Autor Tema: Aronija (Aronia melanocarpa, eng. Chokeberry)  (Pročitano 44955 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Mario Ratancic

  • Gost
Odg: Aronija (Aronia melanocarpa, eng. Chokeberry)
« Odgovor #15 poslato: Oktobar 28, 2011, 15:00:27 »
Hvala kolega Savo. Cilj mi je da podelim neka moja saznanja sa ostalim kolegama i nadam se da će biti od koristi.

Da nastavim ...

Žbun aronije se formira tako da se sastoji iz grana različitog uzrasta. Skeletno stablo produktivno je 5-7 godina, a posle tog perioda obavezno je obrezivanje do zemlje. Kod odraslih žbunova ostavlja se oko 50-70 grana, pri čemu količina grana istog uzrasta treba da bude podjednaka. Osim udaljavanja starih grana, pri neophodnosti se obrezuju i mladi izdanci radi obezbjeđenja dobre osvetljenosti žbuna. Žbunovi stariji od 12-13 godina se radikalno obrezuju radi podmlađivanja izdanaka.

Nisu poznate bolesti kod aronije, ali zato su poznati nametnici kao što su: trešnjina osa (Caliroa limacina ), biljne vaši (Aphidoidea),  jabučni moljac (Hyponomeuta malinella), zimski moljac (Operophtera brumata).

Ako je interesantno mogu dati prikaze o nametnicima aronije.

Van mreže stevanovic sveto

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 3526
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
Odg: Aronija (Aronia melanocarpa, eng. Chokeberry)
« Odgovor #16 poslato: Oktobar 28, 2011, 15:44:14 »
Pošto imam nekoliko zasađenih aronija bilo bi dobro da znam i nešto o nametnicima koji žive na njoj. Pozdrav.

Mario Ratancic

  • Gost
Odg: Aronija (Aronia melanocarpa, eng. Chokeberry)
« Odgovor #17 poslato: Oktobar 31, 2011, 16:34:59 »
Trešnjina osa (Caliroa limacina)

Morfologija i biologija
Jedinke su crne, veličine 4-6mm i širinom krila od 6 do 9mm. Antene su 9-to segmentne. Noge su crne, sa smeđim centralnim delom. Struktura krila je crna, krila providna. Nailazimo na dve biološke forma: osnovni tip koji je partenogenetički, sveprisutan i bisexsualan. Seksualni dimorfizam se najbolje vidi preko izražene strukture krila, kod ženki su prisutne dbe centralne površine kojih nema kod mužijaka. Ženke su veće za nekoliko milimetara. Jajašca koja polaže su ovalna, bledo-zelena. Gusenice su žuto-zelene, 9-11mm u dužinu sa 10 pari nogu. Glava je crna i mala, prednji deo tela je spljošten i gusenica se presvlači 5-7 puta tokom svog razvoja. Pupa je bela, prekrivena ovalnim kokonom u poslednjem stadijumu lutke. Lutke se razvijaju u zemlji u dubini od 2-5cm sa južne strane drveta i 10-15cm sa severne strane stabla. Jedinke ose se razvijaju u periodu maja-jula, zavisno od geografske zone. Ona jednom listu može biti položeno od 20-30 jajašaca od različitih ženki. Jedna ženka može da položi do 75 jajašaca. jajašce se razvija u periodu od jedne do dve nedelje. Gusenice nailazimo sa donje strane lista koje ostavljaju lisnu strukturu i epiderm lista. Period ishrane gusenice je od 15 do 28 dana. Nakon završenog lanca ishrane, gusenica otpada sa lista i zakopava se u zemlju i prelazi u fazu lutke. U toku godine mogu se razviti dve generacije trešnjine ose, a najviše štete proizvodi druga generacija. Primarno, prvi krug interesa spadaju trešnje i kruške kao nosioci nametnika, sekundarno napadaju šljivu, aroniju, dunju, ...,. Biljke koje su tretirane zaštitnim sredstvima trešnjina osa retko napada, ali kod biljaka koje nisu tretirane zaštitnim sredstvima mogu izazvati potpunu defolijaciju. Druga najezda nametnika se odvija u periodu avgusta i septembra.

