Košnice Voja

Ostale teme na forumu => Ostale teme u pčelarstvu => Temu započeo: momamilosevic Januar 01, 2011, 13:22:17

Naslov: ŠEĆERNE POGAČE I NJIHOVA UPOTREBA
Poruka od: momamilosevic Januar 01, 2011, 13:22:17
   Do proleća pčele obično ne stradaju od gladi,osim u izuzetnim slučajevima,i to krivicom pčelara kada im se u jesen ne obezbede dovoljne količine meda.Pčele u toku zime ne troše mnogo hrane.Glavne rezerve meda ostavljene pčelama u jesen,namenjene su prolećnom razvoju pčela.Te rezerve,dopunjene omanjim prolećnim pašama i prolećnim prihranjivanjem pčela šećernim sirupom u svrhu bržeg razvoja,kao i unosom svežeg cvetnog praška,omogućuju bujan razvoj pčela za nastupajuću glavnu pašu.U proleće je potrošnja hrane vrlo velika.Ako tada vreme zahladi,potršnja meda se još više povećava pa nastaje velika opasnost da pčele stradaju zbog nastašice hrane.
   Pojedini pčelari su u jesen veoma lakomisleni.Ne dopunjavaju svojim pčelama rezerve hrane kad im nisu dovoljne.Čak i kad pčele same prikupe dovoljnu zimnicu,iz proste navike i u jesen ih poneki pčelari lakomisleno pljačkaju.Uzmu im med koji bi im bio neophodan za zimovanje i brz prolećni razvoj,a ne daju im naknadu u šećernom sirupu.Takvi pčelari puni su sumnje da li će im pčele prezimiti ili ne.Oni su ti koji pčelama daju mednošećerne pogače kao predohranu još u toku zime,a to nastavljajui u proleće.Ovaj način prihranjivanja.kaže engleski pčelarski pisac E.B.Wedmore u knjizi "A MANUAL OF BEE KEEPING",može pčelama da spasi život,ali je fatalan za brzi prolećni razvoj legla.
Dodavanje pčelama u toku zime mednošećernih ili šećernih pogača treba napustiti,a od njihove upotrebe u proleće treba pčelare odvraćati.
   Razumno i umesno je,ovaj ugledni pčelarski pisac nastavlja,da se mednošećerne i šećerne pogače upotrebe samo onda kad se ne mogu dati okviri sa medom iz rezerve ili šećerni sirup.Ako u proleće pčelama hrana nedostaje onda je mnogo bolje da im se s vremena na vreme,
u toplijim danima,dodaje gust šećerni sirup umesto pogača.
   Za one pčelare koji ipak hoće da pčelama daju pogače,preporučujem im mednošećerne pogače (testo)ispred šećernih.One su bolje po sastavu(med i šećer je bolji nego voda i šećer),lakše ih je praviti a mekše su i lakše ih je postaviti ispod poklopne daske da ovu pri tom ne podižu pa se tako ne rashlađuje pčelinje gnezdo.Ali mednošećerne pogače dolaze u obzir samo pod uslovom da je med sigurno iz zdravih pčelinjih društava,jer medom iz obolelih društava prenela bi se bolest i na zdrava.
   Izneću ovde neke načine pravljenja mednošećernih i šećernih pogača,sa odnosima pojedinih sastojaka,što omogućava da kvalitet pogače bude bolji.
   MEDNOŠEĆERNO TESTO-POGAČE
 Mednošećerne pogače(testo)se prave mešanjem medaiz zdravih društava sa šećerom u prahu u srazmeri:jedan deo meda na dva i po dela šećera u prahu po težini.Prvo se stavlja šećer u prahu u jedan sud,pa se preko njega postepeno dodaje do 40*C topao med (približno toplini čovekovog tela) i neprestano meša,a potom mesi kao testo za hleb,dok se nedobije testo koje se ne lepi za prste i ne razliva kad mu se da određeni oblik.Akoje testo suviše mekano onda mu se dodaje još malo šećera u prahu i ponovo mesi.Na ovaj način se pravi i mednošećerno resto KANDI kada se matice transportuju pomoću kaveza ili se dodaju pčelama radi zamene u kavezima zatvorenim mednošećernim testom.
   ŠEĆERNE POGAČE
 Šećerne pogače-testo koje se prodaje po veoma visokim cenama,mogu pčelari sami da prave,da budu dobre i da ih ove koštaju samo nešto malo više od cene šećera.Prema receptu engleskog pčelarskog stručnjaka i pisca Herrod Hampsall-a dobre šećerne pogače prave se na sledeći način:
 U emajlirani sud se sipa topla voda i šećer u odnosu 1:4,8 tj.jedan deo vode po težini na četiri i osamdesetina delova čistog kristal šećera.Sud sa ovom mešavinom stavlja se na jaču vatru i neprestano meša.Mešanje je veoma važno zato da smesa kuvanjem ne zagori,što bi bilo štetno za pčele.Kad se šećer dobro rastvori u taj rastvor sipa se na svaki litar vode koji sadrži taj rastvor,jedan gram polovina male kašikice vinske kiseline(Acidum tartaricum L.)engleski naziv :Cream of Tartar).Ova kiselina šećernoj pogači daje umerenu mekoću i blagu vlažnost pa je takvu lakše istanjiti i dati joj podesan oblik za stavljanje u košnicu.Pošto se doda vinska kiselina,neprestano se masa meša i dalje na nešto pojačanoj temperaturi,sve dok ne počne da ključa.Uz neprestano mešanje pusti se da ključanje traje 2-3 min.Tada se lonac skine sa vatre i vrši proba da li je kuvanje završeno
 Na hladan tanjir stavi se kašičica kuvane mase i tu meša,da bi se brže ohladila.Ako se ohlađena masa ne lepi za prste kuvanje je završeno.Ako se lepi treba lonac vratiti na vatru i neprestano mešajući pustiti da ključa još pola minuta i ponovo vršiti probu.  
 Pošto se uspešno završi proba sud se skida sa vatre i dalje meša dok se masa ne ohladi na oko 40*C.Na toj temperaturi sirup počinje da se zgušnjava i dobija beličasti izgled.Pre nego se stvrdne masu treba izliti u pripremljene najlon kese najbolje one za zamrzivač zapremine 3 kg.stavljati približno 700-1000 gr.mase u jednu kesu,istanjiti na oko 7 mm.U toj debljini pogača može da se postavi u prostor između satonoša okvira,na kojima je pčelinje klube,i poklopne daske.Treba samo paziti da postavljena pogača nipošto ne podigne poklopnu dasku sa normalnog ležišta,da ne bi nastali otvori kroz koje bi se rashlađivalo pčelinje gnezdo
  Prilikom postavljanja pogača u košnice svakoj se gornji deo najlon kese iseče i odbaci.Pogača se stavlja na satonoše okvira tako da  leži na donjoj neisečenoj polovini najlon kese.Gornja strana pogače je otvorena i za pčele pristupačna po ivicama sa svih strana.
 

