Košnice Voja

Ostale teme na forumu => Pitajte pčelari početnici => Temu započeo: slobodan ilic Decembar 17, 2010, 20:13:01

Naslov: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: slobodan ilic Decembar 17, 2010, 20:13:01
Evo posto ja mislim da pitanje nikada nije glupo ako dobijete pametan odgovor ja cu da pitam dali je neko probao i dali je ovo tacno.

    Nedavno sam navratio kod jednog pcelara koji zbog starosti namerava da prekine sa pcelarstvom i pritimetio sam da ima na svakoj kosnici ram slican ramu maticne resetke (oko 10 mm visine).Kada sam pito zasto sluzi on je podigao  krov jedne kosnice sa pcelama i pokazao mi da na poklopnoj dasci ima oko pola kile secera a taj ram sluzi da krov lezi na njemu i pravi prostor izmedju krova i poklopne.
       Ovako je on to objasnio;,, secer sluzi za kontrolu hrane u kosnici a da se kosnica ne otvara i rashladjuje,,.
     On kaze,, Pcele dokle god imaju i jednu kap hrane u kosnici nece uzimat secer,  a ako ga uzimaju to je njemu znak da je kosnica potpuno prazna sa hranom.One ce da prezive na seceru dok on ne primeti i resi taj problem dodavanjem adekvatne hrane opet u taj prostor bez otvaranja kosnice .Druga stvar je da taj secer pcele samo  jedu dok ne dobiju ili se prirodno ne pojavi druga hrana i nikada ga ne unose u kosnicu tako da nema sanse da on dodje u kontakt sa medom sto nije slucaj sa secernim sirupom kojeg unose i mesaju sa medom.Ako ima zaliha polena on u sredinu kamarice secera doda po 2-4 kasike zavisno koliko ima.Usput da kazem poklonio mi je bure za med od 200 litara sa cesmom za sipanje meda.
    Toliko sam ja vidio pa pitam kolege koliko je to dobro,ili nije ,kolik pomaze a koliko steti ,raditi ili ne itd.....Pozdrav
  
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: stevanovic sveto Decembar 17, 2010, 20:24:19
Kolega Slobodane, prvi put čujem za ovakav metod kontrole hrane u košnici. Ako možeš da napraviš koju fotografiju tog rama sa šećerom postavi ovde u temu da vidimo kako to izgleda. Pozdrav.
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: slobodan ilic Decembar 18, 2010, 04:29:32
Evo nasao sam na intrenetu potpuno isti kao sto sam video kod kolege a ovaj drugi je slicno a ista svrha.Ja licno neznam dali je dobro ali mislim da je bolje nego da uginu. ??? Pozdrav



http://vimeo.com/9880452 (http://vimeo.com/9880452)
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: stevanovic sveto Decembar 18, 2010, 12:18:39
Kako li se pčele muče dok jedu šećer u kristalu? Mogao je pčelar bar da samelje šećer, možda bi im olakšao. Užički pčelar Miloš Čorbić (onaj što drži više matica u jednom društvu) stalno ima pune hranilice šećera u prahu. Pozdrav.
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: slobodan ilic Decembar 18, 2010, 18:08:20
Posto sam početnik to mi nije palo na pamet da pitam ali sam sada zvao veleprodaju i pitao za cenu sećera u prahu i razlika je vrlo mala tako da mislim da cena nije u pitanju nego nešto drugo. Poredjenja radi, 1kg meda je 15$ djak sećera 20 kg=22$  oko 1,5kg meda, a sećer u prahu je džak 20 kg=30$ kao 2kg meda.Pozdrav i ako bi gospodin Miloš mogao nesto o tome napisati bili bi mu zahvalni . Pozdrav
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: momamilosevic Decembar 18, 2010, 21:31:57
Slobodane,pošto Miloš Čorbić nije član ni jednog pčelarskog foruma sticajem okolnosti poznajemo se lično i imam sve njegove sisteme rada oko pčela.Preneću ti iz njegove skripte ono što te interesuje u vezi šećera.
citat:
    " Ja svake godine u Januaru dajem 2-3 kg.šećera u prahu u svaku hranilicu.Stavim na izlaz hranilice po dva drveta debljine 10 mm.,pa preko toga je hartija,a iznad hartije poklopac lesonita,a iznad tog lesonita krov,a na krovu cigla.
     Ako su  društva zazimljena sa mladim maticama,a jesen topla i lepa pa pčele izlaze i opšte sa okolinom može se desiti da potroše više hrane nego što treba,pa joj ovaj šećer dobro dođe ako meda nestane.Jednostavno ne može da ugine od gladi.Znamo da sada u Januaru kreće leglo,sa pojavom legla kreće veća potrošnja hrane-meda,a proizvod od meda i legla je veća količina vlage i ugljen dioksida.Sada ovaj šećer upije vlagu i postane mek i dobar za uzimanje ako zatreba.
     Ja pogače ne koristim već sve prehrane radim,jesenju i prolećnu sa suvim šećerom što ću opširnije objasniti kad ja sa ovim šećerom BUDIM pčele da malo brže krenu u razvoj legla.
     Ja   krajem Februara kako sam ranije naglasio budim pčele.Budim ih tako što onaj šećer koji sam ubacio u Januaru u hranilicu rastopim sa vodom u kojoj je rastvoren med o određena količina jabukovog sirćeta.Taj odnos je :na 10 l.tople vode rastvorim 3-5 kg meda,1 l.jabukovog sirćeta.Masa će biti bolja ako se ovde rastvori 1 ram sa cvetnim prahom.Ova masa je kvalitetnija od ikakve pogače.
     Iznad ove mase je sada najlon a iznad papir.Ovaj najlon služi zato da se na njemukondezuje voda koja je potrebna pčelama za rastvaranje veće količine meda i pojenje legla.Znači pčele ne moraju da izlaze napolje za vodu,jer je sada vreme nestabilno, i promenljivo.Ova hrana se kod mene pokazala mnogo praktična i tiha.Znači i najjača društva ne mogu za kratko vreme da uzmu veće količine hrane pa nema blokiranje legla."
Završen citat. 
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: elvismujovic Decembar 18, 2010, 22:10:25
Moramo da iskoristimo Momo to što poznajete Miloša Čorbića. Dobro bi bilo da nam prenesete Miloševa iskustva sa izazivanjem tihe smene matica i na koji način Miloš formira društvo sa više matica
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: momamilosevic Decembar 18, 2010, 23:14:22
Metodom "tihe zamene",Miloš Čorbić postigao da u jednoj košnici zajedno žive PET matica.
 CITIRAM:
                                               GOSPODO PČELARI
 Mašine se proizvode,krompiri se gaje,a matice se uzgajaju.Ovo govorim da bi mnogi,nazovi pčelari shvatili kolika je razlika između mašina i matica tj.između proizvodnje i gajenja matica
  Znamo da su najbolje matice one koje se gaje uz prisustvo matice u košnici.Na prvom mestu su matice iz tihe zamene,a zatim rojeve,a o drugim ne želim da govorim.
  Već 20 god.uzgajam matice iz tihe zamene uz prisustvo jedne ili više matica u košnici.S obzirom na velikoiskustvo dajem sebi za pravo da vam se obratim u ime društva da pokušate,daučinite nešto da ovaj sistem dvadesetogodišnjeg rada dođe i na druge pčelinjake normalno uz novčanu naknadu,za koju se dogovorimo.
  Znam da će mnogi polupismeni pčelari ovome da se smeju,alija sam navikao da takvi mašu diplomama,dok ja uzimam novac za uzgojene matice i mnoge druge poslove.
   O čemu se ovde radi?
  U košnici se nalazi jedna ili više matica,normalno bez pregrade,sve matice nose,a pčele vuku matičnjake.Na pčelaru je da ih blagovremeno iskoristi.Kada se završi sezona gajenja matica,sve ove matice zimuju zajedno.Interesantno je da za obične pčelare za svoje potrebeje dovoljno jedno takvo društvo sa  jednom maticom.Takvo društvo može dati preko 100 kvalitetnih matičnjaka u toku jedne sezone.Ovaj sistem je namenjen na prvom mestu:gajenju matice,a može se koristiti i za gajenje rojeva,proizvodnju meda kao i čuvanju matica.
   Ako ovajnačin rada bude prihvaćen moći će mnoge drvene i plastične naprave zajedno sa "JENTEROM"da se izbace iz proizvodnje matica,što mi je i želja.
    Znači,da pređemo sa proizvodnje na uzgajanje matica uz prisustvo matice u košnici."