Zaštita nehemijskim sredstvima se ogleda u ručnom sakupljanju gusenica koje se potapaju u rastvor sapunice ili sapiranjem pod jakim mlazom rastvora netoksičnog insekticidnog sapuna.

Pod hemijskom zaštitom vrši se prskanje sa Carbaryl-om (1A), esfenvalerate (3A), insecticidni sapun (unegrupisan),
spinosad A&D (5). Obavezna je zamena hemijskih sredstava sledeće godine radi sprečavanje rezistencije nametnika na hemijska sredstva.

Mario Ratancic

  • Gost
Odg: Aronija (Aronia melanocarpa, eng. Chokeberry)
« Odgovor #18 poslato: Novembar 01, 2011, 23:14:22 »
Nastavljamo dalje ...

Biljne vaši (Aphidoidea)
Porodica insekata iz grupe Hemiptera. Poznato je oko 4000 vrsta biljnih vaši od kojih oko 1000 nalazimo u Evropi. Sve vrste biljnih vaši se hrane biljnim sokovima. Jedan od prenosioca  većine virusnih bolesti biljaka.  Ovaj fakt napominjem iz razloga što mnoge virusne bolesti biljaka šire se direktno preko biljnih vaši na napadnute biljke.
Morfologija i biologija
Biljne vaši su veličine nekoliko milimetara, fitofagi koji su osposobljeni da probijaju površinu mladica ili listova i hrane se biljnim sokom. Svi vidovi biljnih vaši sadrže bezkrilne i krilate forme jedinki. Bezkrilni vidovi se razmnožavaju partenogenezom, a krilati vidovi imaju mogućnost jednostavnog prelaska na druge biljke. Hrane se sokovima biljaka koji su bogati ugljohidratima i aminokiselinama. Kao produkt ekskrecije izlučuju sladki sok (medljiku) koji koriste mravi u svojoj ishrani. U lancu ishrane mravi koriste biljne vaši kao "krave muzare". Često, pored mrava, tu mogućnost ishrane koriste i drugi insekti.
Iz položenih jajašaca razvijaju se krilte jedinke koje imaju mogućnost premeštanja i brzog formiranja novih kolonija. Prema nekim istraživanjima, prirodni neprijatelj biljnih vaši, bubamara, kod napada na koloniju prouzrokuje izdvajane posebnih feromona kod biljnih vaši koji stimulišu razvoj krilatih jediniki iz položenih jajašaca.
U posebna grupa biljnih vaši spada rod Phylloxeroidea (filoksera).

Mario Ratancic

  • Gost
Odg: Aronija (Aronia melanocarpa, eng. Chokeberry)
« Odgovor #19 poslato: Novembar 02, 2011, 09:48:27 »
Jabučni moljac (Hyponomeuta malinella)

Pripada porodici (Yponomeutidae), opasnih štetočina koje napadaju jabuke a izmedju ostalog i aroniju.
Telo je belog cveta sa baršunastim odsjajem. Antene su tanke poput niti i zabačene nazad u odnosu na telo. Prednja krila su bela sa 18-20 crnih tački raspoređenih u tri nepravilna reda zgusnutih na krajevima krila. Zadnja krila su pepeljasto-siva. Dužina krila je oko 20mm.  Nametnik je raširen u srednjoj i južnoj Evropi. Leptiri se počinju pojavljivati od prve polovine juna. Prvih dana od pojavljivanja susreću se u travi voćnjaka obićno nepokretni sa donje strane listova, a u veče počinju leteti okolo. Ženke polažu 2-4 grupisanih jajašca na mladim granam stabla birajući celu koru sa glatkom površinom. Jajašca su pokrivena žutom sluzi koja ih štiti od uticaja spoljne okoline. Sluz se postepeno menja u sivo-mrku boju. Za 3,5 do 4 nedelje posle poleganja jajašaca izlaze žute gusenice sa tamno-mrkom glavom. Gusenice prezimljavaju pod zaštitom od osušene sluzi hraneći se ostacima jajašca i korom ispod sebe. U proleće gusenice se sele na mlade listove jabuke, prelazeći sa jednog na drugi. Kožica listova ostaje netaknuta ali unutrašnji sadržaj gusenice isisavaju. Zahvaćeni listovi potamne, osuše se i otpadaju. Posle određenog vremena gusenice pokrivaju gornju stranu listova sa paučinom stvarajući kolonije. Od polovine maja gusnice zauimaju mesto na vrhovima grana formirajući nove i nove kolonije. Dešava se da celo drvo bude u paučini. Gusenice dostižu u dužini do 1.8cm u dužinu, prljavo-žute boje, mrkom glavom i sa crnim grudnim nogama. Na leđima se nalaze dva reda produženih tamnih mrlja sa po dve crne tačke. Gusenice se hrane oko 40 dana i junu mesecu zatvaraju se u lutke.