Naslov: Odg: ŠEĆERNE POGAČE I NJIHOVA UPOTREBA
Poruka od: momamilosevic Januar 07, 2011, 07:33:44
                               POGAČE-FONDAN
   Za spravljanje ovih pogača potrebno je nabaviti šećer u kristalu,limun i voćno sirće.Samo pripremanje je prilično jednostavno.U veliku
posudu stavi se 5 kg.šećera i litar vode i na tihoj vatri meša neprekidno.Kada se masa dobro zagreje i postane tečna,doda se jedna kašika
sirćeta.Prilikom ključanja skidati penu,odnosno kristale.Probu izvršiti žičanim prstenom veličine dinara.Ako se u otvoru prstena stvara opna
,sirup je gotov i trba ga skinuti sa vatre,preručiti u čistu posudu i dalje mešati.Kada se temperatura sirupa smanji na oko 50*C /da prst
može da se stavi/dodati sok od jednog limuna.Posle ovog nastaviti sa mešanjem sve dok se nestvori bela čvrsta masa-fondan.
   Kod spravljanja fondana,vrlo je bitno da šećer ne zagori i da ne ostanu kristali.Pripremljeni fondan sličan je dobro kristalisanom medu i do
upotrbe lako se čuva u sudovima koji ne oksidišu.
Naslov: Odg: ŠEĆERNE POGAČE I NJIHOVA UPOTREBA
Poruka od: Boban Petrović Januar 21, 2011, 08:35:45
                               POGAČE-FONDAN
   Za spravljanje ovih pogača potrebno je nabaviti šećer u kristalu,limun i voćno sirće.Samo pripremanje je prilično jednostavno.U veliku
posudu stavi se 5 kg.šećera i litar vode i na tihoj vatri meša neprekidno.Kada se masa dobro zagreje i postane tečna,doda se jedna kašika
sirćeta.Prilikom ključanja skidati penu,odnosno kristale.Probu izvršiti žičanim prstenom veličine dinara.Ako se u otvoru prstena stvara opna
,sirup je gotov i trba ga skinuti sa vatre,preručiti u čistu posudu i dalje mešati.Kada se temperatura sirupa smanji na oko 50*C /da prst
može da se stavi/dodati sok od jednog limuna.Posle ovog nastaviti sa mešanjem sve dok se nestvori bela čvrsta masa-fondan.
   Kod spravljanja fondana,vrlo je bitno da šećer ne zagori i da ne ostanu kristali.Pripremljeni fondan sličan je dobro kristalisanom medu i do
upotrbe lako se čuva u sudovima koji ne oksidišu.

Radio sam pogače po ovom Vašem receptu i ispale su prozirne, boja bagremovog meda i gustina im je kao kod meda koji stoji na hldno. Šta da im radim da bi dobio fondan od njih?
Naslov: Odg: ŠEĆERNE POGAČE I NJIHOVA UPOTREBA
Poruka od: Vojko Aleksic Januar 21, 2011, 10:10:13
Ima još jedan razlog za upotrebu pogača, a to je nedostatak hrane između voćne i bagremove paše. ako pčelar nije u situaciji da dolazi na pčelinjak redovno i daje sirup, ostavi svakom društvu po jednu pogaču. Poželjno je da pčelinjak bude blizu nekog izvora čiste vode, jer, čini mi se, pogača zahteva dodatnu potrošnju vode. Pa, kako je pčelar sprečen da dolazi, rešenje je prirodni izvor ili velika pojilica, kapacitetna.

