Košnice Voja

Bolesti i lečenje pčela-Štetočine i borba protiv njih => Lečenje Pčela => Varoa => Temu započeo: stevanovic sveto Avgust 06, 2012, 16:14:23

Naslov: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: stevanovic sveto Avgust 06, 2012, 16:14:23
Kako ja radim sa mravljom kiselinom:

Ovu temu postavljam zbog onih koji ne koriste ili nisu u mogućnosti da koriste neko drugo sredstvo. Slična tema postoji i na SPOS-ovom forumu.

Uglavnom koristim mr. kiselinu koju proizvodi "Zorka" Šabac u staklenoj litarskoj ambalaži zelene boje na kojoj piše da je prehrambena. To je koncentrovana 85%-na kiselina koju ja razblažim na 60%-nu tako što u plastičnu bocu od 1,5 litara sipam 294 ml destilovane vode a zatim u istu sipam litar mravlje kiseline. Od zaštitne opreme imam gumene rukavice ( za pranje posuđa ) i naočare za čitanje ( poželjno bi bilo neke bolje zaštitne naočari ), a pored imam dovoljno obične vode za slučaj da se nehotično popršćem kiselinom. Kao nosače za kiselinu koristim "Boni" uloške koje stavim popreko preko satonoša na sredini nastavka. Kiselinu iz flaše naspem u neki plići sud da bih lakše mogao da uzimam špricom. Pošto su kod mene uglavnom LR ja po društvu dajem 25 ml kiseline na taj način što na krajeve uloška ubrizgam po 5 ml a ostatak u sredinu uloška, pazeći da ne probijem donji sloj uloška. Ovo ponavljam 5 puta sa razmakom od 4 do 7 dama ( ovaj interval zavisi od vremenskih uslova, od moje zauzetosti i slično ). U toku prihranjivanja obavezno prihranjujem društva šećernim sirupom ( 1:1 )sa najmanje pola litra sirupa po društvu. Postaviću ovde neke slike pa će vam verovatno biti jasnije.
 Ove godine još nisam počeo sa tretiranjem, bio sam zauzet. Počinjem sledeće nedelje, pa ću napraviti i nove slike. A
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Branko Radovanović Avgust 07, 2012, 12:43:32
Dali odozgo preko uloška stavljaš foliju?
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: stevanovic sveto Avgust 11, 2012, 17:34:00
Foliju obavezno stavljam i uložak punim kroz nju (samo prvi put kiselinu u uložak ubrizgavam direktno). Pozdrav.
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Dragan Djordjevic Avgust 13, 2012, 00:28:45
 Ove TopStar rukavice su zakon.  ;D Jeftina a veoma izdržljive i štite.
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: stevanovic sveto Avgust 13, 2012, 17:16:36
Dobre su za tretiranje mravljom i oksalnom kiselinom, ali nisu dobre za rad na pčelinjaku. Pozdrav.
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: stevanovic sveto Avgust 28, 2012, 18:22:50
Zbog stalne zauzetosti tek sam danas uspeo da prvi put istretiram pčele mravljom kiselinom. Počeo sam u 9 sati, a završio u 11. Temperatura je bila 24oC, na završetku tretmana (ujutru je bilo hladnije). Pčele su dobro podnele kiselinu, nijedno društvo nije napuštalo košnicu. Obaviću još dva do tri tretmana, a kontrolu ću izvršiti u oktobru brstivarom. U TEMPU sam našao novo pakovanje BONI uložaka (ranije ga nisam video) koje ima 16 komada. Ulošci su po sastavu i kvalitetu isti kao i oni u roze pakovanju. Pozdrav.
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: stevanovic sveto Septembar 13, 2012, 19:04:55
Danas sam završio sa tretiranjem sa MK (4. put). Od prethodnog puta (prošli petak) na jednoj DB-12, ispod koje sam stavio lesonit, opalo je 56 varoa. Ostale košnice nemaju ništa ispod podnjače, pretpostavljam da i druge imaju slične rezultate. Danas mi je pomagao moj drug Živomir. Nakon tretiranja počela je da pada kiša što me je posebno obradovalo (nije padala skoro 3 meseca). Mrzilo me da nosim fotoaparat na pčelinjak pa ovog puta nema slika. Pozdrav.
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Bojan Jovanovic Maj 28, 2013, 18:26:52
Sveto kada je optimalno vreme za pocetak tretiranja ja sam u planinskom kraju gde su pase produzene i slabije tako da do polovine septembra moze biti unosa tada uglavnom medljike.Mravlja je organska kiselina nema posledica po med i vosak tako sam bar citao komentare.Dali se moze primeniti i u toku pase i da se ne desi da ulozak propusti sa donje strane pa da ode na pcele.Pozdrav i svako dobro.
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: stevanovic sveto Maj 29, 2013, 13:57:20
Kolega Bojane, moj stacionarni pčelinjak nalazi se na 760 m n. v. Pretpostavljam da su nam uslovi slični. Ja tretiranje počinjem u periodu od 1. do 15. avgusta (u zavisnosti od slobodnog vremena, a može biti i zbog ksnije paše, kao što je bilo 2011.). Mislim da pčelama neće smetati uložak sa mravljom kiselinom, ali ćeš, u zavisnosti od broja nastavaka na društvu morati u uložak ubrizgati i odgovarajuću dozu kiseline. Ovo gore što sam objašnjavao važi za moje uslove i dva LR nastavka.
Uložak može da propusti kiselinu samo ako se desi da ga pčelar nepažnjom probuši iglom (meni se to dešavalo, srećom bez posledica po maticu), ili ako mu je interval veći od 7 dana, pa pčele stignu da progrizu uložak, pogotovo kad oslabi dejstvo mravlje kiseline. Uložak njima smeta pa nastoje da ka komadanjem izbace iz košnice. Ako se pčelar pridržava uputstva i redovno tretira sa poštovanjem razmaka između tretiranja, onda pčele ne stignu da izgrizu uložak, ali ga dobro oblepe propolisom.
Za med i vosak se nemoj sekirati, kiselina brzo ispari kad se izvade ulošci iz košnica. Nadam se da sam ti dobro odgovorio. Pozdrav.
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Bojan Jovanovic Maj 29, 2013, 21:13:39
Sveto odgovor je jasan nema sta, interesuje me dali je dovoljno na jedan nastavak RV koji je pun pcela dati dozu od 15 ml na dva nastavka RV  30ml ili ipak vecu,ako menjam ulozak na 5 dana verovatno ga nece progristi.Sto se tice busenja uloska nemoze da mi se desi jer sam zdravstveni radnik a mogu i crevo od infuzije montirati na spric.Ja sam na nadmorskoj visini oko 500 m pod kopaonicki kraj.Pozdrav.
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: stevanovic sveto Maj 29, 2013, 21:57:45
Ja sam na dva RV nastavka ubrizgavao istu količinu kao i za 2 LR nastavka, mala je razlika. 15 ml je malo i to ti ne bih preporučio. Uložak se ne menja svakih 5 dana, on se stavi jednom i traje tokom cele terapije. Zato sam i rekao da se treba pridržavati intervala jer ako se prekorači vreme između dva tretiranja, kiselina ispari i pčele počnu da rasturaju uložak i onda je u njega nebezbedno sipati kiselinu. To se meni jednom desilo na nekoliko društava jer sam prekoračio interval (tretirao sam drugi put nakon 10 dana). Tada sam morao da stavljam nove uloške.
Crevo od infuzije ti ne bih preporučio jer bi tada postojala opasnost da prospeš kiselinu po površini uloška, a mogle bi i neke pčelice da se bućnu u istu, a tada su završile karijeru. Najbilja je igla i polako se ubrizga sadržaj kiseline u unutrašnjost uloška. Takvim načinom obezbedimo da se kiselina zadrži u ulošku do sledećeg intervala jer na taj način sporije isparava.
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Jano Supek Maj 29, 2013, 22:11:21
Kolega Sveto, molim vas da malo opširnije opišete vaš postupak tretiranja mravljom kiselinom, jer ima dosta mladih pčelara a upotreba mravlje kiseline nije baš jednostavna. Pozdravljam otvaranje ove teme jer sam veliki protivnik raznih otrova, što se koriste za suzbijanje varoe. Pozdrav
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: stevanovic sveto Maj 29, 2013, 22:29:29
Kolega Jano, ako si pročitao temu od početka, trebalo bi da je sve jasno. Ipak, postavi konkretno pitanje, da znam šta te muči. Pozdrav.
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Jano Supek Maj 29, 2013, 22:57:20
Želeo bi da napišete kolika je spoljna temperatura, koje je temperature rastvor prilikom tretmana, šta biva sa leglom, na koji način obara varou, dali može tretman izvršiti i od dole ili samo na satonoše, ako može, kako? To verujte mi pitaju mnogi mladi pčelari i još mnogo sitnica. Pozdrav
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: stevanovic sveto Jun 01, 2013, 19:53:10
Mravlja kiselina se može koristiti na temperaturama od 14 do 250C, bez bojazni da će pčele napustiti košnicu. Ja sam jednom koristio na temperaturi od 390C, manji deo pčela izašao je na prednju stranu košnice, ali su se brzo smirile. Pretpostavljam da se iz uloška kiselina sporo isparava pa nema nagle reakcije, kao što je to slučaj kad se kiselina koristi u kartonu ili truleks krpi. Ja rastvor kiseline čuvam na sobnoj temperaturi (nikada nisam kiselinu čuvao u frižideru, mada sam čitao da je preporučljivo da se kiselina pre upotrebe drži u frižideru). Mravlja kiselina, upotrebljena na ovaj način ne smeta leglu, a u literaturi se spominje da ubija varou u samom leglu. Kiselina agresivno deluje na varou, razarajući joj helicere, tako da varoa opada sa pčela, ramova i saća.
Negde sam pročitao na forumu SPOSa da neki tretiraju stavljajući mravlju kiselinu na podnjaču, ali moje je mišljenje da to ne može biti efikasno kao stavljanje na satonoše. Isparenja mravlje kiseline su teža pd vazduha i padaju na dole, pa samim tim usput uništavaju varou. Za tretiranje preko satonoša sam već objasnio postupak na početku teme. Pozdrav.

PS Ovo je slika iz 2009. (04.08. u 11.52 č) gde se vidi reakcija pčela na mravlju kiselinu jer je temperatura bila veća od 300C.
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Jano Supek Jun 01, 2013, 22:27:27
Kolega Sveto, hvala u ime svih mladih pčelara, na detaljnijem pisanju o mravljoj kiselini a ja se izvinjavam što sam malo provocirao. Mravlja kiselina nije baš tako jednostavna i bezazlena za upotrebu. Ja više volim da radim sa dva rama građevnjaka ali o tome u drugoj temi. Pozdrav
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: stevanovic sveto Jun 01, 2013, 22:32:36
Nije uopšte bezazlena, zato se treba dobro zaštititi i biti veoma oprezan. Nešto se ne sećam da li na forumu ima tema o ramu građevnjaku, pa ako je nema, slobodno je otvori i napiši nam svoja iskustva. Pozdrav.
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Jovan Lakicevic Jun 02, 2013, 00:17:03
Kolega Sveto, hvala u ime svih mladih pčelara, na detaljnijem pisanju o mravljoj kiselini a ja se izvinjavam što sam malo provocirao. Mravlja kiselina nije baš tako jednostavna i bezazlena za upotrebu. Ja više volim da radim sa dva rama građevnjaka ali o tome u drugoj temi. Pozdrav
Kao sto kaze Sveta obavezno se dobro zastiti,ja sam pre nekoliko godina radio sa starijim zastitnim rukavicama koje su neprimetno bile ispucane i stradala mi je koza ne prstima (jabucicama)!!!
Tada sam koristio mravlju zorkinu 85% i to 1,2 ml po ulici pcela u plodisnom nastavku.
Mravlju sam sipao spricom i to na sundjere otpr. dim. 15cmx15cm deblj.oko 6 mm- stavim sundjer u kesu od zamrzivaca i naspem na sundjer zatim otvrama zbeg cepam kesu i postavljam sundjer malte ne dimilica ni netreba postupak sam ponovio za 7 dana pod uslovom da sundjer vadim iz kosnice nakon 60h!!!
Pod obavezno vodio sam racuna na temperaturu vazduha koja treba da bude od 15-25 stepeni C!!!
Tretiranja sam radio posle bagremove pase t.j. sada pocetkom juna i krajem jula  posle suncokretove pase i to ubacivanje mravlje u vecernjim t.j. posle podnevnim satima!!!
Od ove godine izbacujem mravlju zato sto sam ubacio "Brstivar" i po meni pored svih pozitivnih strana "Brstivara" nevidim zasto bi se zamarao ne samo sa mravljom nego sa bilo kojom kiselinom i isenkticidom koji je stetan za pcelinju zajednicu i za pcelara!!!
Da napomenem da ubacivanje mravlje dovede do toga da matica prestane da polaze jaja a i isto tako do uklupcavanja matice tako da barem po meni zahvaljujuci Voji i njegovom Brstivaru izbacijo sam gore pomenute hemikalije!!!Zasto rizikovati? 
 
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Jano Supek Jun 02, 2013, 22:17:28
Kolega Jovane a šta misliš zašto sam tražio malo detaljnije napisati o mravljoj. Ja sam je probao koristiti pre oko 6 ili 7 godina i kada sam video koliko je opasna , odustao sam. Mravlju k koristim samo za zaštitu saća od moljca a ujedno vrši se i dezinfekcija ramova i saća. Kada sam probao uništavanje varoe mravljom, radio sam sa isparivačima koje sam pravio sam. Uzeo sam dva plastična poklopca, koja služe za tegle za med od 1 kg, izbušio na jedan 7 rupa od 8mm, isekao od truleks krpe okrugle komade koji pašu u poklopac, sastavio dva poklopca, jedan ceo i jedan izbušen(poklopci su bili jedan sa krupnijim a jedan sa sitnijim navojem), unutra sam stavio ako se dobro sećam 5 ili 6 slojeva truleks krpe i gotov isparivač, skoro isti kao na sajmovima što sam video ali mnogo jeftiniji. Takve isparivače stavio sam na satonoše sa rupama na gore i sa špricem za injekcije dozirao mravlju 96% ali se ne sećam količine, treći dan isparivače okretao sam rupama na dole a posle četiri dana rupe gore i opet mravlja idalje id postupak isto čini mi se pet puta, ako se dobro sećam. Primetio sam da pčele izbegavaju prostor ispod isparivača a kasnije lepe propolis na rupe. Zbog komplikovanog postupka i zbog opasne kiseline, nisam je više koristio a kasnije sam saznao da uništava leglo i može da ošteti maticu. Nisam protiv korišćenja raznih kiselina ali ako se Brstivar pokaže dobar, zašto rizikovati sa kiselinom.
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Jovan Lakicevic Jun 03, 2013, 00:10:27
Kolega Jovane a šta misliš zašto sam tražio malo detaljnije napisati o mravljoj. Ja sam je probao koristiti pre oko 6 ili 7 godina i kada sam video koliko je opasna , odustao sam. Mravlju k koristim samo za zaštitu saća od moljca a ujedno vrši se i dezinfekcija ramova i saća. Kada sam probao uništavanje varoe mravljom, radio sam sa isparivačima koje sam pravio sam. Uzeo sam dva plastična poklopca, koja služe za tegle za med od 1 kg, izbušio na jedan 7 rupa od 8mm, isekao od truleks krpe okrugle komade koji pašu u poklopac, sastavio dva poklopca, jedan ceo i jedan izbušen(poklopci su bili jedan sa krupnijim a jedan sa sitnijim navojem), unutra sam stavio ako se dobro sećam 5 ili 6 slojeva truleks krpe i gotov isparivač, skoro isti kao na sajmovima što sam video ali mnogo jeftiniji. Takve isparivače stavio sam na satonoše sa rupama na gore i sa špricem za injekcije dozirao mravlju 96% ali se ne sećam količine, treći dan isparivače okretao sam rupama na dole a posle četiri dana rupe gore i opet mravlja idalje id postupak isto čini mi se pet puta, ako se dobro sećam. Primetio sam da pčele izbegavaju prostor ispod isparivača a kasnije lepe propolis na rupe. Zbog komplikovanog postupka i zbog opasne kiseline, nisam je više koristio a kasnije sam saznao da uništava leglo i može da ošteti maticu. Nisam protiv korišćenja raznih kiselina ali ako se Brstivar pokaže dobar, zašto rizikovati sa kiselinom.
Tacno tako i meni je tada osim varoe bila bitna dezenfekcija ne samo saca nego i cele kosnice medjutim od ove godine za dezinfekciju koristim zahvaljujuci Voji Nozevoj prema tome u buducnosti nevidim dalju upotrebu mravlje na mom pcelinjaku.
Zahvaljujuci Voji "Brstivaru" i "Nozevoju" mravlja i ostale hemikalije putuju kod mene u zaborav!!!
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Jano Supek Jun 03, 2013, 07:55:00
Ja se samo nadam da Vojini lekovi deluju pa da se jednom za svagda rešimo opasnih i otrovnih stvari  koje smo koristili za zdravlje naših pčela a u stvari mi smo stvarali sve neotpornije pčele. Ja to gledam ovako: prodaju nam neko sredstvo koje uništava, na primer 99% bakterija u wc šolji a šta je sa onim 1%? Naravno ostavljen da se razmnoži i mi moramo opet kupiti sredstvo i tako u krug a proizvođač sredstva stvara profit.
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Радоје Киперовић Jun 03, 2013, 12:32:35
Да се не би стварале непотребне недоумице и уносила конфузија, потребно је нагласити да је мравља киселина уз тимол једина супстанца званично одобрена за органску пчеларску производњу у ЕУ. Мравља киселина која се користи јесте синтетизована супстанца али као таква она постоји у природи и саставна  је компонента великог броја природних продуката. Сви знамо да је природно има и у меду, третирали или не пчеле мрављом киселином. То је писано и понављано али је изгледа и даље потребно инсистирати на неким познатим чињеницама. Истине и озбиљности ради не може и не смије се правити паралела и знак једнакости између мравље киселине и синтетских инсекто-акарицида као што је нпр. амитраз. Амитраз као неоргански спој као такав не постоји у природи, он је продукт синтезе "тешке" хемије.
Мравља киселина јесте опасна корозивна супстанца чија употреба изискује велику озбиљност у примјени. Највећи проблем њене употребе су доња и горња температурна граница од којих суштински зависи њена ефикасност. Сигуран сам да се проблем њене брзе испарљивости и шок ефекта на температурама вишим од 25 степени С добрим дијелом елиминише аплицирањем преко "Бони" уложака због њиховог гел својства, на начин како савјетује г. Стевановић. Нисам нашао да су рађена нека истраживања али ако би се доказало да овакав начин њене апликације "подиже" употребљивост на 30 степени С, то би био одличан резултат. Читајући нека италијанска истраживања са различитим гел масама, убијеђен сам да јесте тако. Мравља киселина је можда једино еколошки прихватљиво средство избора у срединама гдје је тешко доћи до алтернативних евентуално бољих "природних" рјешења.
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Bojan Jovanovic Jun 03, 2013, 12:56:32
Svaka cast na iskrenom i opsirnom objasnjenju, citajuci o upotrebi organsih sredstava u borbi protiv varoe izbor je suzen tu je par sredstava koja su  bez stetnosti za med i vosak medju njima i organska mravlja kiselina.LJudi sto dalje od hemije ona ce nam doci glave , hvala bogu ima nacina da se izbegne.Pozdrav.
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Jano Supek Jun 03, 2013, 16:29:15
Tako je kolega i nadam se da će Brstivar odraditi svoje i ako bude tako, u moje košni više neće ući nikakva hemija a ni mravlja jer po meni i to je hemija, pa makar ona bila odobrena od bilo koga. Pozdrav
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: stevanovic sveto Jun 24, 2013, 18:37:15
Sve je hemija, a ovo je tema o mravljoj kiselini i jednom od načina njene upotrebe. Pa ko voli, nek izvoli. Nemam ja ništa protiv Brstivara, ali zadnjih godina koristim samo mravlju i oksalnu i zadovoljan sam. Brstivar sam jednom koristio, ali mi se pokvario top, još ga nisam popravio. Pozdrav.
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Rajko Rajo Vujadinović Jul 25, 2013, 08:17:54
Ako je iko probao i upotrebljavao razna reklamirana prirodna sredstva za suzbijanje varoe,onda sam to ja.Od timowara,apigarda,bevitala,bienenwahla,pelina... (samo nisam nikad koristio Brstivar jer nisam imao prilike da ga nabavim), i ni jedan mi se nije pokazao uspješan kao mravlja kiselina,tako da sam se od prošle godine vratio staroj dobroj 60% MK.Prije sam koristio trulekse sada koristim boni uloške.Počinjem krajem jula i radim blok tretmane na svaka četiri dana četiri puta.Pošto obično zazimljujem moje RV na tri nastavka stavljam 50ml kiseline,a ako su na dva onda 40ml.U decembru OK i to je to.Samo sa MK nisam imao gubitaka i nisam imao pojave krečnog legla.Pozdrav za sve. Volio bih i da nabavim Brstivar,ali ne znam kako,pa da uporedim.
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Никола Маодуш Jul 25, 2013, 23:01:37
Мислим да је за набавку Брстивара најбоље да конатктирате г. Воју, па да се договорите. Не знам где живите, али пошта иде и преко границе, а ако не поштом, онда преко возача аутобуса.

Поздрав.
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Rajko Rajo Vujadinović Jul 26, 2013, 07:26:13
U Nevesinju Republika Srpska BiH.
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: stevanovic sveto Avgust 11, 2013, 10:37:22
U prošli utorak ujutru, u 06.00 č izvršio sam prvi tretman mravljom kiselinom na pčelinjaku koji mi se nalazi u Makovištu. Temperatura je bila +220C, a u najtoplijem delu dana bila je +340C. Rojevima koji su na jednom nastavku ubrizgao sam 25 ml 60%-ne mravlje kiseline, a društvima na 2 LR nastavka ubrizgao sam 30 ml. DB društva dobila su 40 ml kiseline. Pčele su dobro podnele ubrizganu dozu. Iako je u toku dana bilo veoma toplo nisu masovno napuštale košnice sem normalnog izleta na pašu. U Makovištu je sada glavna paša Sijeruša koje ima u izobilju, ima nešto lucerke i majčine dušice, podubice, zvezdana, crvene deteline, različka... Kiselinu nisam dodatno rashlađivao. Jedini mi je problem bio mali presek igle na špricu pa je ubrizgavanje bilo sporije. Drugi tretman sam uradio u petak ujutru, temperatura je bila +240C, a u toku dana bila je +360C. Pčele su i ovaj tretman dobro podnele. Nameravam da izvršim 5 tretmana, jedino neću moći da se pridržavam jednakih razmaka. Pozdrav.
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Радоје Киперовић Avgust 11, 2013, 22:51:31
Температуре за третман мрављом киселином сада су скоро па оптималне. Очекује се пораст у наредна 2 - 3 дана а максимална температура у периоду који слиједи биће у уторак или сриједу (у зависности од локације региона) и могла би да дође до највише 32 - 34 степена С. На даље се очекује стабилизација када дневне температуре не би требале прећи максималне вриједности 29 - 32 степенa С. Интернет је чудо, данас свако себи може омогућити улогу метеоролога  :) .

Јуче 10.08. урадио сам први овогодишњи третман против варое, мрављом киселином Световом методом (са плаже  :) )  Бони улошцима, с том разликом што подњаче не отварам и не стављам фолију преко "бонија". Додуше на комбинованој пок.дасци/збјегу изнад сатоноша  је пластични материјал (Шоле ме научио да се зове лексан) док је други дио са пролазом за хранилицу пуно дрво. Третман рађен од 18 до 19 часова а температура била 21 степен. Киселина претходно пар сати држана у замрзивачу. На крају свако друштво добило по 600 ml сирупа 1:1. Пчеле приликом третмана биле необично јако мирне. Такође планирам урадити блок третман са пет понављања у периоду који треба да покрије 21 дан.
 Данас око подне на брзину отишао на пчелињак да видим ситуацију. Пчеле се понашају нормално и уобичајно. На улошцима подњача има по неколико десетина вароа које су углавном живе али ошамућене и врте су кругу (мрско ми било носити фото апарат). Кошнице су или плаве или бијеле и код плавих је значајно мањи пад варое. Све су највећи дио дана изложене сунцу.
 Само да напоменем да сам претходну годину све третмане радио искључиво Би Витал Хајв Клином (јули, септембар, новембар).
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: stevanovic sveto Avgust 23, 2013, 13:49:55
Završio sam sa tretiranjem u Makovištu(20.08.). Ostaje mi još kontejner, a zbog zauzetosti moraće da sačeka početak septembra. Možda ću krajem septembra da zadimim Brstivarom radi kontrole. Pozdrav.
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Радоје Киперовић Avgust 29, 2013, 12:50:29
Јуче, 28. августа урађен последњи (пети) третман мрављом киселином, мада је могуће да би и четири третмана била сасвим довољна. Послије сваког појединачног третмана на подњачи је било 5 - 25 вароа. Дакле укупан број отпале  варое  од 10. августа у блок третману био би 50 - 130 по друштву. Ово не мора ништа да значи јер су на улошцима подњача присутни мрави па је могуће да је варое било и више.
Примијетио сам слично понашање пчела као и приликом третмана Би витал хајв клином током прошле године. Изражена је "хигијенска актвивност", пчеле око 17 часова излазе масовно на полетаљку и међусобно се чисте што је случај код свих друштава. То са прекидима потраје све до вечери. Нежељене ефекте нисам констатовао осим након другог третмана када је температура ишла на 34 степена дошло је до формирања мањих брада на полетаљци (10х5 цм). Нисам потуно сигуран али ми се чини да су матице дјелимично смањиле залијегање. Међутим, непоклопљеног легла свакако има. Јасно је да захваљујући Бони улошцима (а и скоро оптималним температурама) нема шок ефекта, вароа отпада полагано и споро али континуирано.
 Да напоменем да сам киселину претходно пар сати држао у замрзивачу на - 20 степени. На почетку сам користио дозу 30 ml 60% МК за ројеве (7-9 ДБ рамова) и 40 ml за прошлогодишња друштва (ЛР на два наставка и ДБ плодиште). Убрзо ми је рачунањем  постало јасно да су ове дозе више и да их треба кориговати, јер тако "замрзнута" тачније охлађена МК смањује своју запремину за 15-20% па сам дозу смањио на 25 ml  односно 35 ml.
Сачекаћу 7 дана и урадити контролу на пола друштава Херба стрипом а другу половину БВХК мада ми се чини да је МК добро одрадила посао. Третман МК се може искористити и за брже сакупљање прополиса пошто се (како је Свето већ написао) пчеле труде да улошке ужурбано испрополишу и блокирају испарења. Улошке сам ставио преко мрежице за прополис и милина је гледати како је филују  :D . Код старих кошница то није било могуће па сам преко уложака дјелимично ставио фолију да би спријечио  контакт и влажење лесонита поклопне даске.
Резерве хране су релативно добре  али сам искористио прилику за допуњавање. Шећерни сируп 1,5 : 1 четири вечери по 1,2 литра, укупно по 4 kg шећера по друштву. Ово и из разлога пошто на неким рамовима има и храстове медљике ( до 20% у односу на укупну количину хране).
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Lazovic Zivojin Septembar 01, 2013, 11:14:59
Verovatno ću mnogima biti dosledno dosadan, ali i dalje tvrdim da je lakše koristiti dozator za tretman MK (ja ga koristim i za tretman oksalnom). Izuzetno ga je lako napraviti, a mnogo olakšava posao kada radite sami na pčelinjaku.
 Na slikama koje sam dao, upotrebljana je flaša od alkohola (može bilo koja, samo je potrebno da ima jače zidove zbog bržeg usisavanja vazduha kroz špric nazad u bocu), i klasičan špric zapremine 50 ml.
 U bocu sipate kiseline koliko vam je potrebno i nema prosipanja i nošenja drugih posuda po pčelinjaku, ako se boca i okrene nema prolivanja kiseline, Jedino na šta treba obratiti pažnju, pored uobičajenih mera zaštite pri radu sa kiselinama, je da nakon tretmana treba isprazniti bocu ili je okrenuti pološke jer ako se temperatura okoline poveća, tečnost se širi i dolazi do "samoinicijativnog" upumpavanja kiseline u špric. Ako je boca punija pa se zapremina ne može širiti na račun sabijanja vazduha, može doći i do curenja dela kiseline kroz špric...
 Veliki pozdrav
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Радоје Киперовић Septembar 16, 2013, 23:59:24
Овај дозатор дјелује као доста добро рјешење.

Десетак дана након последњег третмана МК урађена је контрола Херба стрипом. Број отпалих вароа 0-12, просјечно 3. Рекло би се да је МК завршила посао.

П.С. Пчелари се на различите начине боре против варое. Неко покушава радити са средствима која остављају минимум резидуа, неки се боре "тешком артиљеријом" тачније тешком хемијом док трећи користе све и свашта и никада им није доста. Један "занимљив" приступ прочитао сам на форуму Спос-а. Ради се о концепту непрекидне баражне ватре чији је резултат спржена земља гдје трава не расте. "Пчелар" који примјењује такав концепт јавно се хвали да производи планински мед изванредног квалитета кога нема нигдје.
Још ми је занимљивији и бољи коментар који је добио. Аферим Црногорац  ;) , данас заиста многи "геније" има слободу и могућност да се огласи.
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: stevanovic sveto Septembar 17, 2013, 13:36:26
Pčele neće završiti na "onkologiju", ali pčelar ima velike šanse.
Juče sam završio sa tretiranjem pčela u kontejneru (4. put). Počeo sam 31. avgusta (nikad kasnije). Na nekoliko društava sam kontrolisao opadanje. Bilo je od 5 do 30 varoa svaki put. Naravno, radi se o mravljoj kiselini (60%). Kontrola će mi biti oksalna u novembru. Pozdrav.
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Milan_Dragicevic Jul 14, 2014, 08:17:20
Nisam siguran da li sam dobro procitao sve ali je meni ostalo jos nejasno da li je svejedno ako se tretira ujutro ili pred vece?
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Радоје Киперовић Jul 14, 2014, 23:05:12
Може да зависи од тренутне температуре али у највећем броју случајева боље је пред вече. Зашто?
- Високе температуре које некада могу бити проблематичне су у паду до јутра. Први талас испарења проћи ће у овом периоду па нема "шок" ефекта на пчеле.
- Излетнице су у кошници, што значи да ће и вароа која се налази на њима бити изложена дејству м.к..
- Пошто је приликом третмана потребно прихрањивати сирупом, пчеле га у току ноћи однесу, мања је могућност да се појави грабеж и сл.
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Milan_Dragicevic Jul 14, 2014, 23:40:45
Велико хвала на одговору!!!
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Stankovic Miodrag Avgust 01, 2014, 08:31:46
Gde ima da se nabavi Zorkina mravlja kiseljina?

Uglavnom ima Evrotom-ove ali koristeci njihovu hemiju u stampi kojom nisam bio zadovoljan radije bih koristio Zorkinu.
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Никола Маодуш Avgust 01, 2014, 18:07:10
Мислим да има да се нађе по добро снабдевеним апотекама или пчеларским радњама.
У Новом Саду су ми препоручили Зелену апотеку (у којој још нисам проверио да ли имају), не знам какво је стање у Београду.
Надам се да сам бар мало помогао.
Поздрав.
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Miroljub Milic Avgust 07, 2014, 13:09:41
На интернету сам наишао на занимљив начин третирања 60% мрављом киселином.
Можда неком користи. Проблем је што је снимак на немачком.

https://www.youtube.com/watch?v=PmwfsVgdBn0
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Радоје Киперовић Oktobar 05, 2014, 21:35:38
Температуре су главни ограничавајући фактор код третмана мрављом киселином. Што дубље идемо у јесен, ноћи и јутра су све хладнија па је и испаравање све слабије а самим тим и ефикасност.
Ево како је проблем ријешио један њемачки пчелар  :) .

Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Milan_Dragicevic Oktobar 15, 2014, 16:36:28
Foliju obavezno stavljam i uložak punim kroz nju (samo prvi put kiselinu u uložak ubrizgavam direktno). Pozdrav.

Поштовани, ако не скидате фолију, како вршите прихрану?
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: stevanovic sveto Oktobar 15, 2014, 19:54:43
Foliju obavezno stavljam i uložak punim kroz nju (samo prvi put kiselinu u uložak ubrizgavam direktno). Pozdrav.

Поштовани, ако не скидате фолију, како вршите прихрану?

Foliju pomaknem unazad 2 do 3 cm, jer je kod mojih hranilica ulaz napred. Pozdrav.
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Milan_Dragicevic Oktobar 15, 2014, 20:38:18
Хвала на брзом одговору.

Моје хранилице су на средини. Пих. Мораћу то у будућности мијењат јар када сам третирао, сваки пут би морао скидати фолију па поново враћат ...

Ако може још једно питање. Пошто је улаз у хранилицу на самој ивици наставка, да ли то повећава могућност грабежи обзиром да ће се мириси лакше ширити јер је отвор ближи самом саставу наставака? Уствари, да ли сте ви примјетили неку разлику приликом храњења да имате већих или истих проблема око грабежи или сличног?

Хвала!!!
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: stevanovic sveto Oktobar 15, 2014, 20:59:20
Хвала на брзом одговору.

Моје хранилице су на средини. Пих. Мораћу то у будућности мијењат јар када сам третирао, сваки пут би морао скидати фолију па поново враћат ...

Ако може још једно питање. Пошто је улаз у хранилицу на самој ивици наставка, да ли то повећава могућност грабежи обзиром да ће се мириси лакше ширити јер је отвор ближи самом саставу наставака? Уствари, да ли сте ви примјетили неку разлику приликом храњења да имате већих или истих проблема око грабежи или сличног?

Хвала!!!

I ja imam dve hranilice sa ulazom na sredini. To sam rešio na taj način što sam ispod ulaza u hranilicu isekao otvor na foliji, otprilike 3 sa 6 cm. Ali rešenje hranilice sa ulazom na sredini mi se ne sviđa, kasnije sam previo hranilice koje imaju ulaz na prednjoj strani.
Pošto sirup u hranilice sipam u kasnim popodnevnim satima nemam problema sa grabeži. Ako bi se sirup sipao u neko ranije vreme onda je svejedno gde je ulaz u hranilicu, još ako bi malo prosuli sirup okolo, bilo bi velike šanse za grabež. Meni je na nekoliko košnica žuna napravila rupe baš na sastavu nastavka i hranilice, ali te rupe obezbedim sunđerom pa tako nema bojazni od grabeži.
http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=808.0  Na ovom linku se može videti šteta od Žuna i detlića.
Nadam se da sam uspeo da ti objasnim. Pozdrav.
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Milan_Dragicevic Oktobar 17, 2014, 16:13:33
Хвала легендо!
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Veljko Paunovic Jul 31, 2016, 17:17:15
Pozdrav,
Nov sam na forumu a generalno slabo koristim forume pa se u napred izvinjavam ako nezto pogresim. Kako na forumu tako sam nov i u pcelarstvu.
Mozda glupo pitanje ali cini mi se da nije precizirano na koju stranu boni ulozak treba da bude postavljen. Da li treba upijajuci deo da gleda u zemlju ili u nebo? Takodje me interesuje posto imam ugradjenu hranilicu u lr kosnicu da li tu foliju treba da postavim iznad uloska svuda sem ulaza pcela u hranilicu?
Hvala na odgovoru
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Milan_Dragicevic Avgust 03, 2016, 01:13:02
Ja koristim ona sto je isti sa svih strana. To je onaj najobicniji 100% pamuk u mrezici. Ispod njega stavim najlon po par centimetara veci od uloska kako bi bio siguran da kiselina nece procuriti po pcelama. Odozgo sve prekrijem Velikim najlonom stim da ulozak povlacim malo prema sebi a veliki najlon da bude malo kraci kako bi pcele nesmetano mogle da dodju do hranilice.
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Никола Маодуш Avgust 03, 2016, 08:26:11
Ја користим улошке које је г. Свето Стевановић навео. Негде је већ написано да се лепљива страна ставља на рамове. А и видећеш ако узмеш такве да та лепљива страна има најлон који спречава цурење. И колега Милан се добро досетио за улошке без најлона.
За покривање користим најлон исечен по димензији кошнице који има просечен отвор на месту где је улаз у хранилицу. Само пазити да уложак не покрије улаз у хранилицу и то је то.
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Veljko Paunovic Avgust 10, 2016, 15:27:03
Hvala na pojasnjenju. Sad kad mi je sve jasno, cekam ovo zahladjenje za vikend i da pocnem da ih tretiram.
Pozdrav
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Milan_Dragicevic Avgust 12, 2016, 00:09:45
Meni vise odgovara ova varijanta posto mnogo lakse odvojim propolis od najlona u odnosu odvajanja sa uloska. Pored toga mnogo je veca povrsina koja je zasticena te je jako tesko da dodje do kapanja kiseline po pcelama. Prilikom spricanja kiseline, najlon podizem pa spricom po ulosku bez narocitog obaziranja na pritisak. Znam da nema sanse da pod pritiskom prodje kroz najlon. Vise puta mi se desavalo da koja kap padne pored uloska na najlon. To znaci da ga nije bilo otislo bi po ramovima ili po pcelama. Takodje, kada stavite najlon odozgo pa hranilicu (poklopna daska) vi sve pritisnete pa moze doci do curenja koje vi nikada necete primjetiti. Ne kazem da taj ulozak sa folijom moze da procuri prvi ili drugi put ali poslije 15 dana koriscenja plus kad ga pcele pocnu grickat, nisam siguran koliko je to bezbjedno. Sa ovim malim najloncicem ja ne razmisljam o tome.
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Nikola Franeta Septembar 07, 2016, 23:20:00
Citajuci ovu temu nisam shvatio zasto se prihranjuju pcele prilikom tretmana sa mravljom kiselinom. Da bi se pcele angazovale da nesto rade u kosnici, posto je avgust obicno bezpasan period ili da nebi bjezale iz kosnice?. Molio bih nekog ko zna da mi odgovori i da li je greska ako se ne prihranjuju? Unaprijed hvala i pozdrav.
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Dragan Stantić Septembar 08, 2016, 19:57:55
Citajuci ovu temu nisam shvatio zasto se prihranjuju pcele prilikom tretmana sa mravljom kiselinom. Da bi se pcele angazovale da nesto rade u kosnici, posto je avgust obicno bezpasan period ili da nebi bjezale iz kosnice?. Molio bih nekog ko zna da mi odgovori i da li je greska ako se ne prihranjuju? Unaprijed hvala i pozdrav.

Mravlja kiselina oštećuje hitinski omotač pčela pa se zbog prihranjivanja pčele bolje hrane nego ako nema unosa (iz prirode ili hranilice) i na taj način je i hitinski omotač bolje ishranjen i verovatno se bolje regeneriše
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Milan_Dragicevic Septembar 15, 2016, 01:22:14
Pored ostecenja pcela, matica cesto prekine zaljeganje stoga je potrebno u toku tretmana stimulativno prihranjivanje. Obzirom da se tretman radi na kraju sezone, ova prihrana moze biti malo obilnija jer cete svakako morati prihranjivat za zimu. Tako je stanje kod mene.
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Nikola Franeta Septembar 15, 2016, 16:18:15
Hvala na odgovori na.
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Rakovac Goran Avgust 07, 2018, 12:43:43



                Ове године избор је пао на мрављу киселину као средство за уништавање варое. До сада урађена два третмана 29/30 јула и 4/5 августа. До краја третмана планирана још два третмана у наредна два викенда.
                Мравља киселина постављена у пластичним поклопцима за тегле шприцом по 20 кубика по друштву. У поклопце претходно постављене исечене трулекс крпице да се натопе киселином. Испод поклопаца директно на сатоноше постављене исечене пластичне фолије димензија нешто већих од поклопаца. Овако коселина никако не може да дође у директан контакт са пчелама већ може само да испарава. Преко свега постављена фолија нешто већа од наставка ( 50 x 50 cm ) која је повучена уназад тако да је остављена вентилација 5-6 сантиметара са предње стране кошнице. Овај отвор истовремено служи и за излазак пчела на фолију и за контакт са сирупом. На фолију постављен празан наставак а у њему кантице за сируп. На овај начин истовремено се врши третман мрављом киселином и прихрана друштва сирупом. При сваком третману пчеле добијају по литар сирупа. Сакупљао сам веће кантице које одједном могу да приме до 5 литара сирупа што ће послужити у септембру за једнократну прихрану тамо где то буде требало.
                 На овај начин је извршена максимална рационализација рада и узнемиравања пчела јер се истовремено обавља више послова неопходних у ово доба године.
Naslov: Odg: Upotreba mravlje kiseline u borbi protiv varoe
Poruka od: Bojan Šušnjar Avgust 14, 2018, 14:31:42
Evo jedan link na po meni zanimljivo i informativno štivo.

http://scientificbeekeeping.com/messin-with-varroa-2014/ (http://scientificbeekeeping.com/messin-with-varroa-2014/)

Dobrim dijelom se u okviru teksta autor oslanja na primjenu mravlje kiseline pa s toga smatram da nije pogrešno objaviti ga u ovoj temi.

Na žalost kao i većina tekstova koji dolaze sa zapada i ovaj je na engleskom jeziku.

Pozdrav svima...