Košnice Voja

Ostale teme na forumu => Ostale teme u pčelarstvu => Temu započeo: Jano Supek April 09, 2013, 19:34:54

Naslov: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Jano Supek April 09, 2013, 19:34:54
Kolege pčelari, mislim da sam dobro dao naziv ove teme. Kolege Pavele, kora od bagrema se koristi tako što uzmeš trulu koru sa suvog bagrema, (osušen na korenu) izlomiš je a prilikom lomljenja dosta se odvajaju tanka vlakna, ako mogu tako da ih nazovem. Kada budeš lomio koru videćeš o kojim vlaknima se radi. Ta vlakna koristim za potpalu, direkno u dimilici, upalim tri četiri komada, bacim u dimilicu i odnda duvam u nju sa mehom i ubacujem još tih vlakana a kad vidim da se vatra dobro razgorela ubacujem krupnije komade i nastavljam duvanje. Kada vidim da i krupnije komade zahvatio plamen, zatvaram dimilicu i dima koliko hoćeš, dimne signale da praviš, samo oprez da se ne upali trava ako ideš u pešćaru na bagrem. Ja još ubacim ponekad osim voska i propolisa, kada se dobro razgori, šišarku, borove iglice ili zelenu nanu preko da ne bi bio vruć dim. Vrlo je jednostavno, pre bi upalio dimilicu ndgo što sam napisao ovaj tekst. Što se tiče briketa, neznam dali smem da napišem kako se prave. Postupak je opisan u Pčelarskom žurnalu br. 17  izdatom u oktobru 2012 god. Ja sam ga kupio sada u N Sadu na sajmu pčelarstva. Pozdrav
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Никола Маодуш April 09, 2013, 21:25:57
Г. Јано,

Свака част за покретање теме...

Мени као почетнику, а верујем и осталима, је ова тема сигурно од користи. Ни у једној књизи нема начин потпаљивања димилице. Како се користи труд за потпаљивање...
Па не би било лоше да искуснији пчелари наведу како потпаљују своје димилице, колико материјала се стави и тако...
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Jano Supek April 09, 2013, 21:53:35
Kolega Nikola, nisam gospodin, svi smo mi kolege a što se tiče potpaljivanja truda(pečurke), nadm se da znaš da je najbolje prvo kuvati a posle kada se osuši dovoljno je dodirnuti žarom od cigare i ona će da tinja i uvek samo tinja, nikada ne stvara plamen. Savet mladim pčelarima: trud je vrlo lagan kada je suv pa pazite ako ga kupujete da vam prodavac ne proda vodu. Pozdrav
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Dragan Šošić April 09, 2013, 22:13:39
Ja još ubacim ponekad osim voska i propolisa, kada se dobro razgori, šišarku, borove iglice ili zelenu nanu preko da ne bi bio vruć dim.

Odavno ne koristim voštinu ili propolis za dimilicu. Zna biti neugodno u bespaši, zbog grabeži. A mogu biti neugodni i neki miirisni dodaci.
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Никола Маодуш April 09, 2013, 22:30:54
Колега Јано,

Труд сам скинуо са једног старог пања на којем сам га нашао.
И то да кажем да га нисам могао скинути целог јер нисам имао чим да га откинем, па сам откинуо само половицу.
Нисам га кувао, јер нисам знао да треба, само сам га исекао на комадиће.
Можда сам га требао исећи на траке ширине 1-2 центиметра ради лакшег убацивања у димилицу.
Али добро, наћи ћу опет неки када будем ишао у шетњу.
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Ivan Jevtic April 09, 2013, 22:53:26
Колега Јано,

Труд сам скинуо са једног старог пања на којем сам га нашао.
И то да кажем да га нисам могао скинути целог јер нисам имао чим да га откинем, па сам откинуо само половицу.
Нисам га кувао, јер нисам знао да треба, само сам га исекао на комадиће.
Можда сам га требао исећи на траке ширине 1-2 центиметра ради лакшег убацивања у димилицу.
Али добро, наћи ћу опет неки када будем ишао у шетњу.

Nisam znam da trud treba da se kuva. Može li objašnjenje zašto se kuva?
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Jano Supek April 09, 2013, 22:57:59
Dragane ja to koristim, tako, šta imam. Čak sam probao po savetu jednog pčelara i kartone od jaja, dim momentalno otera pčele dole, jednostavno pobegnu od tog dima. E sad se ja pitam zašto i šta ima u tom dimu da im toliko smeta a da ne bude škodljivo, kako za pčele tako i za med. Nikola što se tiče kuvanje truda, ne mora a skida se sa drveta vrlo lako, udariš ga malo jače od dole i sam odpadne.
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Dragan Šošić April 09, 2013, 23:45:57
Ja „standardno“ koristim komiljke od kukuruza (tako ih zovu kod nas). Razlog je taj što trošimo puno materijala i sve ostalo se brzo potroši. To nije dobar izbor i može da se meša sa drvetom ili trudom, ali je opet problem potrošnje. Jer su dve dimilice (nekada i tri ceo dan upaljene). Tako da dosta materijala izgori u „praznom hodu“ kada su pauze. Loš izbor, ali za sada nemam bolje rešenje s obzirom na potrošnju.

Kartoni od jaja nisu dobri. Taj dim je toliko „ljut“ da to nije normalno. Ko zna čega sve tu nema (nisam siguran, ali ne deluje mi dobro). Koristim ga za potpalu dimilice i ponekad, kada dimilica treba za vrlo kratak posao. Nije dobro rešenje.

Inače, bolje je za neki brz  i kratak posao komad truda, ali ni ja ga nemam. Zato može komad platna, ali pamučnog (možda bi i drugio platno, ali od prirodnih materijala koristilo). Potpali se brzo šibicom i dugo dimi.

Što se tiče škodljivosti, bio je jedan članak u Pčelaru i pisao ga je tada mr. Nebojša Nedić (pretpostavljam dve stvari: da je verovatno sada dr, a druga je da sam „pogodio“ ime, mada verujem da nisam pogrešio). Tu kaže da svaki dim ima nekog lošeg uticaja na med.

Voština koja gori pospešuje grabež. Može jedno vreme izgledati da je sve u redu, ali to je dok ima neke paše. Kada pčele po nekom mirisu osete da ima nečega, nastane prava uzbuna i sleću na prazne očišćene ramove (bez voska). Moj sin je jednom prilikom napravio nehotičnu grešku. U uslovima slabe paše je u prostoriji gde je vrcao med uključio ventilator, pored otvorenog prozora. I baš na jednoj gomili gde su bili ramovi na kojima je bilo tragova voska (topljeno u kazanu) je bilo toliko pčela da je to neverovatno. Naravno, bilo ih jr svuda i to je bila neviđena uzbuna. Odmah sam pretpostavio šta je uradio. Kada je isključio ventilator, pčele su se relativno brzo smirile, jer nisu našle izvor hrane, na osnovu mirisa. Zato se i sa voštinom oprezno postupa i ne koristi se u svim uslovima, zbog mirisa koji može uzbuniti pčele. Isto važi i za propolis i sl.


Jeste dr. Nebojša Nedić, proverio sam :D
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Boris Salaj April 10, 2013, 00:07:48
Trud se kuva da bi se lakše isekao ( ispuca sam) , lakše potpalio a i lepše miriše kad dimi (verovatno i da se unište spore, ipak je to gljiva). Probao sam i samo sa osušenim, bez kuvanja, radi posao...
Ko što reče Šole, problem je u utrošku, pogotovo za pčelare koji imaju veći broj košnica...
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Jano Supek April 10, 2013, 00:12:05
Dragane, poslao sam ti sada pp poruku, nadam se uspešno. A za potpalu ili kratkotrajno ja koristim pamučnu pucvalu. Neznam dali si čuo za brikete, autor teksta kaže da gore t j tinjaju ceo dan. Autor teksta je velepčelar Borivoje Bogdanović, nadam se da nisam pogrešio što sam dao ime. Još uvek neznam šta smem pisati po forumu. Gospodin Bogdanović je napisao, citiram" naglasio je da nema nameru da se bavi komercijalnom proizvodnjom briketa, već da mu je želja da pomogne pčelarima i da im olakša posao prilikom pregledanju pčela". Nadam se da nisam pogrešio.
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Dragan Šošić April 10, 2013, 00:24:33
Jano, mora da je neki nesporazum po sredi. Dobio sam pp, ali mi ništa nije jasno. Nisam upoznat sa tim briketima. Mislim da je nesporazum u pitanju, jer si naveo neku kritiku i izvinjenjavaš se meni. Ne znam zašto. Ja sam samo izneo neke stvari po pitanju voštine i mirišljavog „goriva“ za dimilice. Ako je ova poruka suvišna treba je izbrisati, kada razjasnimo o čemu se radi.
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Jano Supek April 10, 2013, 00:45:48
Ma daj, ljudi smo nema ljutnje a ja još uvek ponekad zabrljam sa ovom tehnikom. Zaboravi, ko zna šta sam ja pročitao pa odgovorio tebi. Pozdrav
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Branko Radovanović April 10, 2013, 07:23:13
Ja koristim "prnjad od drveta" za dimljenje tj. odem u šumu i od grana koje su satrulile i mogu se rukama sitniti nakupim prnjadi u džakove i to dobro osušim i sa tim dimim. Vrlo prirodno rešenje.
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: sirka pavel April 10, 2013, 08:16:48
Ja osim šapurine,za dimljenje koristim i šuške sa piljevinom .

Suva šuška od abrihtera se relalativno lako pali. U dimilicu najpre zgužvam malo novina i upalim,kada se razplamsa vatra,dodajem polako šuške i piljevinu sa stalnim duvanjem. Kada se stabilizuje vatra tj dim,dopunim dimilicu bez jakog nabijanja.Kao šapurina,tako i šuške stvaraju smolu,ali za manje zadimljavanje je podnošljivo.Naravno,da treba povremeno da se čiste rupice za izlaz dima stuganjem.

Skrenuo bi pažnju da zadimljavanjem sa šuškama-piljevinom postoji opasnost od izbacivanja žara pri radu sa mehom tj u povratnom smeru može izvući žar i sa malom nepažnjom može izazvati požar ako je suva trava oko pčelinjaka.Da bi smanjio ovu pojavu treba da bude u dimilici uvek malo više piljvine od rupe za uduvavanje vazduha u dimilicu. Potpalu neki put vršim i pomoću male plinske lampe tj brenera.

Zamalo da zaboravim da se zahvalim kolegi Jani za pokretanje ove teme i ujedno i odgovoru na noje pitanje postavljeno  na drugoj temi.

Što se tiče briketa ni ja neznam dali se sme javno bez odobrenja autora davati ove recepte,ali mislim da preko pp, nije.

Puno pozdrava.
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Радоје Киперовић April 10, 2013, 10:42:52
Гљиву труд прије употребе у димилици свакако прво треба кувати и из разлога које је Борис навео али и због тога што кувањем постаје много мекша и вријеме сагоријевања буде нешто дуже. Међутим првенствени разлог је што у већини буду јаја и ларве разних инсеката којима је труд природна храна, па ако је чувамо нескувану, послије дужег стајања од ње остане само прашина. Од оца сам чуо да су стари људи труд припремали тако што су комаде послије кувања и сушења "ударали" металним предметом све док се не растањи. Наводно љепше и дуже тиња. Пробао сам и има разлике, мада је то превелики посао нарочито за оне који троше велике количине. За ралику од правог (буковог) труда Fomes fomentarius кога је све мање, кажу да брезин труд или брезин копитњак Piptoporus betulinus није тако квалитетан за сагоријевање. Пробао сам га баш прије неколико дана и морам рећи да нисам примијетио да је по било чему лошији од "правог". Нешто теже са пали али са малим пламеником није никакав проблем. Субјективно ми се чини чак да доста дуже гори. За разлику од правог који пријатно мирише, овај брезов нема изражен мирис а пчеле су потпуно мирне. Оба труда спадају у љековите гљиве. Пошто их пчелари немилосрдно беру, и све их је мање, требало би повести рачуна да се на пању увијек остави по једна због даље репродукције.
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Jano Supek April 10, 2013, 13:24:43
Za mlade kolege. Može i trulo drvo tj panj od topole ili od vrbe, ko šta nađe i kako se snađe, samo trec koristiti materijal koji lepo i dugo dimi, nema mnogo smole i prijatno miriše. Dragane ja izbegavam šapurinu, to kod nas tako zovu, čini mi se da na isto mislimo. Daje mnogo smole. Pozdrav
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: dragan manasijevic April 12, 2013, 21:55:57
kod nas na jugu ima najvise truda na vrbi ja prosle godine sam ubrao dva puna djaka truda ali nisam ga kuvao ostavio jos da se osusi i kad bude malo vise boljeg vremena skuvacu ga i osusiti .pozdrav sa juga.
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Dragan Šošić Decembar 10, 2017, 17:47:48
Народе претпостављам да вам је познато али да подсетим да се на време снабдете пелетом.

У ранијим порукама, закључили смо да много тога ствара превише смоле, да је потребна већа количина труда нпр. који не могу сви набавити у довољној количини, да неки материјали пребрзо сагоревају и при томе и ослобађају превише топлоте итд.

Добрим пелетом се многи проблеми решавају. Потребно је наћи пелет који нема превише смоле и који има и пријатнији мирис. Такав би био липов, буков, храстов и слично.

Ако вам је ово познато, подсећам јер је и мени познато и не набавим га на време, па користим неке брикете од сламе, који нису лоши, али има их лошијих, који имају "додатке" од неких травуљина и могу чак мало и побуђати.
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Edi Daruši Decembar 10, 2017, 18:09:37
U stolarskoj radionici u kojoj radim imamo različitog drveta, ali šta je pelet?
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Dragan Šošić Decembar 10, 2017, 18:12:40
Није Пелетов систем :).

Ево једног линка, на брзину одабраног (има и мало подсећање на несташицу крајем ове зиме 2017)


http://www.peletbukov.rs/pelet-cena/?gclid=EAIaIQobChMI7pKqhfj_1wIVp7vtCh3cUgocEAAYASAAEgKu2vD_BwE

Мало је теже правити у сопственој радионици. Ако немаш јаку пресу, распадаће се. То гуши сагоревање.
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Edi Daruši Decembar 10, 2017, 18:37:43
Jasno mi je sada.
Da li se sredina panja trule vrbe ili topole, kod mene kraj Tise ih ima, može koristiti u dimilici? Koliko je poželjno jer ovde neki koriste i taj materijal u dimilici?
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Dragan Šošić Decembar 10, 2017, 18:51:53
Користио сам трулу врбу. Некада буде добро, некада лоше.

Тополу нисам користио, али мислим да она има јак „горак“ дим.

То може препоручити неко ко користи редовно. Користио сам врбу неко време и нисам баш био задовољан.

Пелет је врло добар материјал и не бих превише расправљао нечем другом.

Уједначен је, има довољно простора да се димилица не гаси, не разгорева се и јако дуго траје рад са једним пуњењем. Цео дан радим са два пуњења димилице. Чак и по ветровитом времену се добро показао као материјал за димилицу.
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Vojo Brstina Decembar 10, 2017, 19:04:09
Ја користим трину од јеловине-чамовине.
некад сам користио трину од тополе али пуно лепи димилицу са чађи и што рече Шоле има горак или јак дим..
Пробао са да ставим и осушен материјал од Нозевоја, али када се дуже ради од тог дима ми се врти у глави. После сатима треба да се потпуно освестим.
Од тврдог дрвета не ваља трина јер се ствара висока тепература у димилици...

Поздрав драгим пријатељима...
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Anto Dankić Decembar 10, 2017, 19:05:33
Nabavio sam 3 vreće sijena od lavande nakon destilacije. Isprobao sam i vrlo sporo gori i ima prijatan miris, pčele dobro reagiraju na njega. Moram još samo smislit kako da ga pripremim u male svežnjiće da ne petljam kod pčela nego da samo ubacujem po potrebi. Proljetos kupio u Vinkovcima na sajmu prešana piljevina sa lavandom veličune hrenovke. Također vrlo dobro i dugo gori a nije preskupa
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Dragan Šošić Decembar 10, 2017, 19:27:20
Нараво да постоји пуно материјала и начина како се сналазимо (боље рећи како смо се сналазили). Моја намера је да упутим на добар материјал који користим неколико година.

Јако растресити материјали имају недостатак да се лако разгоревају и брзо се празни димилица уз јако загревање. Струготина се понаша како сам навео, а пиљевина гуши ватру ако је има пуно, а ако је мало потпомаже сагоревање.

Анто, могуће је да је та смеса добра. Али се углавном показало да материјали где има дела трава полако „нарасту“ промене запремину и не падају на дно димилице (у том случају долази до разгоревања и потом релативно брзог гашења). Могуће је разгоревање (моја претпоставка, јер нисам користио ту смесу, али сличне јесам). Уз то, ако се сећаш био сам опрезан према материјалима који имају мирис који може не неки начин привући пчеле и узнемирити их до грабежи (воштина, миришљаве траве). Ако ти је искуство добро, настави тако.

Са пелетом нема разгоревања, не гаси се и не загрева димилицу и не узнемирава пчеле (не подстиче их на грабеж). Оставља мало пепела и готово нимало смоле (ако се изабере пелет од доброг дрвета).
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Anto Dankić Decembar 10, 2017, 19:41:56
Ako stavljam samo to sijeno od lavande mora biti gusto nabijeno i onda nema razgorijevanja, dobro dimi i to čak i po sat i pol ako previše ne koristim dimilicu. Zato sam i napisao da bi trebao pripremiti guste svežnjiće koji su uvezani npr špagom
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Dragan Šošić Decembar 10, 2017, 19:51:16
Jа предлажем материјал којим се може радити и цео дан са једним пуњењем (ако је по мери заложена димилица).

Пробајте ништа не кошта... 25.000 "динџи" тона  :) :) :)
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Anto Dankić Decembar 10, 2017, 20:00:57
Pošto kod nas i konoplja počinje biti legalizirana, možda nabavim i tog sijena za dimilicu (zgodno, pogotovo u kontejneru ;) )
Nebi mi trebao više ni šešir :)
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Dragan Šošić Decembar 10, 2017, 21:01:19
Наравно, да се неко не уплаши без разлога. Не треба једна тона :).

Једна врећа је довољна за целу сезону. Можда две, ако је више димилица у „погону“. Ми често радимо са 3 димилице и не потроши се две вреће.


И цена је самим тим знатно нижа  :). А вреди све паре.
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Sasa Blagojevic Decembar 10, 2017, 22:35:12
Probacu pelet sledece godine, ove godine trud pa kad mi treba on se zagasio
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Anto Dankić Decembar 10, 2017, 23:15:13
Prve godine sam koristio (kao i moj mentor) otočke od kukuruza (onaj srednji dio kukuruznih klipova). Dime oni dobro ali dim je dosta žestok i zna se razgorit pa postane veoma vruć. Onda sam prešao na trud. Nije loš ali moraš lunjati po šumi dok ga skupiš i zna se ucrvati ili strunuti ako ima previše vlage
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Milos Obradovic Decembar 10, 2017, 23:43:21
Ja sam ove godine koristio prozukle delove kruskovog drveta lepo tinja i ne gasi se jer ima sitne kanale koje su izvrteli insekti tako da ima dobar dotok kiseonika...

Sto se tice peleta i njegovoj proizvodnji je obavezna upotreba i do 20% camovine koja je neka vrsta lepka koja daje stabilnost granulama ...ovaj podatak sam cuo od proizvodjaca peleta iz Merosina - Nis koji je inace Kinez zove se Lan i vec 3-4 godine,  proizvodi pelet...iznajmio je halu od firme u kojoj radim
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Milan Đorđević Decembar 11, 2017, 15:11:38
Nisam stigao da pročitam ovu temu od početka ali ću reći šta ja koristim i kako.
Koristim gljivu trud, ovde u okolini Valjeva ima relativno dosta hrastove šume i skupio sam ga poprilično tako da imam zaliha za nekoliko godina unapred.  :)
Pošto je trud tvrd, pocepam ga na sitne delove, veličine pakla šibice, onda to sve dobro osušim na suncu pošto zna da pokupi vlagu i spreman je za dimilicu.
U dimilicu prvo stavljam sloj suvih novina na dno ali tako da prekriju celu unutrašnju površinu dimilice, onda natrpam parčiće truda do vrha ali tako da novine ispod uvek štrče. Tada potpalim novine i naglo pritiskam dimilicu da se trud lepo razgori. Kada se formira žar na ivicama parčića truda, dimilicu zatvaram i to je prava stvar. Nikada mi se do sada nije desilo da otkada koristim trud da dimilicu ponovo potpaljujem jer se ugasila. Traje dok ne završim posao. Iako ja imam svega 6 košnica, moja slobodna procena je da jedno ovakvo punjenje kako sam opisao može trajati za oko desetak košnica, oko možda sat vremena intenzivnog rada.
Kod truda mi se sviđa što je dim beličast i gust, i što jako prijatno miriše svojim karakterističnim, sladunjavim mirisom. Pozdrav kolegama!
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Milan Đorđević Decembar 11, 2017, 15:16:08
A moj mentor upotrebljava parčiće osušenih trulih panjeva, slamu, čokot od kukuruza, dodaje voskovarinu... rezultat je da dimilica zapekne a miris je odvratan.
Zato samo preferiram trud.
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Miroslav Tesanovic Decembar 11, 2017, 19:31:51
Ja sam nakupio dve vrece za krompir (one pletene plasticne) proljetos kada sam radom na terenu naisao na opozarenu bukovu sumu.
Donio kuci, sjekirom razbio na manje komade i objesio na promaju. Kad zatreba, izvucem komad-dva i eto..
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Miroslav Šugić Decembar 13, 2017, 14:09:35
Ja koristim običan karton i preko njega drvenu trinu od sećenja....
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Milos Obradovic Decembar 13, 2017, 14:13:58
Ево ако неког интересује цена пелета је 440 дин за паковаљње од 15 кг у Рода центру у Крушевцу...
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Jano Supek Decembar 13, 2017, 15:52:51
Koristim rogoz i briket od piljevine, verovatno od čamovine je piljevina jer blago miriše na borovinu. Na slici je briket.
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Jano Supek Decembar 13, 2017, 15:55:35
Pošto kod nas i konoplja počinje biti legalizirana, možda nabavim i tog sijena za dimilicu (zgodno, pogotovo u kontejneru ;) )
Nebi mi trebao više ni šešir :)
Uuuu
Al bi bilo veselo i konejner bi poleteo :)
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: zoran drpljanin Decembar 13, 2017, 17:11:38
Ja koristim sta stignem, a sve cesce , kada su brzi pregledi , samo pumpicu sa nozevojem.....Kada je nesto sto traje duze, ima trulog oko vikendice  to i ubacujem... Cesto i one kartone od jaja..
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: nobojsa oro Decembar 28, 2017, 23:18:17
jutani dzak. jeftin, blag, gust dim i dugo traje.
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Dejan Đukić Februar 04, 2018, 12:11:17
Pelet mi nikad nije pao na pamet ali cu ga isprobat definitivno s obzirom da imam 6 tona peleta svake godine jer se grijem na pelet 😌 da li Sole miksas pelet s necim ili samo napunis dimilicu i odozgo zapalis?

Lp
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Dragan Šošić Februar 04, 2018, 13:12:27
Занимљиво питање...шалим се, наравно :). Ово питање нико није поставио (осим једног колеге преко gmail-a). Обично су колеге писале о "алтернативним" материјалима, које сам већином испробао и углавном су лошији од пелета.

Проблем потпале пелета постоји. Један наш колега је покушао и појавио се проблем потпале. У шали сам му послао овај троугао потребних услова са појаву пламена (на слици 1 – и нема више слика :) ). Претпоставио је (погрешно) да је проблем „безваздушни простор“. Није то проблем, ваздуха има довољно...

Проблем је у недостатку топлоте да се потпали, јер је пелет пресован (материјал лакше гори када је растресит и када су веће површине изложене дотоку кисеоника). С обзиром да то не можемо мењати, доведемо топлоту.

Димилица се потпаљује сасвим обично. Као што то радим „миленијума“ :)...потпали се ватра са комиљакама (шапурина, отучке – како их још називају) или којим дригим погодним материјалом :). Потребно је да се нормално ужари. Потом ставим пар комада комиљака и преко тога пелет. На врх опет 3-4 комада комиљки, али и то није потребно. Комиљке на врху су ми користиле када користим пресовану сламу (брикети пресоване сламе за простирку пилићима – нисам ни знао да се то користи и да пилићи живе своју рану младост на „ролерима“ :) ).

Још један практични проблем...мој син нпр. ради погрешно и увек ми подигне притисак јер баца материјал, непотребно. Стави пуну димилицу пелета за временски краћи посао и угаси када је трећина сагорела. Тако изручи у стари лавор где изручујемо садржај димилице. И наравно, баци још трећину корисног материјала, који не сакупи и који се умеша са отпацима. Приближно се предвиди количина потреба за рад. Када се посао приводи крају, пелет је такође при крају и онда додам опет комиљке. По завршетку посла само оборим димилицу (пазити, јер може наставити сагоревање и у лежећем положају и ово зависи од правца ветра). Комиљке које имају чађи су одличне за поновну потпалу ватре наредног дана и сувље су од материјла када је већа влажност ваздуха. Али, због те чађи по њима лакше се потпале и по неугоднијем времену.


ПС

Мао сам из зезања користио неке ситнице из теорије пожара...ови моји паметни ме послали на противпожарну обуку, јер је сада то по неком закону. Спремам се за пензију (превремену) и нису послали неког млађег, па су џаба кречили...али научи се понешто корисно или се подсетимо неких ствари (такође врло корисних).
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Dejan Đukić Februar 04, 2018, 17:05:14
Hvala na detaljnom odgovoru sole ,morao sam te pitat jer znam kako moja pec funkcionise kad je pelet u pitanju pa mi je malo bilo cudno 😁
Lp
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: mihailovic zeljko Februar 05, 2018, 00:14:25
Jesenas sam u Bugarkoj u Vidinu posetio jednu prodavnicu pcelarske opreme.
Tamo sam video u kesi pelet od suncokreta i pise gorivo za pusalku kosta 1kg nesto
manje od 1 evra oko75 euro centi.Kupio sam jednu kesu i ovih dana je isprobao.
Sta reci a ne pohvaliti ih.Dugo gori stvara dobar gust dim prijatnog mirisa a lako se
potpaljuje.
Cena mu je malo jaca mada sporo gori i prihvatljivo je i po toj ceni samo se treba
naci ko ga proizvodi i kupiti vece pakovanje.Za dva sata koliko smo proveli na dodavanju
pogaca na oko 170 drustava otislo je oko tri sake peleta znaci oko 300 grama.
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Jano Supek Mart 06, 2018, 21:01:02
Šole, druže ne mogu da verujem! Polažeš ZOP! Možda si baš danas polagao. Nas isto s tim maltretiraju, idem za sada u školu a polažemo negde u maju. Predavači nam rekli da se danas polagalo u BG.                                                                                                                                             Pozdrav
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Dragan Šošić Mart 06, 2018, 22:17:18
Вероватно ћемо заједно на полагање. Нисам узет у обзир за раније јер нисам доставио диплому (тражио месец дана и једва је нашао :) ).

Таман да гасимо жито када студент запали  :) :)
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: voja stanojevic Mart 08, 2018, 13:05:55
                           Zanima me da li je neko pokusao da koristi sisarke od bora ili iglice?
Imam dvadesetak starijih borova i uvek ima puno sisarki.Veciti su mi problem kod kosenja kosilicom i mnogo puta sam razmisljao za sta bi ih mogao iskoristiti.
Moglo bi se tu nakupiti svake godine po nekoliko dzakova.Ako ne za dimilicu da li neko ima ideju za sta bi to moglo da se iskoristi?




                                                  Pozdrav
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: dusan lazic Mart 08, 2018, 13:19:42
Za pečenje rakije?!
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: voja stanojevic Mart 08, 2018, 13:24:11
                               Hvala cika Dusane,odlican izbor. Svidja mi se.


                                                  Pozdrav i svako dobro.

Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Miroslav Tesanovic Mart 08, 2018, 15:18:17
                           Zanima me da li je neko pokusao da koristi sisarke od bora ili iglice?
Imam dvadesetak starijih borova i uvek ima puno sisarki.Veciti su mi problem kod kosenja kosilicom i mnogo puta sam razmisljao za sta bi ih mogao iskoristiti.
Moglo bi se tu nakupiti svake godine po nekoliko dzakova.Ako ne za dimilicu da li neko ima ideju za sta bi to moglo da se iskoristi?
                                                  Pozdrav
Ima na youtube-u, da pcelari u americi koriste one duugacke iglice bora i sisarke kao materijal, samo nabiju to dooobro u dimilicu i pale naravno odozgo tj. sa vrha.
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Milos Obradovic Mart 08, 2018, 17:43:07
Za dimilicu neznam ali za rakiju znam da se sisarke koriste jer daju dobru energiju za kazan prilikom pecenja i najvaznije veoma jeftin tj besplatan energent...
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Bojan Šušnjar Mart 08, 2018, 18:20:06
Ja sam ranije kada sam bio na moru u CG htio da nakupim jedan džak tih borovih iglica jer sam čuo da su dobre za dimilicu. Kad sam se kasnije snabdjeo sa trudom više mi nije trebalo.

Nedavno sam probao ogrevni drveni pelet i uopšte nije loš. Teže se pali ali ja imam onaj mali plinski plamenik pa nije neki problem. Gori dosta dugo a kako se grijem na pelet imam ga i više nego dovoljno. E sad za dimilicu je poželjan pelet koji ima dosta čamovine jer mu je dim manje ljut ali takav nije baš dobar za grijanje jer je slabije kalorične moći.
Takođe dimilica mora da ima rešetku gore jer pelet hoće da ispadne van kada se dimilica više nagne prema naprijed, što kod moje nije slučaj.

Pozdrav svima...
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Dragan Šošić Mart 08, 2018, 21:15:33
Мало си погрешио. Дим чамовине је љут и има више смоле. Буков је најбољи.
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Bojan Šušnjar Mart 08, 2018, 22:29:17
Šole hvala na ispravci.
Tim bolje jer bi ovaj moj trebalo da ima dosta bukve. Nekako sam izvukao subjektivan ali za mene logičan zaključak da čamovina kao mekše drvo više bogato smolom a manje taninom daje manje ljut dim. Ako sam pogriješio meni na dušu... :)

Neznam kako hrastovina stoji u toj priči jer kod mene u peletima uglavnom preovladava mješavina bukva/hrast.

Pozdrav svima...
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Anto Dankić Mart 08, 2018, 23:03:23
Jedne zime sam ložio peć sa čamovinom, cijeli dimnjak mi je bio uljepljen smolom :(

Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Milan D. Saric April 02, 2018, 23:10:18
Još prošle godine sam skupio džak truda (sa bukve i hrasta), i ostavio da se suši. Nisam znao da bi valjalo da se prokuva, koliko mu treba da se dobro osuši posle kuvanja? Moram to probati...
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Bojan Šušnjar April 02, 2018, 23:26:44
Još prošle godine sam skupio džak truda (sa bukve i hrasta), i ostavio da se suši. Nisam znao da bi valjalo da se prokuva, koliko mu treba da se dobro osuši posle kuvanja? Moram to probati...

Milane prvo provjeri imaš li šta prokuvati jer ga insekti napadnu i pretvore u prah ako se ne prokuva na vrijeme.  Mislim da je to glavni razlog zašto se inače trud termički obrađuje. Ja sam ga prvo sitnio na komade kako mi odgovara pa onda kuvao. Poslije rasporediš na sunce da se prosuši pa u mrežastu vreću od krompira okačiš na promaju da stoji.
Naslov: Odg: Šta koristiti u dimilici
Poruka od: Vladimir Todic Maj 19, 2018, 22:31:49
Ја сам данас узео пелет од бора и јаако добро дими, са пола димилице сатима сам пухао и никако потрошити све... 15 кг за 375 дин... Приликом потпале прво запалим пар ситних гранчица па додам трину од абрихтера и пушем мехом да плане па напуним пелетом, невероватна ствар за димљење..  И после пар сати не коришћења не угаси се, и после пар стисака на мех опет добијемо брдо дима... Ја од сад само пелет користим...