Pozdrav
Naslov: Odg: ŠEĆERNE POGAČE I NJIHOVA UPOTREBA
Poruka od: ivandojcinovic Novembar 19, 2011, 18:33:24
Bobi ja ih pravim malo drugcije 5kg secera 900g vode(Umesto vode stavljam caj od bosiljka i nane ) 100g jabukovo sirce oko 2 kasike meda postupak kuvanja je slican tvom kada se skine sa sporeta dodam 1 cesanj belog luka (to je moja jedina zastita od nozeme ).

  pripremam se da uskoro pravim pa cu i slikovno da pojacam 8)

      pozdrav iz Surdulice
Naslov: Odg: ŠEĆERNE POGAČE I NJIHOVA UPOTREBA
Poruka od: sava mitic Novembar 19, 2011, 18:48:49
Kolega Ivana
Pa mogla bi da se prezentira i neka svežija sličica u nekoj od tema.

Pozdrav iz Aleksinca
Naslov: Odg: ŠEĆERNE POGAČE I NJIHOVA UPOTREBA
Poruka od: Milan Kitić Novembar 19, 2011, 21:24:28
Vi majstori za pogače, kažite zašto pčele proizvode med???
Naslov: Odg: ŠEĆERNE POGAČE I NJIHOVA UPOTREBA
Poruka od: ivandojcinovic Novembar 22, 2011, 20:28:11
  kolega Milane kao prvo pcele ne proizvode med  a kao drugo evo postupka kao ja proizvodim pogace za prihranu.

 slika 299 je mesavina alkoholnog ekstrata nane i nevena
Naslov: Odg: ŠEĆERNE POGAČE I NJIHOVA UPOTREBA
Poruka od: ivandojcinovic Novembar 24, 2011, 10:47:44
 izvinjavam se sto sam dva puta potavio sliku jabukovo sirce umesto trava za caj
Naslov: Odg: ŠEĆERNE POGAČE I NJIHOVA UPOTREBA
Poruka od: Velickovic Bojan Novembar 24, 2011, 18:12:03
Neki proizvodjaci pogaca preporucuju da iste treba imati u kosnici tokom cele godine. Da li je to i naucno dokazano ili se samo radi o marketinskom triku.?
Naslov: Odg: ŠEĆERNE POGAČE I NJIHOVA UPOTREBA
Poruka od: stevanovic sveto Novembar 24, 2011, 18:37:28
Malo "čudno" da to proizvođači preporučuju. Oni bi, kao i svi trgovci prodali i konopac kojim ih neko može obesiti. Pogače je poželjno davati u slučaju malih zaliha hrane, ako se nije na vreme dodala u obliku sirupa. Opravdano je dati pogaču i kad se sumnja da su pčele krajem leta u košnicu unele veće količine medljike, koja je ostala u košnici. Najčešće se dodaje pogača krajem januara ili početkom februara, kad se ustanovi koliko je ostalo hrane u košnici. Pozdrav.
Naslov: Odg: ŠEĆERNE POGAČE I NJIHOVA UPOTREBA
Poruka od: Milic Vukic Novembar 25, 2011, 21:01:11
Dragi prijatelji,
moje je čvrsto uverenje da je med uz polen najbolja hrana za pčele.
Često je potrebno da nedostajuću količinu zimske rezerve ugljenohidratne hrane nadomestimo dodavanjem saharoze. Zar nije za pčele povoljnije i ekonomski opravdanije da krajem avgusta ili početkom septembra dodamo dva puta više šećera u sirupu od planirane količine pogača koje nameravamo dati u toku zimovanja. Ako recimo planiramo dati tri kg pogače, zašto za iste pare ne kupimo 6 kg čećera i damo u obliku sirupa u vreme koje sam naveo. Razmislite šta je bolje???
Srdačan pozdrav.
Naslov: Odg: ŠEĆERNE POGAČE I NJIHOVA UPOTREBA
Poruka od: Vojko Aleksic Novembar 26, 2011, 22:44:39
Dragi prijatelji,
moje je čvrsto uverenje da je med uz polen najbolja hrana za pčele.
Često je potrebno da nedostajuću količinu zimske rezerve ugljenohidratne hrane nadomestimo dodavanjem saharoze. Zar nije za pčele povoljnije i ekonomski opravdanije da krajem avgusta ili početkom septembra dodamo dva puta više šećera u sirupu od planirane količine pogača koje nameravamo dati u toku zimovanja. Ako recimo planiramo dati tri kg pogače, zašto za iste pare ne kupimo 6 kg čećera i damo u obliku sirupa u vreme koje sam naveo.

Delim Vaše mišljenje.

U slučaju nedostatka hrane, bolje je dati sećerni sirup. Pogača iscrpljuje zimsku pčelu koja treba da neguje mlado leglo prolećne pčele, pa se društva u proleće slabije razvijau baš iz razloga stradanja zimske pčele, koja se istrošila na pogači.

Kad bude dosta mladih pčela, negde početkom marta, može se staviti pogača.

Znam da mnogi ne dele ovo moje mišljenje, ali...

