну Херба стрип траку у плодишта а крајем новембра урадио третман оксалном киселином. Са вароом нисам имао проблема .
                    Због лоше сезоне и слабог уноса тврдо и тврдоглаво сам решио да не изврцам ни грам меда ( иако сам могао мало да се огребем ту и тамо ) и у овој својој намери сам истрајао до краја. Појаву медљике сам санирао истовременим прихрањивањем шећерним сирупом како у рамовима не би остала само медљика . На томе сам сва друштва и зазимио. Пчелињак сам задњи пут обишао 28.новембра , дакле пре скоро месец дана и тада је стање било уредно. За сада је тако и начелно сам задовољан стањем. Никада до сада нисам имао зимских губитака  а од отрова ( изузев херба стрипа и једне године погачица аргуса ) ништа друго нисам стављао. Ове године сам зазимио један баш слаб рој због добре матице коју сам купио и касно додао у обезматичено друштво и на тај евентуални губитак унапред рачунам. Наравно жеља би ми била да и то преживи али и ако тако не буде било то је свестан унапред урачунати ризик. Погаче не планирам да додајем а ако којим случајем то буде било потребно додаваћу по трећину погаче само друштвима за које мислим да је потребно. Од тога како их носе и како изгледају тим друштвима се по потреби увек може додати још мало. Надам се добром зимовању али ако тако и не буде било известићу оведе на овој теми за наук и себи и другима . Поздрав Раковац.
                   
                 

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Koliko sam razumeo Gorane, organske kiseline ne ulaze u tvoje košnice.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Koliko sam razumeo Gorane, organske kiseline ne ulaze u tvoje košnice.


                      Ненаде већ смо се у нашим разговорима дотицали ове теме. Мој циљ , што се пчеларства тиче , је да формирам чисто еколошки пчелињак и еколошки пчеларим . У овом тренутку је то још на дугачкој грани из разноразних разлога ( налажење адекватне локације , велика материјална улагања , хронични недостатак времена и др. ). За сада се трудим да пчеларим што ближе природном , еколошком пчеларењу и створим адекватне услове да у датом тренутку што лакше остварим свој крајњи циљ. То подразумева , између осталог , минимално коришћење било каквих вештачких препарата. За сада ми то успева у контакту сам са људима који имају регистроване еколошке пчелињаке и са онима који томе теже.
                      До сада је у моје кошнице осим чисто природних препарата и биљака у сировом стању у кошнице ушла још само оксална сваке године , херба стрип ( што ми је намера да наредне године избацим ) и једне године аргус. Ништа друго . Губитака од варое до сада , хвала Богу , нисам имао.
                      Избор РВ и ЕВ кошница за формирање пчелињака је промишљен и намеран управо из ових разлога. Пчеларење каквом ја тежим је најлакше остварити овим кошницама. Ту је више него интересантна и РЕВ комбинација са којом сваке године експериментишем али о њој мало ко пише на овом форуму.
                      Нисам баш неки познавалац хемије да ти одговорим конкретно на питање али сам навео шта сам до сада користио. Аргус сам дефинитивно избацио а ни у хербу немам превише поверења без обзира на рекламу па ми је намера да и њу елеминишем. Ипак не може се то тек тако на пречац учинити најпре се морају наћи и проверити алтернативна решења на којима радим.

Van mreže zoran drpljanin

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1042
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
Mene cudi sto ljudi nakon gubitaka ne nose pcele na analizu ili i ako nose cute o rezultatima.....Jedan momak iz Hr je imao 70 % gubitaka,odneo na analizu i rezultati kazu nije varoa i nije nozema. Svi bezimo od pomena CCD-a . Mozda je ovo sto se desava upravo poklon od amerikanaca,kojima je u jednom momentu ova bolest unistila pcelinjake,simptomi su upravo ovi,nestanak pcela i ostane hrana,koju pcele ne diraju... Kada drustvo strada, od recimo varoe, u tim kosnicama po pravilu dodje do grabezi...

Inace kod tretmana Ok kod kolege od 20 kosnica u 4 nismo zatekli pcele, samo med na ramovima i nesto mrtvih na podnjaci.....

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
OK Gorane. Naši razgovori ostaju medju nama, a ovde napisano ostaje upamćeno. Sistematičnost pisanja u "tvojoj" temi zaslužuje da se uvrste i ove informacije.
Medno u 2017.