Metodi borbe
U proleće, mehaničkim sabiranjem gusenica i listova stabala, a zatim uništavanjem.
Hemijskim sredstvima, koje se primenjuju pre cvetanja ili posle cvetanja biljki.

Mario Ratancic

  • Gost
Odg: Aronija (Aronia melanocarpa, eng. Chokeberry)
« Odgovor #20 poslato: Novembar 03, 2011, 09:11:19 »
Zimski moljac (Operophtera brumata)

Napada više od 100 vrsta drvenastih biljnih vrsta. Nametnik koji nanosi velike štete u parkovima, šumama i voćnjacima. Kod leptirova je jasno izražen polni dimorfizam. Mužijaci imaju razvijena krila širine 2-2,5 cm, žutog ili tamno-sive boje. Ženke imaju jako skraćena krila i ne mogu leteti. Leptiri se pojavljuju u prirodi dosta kasno, krajem septembra a u južnoj Evripi čak i u novembru. Jajašca koja prezimljavaju polažu u kori neposredno uz pupoljke. U periodu od mesec dana ženka moljca polaže oko 350 jajašaca. Gusenica izlaze u momentu bubrenje pupoljaka pri čemu uništava popoljke a kasnije i mlade listove. Odrasle gusenice su svetlo-zelene sa zelenom glavom i tri svetle linije po bokovima tela. Pri masovnom razmnožavanju silno uništavaju voćnjake jabuka, kruške, aronije, a u šumama hrast, brest i druge vrste rastinja. Najezda nametnika ostavlja potpuno ogoljeno drveće umotano u paučinu, a gusenice u vise u paučini sa mladica. Krajem maja ili početkom juna gusenice prelaze u stadijum lutke u zemlji na dubini od oko 10cm ili u šumskoj stelji okolo stabala. Lutka se razvija oko četiri meseca.

Mere zaštite

Mehaničko udaljavenje zaraženih grana i spaljivanje. Jesenje i prolećno okopavanje voćki i sabiranje opalih listova oko stabala i njihovo spaljivanje.
Hemijska zaštita se vrši u kasnom jesenjem periodu posle opadanja lišća i rano proleće pre bubrenja pupoljaka.

Van mreže stevanovic sveto

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 3526
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
Odg: Aronija (Aronia melanocarpa, eng. Chokeberry)
« Odgovor #21 poslato: Novembar 03, 2011, 14:02:21 »
Protiv ovih moljaca se možda nije teško boriti, jer se gusenice hrane lišćem i odmah može da se vidi. Sad zavisi koliki je voćnjak Aronije, da li se može stići pokupiti što veći broj gusenica. A za biljne vaši pobrinuće se bubamare (sad imamo i gomilu ovih azijskih). Treba što manje koristiti hemiju. Pozdrav.

Van mreže Esad Jusić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1481
Odg: Aronija (Aronia melanocarpa, eng. Chokeberry)
« Odgovor #22 poslato: Novembar 03, 2011, 18:39:49 »
Fina tema.
Imam aroniju i uopšte nije problematična, ali me ljuti brusnica (Bog joj ne može udovoljiti), a klimava je i američka borovnica i tisa (neće košpice da proklijaju, jedino da im molbu napišem ili treba stratifikacija i sl.).
Pozdrav, svako dobro!