Pozdrav.
Naslov: Odg: ŠEĆERNE POGAČE I NJIHOVA UPOTREBA
Poruka od: ivandojcinovic Novembar 26, 2011, 23:19:36
 Vojko ja sam svojim pcelama ostavio po polusprat meda u proseku ali sta da ti kazem dodji pa vidi



       pozdrav :D
Naslov: Odg: ŠEĆERNE POGAČE I NJIHOVA UPOTREBA
Poruka od: Milic Vukic Novembar 27, 2011, 11:40:42
Kolege,
primetio sam da ima pčelara koji u periodu avgust - septembar pišu kako imaju blokadu medom u plodištima pa im matica nema dovoljno prostora za leženje zimskih pčela, izražavajući strah da će u zimu ući sa slabim zajednicama. Onda isti ti već  u novembru -decembru izveštavaju kako su pčelinje zajednice nenormalno mnogo hrane potrošile pa moraju spremiti pogače za dodavanje.

To se kod mene nikad nije desilo bez obzira da li je jesan bila topla ili hladna. Ako oko 15 septembra u plodištu imam oko 20 kg hrane za zimu, moja društva dočekaju prvi ozbiljniji nektar iz prirode (karem marta) sa rezervom hrane od oko 10 kg. Odstupanja idu maksimalno 2 kg. zavisno od klimatskih karakteristika pojedinih godina.

Zato ja što se hrane tiče zimi mirno spavam i ne dodajem apsolutno ništa.

Pozdrav.
Naslov: Odg: ŠEĆERNE POGAČE I NJIHOVA UPOTREBA
Poruka od: Dragan Šošić Novembar 27, 2011, 22:50:36
Miliću, moguća je blokada i to zavisi od snage društva, ali i od starosti saća u plodištu. Na pčelaru je da to malo uravnoteži.

U potpunosti se slažem da ne treba koristiti pogače. Međutim, pretpostavljam da će biti slično i sledeće, pa opet sledeće godine i tako u nedogled.
Pogačama se ništa dobro ne postiže, osim ako nisu od čistog meda i ne stavljaju se nepotrebno i prerano.

U prilog korišćenju pogača upravo ide priča da se ne koristi šećer u pčelarstvu. Zašto ne dopuniti zimnicu ili popraviti raspored hrane u košnici, ako je to neophodno. Ako se to ne uradi na vreme, ulazi se u priču o pogačama, a kasnije o bolestima i kako se to one „čudno“ pojave.

Sada je u toku naknadna pamet boraca protiv „ekološkog“ zagađenja košnice šećerom, koji su sada protiv pogače a za prihranu u avgustu. Do sada je bilo ne šećer ni za živu glavu, pa čak ni med, ali ram sa medom može (po sistemu „jer ja tako radim). Na taj način su mnogi dovođeni do toga da moraju koristiti pogaču (http://spos.info/forum/index.php?topic=136.msg260725#msg260725). (Sledi link od ove poruke pa nadalje i uživaj u evoluciji znanja :P)

Zaključak je: pogača NE, a dopuna zimnice krajem leta da i to društvima kojima je to potrebno ili gde ima puno medljike.
Naslov: Odg: ŠEĆERNE POGAČE I NJIHOVA UPOTREBA
Poruka od: Milic Vukic Novembar 27, 2011, 23:33:31
Dragane,
slažem se da krajem leta treba dodati nedostajuću hranu za zimu i da je do određene količine (ne veće od 1/3 ukupne rezeve) hrana dobijena od šećernog sirupa odlična. Mislim da se tu slažemo. Ja sam protiv šećernih pogača u periodu zimovanja.
Što se tiče blokade, ja sam se samo pitao kako je moguće da društvo koje je u septembru bilo blokirano silnim medom već krajem oktobra nema zalihu meda da preživi bar do karaja febuara. Tu meni u priči tih ljudi nešto ne štima obzirom da znamo koliko približno društva mogu da potroše u tom periodu.
Slatko sam se nasmejao na linkovani tekst, kao što sam se slatko nasmejao na tvrdnju da je glasanje na forumu za i  protiv pogača u zmskom periodu nedvosmisleno pokazalo da su šećerne pogače pčelama prava blagodet. Stručni pčelari velikom većinom to potvrdili i tu nema šta da se priča.
Pozz.
Naslov: Odg: ŠEĆERNE POGAČE I NJIHOVA UPOTREBA
Poruka od: Dragan Šošić Novembar 28, 2011, 00:31:58
Jasno k’o dan kolega, slažemo se i kristalno mi je jasan tvoj stav i ispravan je u to ne treba sumnjati (mada sam ja po prirodi sumnjičav a i vođena je „istraga i dokazni postupak“ od strane tvog sugrađanina i utvrđeno je da sam sumnjivo lice (http://spos.info/forum/index.php?topic=10636.msg139184#msg139184)  :D).

Zimi pogače štete pčelama. Ako se mora, opet sam za kristalisani med, koji se ubacuje u najlonske kese i postavlja kao i pogača. Naravno, ne treba dozvoliti da društvo ugine od gladi. I treba uvažiti i današnju materijalnu situaciju: pogača je jeftinija. Ali treba izvući pčele ako se mora na taj način i ubuduće zazimiti društva na vreme i po pravilu.