Završen citat.                                                                                                              Miloš Čorbić
                                                                                                                                 tel.031/533-552
                                                                                                                                      064/213-25-78

Zadnji put kad smo se čuli cena mu je bila 100 e.za pojedinca +troškovi da mu pokaže sistem rada.
Sad nemam više živaca da pišem,od nedelje ću ti napisati kako ja više matica čuvam preko zime u jednoj košnici.
Pozdrav.
ZAVRŠEN CITAT.
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: slobodan ilic Decembar 19, 2010, 02:36:03
Momo prijatelju hvala ti na zalaganju i resavanju moje dileme.
U sustini to je upravo ono sto sam video i cuo kod prijatelja koji je sa pcelama proveo vise od 50 godina,a sad kada je potvrdjeno od jedog tako velikog pcelara sve je jasno.Jos jednom hvala i sretno.
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: elvismujovic Decembar 19, 2010, 14:34:36
Momo, je li i Vama Miloš pokazao svoj sistem dobijanja matičnjaka tihe smene i držanja više matica u istom društvu. Pozdrav
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: momamilosevic Decembar 19, 2010, 22:05:47
Nije mi pokazao,mene je naučio moj mentor koji danas ima 95 god. i još radi sa 80 društava.Nek je on meni živ i zdrav još toliko godina.
Od Nedelje jedan dan ću napisati kako ja čuvam više matica preko zime u istoj košnici.
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: momamilosevic Decembar 20, 2010, 21:40:45
Malopre sam na forumu SPOS-a pročitao u temi "VIŠE MATICA U JEDNOM PČELINJEM DRUŠTVU"u postu Gospodina Slobodana M.Lukovića,isto  ono što sa vam obećao da ću napisati o čuvanju više matica tokom zime.
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: Vojo Brstina Decembar 20, 2010, 22:10:42
Malopre sam na forumu SPOS-a pročitao u temi "VIŠE MATICA U JEDNOM PČELINJEM DRUŠTVU"u postu Gospodina Slobodana M.Lukovića,isto  ono što sa vam obećao da ću napisati o čuvanju više matica tokom zime.

Možeš li nam dragi prijatelju Momo otvoriti pomenutu temu i preneti svoja znanja i iskustva u istoj?