Mario Ratancic

  • Gost
Odg: Aronija (Aronia melanocarpa, eng. Chokeberry)
« Odgovor #23 poslato: Novembar 07, 2011, 14:24:38 »
Moje poštovanje kolega Esade,

Brusnica je dovoljno problematična za uzgajanje, posebno plantažno. Traži dosta vode i specifičnu pripremu tla.
Imam negde, u biblioteci, o uzgajanju brusnice pa ću probati da to nadjem i da postavim na forumu
osnovne uslove uzgoja. Predlažem, za početak, da pogledate deo informacija na sajtu: http://www.brusnica.com/

Puno pozdrava od
Maria
« Poslednja izmena: Novembar 07, 2011, 14:30:31 od strane Mario Ratancic »

Van mreže sava mitic

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2942
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
Odg: Aronija (Aronia melanocarpa, eng. Chokeberry)
« Odgovor #24 poslato: Novembar 07, 2011, 15:08:12 »
I moja supruga je došla u iskušenje i kupila sadnice Aronije.
Ovih dana ih moram negde posaditi.
Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže stevanovic sveto

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 3526
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
Odg: Aronija (Aronia melanocarpa, eng. Chokeberry)
« Odgovor #25 poslato: Novembar 07, 2011, 15:41:04 »
Samo što dalje od ovaca i ostale stoke. To om je najveći neprijatelj. Pozdrav.

Van mreže sava mitic

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2942
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
Odg: Aronija (Aronia melanocarpa, eng. Chokeberry)
« Odgovor #26 poslato: Novembar 07, 2011, 15:42:43 »
Posadiću u svom dvorištu.
Pozdrav

Van mreže Esad Jusić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1481
Odg: Aronija (Aronia melanocarpa, eng. Chokeberry)
« Odgovor #27 poslato: Novembar 07, 2011, 15:45:16 »
Moje poštovanje kolega Esade,

Brusnica je dovoljno problematična za uzgajanje, posebno plantažno. Traži dosta vode i specifičnu pripremu tla.
Imam negde, u biblioteci, o uzgajanju brusnice pa ću probati da to nadjem i da postavim na forumu
osnovne uslove uzgoja. Predlažem, za početak, da pogledate deo informacija na sajtu: http://www.brusnica.com/

Puno pozdrava od
Maria

Mario,
Hvala na trudu. Iščitao sam ja dosta o brusnici, a komšija mi ima veliki rasadnik. Ukucaj na googleu " H&H Fruit" Bugojno, ili "Heko" Bugojno i vidjećeš čega sve ima. Čovjek je zaista pismeno razvio sve, ali brusnica je upitnik.
Nedavno mi je dao sjemena srčanika (lincure). I inače, dobri smo. Nedavno sam mu rekao da proba razviti plantaže stevie, zabilježio je u podsjetnik, rekao svojim agronomima pa ćemo vidjeti.
Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Lazovic Zivojin

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 436
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Skakavci, Kosjerić oko 620 m/NV
Odg: Aronija (Aronia melanocarpa, eng. Chokeberry)
« Odgovor #28 poslato: Novembar 16, 2011, 13:29:51 »
Moje aronije ipak preživele ovčiji pohod....

Van mreže Sinisa Mirovic

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 438
  • Pol: Muškarac
Odg: Aronija (Aronia melanocarpa, eng. Chokeberry)
« Odgovor #29 poslato: Novembar 16, 2011, 19:47:08 »
sve sto je strano ,a narocito rusko mora da je strasno dobro .Ja imam aronije pa da neslazem 20 godina u rasadniku i skoro da ih niko nejede .Jedno vreme sam pravio dzem  pa opet jedem sam.Uostalom to je biljka Americka ne Ruska ali ko bi je propagiro kao americku kad oni nisu popularni.Ubise se ljudi kupujuci je ovde od Bugara na buvljaku(sok) i po apotekama .Reklama je cudo ljudi i g...da upakujes i udaris reklamu ljudi ce kupovati.Prvo jeste lekovita ali lekovite su i bobice zove  imaju 4x vise gvozdja od kupine pa nisam primetio da je neko podigo plantazu.
Sa Aronijom se lepo zaradjuje to je istina i podizu se plantaze i to je lepo ali nemojte verovati sve sto procitate  malo proguglajte.