Ja to rešavam drugačije, ali to je malo neugodno i ne bih sada o tome (radi se o otvaranju košnice zimi). Ali i dodajem saće sa medom umesto pogače ponegde i kod malog broja košnica. Isto kao i dodavanje rama, samo što zbeg nije prilagođen i jednostavno se saće iseče iz rama i postavi na satonoše. Pri tome nema nikakve poklopne daske i košnica ima samo zbeg i krov iznad. Ako sam morao dodati ram sa medom, interes mi je da je zaustavim sa leglom i „ohladim“ malo. Tada tim pčelama ne treba leglo, jer ih samo dodatno iscrpljuje. „Utopljavanje“ u vidu dodavanja poklopne daske sledi tek kada krene džana. To naravno i nije neko utopljavanje, jer iznad poklopne ostaje zbeg, a poklopna ima 2 otvora. Ali pčele se razvijaju prema spoljnim uslovima. Kao što si i sam rekao ni u proleće ne treba hraniti: hrane se same.

O blokadi, koja ne mora da bude blokada dovoljnom količinom za zimovanje, drugom prilikom, već je kasno.

Naslov: Odg: ŠEĆERNE POGAČE I NJIHOVA UPOTREBA
Poruka od: ivandojcinovic Decembar 18, 2011, 19:57:49
  Evo Dragane da se slosim stobom u vezi pogaca ali ostavio sam Avgusta ceo polu nastavak pun meda . kada sam otiso na pcelinjak skoro sve su bile bez meda . Nuzda menja pravilo i ja smatram da nisam nista pogresio jer ,, mirno spavam,, i nikad nisam kategorican u stavovima. Lako je vama mozda vi imate kasnije pase  :-\
   


         Pozdrav i svako dobro
Naslov: Odg: ŠEĆERNE POGAČE I NJIHOVA UPOTREBA
Poruka od: Dimitrije Nikolic Decembar 18, 2011, 20:16:30
Ja sam svake zime davao pogacu,ove zime sam resio da to ne cinim.
Ima vise razloga za to.
Ranijih godina kada sam dodavao pogacu,ako je toplo vreme pcele uzimaju pogacu i prenose je u celije saca (nesto i potrose naravno)
a ako je hladno one pogacu ne uzimaju jedno drustvo je uginulo,krenulo je leglo hrane nisu imale a pogaca je bila na satonosama,pitam se
cemu onda pogaca.
U nekim kosnicama ostane i po pola pogace pcele ih ne pojedu,(znamo kakvih pogaca ima na trzistu,prodaje se sve i svasta)pa se opet pitam cemu sam davao pogacu.
Neka drustva potrose i po dve,tri pogace a kada vrsim prvi proletnji pregled meda ima i za vrcanje,pa se opet pitam cemu sam davao pogacu.

Eto to su neka moja zapazanja,u kosnicama treba imati dovoljno meda i mislim da nece biti problema,kada naidju topli dani u toku zime
a uvek ih bude pcele ce preneti kolicinu meda blize klubetu i to je to,nije lose sto Dragan rece ako treba negde intervenisati dati kristalisan med
i to samo ako je nuzda.Pozdrav svima!
Naslov: Odg: ŠEĆERNE POGAČE I NJIHOVA UPOTREBA
Poruka od: Dragan Šošić Decembar 18, 2011, 21:04:20
 
  Evo Dragane da se slosim stobom u vezi pogaca ali ostavio sam Avgusta ceo polu nastavak pun meda . kada sam otiso na pcelinjak skoro sve su bile bez meda . Nuzda menja pravilo i ja smatram da nisam nista pogresio jer ,, mirno spavam,, i nikad nisam kategorican u stavovima. Lako je vama mozda vi imate kasnije pase  :-\
   


         Pozdrav i svako dobro

Ostaje mi nepoznato kako si ostavio polumedišta sa medom. Pitanje je bitno jer ima kolega koji rade po uputima pčelara koji svaku godinu smatraju istom i podbacuju PUNA polumedišta ispod plodišta još u avgustu.

Imam kasnije paše, ali to nije uvek baš dobro za mene i moje pčele. Kasnija paša ove godine je bila neugodna. Pčele će odgajati leglo sve dok ima nekog unosa, pri tome trošeči nešto rezervi. Baš taj kasniji unos ih je podsticao da troše rezerve.

Naravno da sam to predvideo i hranio društva za koja sam smatrao da će utrošiti deo rezervi. Kasnije im je dodat po jedan pun LR ram sa medom (pri završnom pregledu). Reč je takođe o društvima koja su imala po jedano puno polumedište i hrane i u plodištu. Ali proroda čini svoje. Na prvoj slici (košnica 38), je situacija od 16. 08 2011. god. u društvu koje ima LR nastavak i polumedište puno meda. Leglo ima i na na novom saću. Ukupna količina legla je 7 punih ramova legla + ovaj koji je slikan. Po evidenciji je dobila 4,75 kg šećera do 08 septembra. Takođe je dodat pun LR ram meda.

Društva kojima je ostavljana zimnica kao što je u košnici čiji je deo zimnice na slikama nije potrebna nikakva prihrana (slike iz košnice 58).