Van mreže Miroslav Jovanović

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 699
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
Šta napisati posle ovako temeljne analize kolege Gorana. I kod mene u okruženju ima gubitaka a kako čitam u pčelarskim grupama na fb ima i katastrofalnih gubitaka gde su stradsli pčelinjaci i sa tri cifre. Ako hoćemo održati pčelinjake hteli ne hteli moramo se pridržavati osnovnih priridnih potreba pčela. Puno toga ne možemo promeniti ali ono što je u nsšoj moći trebs ispoštovati. Svi se grozimo ronjenja i smatra se neznalicim kome se pčele izroje. Rojenje i prekid legla su i te kako važni kao mera suzbijanja varoe. Uselite prirodni roj obezbedite mu hranu i blago gs tretirajte od varoe ptezimiće sigurno. Pouzdsno znam da je vrškara živela 10goduna bez tretmana i bilo kakvih intervencija. Kako to objasniti? Lično smstram a možda grešim da su preterane selidbe recimo tri kao jedsn požar
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Miroslav Jovanović

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 699
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
Šta napisati posle ovako temeljne analize kolege Gorana. I kod mene u okruženju ima gubitaka a kako čitam u pčelarskim grupama na fb ima i katastrofalnih gubitaka gde su stradsli pčelinjaci i sa tri cifre. Ako hoćemo održati pčelinjake hteli ne hteli moramo se pridržavati osnovnih priridnih potreba pčela. Puno toga ne možemo promeniti ali ono što je u nsšoj moći trebs ispoštovati. Svi se grozimo ronjenja i smatra se neznalicim kome se pčele izroje. Rojenje i prekid legla su i te kako važni kao mera suzbijanja varoe. Uselite prirodni roj obezbedite mu hranu i blago gs tretirajte od varoe ptezimiće sigurno. Pouzdsno znam da je vrškara živela 10goduna bez tretmana i bilo kakvih intervencija. Kako to objasniti? Lično smstram a možda grešim da su preterane selidbe recimo tri kao jedsn požar
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Mene cudi sto ljudi nakon gubitaka ne nose pcele na analizu ili i ako nose cute o rezultatima.....Jedan momak iz Hr je imao 70 % gubitaka,odneo na analizu i rezultati kazu nije varoa i nije nozema. Svi bezimo od pomena CCD-a . Mozda je ovo sto se desava upravo poklon od amerikanaca,kojima je u jednom momentu ova bolest unistila pcelinjake,simptomi su upravo ovi,nestanak pcela i ostane hrana,koju pcele ne diraju... Kada drustvo strada, od recimo varoe, u tim kosnicama po pravilu dodje do grabezi...

Inace kod tretmana Ok kod kolege od 20 kosnica u 4 nismo zatekli pcele, samo med na ramovima i nesto mrtvih na podnjaci.....


                      Не слажем се у потпуности са тобом Зоране. Грабежи више нема нити је може бити. Одавно је већ добро захладнело и пчеле су се уклубиле , нема излетања и нема грабежи. Мислим да је моја теорија коју сам изнео јутрос тачна. Закаснели и претеран третман против варое ослабио је зимске пчеле и скратио им живот . Па видиш и сам да су људи димили отровчинама и у септембру и у октобру до бесвести . Убили су вароу али су као колатералну штету потровали и пчеле. Немци и Француји у првом светском рату нису тровали једни друге као што су то неке наше колеге радиле са пчелама ове године. Знаш и сам да сам у контакту са великим бројем колега. Ако се анализира коме сада пчеле страдају јасно се види да су то баш они који су се овако понашали. Они како рекох " ПЧЕЛАРИ ЗА СВАКИ СЛУЧАЈ ". Та филозофија да од вишка не боли глава те за сваки случај истретирај и задими још једном , за сваки случај промени средство и изврши још један контролни третман , за сваки случај појачај дозу , за сваки случај додај погаче доводе између осталог до тога да ћеш не за сваки случај већ у сваком таквом случају у најбољем  имати затроване и неотпорне пчеле подложне сваком страдању . Ако преживе наравно тај хемијски рат што како видимо многе не успевају.
                       Ових дана посећујем једну школу пчеларства за пчеларе почетнике организовану на мојој Општини. Издржаћу да је одслушам до краја највише због тога што хоћу да чујем чему уче оне који желе тек да почну са пчеларењем. Нажалост има поражавајућих ставова у тим предавањима. Не пише нам се добро са таквим учењем. Где би нам био крај да није тако близу.

Van mreže Miroslav Jovanović

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 699
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
Neznam zato ili samo pola poruke je otišlo
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić