Košnice Voja

Radovi na pčelinjaku => Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja => Temu započeo: Dimitrije Nikolic Januar 19, 2011, 22:53:56

Naslov: Pogace za prihranu
Poruka od: Dimitrije Nikolic Januar 19, 2011, 22:53:56
Ja sam jedan od onih koji koriste pogacu za prihranu pcela.

Do ove godine kupovao sam pogace gotove na trzistu,pa moram da kazem da nisam

bio zadovoljan svidjalo se to nekom ili ne.

07.01.2011 dao sam prvu pogacu koju sam sam pravio ,mogu vam reci da sam danas pogledao

kako je pcele trose svega odprilike 20 % pogace je jos ostalo ovih dana moram praviti drugu.

E kada smo kod tog pravljenja,molio bi kolege da prenesu svoja iskustva mozda i neki recept.

Znamo da ih ima raznoraznih,ja sam pravio prvu obicnu na 100 kg secera u prahu dodao sam

oko 20 kg meda i 2 kg limuna a u ovu drugu neznam sta da dodam,nalazio sam mnogo recepata ali?
Naslov: Odg: Pogace za prihranu
Poruka od: Lazovic Zivojin Januar 19, 2011, 23:43:55
Šećerno-medno testo sadrži 26% meda, 73,8% šećera u prahu, 0,18 pitke vode i 0,02% sirćetne kiseline.
Med pre pripreme testa treba da bude na temperaturi 40-45 st.C oko 24 časa.
Kvalitet testa zavisi od veličine čestica šećera (ne veće od 0,2mm)
Umesto meda može se upotrebiti invertovani šećer.
Tada testo sadrži 70% šećera u prahu, 29,8% invertovanog sirupa, 0,1% pitke vode i 0,03 sirćetne kiseline

Izvor: Pčelovodstvo (učebnik) - Krivcov, Lebedev, Tunikov, izdanje 2007, str.237-238
Naslov: Odg: Pogace za prihranu
Poruka od: Vojko Aleksic Januar 19, 2011, 23:45:56
Ako pčela ima dovoljlno hrane, čemu pogača?
Naslov: Odg: Pogace za prihranu
Poruka od: Lazovic Zivojin Januar 19, 2011, 23:49:47
Ako pčela ima dovoljlno hrane, čemu pogača?
Ima kad nema. Prosto dođu teška vremena, ili je pčelar preduboko zahvatio...Ili je zakasnio sa jesenjom prihranom zbog daljine pčelinjaka ili...

Ove pogače nisam pravio. Koristim one koje mi je kolega Sveto napravio. Od čega ih pravi, ne znam, ali pčele ih rado jedu, a ja sam prezadovoljan.

U ovoj knjizi koju sam naveo, takođe postoji recept za spravljanje invertovanog sirupa, bez oksimetilfurfurola.

Pozdrav
Naslov: Odg: Pogace za prihranu
Poruka od: Dimitrije Nikolic Januar 19, 2011, 23:52:29
E tu se uvek hvatam za glavu kada tako nesto cujem.

Kada matica pocne da zaleze novo leglo a pcele probile mednu kapu,

a hrane iza klubeta do mile volje ,a pcele nemogu do nje sta onda da ih pustim da uginu od gladi.

Kada smo kod rezerve hrane ja se trudim da uvek obezbedim dovoljnu kolicinu.

U specificnoj jeseni kao sto je bila predhodna ne pomaze nista,pcele su trosile vise hrane nego obicno.
Naslov: Odg: Pogace za prihranu
Poruka od: Vojko Aleksic Januar 19, 2011, 23:59:08
Ima kad nema.
a hrane iza klubeta do mile volje ,a pcele nemogu do nje sta onda

Postoji specijalno modifikovana hranilica, pa se ubaci ram pun meda na satonoše. To kad ima hrane. Malo je više posla, ali je jeftinije i pčele se kvalitetnije hrane.

Kad nema hrane - pogača.
Naslov: Odg: Pogace za prihranu
Poruka od: Dimitrije Nikolic Januar 20, 2011, 00:07:00
Vojko meni je cast kada mogu sa vama da caskam ,bas se prijatno osecam

kada sam u drustvu iskusnijih kolega,jeste to najbolje resenje, ali je kod mene to trenutno ne izvodljivo,

pa moram da pribegnem ovakvom resenju.Srdacno te pozdravljam,i ono hvatanje za glavu se nije odnosilo na tebe nego

sam mislio uopste .
Naslov: Odg: Pogace za prihranu
Poruka od: Lazovic Zivojin Januar 20, 2011, 00:18:34
Nećete verovati, kolega Vojko, ali postoji hrana koja je kvalitetnija od meda u smislu svarljivosti i minimalnih nesvarljivih ostataka u debelom crevu pčele. Naročito je pogodna kod teških i dugih zima, gde po nekoliko meseci nema izleta pčela.
Pozdrav
Naslov: Odg: Pogace za prihranu
Poruka od: Dimitrije Nikolic Januar 20, 2011, 00:24:35
Mogli bi danima o tome uvek je bilo onih za i protiv ja postujem i jedne i druge,

ali gledam svoja posla,rekao sam da ja dajem pogace pa sam hteo da razmenim ikustva sa onima koji to rade isto,

a nisam hteo da se upustam u diskusiju dali treba ili ne,mislim kolege da smo se razumeli.Pozdrav!
Naslov: Odg: Pogace za prihranu
Poruka od: slobodan ilic Januar 20, 2011, 01:06:18
Kolega Lazovicu ovo sto si napiso od reci do reci isto mi je rekao kolega koji prfesionalno pcelari sa oko 2000 kosnica.On tu htanu kupuje na veliko( hiljade litara i ovo je slika sa njegovog imanja)Inace manje kolicine po 25 i 50 litara kosta 1litar kao 1 kila secera.Pozdrav
Naslov: Odg: Pogace za prihranu
Poruka od: Lazovic Zivojin Januar 20, 2011, 02:02:34
Kolega Lazovicu ovo sto si napiso od reci do reci isto mi je rekao kolega koji prfesionalno pcelari sa oko 2000 kosnica.On tu htanu kupuje na veliko( hiljade litara i ovo je slika sa njegovog imanja)Inace manje kolicine po 25 i 50 litara kosta 1litar kao 1 kila secera.Pozdrav
Kolega Slobo, ne znam da li se radi o istoj materiji. U nekoj ruskoj pčelarskoj literaturi, ako se dobro sećam, barata se terminom "Holandska hrana".
Pozdrav
Naslov: Odg: Pogace za prihranu
Poruka od: Vojko Aleksic Januar 20, 2011, 08:41:57
Hvala Dimitrije.

S obzirom da uzgajaš faceliju, mislio sam da su ti košnice prepune meda i polena. Znači, prošle godine je facelija podbavcila.
Naslov: Odg: Pogace za prihranu
Poruka od: Dimitrije Nikolic Januar 20, 2011, 10:01:46
Izuzetno losa je bila prosla godina,facelija je precvetala u kisnom periodu ukupno tri dana su je pcele posecivale.

Ali ima tu drugih problema,zivim u takvom podrucju gde se pojavljuje s vremena na vreme i  medljika ,

kada u jesenjem periodu moram da izvrcam medljikovac ,tada mi ne preostaje nista drugo nego

da pcele dohranjujem jer u prirodi vise nemaju sta da traze a dolazi zima,e kolega Vojko tu je srz problema.

Sto se tice polena ja sam ove godine sa tri lokacije prikupio oko jedne tone polena,a mi sa Sidske opstine

smo poznati po polenu,tko da pcele nisu imale pune kosnice nego samo koliko je njima bilo potrebno.Pozdrav!
Naslov: Odg: Pogace za prihranu
Poruka od: stevanovic sveto Januar 20, 2011, 10:34:01
Blago onima koji pčelare na terenima gde nema medljike. Oni ne  moraju da prihranjuju pčele ni sirupom ni pogačama. Ali mi, koji pčelarimo u brdsko-planinskom području moramo voditi računa o medljici koje uvek ima, a vidim da kolega Dimitrije ima sličnih problema iako je u ravnici. Medljika od smrče i jele ne može lako ni da se izvrca iz ramova (Zlatar). Jedini spas je dobra prihrana sirupom u jesen ili dodavanje kvalitetnih počača. Pozdrav.
Naslov: Odg: Pogace za prihranu
Poruka od: Boban Petrović Januar 20, 2011, 11:09:08
Voleo bih da iznesete svoja iskustva oko aplikacije pogače. Interesuje me da li ima razlike između otvaranja kese sa gornje strane ili donje strane gledano kada stoji na satonoši?
Naslov: Odg: Pogace za prihranu
Poruka od: stevanovic sveto Januar 20, 2011, 12:02:01
Ja sam u početku otvarao odozdo (isecao nekoliko uskih traka), ali sam odustao od toga zato što pčele prospu mnogo. Sada otvaram odozgo i mnogo je bolje, jer nema prosipanja pogače. Pozdrav.
Naslov: Odg: Pogace za prihranu
Poruka od: Boban Petrović Januar 20, 2011, 13:03:29
To sam primetio i ja pa zbog toga sam i pitao. Takođe sam mislim da je bolje otvaranje sa gornje strane i u slučaju kada je pogača malo ređe skuvana, da ne dođe do curenja.
Naslov: Odg: Pogace za prihranu
Poruka od: Dimitrije Nikolic Januar 20, 2011, 17:32:30
Zavisi od kvaliteta pogace ja otvaram odozdo,mislim da je tako hrana pcelame uvek dostupna u slucaju

da dodje do naglog zahladjenja pcele nece preci na gornju stranu a ovako uvek su u kontaktu sa hranom,

ovo se odnosi vecim delom kada krene leglo znamo da pcele nece napustiti leglo pa kada bi sve uginule od gladi.

Pogaca ako je kvalitetno napravljena nesme da curi,a secer ako je sitno samleven(u prah)nece se rasipati po kosnici.
Naslov: Odg: Pogace za prihranu
Poruka od: Vojko Aleksic Januar 20, 2011, 17:42:34
pogace ja otvaram odozdo,mislim da je tako hrana pcelame uvek dostupna

Pored nedostatka hrane, to je jedini valjan razlog da se dodaje pogača. Kad se pčela veže za leglo, a hladno je, za nju je prostor od dva prazna rama prevelik i lako može da ugine od gladi. ovako. pogača je uvek iznad, ma dohvat ruke.

I ja uvek pogaču stavljam da su isečene trake od najlona do satonoše. Ako je pogača loše napravljena, previše je žitka, može da se sroza i da, ne daj Bože, strada matica.
Naslov: Odg: Pogace za prihranu
Poruka od: Valon Mustafi Januar 20, 2011, 21:33:29
...Kad se pčela veže za leglo, a hladno je, za nju je prostor od dva prazna rama prevelik i lako može da ugine od gladi. ovako. pogača je uvek iznad, ma dohvat ruke...

  Ali u voja kosnicama  med im je iznad "glave" uvek na dohvat "ruke", pa zato pcele nemaju potrebe od pogace koje se nalazu daleko iznad mednog puta  ;)

  Pozdrav svima :D :)
Naslov: Odg: Pogace za prihranu
Poruka od: stevanovic sveto Januar 20, 2011, 22:03:40
Jeste im iznad glave i ima ga dosta, ali ovu pogaču jedu kad je toplo, kao što je bilo ovih nekoliko dana u januaru.  Ovo je pogača u mojoj EV. Pozdrav.
Naslov: Odg: Pogace za prihranu
Poruka od: Valon Mustafi Januar 21, 2011, 00:16:06
  Dali pogaca moze da izmami pcele da se sa klubem pomestuju prema gore u ramovima sa medon. Mislim da ovo bi mogao da bude stetno za pcele.
 ______________
  U ovim slikama se gleda da pcelno klube je daleko ispod poklopne daske. Znaci da iznad sebe imaju visoke medne kape ili dolg medni put ;)
  Slike su napravene sa mob pa zato nisu kvalitetne.

  Pozdrav :)
Naslov: Odg: Pogace za prihranu
Poruka od: stevanovic sveto Januar 21, 2011, 00:23:59
Ne znam zašto bi bilo štetno za pčele. One neće ići gore ako je hladno. Da si stavio pogaču na ovaj tvoj nastavak, u nekom toplom danu kad pčele mogu da izađu na pročisni let ili da donose nektar i polen, kao šđto je bilo ovih dana, one bi sigurno prešle preko tog mednog puta i bile bi na pogači, a kako bi se temperatura smanjivala, sišle bi ponovo dole ispod medne kape. Pozdrav.
Naslov: Odg: Pogace za prihranu
Poruka od: Valon Mustafi Januar 21, 2011, 00:30:48
  Ja mislim da ako pcele imaju dovoljno meda nema potreba da im se dodava pogaca.

  Pozdrav :)
Naslov: Odg: Pogace za prihranu
Poruka od: Vojko Aleksic Januar 21, 2011, 09:55:57
Jeste im iznad glave i ima ga dosta, ali ovu pogaču jedu kad je toplo, kao što je bilo ovih nekoliko dana u januaru.

Utrošeno je malo vremena, malo radne snage i malo para, a efekat isti. Možda grešim?
Naslov: Odg: Pogace za prihranu
Poruka od: Milic Vukic Januar 28, 2011, 18:54:53
Ja pripadam pristalicama pčelarske škole koja je protiv bilo kakve prihrane pčela u vreme zimskog perioda mirovanja, kad su u stanju hibernacije. Izuzetak je krajnja nužda da ne staradaju od gladi.
Razlog za ovakav stav je jednostavan i lako razumljiv. Pčelinja društva u takvom stanju nisu prihranjivana milionima godina, pa ne vidim razlog zašto bi to radili sada.
Uvek je bolje sprečiti nego lečiti. Zašto ne bismo pčelama na vreme obezbedili dovoljno hrane,( 20 kg. po mom mišljenju) pa sada mirno spavali.
Ako je društvo obezbeđeno dovoljnom zalihom hrane za zimovanje i ako je ta hrana pravilno raspoređena (o tome se pčele najbolje staraju), nema šanse da pčelinje klube do sredine marta potroši hranu sa ramova koje je zaposelo ( ne računajući hranu u ramovima levo i desno od klubeta). Takođe nikad nisam video da se desilo da društvo strada od gladi a da ostane hrane na ramovima na kojima je bilo klube. Može da strada samo slabić šaka pčela) kome bi dodavanje pogače samo ubrzalo kraj.
Kad pčelinje zajednice izađu iz stanja "zimskog sna" aktiviraju se i krenu u ubrzan prolećni razvoj, apsolutno nema ništa protiv dodavanja pogače.
Medljika, dodajte pčelinjem društvu oko 5-7 litara šećernog sirupa nakon završetka paše krajem avgusta ili početkom septembra  i rešili ste problem. Pčele će medljikovac koristiti u vreme kad učestaju pročisni izleti.
Apsolutno sam siguran da ovakav pristup odgovara pčelama, zašto ne odgovara pčelarima meni nikad nije bilo jasno.
Pozdrav.
Naslov: Odg: Pogace za prihranu
Poruka od: Vojko Aleksic Januar 28, 2011, 22:11:36
Ima li ovde tema Prolećno stimulativno prihranjivanje?

Izvinjavam se što prvo nisam pogledao, več odmah pitam.

Čini mi se da je nisam video prilikom prvog i jednog prelistavanja tema.

Pozdrav svima
Naslov: Odg: Pogace za prihranu
Poruka od: momamilosevic Januar 28, 2011, 22:57:19
Vojko,nema ta tema.Ima tema "šećerni sirup" u "ostale teme u pčelarstvu".Otvori je ako hoćeš.
Naslov: Odg: Pogace za prihranu
Poruka od: Mario Ratancic Januar 29, 2011, 11:01:23
Ja pripadam pristalicama pčelarske škole koja je protiv bilo kakve prihrane pčela u vreme zimskog perioda mirovanja, kad su u stanju hibernacije.

Želim da ispravim kolegu Milića, a nadam se da mi on to neće zameriti.

Hibernacija je stanje neaktivnosti i metaboličke depresije kod životinja sa karakteristikama snižene temperature tela, usporenim disanjem i smanjenom metaboličkom razmenom materija. Hibernacija može biti zimska (kod medveda, glodara, gmizavaca i sl,) i letnja hibernacija u sušnom periodu (na primer kod vodozemaca u Africi). Proces hibernacije je prilagođavanje životinja na ekstremne prirodne uslove kada nemaju dovoljno hrane za preživljavanje. Poznato nam je da mrki medved, kod nas, ima period zimske hibernacije, ali zato beli medved ne ulazi u period hibernacije.

Pčele spadaju u red organizama koji nikada ne ulaze u hibernacioni proces.
Tokom zime one se hrane, greju, kreću, proces disanja nije usporen, metabolizam nije usporen. Mislim da bi približan opis stanja bio "zimska faza mirovanja" ili "faza klubeta".

Video sam da dobar deo kolega pčelara koristi termin hibernacija za zimski period mirovanja pčela (u donosu na letnji),
a to nije pravi naziv za stanje pčelinjih društava (u klubetu) tokom zimskog perioda.

U proces hibernacije ulaze bumbari, ose, solitarne pčele i tako dalje, ali ne i medonosne pčele.

Puno pozdrava
Naslov: Odg: Pogace za prihranu
Poruka od: Milic Vukic Januar 29, 2011, 15:19:46
    Mario, nisam biolog, pa nisam siguran da je termin hibernacija pravilan kad je u pitanju zimsko mirovanje pčela. Činjenica je da sam ga ja našao u brojnim knjigama u kojima se opisuje stanje pčelinje zajednice u jednom periodu zime.
   Međutim, nisam siguran da si u pravu kad kažeš da pčeli zimi nemaju usporen metabolizam, i da se kreću, hrane, greju, dišu isto kao i u drugim periodima godine.
    I golm okom se da zapaziti da kad u to vreme otvorite košnicu pčele su umrtvljene, zakačene su jedna za drugu ili za saće i miruju. Ako probate dimom da ih oterate sa satonoša one se jako sporo kreću. Ako podignete ram one padju na podnjaču kao zrele kruške, nisu u stanju da polete.
    To meni govori da je metabolizam usporen i sve druge funkcije su potpuno ili delimično smanjene, sa ciljem da se maksimalno štedi i sopstveni organizam i rezerva hrane. Pčelinje društvo u tom periodu jedino proizvodi toplotu, radi održanja potrebne temperature u klubetu koja je za skoro 20 stepeni niža od temperatute klubeta u aktivnoj sezoni. Pčele tada ne lete (osim kad spoljna temperatura pređe +10C, kada privremeno izlaze iz faze mirovanja, aktiviraju se, izleću da izbace izmet,), ne neguju leglo, ne grade saće i td.
     Pčelinje društvo jeste neka vrsta superorganizma ili složene porodice, koja ima dva vrlo različita perioda u godišnjem razvoju.
Teško je praviti paralelu između organizma medveda u zimskom snu (hibernaciji) i pčelinjeg društva u periodu zimskog mirovanja. Ipak ni medved u tom stanju ne prestaje da diše, da hrani organizam (troši rezerve ), da održava potrebnu minimalnu temperaturu, sve sa ciljem da što duže preživi sa što manje utroška hrane.
Slično radi i pčelinje društvo, troši minimalne količine hrane iz rezerve u klubetu, održava minimalno potrebnu temperaturu da bi ostalo u životu, žlezde ne luče ili luče samnjeno, ne luči se mleč, leglo se ne neguje i td.
    Poželjno je da ovo stanje traje do otpočinjanja buđenja biljnog sveta za koji je pčela sudbonosno vezana.
    Profesor Dr Jovan Kulinčević to naziva buđenjem pčelinjih zajednica. On recimo kaže da je za pčelinju zajednicu poželjno da u našim uslovima ne pokrene maticu da snese prvo jaje pre kraja februara.
    Iako je pčela insekt, kao recimo osa ili stršljen, način preživljavanja pčela u nepovoljnom zimskom periodu je sličniji  zimskom snu mrkog medveda nego ose i stršljena  To je zahvaljjući činjenici da živi u brojnoj zajednici, koja je u stanju da održava temperaturu. slično toplokrvnim živim bićima.
Mnogo sam se raspisao izvinite.
Pozdrav
Naslov: Odg: Pogace za prihranu
Poruka od: Vojo Brstina Januar 29, 2011, 15:34:46
Takođe mislim kao i kolega Milić da su pčele u nekoj fazi hibernacije.

Ja to na svim predavanjima navodim kao faza poluhibernacije pčelinje zajednice.
U suštini polovina ili ne znam tačno koliki procenat pčela se nalazi u fazi hibernacije i smanjenog protoka materija u organizmu dok drugi deo pčela koji čine omotač u pčelinjem klubetu nisu u toj fazi nego u stanju pokretljivosti, kada održavaju unutrašnju temperaturu u klubetu na potrebnom nivou.

Inače o ovom bi mogli otvoriti novu temu i ove postove vezane za hibernaciju pčela i pčelinje zajednice prebaciti u nju, jer će ove informacije kada se tema proširi ostati skrivene za mnoge pčelare koji bi o tome želeli da nešto više pročitaju.

Pozdrav svima......
Naslov: Odg: Pogace za prihranu
Poruka od: Mario Ratancic Januar 29, 2011, 19:40:23
Kolega Vojo,

jako uvažavam Vaše mišljenje kao i mišljenje kolege Milića i posebno mi je drago da možemo da prodiskutujemo o ovoj temi detaljnije.

Proces hibernacije, kod životinja, podrazumeva biološko prilagođavanje ekstremnim uslovima kada u prirodi nema hrane da bi
jedinke opstale i preživele.

U procesu hibernacije jedinke se ne hrane.
Pčele, iako su sa smanjenim metabolizmom, u zimskom periodu uzimaju i troše hranu.
Mislim da ćete se složiti sa ovom konstatacijom. Jer da ulaze u proces hibernacije, priroda bi to
davno obezbedila i regulisala, da bespotrebno ne gomilaju velike rezerve hrane. Sistem bi bio identičan kao kod bumbara zimi.
Rezerve bi se gomilale u organizmu.

U procesu hibernacije smanjuje se temperatura tela. Kod pčela u unutrašnjosti klubeta, i kada je najhladnija zima, temperatura nije
ni blizu spoljnoj temperaturi. Pre se može reći da je jednaka temperaturi koju mi imamo zimi u našim kućama. Na primer, odgajivači
bumbara, ostavljaju matice bumbara u zamrzivaču celu zimu sve do proleća kada ih naseljavaju u pripremljena staništa. Sa pčelama
to nikako ne bi prošlo jer ni jedna ne bi preživela.

U procesu hibernacije jedinke se ne kreću. Pčele, kada je i najhladnija zima, pomeraju se za hranom.
Tačno se zna koja je prosečna potrošnja hrane, tokom mirovanja, u zimskom periodu.

U procesu hibernacije jedinke ne stvaraju potomstvo. Matica kod pčela može da polaže jajašca i u mesecu januaru,
a to zavisi od njihovog osećaja i predviđanja vremenskih prilika u prirodi.

Pčele tokom zime proizvode matičnu mleč jer da to ne rade ni jedna matica ne bi preživela. Koliko je bilo pisanja od
strane pčelara, da su tokom zime ostali bez matica iako su rezerve meda bile više nego dovoljne i da su društva preživela
ali da matica nije. Zalihe perge nisu bile dovoljne da pčele mogu da ishrane maticu tokom zimskog perioda i proizvedu
dovoljne količine matične mleči.

Slažem se da pčele tokom zimskog perioda ulaze u stanje mirovanja, letargije i smanjene aktivnosti. Pa ni mi zimi
ne obrađujemo polja, ne kopamo i ne oremo a i nismo tada u hibernaciji. I kod nas je tada smanjena aktivnost.

Puno pozdrava


Naslov: Odg: Pogace za prihranu
Poruka od: Vojo Brstina Januar 30, 2011, 00:58:32
Kolega Vojo,

jako uvažavam Vaše mišljenje kao i mišljenje kolege Milića i posebno mi je drago da možemo da prodiskutujemo o ovoj temi detaljnije.

Proces hibernacije, kod životinja, podrazumeva biološko prilagođavanje ekstremnim uslovima kada u prirodi nema hrane da bi
jedinke opstale i preživele.

U procesu hibernacije jedinke se ne hrane.
Pčele, iako su sa smanjenim metabolizmom, u zimskom periodu uzimaju i troše hranu.
Mislim da ćete se složiti sa ovom konstatacijom. Jer da ulaze u proces hibernacije, priroda bi to
davno obezbedila i regulisala, da bespotrebno ne gomilaju velike rezerve hrane. Sistem bi bio identičan kao kod bumbara zimi.
Rezerve bi se gomilale u organizmu.

U procesu hibernacije smanjuje se temperatura tela. Kod pčela u unutrašnjosti klubeta, i kada je najhladnija zima, temperatura nije
ni blizu spoljnoj temperaturi. Pre se može reći da je jednaka temperaturi koju mi imamo zimi u našim kućama. Na primer, odgajivači
bumbara, ostavljaju matice bumbara u zamrzivaču celu zimu sve do proleća kada ih naseljavaju u pripremljena staništa. Sa pčelama
to nikako ne bi prošlo jer ni jedna ne bi preživela.

U procesu hibernacije jedinke se ne kreću. Pčele, kada je i najhladnija zima, pomeraju se za hranom.
Tačno se zna koja je prosečna potrošnja hrane, tokom mirovanja, u zimskom periodu.

U procesu hibernacije jedinke ne stvaraju potomstvo. Matica kod pčela može da polaže jajašca i u mesecu januaru,
a to zavisi od njihovog osećaja i predviđanja vremenskih prilika u prirodi.

Pčele tokom zime proizvode matičnu mleč jer da to ne rade ni jedna matica ne bi preživela. Koliko je bilo pisanja od
strane pčelara, da su tokom zime ostali bez matica iako su rezerve meda bile više nego dovoljne i da su društva preživela
ali da matica nije. Zalihe perge nisu bile dovoljne da pčele mogu da ishrane maticu tokom zimskog perioda i proizvedu
dovoljne količine matične mleči.

Slažem se da pčele tokom zimskog perioda ulaze u stanje mirovanja, letargije i smanjene aktivnosti. Pa ni mi zimi
ne obrađujemo polja, ne kopamo i ne oremo a i nismo tada u hibernaciji. I kod nas je tada smanjena aktivnost.

Puno pozdrava



Poštovani Mario,
Hvala Vam na ovom pojašnjenju. Taj proces mirovanja ja sam po svojoj slobodnoj proceni nazivao poluhibernacijom.

Pozdrav svima......
Naslov: Odg: Pogace za prihranu
Poruka od: Dimitrije Nikolic Februar 07, 2011, 19:00:20
Evo kako izgleda pogaca,postavljena 08.01.2011 koju sam sam spravljao.
A ove dve kako izgleda drustvo 07.02.2011.
Naslov: Odg: Pogace za prihranu
Poruka od: Vojko Aleksic Februar 07, 2011, 22:26:35
Pogača stimuliše maticu i ujedno služi kao toplotni izolator.

Na najlonu se kondezuju kapi vode, pa je pčele koriste kada ne mogu da izaću iz košnice.
Naslov: Odg: Pogace za prihranu
Poruka od: Milan Vujovic Februar 03, 2012, 16:42:06
Pri kojoj najnižoj temperaturi se sme otvoriti košnica da bi se ubacila pogača.Na jednom društvu ulice na šperi ispod mreže u podnjači su već do kraja košnice,dali smem rizikovati da ubacim pogaču ili da rizikujem pa da čekam neki topal dan.Da napomenem da nisam nikad stavljao pogače.Rizik kako god okreneš.
Naslov: Odg: Pogace za prihranu
Poruka od: Vojko Aleksic Februar 03, 2012, 17:10:09
Ја отварам на свим температурама, само да није вејавица и да не пада киша.

Погача може и да спасе друштво ако крене у страну, па поједе сву храну, а у међувремену се на тој страни зачело легло и зима стегла, те се не могу померити и доћи до хране на другој страни.

Само из тих разлога стављам погачу.

Ове године је нисам ставио, а купио сам само 20. Треба ми још 40.
Naslov: Odg: Pogace za prihranu
Poruka od: Радоје Киперовић Mart 09, 2014, 12:26:16
На овој теми већ дуго ништа није писано а мислим да се има шта рећи. Много је тога написано али није на одмет подсјетити се и по нешто додати, прикладно тренутку.
Још је актуелна  проблематика "погаче, да или не и када?"
Различити предавачи шаком и капом дају рецептуре за њихов састав шећерно-медног тијеста, и обогаћеног и оног "осиромашеног".

Да се разумијемо, немам апсолутно ништа против погаче као нужне интервенције у спасавању друштва од глади. Ту нема никакве дилеме, бар је не би требало бити. Ако на вријеме, крајем љета, нисмо обезбиједили довољну количину зимских резерви у протеклих мјесец-два имали смо проблем. И сам сам имао два таква друштва гдје се морало интервенисати.
Вегетација у зависности од врсте до врсте је кренула доста раније у односу на некакав просјек и значајан унос полена био је евидентан са мањим прекидима у протеклих тридесетак дана; тако је бар на мом терену. Према извјештајима са терена тако је и у ширем региону. Далеко од тога да је дошло до блокаде плодишног простора, али је чињеница да перге за сада има  довољно, у складу са тренутком.

Због наведеног не видим сврху, да ако већ дајемо погаче, да их обогаћујемо протеинском компонентом у виду квасаца, сојиног брашна или млијека. Протеински комплекс полена је свакако неупоредиво квалитетнији од онога из различитих суплемената и сигурно неће проузроковати непотребне проблеме што се за овај други баш и не може тврдити.
Дакле, ако већ иде погача као вид допуне хране или вид подстицаја у развоју друштва, боље да буде обична угљикохидратна са евентуално додатим витаминима и минералима, никако протеинском компонентом.
Naslov: Odg: Pogace za prihranu
Poruka od: marijan barić Mart 17, 2014, 20:18:22
Šećerno-medno testo sadrži 26% meda, 73,8% šećera u prahu, 0,18 pitke vode i 0,02% sirćetne kiseline.
Med pre pripreme testa treba da bude na temperaturi 40-45 st.C oko 24 časa.
Kvalitet testa zavisi od veličine čestica šećera (ne veće od 0,2mm)
Umesto meda može se upotrebiti invertovani šećer.
Tada testo sadrži 70% šećera u prahu, 29,8% invertovanog sirupa, 0,1% pitke vode i 0,03 sirćetne kiseline

Izvor: Pčelovodstvo (učebnik) - Krivcov, Lebedev, Tunikov, izdanje 2007, str.237-238
lijep  pozdrav  evo nekoliko  recepata  za  izradu  pogača  kod  kuče...
izrada pogača u kučnoj radinosti
PostPostao/la barni 01 » 02 sij 2013, 23:04

Evo nekoliko načina izrade pogača i potrebni sastojci.

potrebni sastojci:
10 kg šećera , 4 % svježeg kvasca ,1 ampula vitamina B ,10 gr vitamina C , 12 % meda (1,20 kg) , 4 % vode ( 4 dcl) . Ulja dodati na 100 kg 4 žlice.
Sve sipati u posudu i mjesiti tako dugo dok ne dobijete željenu čvrstoču uz stalno dodavanje čečera u prahu.

potrebni sastojci:
Obezmašćeno sojino brašno 3% ,Obrano mlijeko u prahu 3% ,C vitamin 1g/kg gotove pogače ,Cedevita 1-1,5 kg na 100 kg pogače ,Pivski kvasac 6%
Sve sipati u posudu i mjesiti tako dugo dok ne dobijete željenu čvrstoču uz stalno dodavanje čečera u prahu.

potrebni sastojci:
25 kg mljevenog šečera,kili mlijeka i prahu, kilo peluda,pola litre ulja jestivog, 1,5kg meda, o,5 grama limunske kiseline,ili c vitamina.
Sve sipati u posudu i mjesiti tako dugo dok ne dobijete željenu čvrstoču uz stalno dodavanje čečera u prahu.

potrebni sastojci:
izrada pogače kuhanjem od kristala šečera.
1 litar vode, 5 kg secera u kristalu, 1,25 kg meda i sok od jednog limuna.
Kada voda prokljuca sipati sav sečer u lonac /pozeljno dublji/ i dodati sok od limuna i mješati.
Na jakoj vatri, za oko 15-tak minuta zagrijani sadrzaj uz obavezno stalno mješanje pocinje da vri. Pri tome izbija bjela pjena i cijela masa naraste, pa je treba stalnim mješanjem zaustaviti da ne iskipi. Uz stalno mješanje drvenom kuhačom, posle oko 3 do 5 minuta nivo sadržaja u loncu se smanjuje i lonac se skida sa vatre. Dodajemo dobro otopljeni med, ponovo vračamo na vatru uz stalno mješanje. Kada se nivo smiri uzima se prva proba, kapanjem nekoliko kapi tečnosti na ttanjur. Nakapanu masu što prije ohladiti i pipnuti suhim prstom, ako se ljepi kuvati jos dva-tri minuta i ponoviti probu, ako se masa ne ljepi za prst , lonac skinuti sa vatre. Uz stalno mješanje sadrzaj u loncu se hladi i menja boju, prvi znak kristalizacije. Lakse je sipati vrečke dok je sadrzaj topao.

potrebni sastojci:
25 kg secera u prahu,1,5 kg svezeg kvasca za ktuh, 1,25 kg meda i 1 litar vode.
U posudu staviti isitnjen kvasac i pomesati sa 1 kg secera u prahu. Sacekati reakciju i nastajanje tecne mase /oko 5 minuta/. U takvu tcnost dodati med i vodu i kuvati /vrenje 5-10 minuta/ kako bi inaktivirali kvasce. Ovu vrelu masu odmah sa grejnog tela sipati u ,mesalicu i dodati preostali secer.

potrebni sastojci:
1 kg meda, 0,5 kg secera uprahu, 0,7 kg sojino odmasceno brasno i 2 tablete olegovita.
Tablete samljeti i rastopiti u malo tople vode, dodati u otopljen med kao i sojino brasno i sečer
u prahu i dobro umesiti.

potrebni sastojci:
30 kg sečera u prahu. 6 kg meda. 300 grama samljevenog bijelog luka, 30 tableta vitamina B samljeti, 0,6 litra jabukovog octa i vode po potrebi.
Sve ovo dobro umjesiti u mješalici.

Pet djelova sečera u kristalu dodaje se u jedan dio vode (5
kg.sečera + 1 l. vode), koji ključa uz stalno mješanje. Važno je da se sečer
stalno mješa, dok se sa svim ne otopi, da ne zagori. Kada masa provri
nastavlja se sa kuhanjem. Da li je masa dobro kuhana proveravamo kašikom
sa malom količinom mase, koju stavljamo da se ohladi. Ako se zgusnuta masa
ne lijepi za prste znaći da je dobro kuhana, u suprotnom treba nastaviti
kuvanje. Tako skukanu masu izlivamo u ranije pripremljene pvc tanjire ili
kalupe oblozene papirom ili najlonom, gde ce se ohladiti u obliku ploca.
Takve pogace su po tvrdoci veoma tvrde, ali se lako krune i lako tope u
ustima, pa ih pčele dobro iskoriste.

16 kg. sečera u kristalu rastopiti u 4,5 litara vrele vode. Kada
masa provri dodati 60 gr. limunske kiseline (acitron).Ova masa treba da
vri na tihoj vatri 30 - 45 minuta. Ova masa se poslije topla meša sa 50 kg.
sečera u prahu i time se dobija oko 60 kg. vrlo kvalitetnih pogača, koje i
posle godinu dana izgledaju elastične kao da su tek napravljene.
Tiesto se stavlja u vrečice od malo debljeg najlona, jer ako je najlon
tanak, posto pojedu pogaču, pčele se mnogo muče sa izbacivanjem iste iz
košnice. Ako je najlon deblji pčele ga neče dirati.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=zgVw6qrTCY4
pozdra...