U sušnim godinama je najvažnije hraniti društva jer unos je uglavnom manji od potrošnje. Tako se pčela podstiče da unosi polen. To je najvažnije. Međutim, pojedini pčelari koji drže košnice u ekološki problematičnim uslovima vode drugačiju "politiku". Imamo primer kolege čije pčele su u neposrednoj blizini dve termoelektrane i deponija smeća i pepela. Taj svoj ekološki problem on prikriva primitivnom kampanjom protiv pčelara koji u određenim momentima koriste šećer u pčelarstvu. On smatra da je prihrana pčela šećerom uništavanje ekoloških osobina proizvoda pčela. Za to vreme iz košnica mu vire nekakve latvice sa otrovima i dim amitraza. Zato bezobrazno skreće pažnju sa svojih problema. Koliko će pčelara sa manjim iskustvom izgubiti pčele zbog toga što koriste njegova dostignuća (šećer u „pčelarstvo“ ne koristim) pitanje hoćemo li ikada saznati.

Ponoviću opet: u sušnim godinama prihrana društava je neophodna u pojedinim vremenskim periodima i korisna.

Ivane, koliko će pogače doprineti dobrom ili lošem po tvoje pčele, sam ćeš videti. Najveći uticaj će imati to kakva će zima biti. Kako god bilo, nek ti je sa srećom.
Naslov: Odg: ŠEĆERNE POGAČE I NJIHOVA UPOTREBA
Poruka od: ivandojcinovic Decembar 19, 2011, 15:44:21
Evo pod1 podbacio sam polunastavke pod dva i dole u plodistu su imale mednu kapu ne manju od 10 cm u proseku pod 3 sta da ti kazem pored ostalog grabez je isklucen jer u blizini na oko 500 m vazdusno nema pcelinjaka i ko sto reko ,,nuzda menja pravilo,,.
  Dimitrije ja svoje pogace sam pravim po starom recaptu.


   pozdrav za tebe i tvoje strpljenje    P.S (ocekivao sam zustriju paljbu) 8)
Naslov: Odg: ŠEĆERNE POGAČE I NJIHOVA UPOTREBA
Poruka od: Dragan Šošić Decembar 20, 2011, 13:54:26
Evo pod1 podbacio sam polunastavke pod dva i dole u plodistu su imale mednu kapu ne manju od 10 cm u proseku pod 3 sta da ti kazem pored ostalog grabez je isklucen jer u blizini na oko 500 m vazdusno nema pcelinjaka i ko sto reko ,,nuzda menja pravilo,,.
  Dimitrije ja svoje pogace sam pravim po starom recaptu.


   pozdrav za tebe i tvoje strpljenje    P.S (ocekivao sam zustriju paljbu) 8)

Ivane, zimske rezerve meda se ne podbacuju bez potrebe kao prvi nastavak. To jednostavno nije prirodni raspored hrane u košnici. Put pčela je prema gore u zimskim uslovima. Zato pčele i skladište hranu (i to uglavnom med) iznad gnezda. Pčele su štedljiva bića i nevoljno troše rezerve hrane, kada prestane unos. Zato im treba omogućiti da obim legla prilagode spoljnim uslovima.

Toplo vreme je uzrokovalo da se unos vrlo malih količina nektara „protegne“ do kasno u jesen. Kada je med ispod legla, pčele ga prenose ponovo iznad legla, ali to nije bez posledica: stimuliše ih na pojačano odgajanje legla. To dovodi do velike potrošnje hrane i tošenja zimskih rezervi. Samo to nije najteža posledica. Pregledom košnica sam prmetio da krupnoća jaja nije odgovarala vremenskom razdoblju. Pčele su, gotovo za čitavu jednu generaciju odložile odgajanje zimskih pčela. Trošenje rezervi ih motiviše da popune prazan prostor i usmerene su ka sabiračkoj aktivnosti i odgajaju više legla. Tako da se dešava da u jednom momentu dođe do gubitka velikog dela pčela i slabih društava. Imaš u temi o zimskim (u stvari jesenjm) gubicima na forumu SPOS-a. Jednostavno su pčele nestale. Nestale su u stvari kratkovečne-letnje pčele. Osipanje pčela se kasnije nastavi.

Samo kasno-letnjom prihranom sam uspeo da ublažim ove posledice. To doprinosi pojačanom unosu polena, blokadi legla i smanjenju aktivnosti pčela usmerenoj ka traženju nektara. Iznenadila me šarolikost i količina polena koji sam nalazio u ramovima. Obilazeći okolinu, video sam samo sasušenu travu. Sam Bog zna gde su našle taj polen i koliko im je vremena trebalo za to. Ali bolje je što su donosile polen nego sitne količine nektara. I zanimljivo je da su polen nosile tokom celog dana.

Šećerna pogača ne donosi ništa dobro. Pčele će morati da prerađuju taj šećer. I to je samo dodatna nevolja.

Slažem se da ne treba dozvoliti da pčele uginu od gladi. I naravno, za prosutim mlekom je uzalud plakati. Nadam se da je to samo jedno novo iskustvo i da takve greške ne treba ponavljati. Inače, u svim sušnim godinama je dolazilo do većih gubitaka društava.

Nadam se da tvoje pčele neće ući u takvu statistiku  :).



(Po zahtevu gospodina Šošića, dodat je u poruku boldovani deo teksta)
Naslov: Odg: ŠEĆERNE POGAČE I NJIHOVA UPOTREBA
Poruka od: ivandojcinovic Decembar 20, 2011, 15:33:57
 I ja licno sam protiv pogaca . Za sada sam zadovoljan kolicinom pcela po drustvu, i ostaje mi da se nadam da ce sve i tako ostati ja sam prosle sezone startovao sa 9 kosnica sada sam na oko 25 to su pretezno rojevi . A licno smatram da svaki pcelar trebalo bi da zna da prpremi i pogace za zlu netrebalo pa sam i zato ucestvovao u ovoj temi . Asto se tice kasno letnje prihrane cime je vrsis  ?


    pozdraviz snezne Surdulice.


                           
Naslov: Odg: ŠEĆERNE POGAČE I NJIHOVA UPOTREBA
Poruka od: Dragan Šošić Decembar 20, 2011, 18:17:17
 
I ja licno sam protiv pogaca . Za sada sam zadovoljan kolicinom pcela po drustvu, i ostaje mi da se nadam da ce sve i tako ostati ja sam prosle sezone startovao sa 9 kosnica sada sam na oko 25 to su pretezno rojevi . A licno smatram da svaki pcelar trebalo bi da zna da prpremi i pogace za zlu netrebalo pa sam i zato ucestvovao u ovoj temi . Asto se tice kasno letnje prihrane cime je vrsis  ?
   

Svakako da je potrebno znati sve što može pomoći društvima da prežive.

Još je bitnije znati kako postupati sa njima na proleće, ako su imale nekih neugodnosti pri zimovanju. Pčelama je potrebno omogućiti da se razvijaju u proleće prema prirodnim uslovima i dovoditi ih do kontrolisanog rojevog nagona. Pri tome mislim do rojevog nagona koji se lako može odložiti. Paziti naravno da društva ne uđu u teži rojevi nagon.

 Ovo je važno zbog toga što bi ulazak u rojevi nagon predstavljao potpuni telesni oporavak pojedinačnih pčela. Svako preterano očekivanje može dati suprotno: stalno slaba društva ili pojavu bolesti. To znači da treba pratiti razvoj društava i tok nektarske i polenske paše. Prema tome proširivati gnezdo i prostor u meri u kojoj ga pčele lako održavaju. Moj stav je da sa proširivanjem prostora i gnezda tokom prolećnog razvoja i oporavka zajednica ne treba žuriti. Bolje je i malo zakasniti nego preterati sa proširenjem. Sa "sečenjem" legla, prevešavanjem, eventualnim prolećnim prihranjivanjem treba biti jako oprezan.

Tako se može otkloniti negativno dejstvo pogača koje su nužno dodavane društvima tokom zimovanja. Kasnije ih treba zaboravljati kao zimsku dopunu hrane u tehnici pčelarenja (to nikako ne znači da treba zaboraviti kada i kakvu pogaču dodati kada se to mora).

Dopunu zimnice (kasno-letnju prihranu) vršim šećernim sirupom približno 50%-50%, šećer voda. Uglavnom nešto malo više šećera. Hranim samo društva kojima je to potrebno.

   
Naslov: Odg: ŠEĆERNE POGAČE I NJIHOVA UPOTREBA
Poruka od: Vojko Aleksic Februar 04, 2012, 21:08:55
Vojko ja sam svojim pcelama ostavio po polusprat meda u proseku ali sta da ti kazem dodji pa vidi

Дошао бих, ал немам времена, далеко си, завејан, није време за отварање кошница...

Поздрав.
Naslov: Odg: ŠEĆERNE POGAČE I NJIHOVA UPOTREBA
Poruka od: Ilija Brkovic Oktobar 29, 2012, 15:29:15
molim, da mi neko napise recept za pravljenje medonosnih pogaca, i jos da mi kaze kad je najbolje da se daju
Naslov: Odg: ŠEĆERNE POGAČE I NJIHOVA UPOTREBA
Poruka od: Zivorad Pesakovic Oktobar 29, 2012, 21:26:28
Sobzirom da je bila tema hrana za pcele i to je tema neiscrpna da li treba pogaca ili ne treba. Svi znamo sta je najbolje da ima dovoljno hrane bez prihrane i nedirati pcele do proleca i  svi se slazemo da treba pogace ako nema hrane, a zbog cega to je opet neka druga tema ako utvrdimo da treba  K A K O   N A P R A V I T I  NAJ  NAJ  BOLJU POGACU, a ne komentarisati da pogaca je nuzno zlo... Znaci dobar recept za pogacu to je prava stvar....Kada prvu pogacu staviti i koji vitamin?              pozdrav svim kolegama
Naslov: Odg: ŠEĆERNE POGAČE I NJIHOVA UPOTREBA
Poruka od: Vojo Brstina Oktobar 29, 2012, 22:50:08
Drage kolege, ako već mora pogača, onda mora, pomozimo našem novom kolegi Živoradu.
 Zamolio bih vas koji imate malo više iskustva u spremanju pogača da postavite recepturu i opišete kako da se napravi najbolja pogača.
Milsim da je svaka dodana pogača pre februara osim one nužne, velika greška pa je ovo moj odgovor na pitanje kada dodati prvu pogaču.
 Oko izbora vitamina takođe nemam nekih iskustava pa ova pitanja prepuštam iskusnijim kolegama.

Pozdrav svima......
Naslov: Odg: ŠEĆERNE POGAČE I NJIHOVA UPOTREBA
Poruka od: Zivorad Pesakovic Oktobar 30, 2012, 21:39:19
Kolega Vojo hvala na komentaru lepo je to sto ste iskreni. Ja imam nekog iskustva ali znate uvek ima boli od boljeg pozdrav
Naslov: Odg: ŠEĆERNE POGAČE I NJIHOVA UPOTREBA
Poruka od: sasa zivic Avgust 27, 2013, 03:08:11
Vidim da je stara tema ali u okviru nje se pominje da je zagoreli šećer prilikom pripreme pogače ili sisrupa otrovan za pčele pa da se nadovežem pitanjem.
Pre par dana moja supruga je pravila neko slatko pa joj je 1 kg šećer dobio braon boju koji ona nije htela da koristi za slatko a pošto je znala da svakog drugog dana sipam sirup pčelama radi stimulacije dodala je još 5 kg normalnog šećera i 6 litara vode i napravila mi sirup koji sam ja nasipao pčelama i koje su one digle odmah preko noći pošto sipam po 0,5 l svakom društvu. U taj sirup dodajem nozevoj.
Danas mi je slučajno kazala da joj se desilo to sa šećerom i pošto sam pročitao da je zagoreli šećer otrovan za pčele evo me ovde sa pitanjem šta mislite da li sam upropastio pčele ili ipak imam čemu da se nadam...
Naslov: Odg: ŠEĆERNE POGAČE I NJIHOVA UPOTREBA
Poruka od: Sinisa Mirovic Januar 09, 2015, 18:41:46
Ajd da kazem i ja nesto sto sam danas cuo.
Otisao sam sa prijateljem kod proizvodjaca pogaca koji ima sve masine i radi za trziste,doduse na crno ali radi.Sad dolazi jedan pcelar i donosi svoj med ,svoj polen i tinkturu pelina kako bi mu ovaj u svojim "kiblama" izmesao pogace.
Medjutim proizvodjac uporno insistira i u tome uspeva da u med koji je malo zagrejan normalno ubaci i dve kafene kasicice limunske kiseline  kako on tvrdi" da pogace ostanu meke ".
Ja znam da se limunska kis. dodaje radi invertovanja i podesavanje PH ali pcelar je doneo med,a secer u prahu  nije zagrejan da bi se invertovo?
Zanima me iskustvo  drugih  pcelara kad je u pitanju mekoca pogaca i dodavanje kis. da li tu ima istine .
Inace svi pcelari koji kupuju od njega  hvale istog da su mu pogace po dve godine mekane  .

Naslov: Odg: ŠEĆERNE POGAČE I NJIHOVA UPOTREBA
Poruka od: Milan D. Saric Decembar 10, 2023, 09:13:28
Ево једне старе теме коју би освежио, иако је доказано да употреба погача није добро решење у пчеларству... Наш домаћин ми је то сугерисао још пре пет година кад сам почињао, али сам ипак пар пута користио исте у следећим ситуацијама:
1) током јануара и фебруара - због недовољне јесење прихране и евентуалног продуженог легла;
2) током марта и априла - због стимулисања матице и убрзаног пролећног развоја.

Тад и никад више зато што:

1) нема потребе за погачом јер допуну хране сматрам обавезном током августа, септембра (па чак и топлог октобра), значи нема изговора. Није тешко дати макар по 10л сирупа током тог периода кад знате да ће им то много боље користити него узнемиравање и додатно црпљење давањем погаче.
2) за стимуланс и бржи развој у пролеће је много боље користити шећерни сируп који је лакши за варење и тако не скраћује животни век зимских пчела.


Ипак остаје и трећи начин употребе погаче који ћу и даље да практикујем:
3) када правим нуклеусе - једна погача таман док нова матица не пронесе (тада може сируп). Овако их минимално узнемиравам и смањујем могућност грабежи на минимум.

Значи колико нуклеуса планирам толико ми треба погача за ту годину - па би пошто то није велики број обезбедио неке "најбоље"; а не разумем се у исте, видим помињу се неке витаминске, поленске, неки Б+, са додатком овог и оног... Па ако неко има неку препоруку из искуства хвала унапред...
Naslov: Odg: ŠEĆERNE POGAČE I NJIHOVA UPOTREBA
Poruka od: Milan D. Saric Februar 12, 2024, 13:33:12
Знам да се погаче користе доста ређе него раније (макар од стране чланова овог форума), али би у мом случају уштеделе доста времена (кога ионако немам) и допринеле неузнемиравању ројева док се матица не оплоди... Па ако неко има неку препоруку пошто видим да има доста врста на КП?
Naslov: Odg: ŠEĆERNE POGAČE I NJIHOVA UPOTREBA
Poruka od: Milan D. Saric Februar 13, 2024, 17:11:06
Сам сам нашао одговор, додуше стар преко деценије  ;D
www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=1441.msg25109 (http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=1441.msg25109)