Pozdrav svima.....
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: Milic Vukic Januar 15, 2011, 22:07:28
Potrebne zalihe hrane u košnici zavise od godišnjeg doba, veličine društva, klimatskih uslova, dužine zime, pašnih prilika i još nekih faktora.
Zalihe hrane možemo podeliti na dva osnovna dela:
1. Zalihe polena i
2. zalihe meda
Da se ograničimo ovaj put na zalihe meda:
Autoriteti iz oblasti pčelarske nauke tvrde da je minimalna zaliha meda u pčelinjem društvu 6-8 kg. Ispod ove zalihe matica društvo počinje sa štednjom, smanjuje hranjenjei matice a ona smanjuje leženje. Zaključak se namaće sam.
Kako da bar približno izračunamo potrebnu količinu meda koju treba obezbediti za zimu?
Odgovor sam dobio tako što sam uvažio rezultat naučnih istraživanja do koga je došla Rajmova i drugi a u najkraćem on kaže: Ako je u košnici u vreme izimljavanja (cvetanje ive, smena zimskih pčela- obično mart mesec) u košnici prisutna zaliha od 10-12 kg meda, matica intenzivije leže rađaju se vitalnije pčele, koje imaju veću mednu voljku, duži jezik i duže zive od pčela uzgojenih u zajednicama sa manjim zalihama meda. Onda svako u svojim uslovima merenjm na vagi može utvrditi potrebnu količinu meda tako što će ovoj količini dodati potrebnu količinu meda za zimovanje (potrošnja u vremenu oktobar-mart). U mojim uslovima na 450 mnv to je 6-8 kg zavisno od društva i godine.
Ja sam za mene došao do količine od približno 20 kg (od viška glava ne boli) i toga se držim i a i brojni moji saradnici.
Voleo bi da čujem i druga mišljenja.
Ovo može nekom da koristi. Najvažnije je da nema štete. Srdačan pozdrav.
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: Dragan Šošić Januar 15, 2011, 23:28:51
Zalihe meda imaju još jednu ulogu. Učestvuju i u regulaciji vlažnosti vazduha u gnezdu. Čitajući o pčelama, negde sam „pokupio“ podatak da leti imaju vrlo važnu ulogu po ovom pitanju. To nije toliko uočljivo za pčelara. Tokom zimovanja pčela omogućava im da dođu do određenih količina vode koja je neophodna. Zimi se se mogu uočiti kondezovane sitne kapi vode, na saću sa zatvorenim medom. Neke količine otvorenog meda tome doprinose jer je med hidroskopan. Tako da će pčele i ako nisu u mogućnosti da izleću moći da prikupe nešto vode, a temperatura bude takva da se klube raširi.
Takođe, zalihe meda omogućavaju pčelaru da manipuliše prostorom čime će odlagati rojevi nagon.
Što se tiče odgajanja legla, tu pčelar mora biti oprezan. Mora se posmatrati aktivnost pčela i voditi računa ima li nekog unosa, koji će ih stimulisati na odgajanje legla i koliki je taj unos. Ako je manji, vremenom će se zalihe trošiti. Tako da se pčelari neretko iznenade kada nađu košnice sa vrlo malo hrane, naročito krajem leta.
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: Tomislav Androš Februar 11, 2011, 20:34:19
Zanimaju me komentari na moje mjerenje danas koje sam napravio, izvagao sam košnicu ..

Znaci AV podnjaca, 2 LR nastavka, okvir za poklopni okvir preko ulica, i na kraju krov s kojeg sam skinuo uteg... vaganje je pokazalo 31,0 kg (vaga za praščiće)..... otprilike sam ja sebi racunao koliko koji dio košnice je težak ali nisam siguran u tu točnost...

Iskusniji pčelari, da li se moze dati valjan odgovor, koliko otprilike može tezit kosnica sa 2 LR nastavka bez meda sa  svim izgrađenim saćem i pčelama koje zaposjedaju nekih 6-7 ulica ali ne po cijeloj duzini ulice...

Lp od Tome!!

Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: Nikola Vucinac Februar 12, 2011, 15:40:45
Ovde imas podatak o tezini prazne LR kosnice
Žičana podnjača, dva nastavka sa izgrađenim saćem i hranilica su ukupne težine 17 do 18 kg.
http://spos.info/forum/index.php?topic=5684.msg82983#msg82983
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: Tomislav Androš Februar 12, 2011, 18:23:43
Hvala lijepa na odgovoru.. i na trudu za nađenu poruku na SPOS-u.
.. znaci da je u mojim košnicama ostalo najmanje nekih 10-14 kg meda za daljnje zimovanje, i za proljetni razvoj... vaganje cu ponovit za tjedan dana...  pa ćemo vidjet sto će dalje vaga reći.
Mislim da mi je rezultat vaganja dao za sada zadovoljavajući rezultat, vidjet cemo sto će daljnje vrijeme donijeti.

Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: Mirko Bradić Septembar 19, 2011, 22:12:14
Kod jućerašnjeg pregleda EV košnice ostao sam paf jedna košnica ima pčela i ništa meda nemam ni u drugima previše da bi vadio okvire s medom ,ima li šanse da to društvo spasim prihranom ,danas počela kiša i lije. Il da to društvo spojim sa drugim pa se pčele možda spase.Ostala društva mi imaju 15 do 20 kg meda to i nije puno al su RV pa nemogu ukrast koji okvir i stavit u EV.hvala i pozdrav svima.
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: momamilosevic Septembar 19, 2011, 22:24:15
Mirko,uzmi jedan nastavak RV,napuni ga okvirima sa medom iz ostalih RV zajednica i stavi taj nastavak kao prvi na podnjaču,odgore stavi EV zajednicu.Pčele će prebaciti i uskladištiti med kako njima odgovara,u isto vreme hrani ih gušćim sirupom u odnosu 5:3. 5kg.šećera i 3 l.vode u što većim količinama.I nemoj da brineš,preživeće.
Pozdrav i srećno.
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: Mirko Bradić Septembar 19, 2011, 22:43:10
Hvala vam na ovako brzoj pomoći ujutro odoh tako napravit žao mi ih a kriv sam i sam da to nisam prije vidio.
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: Lazar Kerkez Oktobar 03, 2011, 16:51:06
I kod mene je bilo tako, u nekim kosnicama preko 20 ramova meda a neke gotovo prazne.Sav visak sam oduzeo i dodao tamo gde ga nije bilo.Pre cetiri dana sam poceo da dopunjujem sa lekovitim sirupom.Na 10kg secera 6l vode+2,4dl nozevoja.Ali naj slabija nije unela sve pa juce nisam ni sipao. Veceras cu opet da prehranim...Koliko dugo moze sirup da stoi u hranilici a da se ne pokvari.?         U hranilicu sam sipao po 1l sirupa. Dali sam pogresio u receptu i koliko ili dokle da prehranjujem mislim na vremenske prilike i kolicinu  hrane u kosnici?
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: sava mitic Oktobar 03, 2011, 17:18:56
Bilo bi dobro kada i u okviru ove teme gde se iznose podaci da u jednoj košnici ima zaliha meda
a u drugoj nema i da su gotovo prazne, da nam kolege koje kažu da u nekoj košnici nema lagerovanog meda da bliže objasne situaciju kako su društva držali do ovih dana.
Glavni razlog, po meni, da društvo samo nije spremilo sebi zimnicu leži u nepravilnoj primeni matične rešetke.
Po meni svi koji pčelare košnicama Rodna voja i Eko voja morali bi da pred zadnju veću nektarsku pašu imaju matičnu rešetku isključivo nad prvim plodišnim nastavkom. Matična rešetka se ne  treba da skine sa prvog nastavka minimum pre 15. septembra.
Ja sam moje matične rešetke skinuo iza 20. septembra.
U takvoj formaciji društvo mora sebi minimalno da iznad rešetke obezbedi dovoljne količine
meda za uzimljavanje i za buran prolećni razvoj. Dodavanje gustog sirupa / dva dela šećera prema jedan deo vode ili 5 : 3 prema savetima kolege Brstine / sa 3 % Nozevoja vršim krajem septembra / a u ovoj godini se to pomerilo i za početak oktobra /.
Ovo je savet kako da društvo samo sebi sakupi dovoljne količine hrane za zimnicu.
Pozdrav iz Aleksinca
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: Lazar Kerkez Oktobar 03, 2011, 18:40:52
Sa nama pocetnicima uvek problemi.. Rec je o rojevima koi su ovog proleca i leta poskidani sa grana,razlicite snage..velicine,tako da maticna resetka nije ni koristena.Mozda je trebalo.Verovatno je bilo i tihe grabezi,zaista neverovatno da se toliko razlikuju.Ako smem da primetim mi pocetnici tj, ja muku mucim sa posledicama svog neznanja,dok iskusni pcelari vesto barataju uzrocima i znaju kako izbeci posledice.Dok ne naucim_o..stradaju pcele..tuzno ali tako je.Da bi stetu sveli na minimum tu ste vi sa svoim savetima ali treba pitati na vreme ili pisati odredjene radnje u odredjenim temama tako da znamo unapred ono sto bi trebalo.Ovo je zanat koji se uci neprestano i svidja mi se nije monotono. Hvala na razumevanju,mozda gresim.. ili..
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: sava mitic Oktobar 03, 2011, 19:33:45
Sa nama pocetnicima uvek problemi.. Rec je o rojevima koi su ovog proleca i leta poskidani sa grana,razlicite snage..velicine,tako da maticna resetka nije ni koristena.

Karakteristika rojeva je vrlo brza gradnja satnih osnova.
U svakom slučaju kod smeštaja roja sa grane, ja bih uradio tako što bih ga smestio u samo
jedan nastavak ( bilo RV ili EV ) sa postavljenim ramovima i satnim osnovama. Sa obaveznin
prihranjivanjem sirupom do izgradnje celog nastavka ne proširivati dodavanje novim nastavkom.
Dodavanje novog nastavka, već zavisi dali se radi o RV ili EV, ali ovo se može i u drugim temama
pojašnjavati. Ja sam ovde samo želeo da potenciram, da se roj mora isključivo smestiti u samo
jedan nastavak.
Pozdrav iz Aleksinca
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: Milic Vukic Oktobar 03, 2011, 21:16:01
Kolega Lazare,
Sasvim je normalno da roj sa grane ili paketni roj zaostane u količini sakupljenog meda za mimsku rezervu u odnosu na starku koja je u tom trenutku imala značajnu količinu sakupljene hrane u košnici.
Drugo je pitanje što je takve zajednice treba intezivno prihranjivati da bi se razvile i da bi obezbedile zalihu za zimu.
Sada prihranjivati nije najbolje rešenje (trebalo je to završiti bar 15 dana ranije). No nužda zakon menja, bolje ikad nego nikad. Potrebnu količinu daj u što kraćem vremenu u što većim porcijama (naravno ako mogu da prenesu). Koja ne može da odnese litar sirupa za noć je najverovatnije slabašna zajednica. Odnos šećer voda ti je dobar. Ovo su neki opšti principi koji važe za sve košnice pa i za RV.
Pozdrav svima.
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: Aleksandar Karakas Oktobar 09, 2011, 17:25:47
Drage kolege da li mogu iz druge kosnice u prvu tek tako da prebacim pune ramove sa medom ili ima neki poseban nacin rada?
hvala unapred
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: Vojo Brstina Oktobar 09, 2011, 18:53:42
Aco, slobodno prebaci ako imaš odakle.
Uopšte nema nikakvog štetnog uticaja ako se višak meda iz nekih košnica prebaci u neku košnicu gde nedostaje.
Ničemu ne smeta a može da koristi.

Pozdrav svima.....
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: Mirko Bradić Mart 02, 2012, 09:16:02
Zamolio bi savjet od iskusnijih pčelara,pet košnica mi ostalo skoro bez meda a ni u ostalim nema baš neka kolićina,stavio sam prije 4 dana pogače vani je oko 18 C -smijem im sad dati sirup šečera ako da po kolko da im napravim ili kad potroše da dam opet pogače-inaće sve su vani i nose pelud -Hvala.
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: Dragan Šošić Mart 02, 2012, 09:35:02
Mirko, sirup nije baš dobro dati sada, ali je moguće.
Problem može biti to što pčele ne izleću redovno. Moja iskustva po tom pitanju nisu najbolja. Radi se o korišćenju tegle na kojoj se izbuši poklopac iglom i tako se postavi preko satonoša na kojima je folija (podrazumeva se da mora biti prazan nastavak da bi se tegla postavila).

Ako već moraš dodati sirup, najbolje je na brzinu izvaditi po jedan prazan ram i u njega sipati gust sirup. Gust onoliko koliko može da se sipa i uđe u ćelije saća. Tako nalivene ramove držiš u prostoriji iznad nekog suda poređane na dve letvice i moraju stajati vertikalno. Ne sme se naslanjati saće na saće, jer zna da curi i nije mi jasno po kojem zakonu fizike :D, ali iscuri dosta.

Mogu se dati i dva rama sa sirupom sipanim samo sa jedne strane i da se stave do legla.
To je inače jedna metoda forsiranja razvoja, koju sam naučio još kao početnik, ali je nisam u tu svrhu koristio dugo (samo par sezona). Nije dobro "prisiljavati" pčele na preterani razvoj, ne dobiju se pojedinačno dobre pčele, ali se postigne brojnost.

Zbog ovoga, a i drugih korisnih stvari je dobro kad je pri zazimljavanju uklonjen bar po jedan ram. Olakšava brze nužne intervencije.

Bilo bi poželjno da su bar sutradan pčele u mogućnosti da izleću.
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: Mirko Bradić Mart 02, 2012, 09:39:00
Mirko, sirup nije baš dobro dati sada, ali je moguće.
Problem može biti to što pčele ne izleću redovno. Moja iskustva po tom pitanju nisu najbolja. Radi se o korišćenju tegle na kojoj se izbuši poklopac iglom i tako se postavi preko satonoša na kojima je folija (podrazumeva se da mora biti prazan nastavak da bi se tegla postavila).

Ako već moraš dodati sirup, najbolje je na brzinu izvaditi po jedan prazan ram i u njega sipati gust sirup. Gust onoliko koliko može da se sipa i uđe u ćelije saća. Tako nalivene ramove držiš u prostoriji iznad nekog suda poređane na dve letvice i moraju stajati vertikalno. Ne sme se naslanjati saće na saće, jer zna da curi i nije mi jasno po kojem zakonu fizike :D, ali iscuri dosta.

Mogu se dati i dva rama sa sirupom sipanim samo sa jedne strane i da se stave do legla.
To je inače jedna metoda forsiranja razvoja, koju sam naučio još kao početnik, ali je nisam u tu svrhu koristio dugo (samo par sezona). Nije dobro "prisiljavati" pčele na preterani razvoj, ne dobiju se pojedinačno dobre pčele, ali se postigne brojnost.

Zbog ovoga, a i drugih korisnih stvari je dobro kad je pri zazimljavanju uklonjen bar po jedan ram. Olakšava brze nužne intervencije.

Bilo bi poželjno da su bar sutradan pčele u mogućnosti da izleću.
Pa jel bolje da im stavim po pogaću .
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: Dragan Šošić Mart 02, 2012, 09:50:29
Ne mogu ti reći jeli bolje. To je teško reći dok se ne vidi stanje svakog pojedinačnog društva. Ako ima malo hrane koja je blizu središta gnezda, a ima solidno pčele, mogu započeti leglo niže na ramu jer su tu ćelije uglavnom bolje za leglo (po toplotnim parametrima). Ako bi se desilo da dođe do nekog jačeg zahlađenja (a to je moguće, jer je početak marta), pčele se gušće postavljaju u donju zonu da spreče dotok hladnog vazduha. Tako pogača biva beskorisna.

Uvek je bolja varijanta primaći ramove sa medom do legla nego pogača. Zato ovo sa sirupom može biti bolja varijanta.

Ovo sa sirupom može biti dobro, jer je prognoza da narednih par dana neće biti hladno.
Ali je nezahvalno ubeđivati nekoga i savetovati kod rizičnih intervencija. Ja bih se odlučio za sirup. Daje bolju mogućnost i već je u samom gnezdu (kad se doda ovako sa ramovima).
Ipak moraš sam da odlučiš.


PS Zaboravio sam da napišem da se sirup u saće najbolje sipa džezvom za kafu, koja ima onaj oštri, duži izvod za sipanje  (ne znam kako da ga nazovem osim kako već jesam :D) ili nekom sličnom posudom.
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: Zoran Mladenovic Mart 02, 2012, 11:11:03
Da li postoji mogucnost da se med zagreje do temperature na kojoj moze da se nalije u ramove sa praznim sacem i posle hladjenja doda u kosnicu blizu legla?
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: Dragan Šošić Mart 02, 2012, 12:05:45
Uh, ovo nije dobra zamisao .

Šalim se :D odlična je. Zato što je bolje dodati više meda. Kasnije, kada prostigne polen i ima i nektara, mogu se ubaciti puna dva rama i sa čistim sirupom da bi se osigurale zalihe hrane zbog mogućeg zahlađenja.

Moguće je. Samo što se med ne sme puno grejati. Tako da se prvo mora dekristalisati ili koristiti onaj koji nije kristalisan. To bi značilo da treba „rastvarač“. A to bi bio sirup. Treba malo „vežbati“ da se nađe najbolja gustina rastvora.

Takođe je moguće da se bezbedno radi, jer se dodaju ramovi koji su stajali malo da se ocede. Može doći do pojačanog izleta pčela, jer ipak će ovo smatrati pojavom paše, pa je bolje raditi krajem dana ili kada pčele izleću. Sutradan, već nema problema. Ali ipak treba paziti na moguću grabež. Mada sam ubeđen da do toga ne sme doći, jer se ovi ramovi stavljaju do legla. Nikako dalje.

Ipak bih, ja lično, njih ubacivao u košnice pred smiraj dana.
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: Mirko Bradić Mart 02, 2012, 12:53:19
Hvala vam Dragane šta se nađete pri ruci svojim znanjem ,danas radim popodne pa ću sutra do pčela najavljuju isto ovako toplo-pošto su mi dvije košnice skroz bez zaliha naći ću bar dva rama meda u drugim košnicama da ovima vratim.Peće me savjest jer ta dva društva su jesenas imala najviše meda i ja ih pokrao da spasem slabija društva pritom sam krivo procjenio kolko njima ostavljam. Kad je društvo bez zaliha kolko ova kuplena pogača od kile može potrajat mislim kad je ovako toplo i mogu do nje .-.
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: Zoran Mladenovic Mart 02, 2012, 13:06:07
Ne mogu da nadjem,procitao sam negde i sadne mogu da se setim gde,do koje temperature sme da se greje med a da ne izgubi svojstva,i naravno koji med pri tom istom zagrevanju biva najredji.Ne bih koristio,ako je ikako moguce,sirup kao rastvarac.
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: Dragan Šošić Mart 02, 2012, 14:17:19
OK momci.

Dodao bih nešto, Zorane (možda je to kod Mirka "na snazi") koji je problem sa medom koji je razređen sirupom (običnim šećernim). Jel' problem u nekom sertifikatu koji pravi ograničenja (kao što je npr. u organskom pčelarenju).

Ta nepotrebna i sada se pokazuje pogrešna kampanja je dovela do nekih očiglednih posledica. Nikada neće dospeti u med za vrcanje u proleće ili napraviti štetu pčelama dopunjavanje zimnice.

U ove dve poruke (1 (http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=921.msg16621#msg16621) i 2 (http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=921.msg16641#msg16641)) sam prokomentarisao posledice i lažno tumačenje kako nema posledica. Kako onda ljudi pogubiše pčele i ima ih koji su jasno uočili razliku u kvalitetu zimovanja društava koja su hranjena šećernim sirupom jesenas i onih koja nisu.

Neki mitovi su stvarno lažni. I dobro reče jedan naš kolega, …razbijanje mitova.
Pažljivo ponovo pogledajte video i pratite komentar.
Jeste šećer problem, ali sada postoji problem i treba ga rešiti. Pogotovo ako ima meda koji se rastvori sirupom. Treba biti realan.

Temperatura za bezbedno rastapanje meda je do 42º C.
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: Nenad Nessa Markovic Mart 02, 2012, 14:34:35
Gosn Sole ja bi Vas zamolio za pojasnjenje, procitao vise puta ovaj post i ne kapiram, negde sam jos citao Vase komentare o upotrebi sirupa u prolece pa mi sad nije jasno kakav je vas stav o upotrebi sirupa kad i kako, havla i pozdrav
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: Dragan Šošić Mart 02, 2012, 14:41:00
Žao mi je ne mogu da učestvijem dalje u diskusiji. Žurim na autobus.

Teško da sam ja bio za to da se pčele prihranjuju u proleće. Izuzetno ako hoće da uginu od gladi. Krajem leta da, u proleće samo u krajnjoj nuždi.

Pozdravljam vas do daljnjeg. Osim ako sin nije nabavio novi comp :D
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: Zoran Mladenovic Mart 02, 2012, 15:01:21
Sole,nismo se razumeli,nemam nista protiv razredjivanja meda sirupom,jednostavno ne znam,pa pitam sta je najbolje.Ako to ne smeta pcelama,meni ce jos manje,ionako moram da kupim med jer svoj nemam.
Hvala za informaciju o temperaturi.
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: Dragan Šošić Mart 03, 2012, 01:11:32
Kolege, može se desiti i neki nesporazum, jer sam danas pisao u firmi, pa se moglo pomisliti da nekima od vas upućujem prekor zbog pogrešne kampanje protiv upotrebe šećera. Ali upotrebe kada je to najpovoljnije ili kada se mora (jer to su moji stavovi). A nije tako. Drugi to rade sa nejasnim razlozima.

Nesso, postoje moji komentari o upotrebi šećera, praktično još dok kalendarski traje zima i nema unosa polena. To je u temi Secerni sirup kada i koliko, na SPOS-ovom forumu. Te poruke mogu biti naizgled protivrečne mojim jasnim opredeljnjima koje sam naveo npr. ovde (http://spos.info/forum/index.php?topic=2251.msg30508#msg30508), a treba videti i još nekoliko mojih poruka u toj temi (mislim da ih ima), a ovde sam napisao nešto slično ovome o čemu je danas bilo reči (http://spos.info/forum/index.php?topic=245.msg188452#msg188452). Međutim, one su verovatno u drugom kontekstu, kada se ljudi već odlučuju da to rade. Treba pročitati i ostale poruke drugih pčelara pa zaključiti zašto sam tako pisao.

Ali, morate razumeti da je teško je i nezahvalno davati savete, kada su nastupili teži problemi (manjak hrane ili vrlo moguća pojava bolesti tj. kada smo već pred svršenim činom) kada se ne zna stanje društava, ne poznaju lokalne prilike (kvalitet zimovanja, snaga društava, blizina visokih planina, teren sa puno magle, raznovrsnost i bogatstvo ili odsustvo dobre paše ne može se pouzdano znati kakve vremenske nastupaju i niz drugih stvari).

Ja znam šta bih ja uradio (a dodao bih med preko ramova u bilo kom obliku – ili pogače ili direktno kristalisan na satonoše, a svakako došla bi u obziri ta opcija sa ramovima nalivenim sirupom, ako nemam drugog rešenja. I to i pišem. Priznajem da se ne bih ni setio ovoga što je Zoran predložio za med. Jer jednostavno ne bavim se takvim problemima mnogo. Uglavnom imam meda u rezervi, koji je u starijim ramovima i nije za vrcanje a ima i na mlađim ramovima, ali sam ga ostavio za rezervu (videti slike). Meni je jako neugodno da kao neki „stručnjaci“ odvalim glupost, da bih upisao jednu poruku na svoj konto i važio za „majstora“ koji će uvek olako dati savet koji često nema smisla. Uvek je tu pri ruci kad zatreba. Kada dođe do problema, takvi majstori jednostavno kažu: ko ih j... što ne paze šta su dosad radili ili šta rade ili kakvo će vreme biti.

Zoki, nije baš da ne smeta pčelama kada se sada dodaje sve na bazi šećera. Ali je najgore ne uraditi ništa.

Ovde i sada se uglavnom radi o skoro bezizlaznim situacijama. Imamo situaciju da je rezerva meda u ramovima malo ili ništa. Zato mislim da je bolje dodati sirup u ramovima, a daleko bolje ovo što je Zoran predložio. Zato što je stavljen direktno u gnezdo i zato što ako se ne stavi, može doći do još većih problema. Pčele bi inače pri zahlađenju napustale klube ako je hrana udaljena i to dovodi do težih problema. Pogača jeste rešenje, ali sam već naveo zašto može biti i rizična. Može se (i najbolje je) prebaciti ramove sa medom iz drugih košnica, ali ako ima viška da se ne ugroze i stabilna društva. Takođe se stavljaju do legla.


PS Kada je u pitanju eventualno dodavanje ramova preko satonoša, postoje i neke nejasnoće i nedoumice. Radi se o otvorenom ramu i ima jedana zanimljiva preporuka: Nije baš dobro stavljati takve ramove, jer je moguće da je med prokisao (http://spos.info/forum/index.php?topic=136.msg294307#msg294307).

Nije realno da su bakterije (a one bi trebalo da izazivaju takve procese) bile toliko dobro obučene, sa šalovima i rukavicama da nisu prekidale proces fermentacije od letos. Mogu se staviti ovakvi ramovi preko satonoša, samo paziti da deo sa otvorenim medom ne bude van klubeta ako ima mnogo vlage i da eventualno dođe do curenja da se ne izazove grabež. Mada ne verujem da je med upio toliko vlage, da bi se ovo desilo jer je bilo malo oscilacija temperature do sada. Naravno, zavisi od uslova skladištenja.
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: Nenad Nessa Markovic Mart 03, 2012, 10:12:18
Hvala sole, nisam nista lose shvatio iz prethodnog posta, hvala na pojasnjenju to sam i hteo da cujem da ne zakljucim ja sam nesto pogresno, bolje da pitam nego sam izvlacim zakljucke mozda i van kontekste, mene je zanimalo principialno kad i sta dodavati i da li dodavati sirup kao podsticaj u prolece, zato sam pitao, za ove izuzetke sam shvatio nuzda zakon menja, hvala i pozdrav
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: Mirko Bradić Mart 03, 2012, 17:39:22
Da bi izbjegao ove godine probleme sa zalihama probat ću ovako- RV košnica ima dva plodišta prije bagrema stavim matićnu kad je drugi gornji popunjen dodam ispod njega nastavak i ako treba još koji iz ovih nastavaka koji su plodišni ne vrcam jel bi to funkcioniralo-onaj ispod matične i najgornji ne diram , na kraju godine ako treba prihranim šečernim sirupom ,molim komentare-hvala.
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: Vojo Brstina Mart 03, 2012, 18:34:31
Da bi izbjegao ove godine probleme sa zalihama probat ću ovako- RV košnica ima dva plodišta prije bagrema stavim matićnu kad je drugi gornji popunjen dodam ispod njega nastavak i ako treba još koji iz ovih nastavaka koji su plodišni ne vrcam jel bi to funkcioniralo-onaj ispod matične i najgornji ne diram , na kraju godine ako treba prihranim šečernim sirupom ,molim komentare-hvala.
Mirko, nema potrebe ostavljati nastavak meda ispod plodišnog nastavka. Pčele bi ga potrošile na leglo i ostatak-višak meda prebacile bi iznad rešetke.

Tokom leta dovoljno je za održavanje maksimalne snage zajednice jedan RV plodišni nastavak a onaj prvi iznad rešetke možeš ostaviti za zimovanje pčela. Krajem leta može se u zavisnosti od zaliha hrane i potreba za zazimljavanje dopuniti ostala količina hrane. Tu treba tokom septembra (u mom kraju)dok još ima dosta polenovog praha dodati malo gušći lekoviti šećerni sirup i problem rešen.
Važno je samo blagovremeno spustiti prazan medišni nastavak na podnjaču i ako nema neke kasne medljike pčelar može biti siguran da će mu pčele dobro zimovati.
Ako je zajednica slabije snage mnogo je sigurnije zajednicu zazimiti u trećem najgornjem nastavku.
 
Ako naiđe neka kasna paša sa dosta medljike tada je neophodno povećati količine šećernog sirupa i ostaviti pčele da u prvom delu zime pa čak i tokom cele zime troše takvu hranu i sa takvom lako svarljivom hranom sigurno će mnogo bezbednije zimovati.

Pozdrav svima.....   
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: Mirko Bradić Mart 03, 2012, 19:19:35
Hvala vam Vojo ,evo četvrtu godinu mi pčele žive pa se tješim da se donekle borim sa varoom al me mući vrcanje il uzimanje meda ,izvadim samo proljetni i bagrem a posle đođem pa nisam siguran kad i kolko smijem uzet ,a cvate Lipa livada Šuma ja dođem ima dosta meda pa mislim neka još skupe pa onda meda nema ,čudno al je tako.
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: sava mitic Mart 03, 2012, 20:13:05
Hvala vam Vojo ,evo četvrtu godinu mi pčele žive pa se tješim da se donekle borim sa varoom al me mući vrcanje il uzimanje meda ,izvadim samo proljetni i bagrem a posle đođem pa nisam siguran kad i kolko smijem uzet ,a cvate Lipa livada Šuma ja dođem ima dosta meda pa mislim neka još skupe pa onda meda nema ,čudno al je tako.
Kolega Mirko
Ukoliko ne selite pčele i na vašem terenu niste sigurni da ima dovoljno paše da sem bagremovog
meda niste u mogućnosti da vrcate druge vrste meda, ja bih na vašem mestu za stacionarne uslove
pčelrarenja izabrao takav način pripreme društava u RV košnicama tako što ću ih pred bagremovu
pašu kvalitetno pripremiti do razvoja od najviše 12 ramova legla na vreme od 10-ak dana pred početak bagremove paše na vašem terenu.
Tada bih od tako razvijenog društva izvršio formiranje plodišta u jednom nastavku sa četri do pet
ramova sa najmladjim leglom i ostatak nastavka plodišta dopunio ramovima sa satnom osnovom.
Ostalo leglo rasporedio bih i u drugom i trećem nastavku.
Nad prvim plodišnim nastavkom postavio bih matičnu rešetku a popunu drugog i trećeg nastavka
izvišio bih izgradjenim ramovima / ukoliko ih imate / i po najmanje dva rama sa satnim osnovama
po nastavku.
U vreme cvetanja bagrema verovatno bi se mogao dodati i četvrti nastavak, a nadalje nakon
uklanjanja nastavaka napunjenjim i zatvorenim medom kao i vraćanja bar jednog nastavka
nakon izvrcanog meda ostavio bih takvu formaciju bez premeštanja matične rešetke do 15.
septembra.
Ukoliko ima nektarske paše od bagrema do jeseni i bude treći nastavak zatvoren sa medom, on bi
mogao da bude uklonjen za vrcanje, ukoliko je u nastavku iznad matične rešetke takodje ima
dovoljno meda za ostavljanje za zimski period.
Dodavanjem   tri do pet litara oplemenjenog sirupa u vrlo kratkom periodu u većim obrocima obezbedićete da pčele rasporede ovaj sirup na mestima gde njima to najbolje odvovara s tim što ćete kod ove operacije ukloniti matičnu rešetku i ostaviti je u magacin do narednog proleća.

Pozdrav iz Aleksinca
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: Mirko Bradić Mart 03, 2012, 20:58:05
Možda sam malo i dosadan ali kad prođe bagrem jel sve vrcam ili ostavljam nešta meda iznad matične rešetke ispod ne diram ništa.
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: stevanovic sveto Mart 03, 2012, 21:14:16
Za ovih godina koliko sam pčelar, shvatio sam da kad ne ocedim med na vreme ostanem bez njega. Pčele više donose med kad se oduzima od njih. Uvek mnastoje da nadoknade oteto. To je neko moje iskustvo. Prošla godina je bila specifična, bar kod mene u Makovištu, a slično je bilo i kod drugih u Užičkom kraju. Krajem jula sam postavo nastavke u "zimsku" konfiguraciju, ali kad sam počeo da tretiram mravljom kiselinom polovinom avgusta bio sam zaprepašćen. Ni u jednom gornjem nastavku (plodište) nije bilo legla, sve sami poklopljeni med, svih 10 ramova. Ja sam stidljivo uzeo od svake po 2  do 3 rama, bojeći se da ne ostanu bez zaliha, ali već nakon desetak dana sve je ponovo bilo puno i poklopljeno. Prvi put nisam imao potrebu da prihranjujem sirupom kod tretiranja mravljom kiselinom. Unosa medljike bilo je sve do početka novembra. Moja je greška bila što im u avgustu nisam oduzeo bar polovinu meda. Zato su mi sad pčele isflekale skoro svaku drugu košnicu (ramove u njoj). Ovo neka mi bude za pamet, za ubuduće. Može da priča ko šta hoće, ali mislim da je prihrana sirupom sa dodatkom KAS-a ili Nozevoja u avgustu i početkom septembra neophodna, bar za nas u brdskoplaninskom području, a kod mene naročito, jer je moj kraj veoma bogat hrastovom i cerovom šumom koja uvek da veće količine medljike. Pa čak i da sam dao pogače početkom januara, ne bih uopšte pogrešio. Lako je onima u nizinama, koji imaju odličnu bagremovu pašu i veoma raznovrsnu drugu livadsku i korovsku pašu. Oni mogu da se isprse i prihranjuju pčele punim ramovima bagremovog meda, ali pitao bi ih kako bi da su u mojim ili sličnim uslovima. Ova zima će razbiti mnoge zablude u pčelarstvu. Nadam se da sam bio jasan. Pozdrav.

Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: sava mitic Mart 03, 2012, 22:12:44
Možda sam malo i dosadan ali kad prođe bagrem jel sve vrcam ili ostavljam nešta meda iznad matične rešetke ispod ne diram ništa.
Ukoliko ste kolega Mirko posle bagrema imali konfiguraciju četri RV nastavka punjena sa medom
dva gornja nastavka sa zatvorenim medom izvrcajte.
Nastavak nad matičnom rešekom ne dirajte. Jedan izvrcani nastavak vratite kao treći i pustite da
pčele pune njeg u narednim pašama.
Ako na kraju jeseni imate oba RV nastavka iznad matične rešetke sa zatvorenim medom na svim
ramovima,  gornji treći i njega izvrcajte.
Nastavak sa medom na ramovima koji je iznad rešetke ostavite pčelama i još ćete ih sirupom
kako sam ranije objasnio dopuniti i to je po meni u mojim uslovima bilo dovoljno.
Opaska kolege Svete je potpuno ispravna.
Zatvoreni med u gornjim nastavcima se treba redovno uklanjati na vrcanje i vraćati ponovo
na unošenje novog nektara.
Pozdrav iz Aleksinca
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: Nenad Nessa Markovic Mart 03, 2012, 23:29:35
Imam pitanje za sve iskusne, da li je bolje treci nastavak u pasi podbacivati, odnosno staviti iznad plodista i mr a ispod nastavka sa medom, ili je bolje dodati na vrh kao treci, preko nastavka ispunjenog medom, isto me zanima i za cetvrti nastavak, gde se dodaje i kada, koliko vec treba da je puno prethodna tri hvala i pozdrav,

ps: ovo pitam jer sam na raznim mestima citao razliciti pa bi da saznam sta je bolje, prednosti i mane, pozdrav svima
Naslov: Odg: Zalihe hrane u kosnici
Poruka od: Dragan Šošić Mart 11, 2012, 21:37:46
Ramovi u kojima je otvoren med su po nekim tvrdnjama prerađevina od šećernog sirupa, koju pčele nisu stigle da poklope. A po tvrdnji istog „autora“  postoji „bojazan“ da je med u njima možda prokisao (ukiseljen). Tvrdnja se odnosi na nedavno prošlo vreme sa velikim hladnoćama i ja sam to prokomentarisao u ovoj poruci (http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=69.msg16712#msg16712).

Ipak se radi o kasno unesenom medu i to je uglavnom med sa bršljana i astera. To je period kada pčele prestaju sa lučenjem voska i med ostaje nepoklopljen.

Može ostati i nešto meda nastalog preradom sirupa. Ali to nije uvek slučaj i tu treba biti jasan. Ne može da se uopštava sve.
   
Da ne dođu pčelari sa manje iskustva u situaciju da bacaju takav med ili ga smatraju neispravnim i lošim za dodavanje društvima.

Na slikama se vidi da je kristalisao (što baš nije svojstveno veštačkom medu) i nije prokisao. I dalje je to prilično gust med, nije upio previše vlage zbog hidroskopnosti.